PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 48 AF-1 czy Fl-36?

bartek1928
8.10.09, 23:11
Witam

Mam pewien problem, a bardziej dylemat, ponieważ nie wiem, która lampe wybrać. Proszę o pomoc, przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica między nimi dwoma. Ogólnie, która, jest lepsza i którą bardziej polecacie.

Iwo
8.10.09, 23:14
Lepszy jest Metz bo jest mocniejszy i bardziej szybkostrzelny.
PS do amatorskich zastosowań FL-36 wystarcza, a jego niewielkie rozmiary to wygoda.

kornik50000
11.10.09, 13:18
Będzie krótko metz i kropka:) Można poczytać w wielu wątkach na tym forum . Mocniejszy i szybszy a to juz dużo.

ketero
11.10.09, 19:58
A co powiecie o tym http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/metz-36-af-4,6948s ? Jest lepszy od http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/tumax-dsl880afz,10031s ? Czy taka liczba przewodnia mi wystarczy do zrobienia zdjęcia grupowego z ok 5 m ? Czy metz ma regulację w poziomie ? Proszę o odpowiedź. O co chodzi z zoomem lampy i tym TTL ? Podejdą te lampy pod mojego e420 ?

Tommy_G
11.10.09, 20:10
A co powiecie o tym http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/metz-36-af-4,6948s ? Jest lepszy od http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/tumax-dsl880afz,10031s ? Czy taka liczba przewodnia mi wystarczy do zrobienia zdjęcia grupowego z ok 5 m ? Czy metz ma regulację w poziomie ? Proszę o odpowiedź. O co chodzi z zoomem lampy i tym TTL ? Podejdą te lampy pod mojego e420 ?

metz 36 nie ma możliwości regulacji w poziomie, 48'tka już ma.

Co do metzów to uważaj bo częstą wadą jest zacinający się zoom (48'ki i 58'ki). Ja tak mam i wiele moich znajomych również. Po za tą wadą lampy są godne polecenia.

ketero
11.10.09, 20:15
Tylko ja chcę lampę do 400 zł bo jestem amator i jak w roku porobię zdjęcia na 2 urodzinach na sali to dużo. A nikt z rodziny nie bawi się fotografią. Rozumiem metz to marka a ten tumax to straszny badziew ? O co chodzi z zoomem lampy chodzi że w tych ogniskowych muszę ustawić obiektyw żeby robić zdjęcia w określonych ustawieniach lampy?

Tommy_G
11.10.09, 20:26
Tylko ja chcę lampę do 400 zł bo jestem amator i jak w roku porobię zdjęcia na 2 urodzinach na sali to dużo. A nikt z rodziny nie bawi się fotografią. Rozumiem metz to marka a ten tumax to straszny badziew ? O co chodzi z zoomem lampy chodzi że w tych ogniskowych muszę ustawić obiektyw żeby robić zdjęcia w określonych ustawieniach lampy?

TTL to pomiar światła przez obiektyw, wymusi na lampie tyle światła ile potrzeba (chyba że lampa nie wyrobi bo będzie za słaba więc wtedy fota będzie niedoświetlona)

zoom ten metz ma tylko manualny więc teoretycznie za każdą zmianą ogniskowej powinieneś zmieniać zoom na lampie. Możesz też ustawisz najkrótszą ogniskową na lampie i będzie ok. Jedyny minus to taki że lampa niepotrzebnie będzie tracić moc oświetlając szeroko gdy ty potrzebujesz tylko jakiś fragment, ale na to nie ma rady, albo pogodzić się z tym, albo zmieniać zoom w lampie za każdym razem.

Tumax ma chyba lepsze funkcje ale kompletnie nie mam doświadczenia z tą marką. Może coś inni doradzą

Gundi
11.10.09, 20:35
zoom ten metz ma tylko manualny więc teoretycznie za każdą zmianą ogniskowej powinieneś zmieniać zoom na lampie. Możesz też ustawisz najkrótszą ogniskową na lampie i będzie ok. Jedyny minus to taki że lampa niepotrzebnie będzie tracić moc oświetlając szeroko gdy ty potrzebujesz tylko jakiś fragment, ale na to nie ma rady, albo pogodzić się z tym, albo zmieniać zoom w lampie za każdym razem.

