Zobacz pełną wersję : grip do E-620 (HLD-5) na zywo?
Witam
Czy ktos mial juz moze okazje widziec/macac/uzywac 620-tki z gripem? Czy ergonomia trzymania aparatu jest wyraznie lepsza?
Niestety w mojej okolicy nigdzie tego nie ma fizycznie i musialbym kupic wysylkowo - a troche sie boje jak to sie trzyma...
Generalnie jestem prawie zdecydowany na taki zestawik (promocyjny - grip gratis), bo teoretycznie to wlasnie to czego potrzebuje - maly lekki aparat (ktory niestety marnie sie trzyma; 500 i 520 sa tu o wiele lepsze), ktory moge zamienic na wiekszy w dowolnej chwili (i w dodatku za darmo). Myslalem wczesniej o 30-ce, ale jednak jest dla mnie za duza (nie zmiesci sie do mojej ulubionej torby :-).
pozdr.
JBr.
W sklepach ma się pojawić (już powienien być) zestaw e620+grip
W sklepach ma się pojawić (już powienien być) zestaw e620+grip
No to przeciez wlasnie o tym pisze...
No to przeciez wlasnie o tym pisze...
Nie wiem czy piszesz o "dosyłaniu" gripa po zakupie e620, czy o tym, ze w sklepach będą już gotowe zzestawy. ja o tym drugim.
idź i pomacaj.
O dosylaniu gripa do 620-ki nie slyszalem. Dosylaja do 30-tki. Do 620-tki dosylaja zapasowe aku. Moze gripa tez, ale nie wiem. Pisze o gotowych zestawach - tyle ze u mnie w okolicy nigdzie fizycznie tego nie ma, zeby pomacac (ani MM, ani FJ, nie mowiac juz o malych sklepikach).
Ale grip to chyba tylko do pionowych zdjęć pomaga?
A to dlaczego?
Jak dla mnie to chodzi o to, ze w 620-ce uchwyt jest dla mnie troche za krotki (w pionie) i przedluzenie go gripem (od dolu) chyba powinno pomoc. Na szczescie uchwyt nie jest tak dramatyczny jak a nowych alfach (330/380) i da sie trzymac - tym niemniej w sytuacji gdy wielkosc aparatu nie jest ogranczeniem warto sobie uprzyjemnic trzymanie puszki.
Ktos powie - to lepiej kupic np. 30-ke. Niby tak, tyle ze ja szukam malego aparatu, bo wiekszosc zdjec robie w podrozy, gdzie czesto wielkosc i waga sa powaznym ograniczeniem.
Jak na razie jeden sklep znalazłem z ta promocją, w Krakowie :( Będę wdzięczny za namiary na coś bliżej Katowic.
A skąd...
Jak na razie jeden sklep znalazłem z ta promocją, w Krakowie :( Będę wdzięczny za namiary na coś bliżej Katowic.
Ale chodzi Ci o sklepy "fizyczne"? No to wlasnie mam z tym problem. W Bielsku i okolicach nikt nie ma.
W sieci to najciekawiej wyglada w krakowskim www.fotoplus.com.pl
Fizycznie mieli miec gripy dzisiaj (wiadomosc z wczoraj).
Maja w ofercie jeszcze w cyfrowych (ale drozej i chyba tez jeszcze nie maja fizycznie).
Innych rozsadnych ofert nie znalazlem.
pozdr.
JBr.
Myslalem wczesniej o 30-ce, ale jednak jest dla mnie za duza (nie zmiesci sie do mojej ulubionej torby :-).
Ciekawe kryterium wyboru aparatu ;-)
Ja gdybym kupował gripa do E-620 rozważyłbym go głównie jako alternatywne, wydajniejsze źródło zasilania. Jest pytanie - czy HLD-5 może być zasilany ogniwami AA:?: Jeśli tak to czy mogą to być akumulatorki:?: Jak odpowiedź na oba pytania brzmi tak (nie wiem czy tak jest) to bym się nie zastanawiał ani chwili - chciałbym mieć grip.
