PDA

Zobacz pełną wersję : Budowa kabla FL-cb04

(A)rturo
8.11.04, 05:06
Skonstruowal ktos kabel fl-cb04 synchornizujacy do olympusa?
Na sieci znalazlem schemat: http://www.2pi.info/photographic/olyconn/index.html
Ale jak zabrac sie za budowe?

Arras
8.11.04, 13:33
kabelek nie jest skomplikowany i napewno koszt jego wyprodukowania będzie mały, lecz z tego co widziałem na podanym linku najtrudniejszą sprawą będzie stworzenie gniazdka 5-pinowego... Powiedziałbym że to sprawa dla średnio zaawansowanego konstruktora... :?

Rick van Dyke
8.11.04, 16:03
najprościej byłoby wszystkie 5 pinów wetknąc do gniazda (upewnić się pierw o braku zasilania) i z drugiej strony połączyć lutem(jak na fotce). Wtedy nie trzeba się martwić, że któryś z pinów nei bedzie pasować... :lol:
A taki grzebień pinów to chyba raptem 0.5PLNa w elektronicznych...

Arras
8.11.04, 20:50
najprościej byłoby wszystkie 5 pinów wetknąc do gniazda (upewnić się pierw o braku zasilania) i z drugiej strony połączyć lutem(jak na fotce). Wtedy nie trzeba się martwić, że któryś z pinów nei bedzie pasować... :lol:
A taki grzebień pinów to chyba raptem 0.5PLNa w elektronicznych...

zaraz, zaraz...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2004/11/oly_pins-2.png
źródło (http://www.2pi.info/photographic/olyconn/oly_pins.png)
przecież widac wyraźnie na tym rysunku ze każdy pin odpowiada konkretnemu sygnałowi który służy do sterowania lampą. Jak chcesz w takim razie połączyć cyną wszystkie 5 pinów? Wtedy wszystkie będą "jednym" więc zapędziłeś się kolego :)... Chociaż sposób może i masz dobry tylko zamast piny łączyć cyną :P lepiej użyć do tego kleju epoksydowego (np.poxipol) który nie powoduje zwarć pinów jak cyna...

Rick van Dyke
8.11.04, 21:27
no tak :o przyznaje. nie przeczytalem artykulu tylko spojrzalem na te pierwze foty bez zastanowienia. WIec przyznaje, ze w takim razie poxipol bedzie lepszym rozwiazaniem :)

andy08
9.11.04, 15:19
Chociaż sposób może i masz dobry tylko zamast piny łączyć cyną :P lepiej użyć do tego kleju epoksydowego (np.poxipol) który nie powoduje zwarć pinów jak cyna...

Mam jedną uwagę, ja kiedyś stosowałem poxipol do zalania układu elektronicznego lampy, i ten klej zwierał całą elektronikę, po wydłubaniu kleju wszystko było OK! Z tego co wiem, nie stosujcie kleju plastycznego (taki poxipol ja stosowałem). Jak zachowują się inne POXIPOLE (a jest ich sporo odmian) nie wiem.

Arras
9.11.04, 16:39
Mam jedną uwagę, ja kiedyś stosowałem poxipol do zalania układu elektronicznego lampy, i ten klej zwierał całą elektronikę, po wydłubaniu kleju wszystko było OK! Z tego co wiem, nie stosujcie kleju plastycznego (taki poxipol ja stosowałem). Jak zachowują się inne POXIPOLE (a jest ich sporo odmian) nie wiem.

trafna uwaga... nie jestem pewien, ale w szarym poxipolu występują chyba opiłki aluminium (chyba)... więc dla bezpieczeństwa warto zastosować poxipol przeźroczysty - taki miałem na myśli i ten nie powoduje zwarć (przetestowałem wiele razy). Ewentualność druga w temacie połączenia styków to klej silikonowy (taki na gorąco) - nawet chyba byłby lepszy ponieważ nie usztywniał by bardzo styków, więc wtyczka byłaby lekko elastyczna co dałoby nam gwarancję nieuszkodzenia złacza w aparacie.

zyggy
11.11.04, 16:30
zastanawiam się czy ktokolwiek czytał i zrozumiał całość artykułu, ponieważ faktycznie zwiera się lutem miękkim wszystkie styki, ale tylko w fazie montażu, aby zachować odpowiedni rozstaw styków, jednak potem musimy pozbyć się ww. zespolenia i zastąpić je jakimś tworzywem, jest to faktycznie metoda bardzo trwała i precyzyjna, tylko dokonujemy tego po zamontowaniu pinów w aparcie, co może spowodować nadmierne nagrzanie pinów w aparacie i uszkodzenie obudowy, lub elektroniki; proponuję raczej uważać