O czym ty mówisz? Ma zoom i działa tylko ogniskowe są podane pod APS-C.

ketero
11.10.09, 20:43
Może bardziej po ludzku ?

Tommy_G
11.10.09, 20:44

hmm to nie wiedziałem ze ma automat - w specyfikacji jest:

Metz 36 AF- 4 posiada głowicę z ręcznie regulowanym zoomem w zakresie 28- 85 mm

jeżeli się mylę to sorry za wprowadzanie w błąd ale byłem święcie przekonany że 36t'ka nie ma automatyki

marecki
11.10.09, 20:46
Może bardziej po ludzku ?
Po ludzku: przelicznik ogniskowej jest inny - Olympus x2, APS-C x1,5. Tak więc na lampie pojawi się np. 18 (24) mm a szkło będziesz miał na 12 (24) mm.

Tommy_G
11.10.09, 20:52
Po ludzku: przelicznik ogniskowej jest inny - Olympus x2, APS-C x1,5. Tak więc na lampie pojawi się np. 18 (24) mm a szkło będziesz miał na 12 (24) mm.

pomijając przelicznik ogniskowych nadal nie dowierzam Gundiemu że zoom jest automatyczny tak jak w metz 48 i 58 (tzn zmieniając ogniskową obiektywem głowica lampy dostosuje się automatycznie). Jestem (byłem) pewien że 36 nie ma automatu i głowicę w lampie musisz ustawić ręcznie

dog_master
11.10.09, 20:58
ketero (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=11708), poszukaj... Na forum było duuużo o Metzach, wiem, bo sama kiedyś szukałam. Naprawdę, szukając prawie wszystkiego się dowiesz. A i szybciej będzie, bo zanim ktoś odpowie to już dawno sam to znajdziesz :)

Gundi
11.10.09, 21:17
hmm to nie wiedziałem ze ma automat - w specyfikacji jest:

Metz 36 AF- 4 posiada głowicę z ręcznie regulowanym zoomem w zakresie 28- 85 mm

jeżeli się mylę to sorry za wprowadzanie w błąd ale byłem święcie przekonany że 36t'ka nie ma automatyki

Oj sugerowałem się tematem o 48 AF-1...
Przepraszam nie chciałem zamieszania zrobić. Metz 36 nie ma AF.

ketero
11.10.09, 21:27
CZyli pozostał mi TUMAX

Tommy_G
11.10.09, 22:04
nie podejmował bym decyzji brakiem automatu - ja prawie z tego nie korzystam (wysuwając wbudowany dyfuzor w metz 58 zoom się wyłącza), praktycznie zawsze odbijam światło od sufitu, ściany itp. Tak jak mówiłem - nie mam doświadczenia w tumaxach.

AZA
12.10.09, 19:17
Oj sugerowałem się tematem o 48 AF-1...
Przepraszam nie chciałem zamieszania zrobić. Metz 36 nie ma AF.
Przepraszam GUNDI a co ma wg Ciebie?
U mnie z razem z Olkiem E 520 wszystko działa włącznie z TTL !
A przy okazji to chyba miałeś na myśli Metz C 2 bardzo zreszta podobny:grin:
pozdrawiam

Ziootek1971
12.10.09, 20:50
Używałem przez rok Olympusa Fl-36 a od mniej więcej roku mam Metza 48 AF-1. Jeżeli miałbym porównywać oba te flesze, to z pełnym przekonaniem powiem, że Metz jest lepszy. Fakt, jest mniej "kompaktowy" (co było dużą zaletą Olympusa), ale znacznie lepiej mi się z nim pracuje. Zasadniczą wadą Olympusa jest jego zasilanie - kilka razy straciłem dobre ujęcie (zwłaszcza gdy trzeba było błysnąć na maxa) bo lampka się musiała naładować. Z Metzem tego problemu nie mam. Jeżeli miałbym go kiedyś wymienić na coś silniejszego, to też pozostałbym przy Metzu - np. przy 58 AF-1. Może to dlatego, że w dzisiejszym świecie przedmiotów Made in China to jest nadal solidny niemiecki produkt, a poza tym Metz przynajmniej dla mnie zawsze był synonimem porządnej lampy błyskowej. A czy ma wady? Jak na razie w eksploatacji nic nie zauważyłem. No, właściwie ma jeden - Metz postanowił chyba oszczędzić parę euro na użytkownikach 48 AF-1 i do lampy nie dokładać futerału (a czasem się przydaje). No i Fl-36 był nieco lżejszy. Teraz jak do korpusu z dopiętym 14-54 założę lampę, to zaczyna się robić trochę ciężkawo... Poza tym, jak już napisałem - to bardzo fajna lampa i gorąco ją polecam!
Mogę też zaręczyć, że Metz 48 AF-1 ma zoom w głowicy. Ustawienia są następujące: ogniskowa obiektywu wartość na wyświetlaczu lampy
14 mm 24 mm
18 mm 28 mm
25 mm 35 mm
35 mm 50 mm
54 mm 105 mm

AdSR
13.10.09, 11:52
Mogę też zaręczyć, że Metz 48 AF-1 ma zoom w głowicy. Ustawienia są następujące: ogniskowa obiektywu wartość na wyświetlaczu lampy
[...]

A czy ten Metz nie ma czasem wersji dedykowanej pod Olympusa? Np. http://www.cyfrowe.pl/aparaty/metz-lampa-blyskowa-48-af-1-olympus.html

MartinP
13.10.09, 11:59
A czy ten Metz nie ma czasem wersji dedykowanej pod Olympusa? Np. http://www.cyfrowe.pl/aparaty/metz-lampa-blyskowa-48-af-1-olympus.html
no o takiej własnie dedykowanej tu mowa
bartek1928 - wiekszość tych którzy stali przed wyborem metz/olek wybrali metza w tym ja też i nie żałuję, jest mocny, szybko się ładuje no i z niektorymi puszkami lata bezprzewodowo...

marecki
13.10.09, 12:03
Oczywiście, że jest i działa to bardzo dobrze. Pełna automatyka. Problem jeszcze jeden z jakim się spotkałem to brak czasem pokrycia punktu wspomagania AF z body dla obiektów do ok 1,5 m.

AdSR
13.10.09, 13:01
no o takiej własnie dedykowanej tu mowa
bartek1928 - wiekszość tych którzy stali przed wyborem metz/olek wybrali metza w tym ja też i nie żałuję, jest mocny, szybko się ładuje no i z niektorymi puszkami lata bezprzewodowo...

Aha, zmyliła mnie rozbieżność wskazań i rzeczywistej ogniskowej - to takie trochę "mało dedykowane".

Sam stoję przed podobnym wyborem. Będzie to mój pierwszy zewnętrzny błysk. W moim przypadku na korzyść FL-36R przeważa kompaktowość, czas ładowania nie jest aż tak istotny (głównie sceny nieruchome), a akumulatorków mam w bród.

leodan
13.10.09, 13:31
Oczywiście, że jest i działa to bardzo dobrze. Pełna automatyka. Problem jeszcze jeden z jakim się spotkałem to brak czasem pokrycia punktu wspomagania AF z body dla obiektów do ok 1,5 m.

Zgadza się , ale jak masz więcej niż 3 punkty , to jest wszystko dobrze .

marecki
13.10.09, 13:50
Zgadza się , ale jak masz więcej niż 3 punkty , to jest wszystko dobrze .

Fakt. Ja to mam z e-330 i e-500 :(

Ziootek1971
13.10.09, 20:49

Na stopce mojego Metza jest napisane "for Oly/Pan". Jest to więc wersja dedykowana. Myślałem, że o takich tu mówimy...