Na stronie OP nic nie ma o paluszkach, a w ofertach sklepów internetowych jest lakoniczna wzmianka o możliwości stosowania AA. Wie ktoś jak to jest z tym zasilaniem?
Ktotek, ale popatrz dostajac gripa w zestawie, i rejstrujacc aparat i tak dostajesz 2'ga baterie Gratis... wiec nie trzeba chyba nic dokupowac, zeby miec gripa full loaded :D
anyway gdyby dalo sie zasilac paluszkami... no bylo by swietnie :D
Ale chodzi Ci o sklepy "fizyczne"? No to wlasnie mam z tym problem. W Bielsku i okolicach nikt nie ma. W sieci to najciekawiej wyglada w krakowskim www.fotoplus.com.pl Fizycznie mieli miec gripy dzisiaj (wiadomosc z wczoraj). Maja w ofercie jeszcze w cyfrowych (ale drozej i chyba tez jeszcze nie maja fizycznie). Innych rozsadnych ofert nie znalazlem. pozdr.
JBr.
Właśnie o nich pisałem, krakowski Fotoplus, inni widocznie mają to gdzieś :(
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
W Fotozakupach się obudzili, Olympus E-620 + 14-42mm + 40-150mm + GRIP za 2999,-. Jak na razie tylko ten zestaw z gripem. JBr - mają bodajże punkt w Bielsku
Niestety maja tylko punkt do odbioru. Nie ma tam sprzetu, tylko przywoza jak sie cos zamowi. To, z tego co pamietam, poprostu zaprzyjazniona firma. Wiec nie da sie pojsc zeby pomacac przed zamowieniem...
A poza tym jestem wahadlo i sie jeszcze waham... :-) Teraz przewaza opcja 30-tki. 620-ka z gripem sie zonie nie podoba :-) Zartuje oczywiscie, ale chyba jednak padnie na 30-tke.
pozdr.
JBr.
Miałem okazję pobawić się dzisiaj zestawem z gripem. Aby sens był większy podpinałem 12-60 oraz 70-300. Muszę powiedzieć, że jakoś dziwnie mi się trzymało aparat z gripem. Bez niego najmniejszy palec lądował pod korpusem i podtrzymywał całość. Z gripem tak się nie da i pozostaje bazować na wypustce korpusu, która jest dość płytka. Ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia, zaczynałem od E-400 i nie narzekałem na uchwyt ;p
Chyba nikt o tym jeszcze nie pisał a mnie to miło zaskoczyło. W opakowaniu z gripem(bo na całość jest I zbiorczy karton) jest również akumulator. Czyli pakiet łącznie zawiera 2 akumulatory :) Nie wiem jaki jest sens dosyłania zarejestrowanym nabywcom zapasowego w takiej sytuacji ale darowanemu koniowi... ;)
Miałem okazję pobawić się dzisiaj zestawem z gripem. Aby sens był większy podpinałem 12-60 oraz 70-300. Muszę powiedzieć, że jakoś dziwnie mi się trzymało aparat z gripem. Bez niego najmniejszy palec lądował pod korpusem i podtrzymywał całość. Z gripem tak się nie da i pozostaje bazować na wypustce korpusu, która jest dość płytka. Ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia, zaczynałem od E-400 i nie narzekałem na uchwyt ;p
Chyba nikt o tym jeszcze nie pisał a mnie to miło zaskoczyło. W opakowaniu z gripem(bo na całość jest I zbiorczy karton) jest również akumulator. Czyli pakiet łącznie zawiera 2 akumulatory :) Nie wiem jaki jest sens dosyłania zarejestrowanym nabywcom zapasowego w takiej sytuacji ale darowanemu koniowi... ;)
Masz wtedy 3 aku - jeden możesz sprzedać i potraktować jak cashback, zawsze na kartę 4GB starczy :wink: