Zobacz pełną wersję : Jaki filtr (zdjęcia w górach i nad wodą - para)
Witam
Mam lustrzankę Olympus E-500 oraz dobry obiektyw Zuiko 14-54 II, robiłem zdjęcia w terenie górzystym (Grecja) i też zfociłem kanał koryncki. Zdjęcia te ostatnie do du... choć robiłem zdjęcia na manualu (ESP bo między centralnie ważonym nie widzę specjalnie różnicy) z uwagą aby nie było przepału i dobry kontrast.
http://images38.fotosik.pl/191/0f7db30c3f7eac08.jpg
Aparat złapał ostrość na "statku" reszta jest mało ostra i jakaś taka przepalona w dodatku patrząć z mostu obraz był czysty, nie było takiej mgły jaka jest na zdjęciu.... co było nie tak ???
Rozumiem że filtr UV jest zbyteczny bo obiektyw ma napyloną warstwę ograniczającą promienie EV, może kupić filtr polaryzacyjny ????
Polar by tu pomógł, deikatnie podkrecajac kolory, ale w przypadku tego zdjecia, zaden filtr nie zlikwidowałby ic tego przepalenia - ot za duża rozpietośc tonalna sceny. Z szarym filtrm to byłyby istne wygibasy , a efekt byłby nienaturalny.
mgiełka to naturalne zjawisko. Wystaw, rawa to założę sie, ze któryś z forumowiczów ładniutko, Ci to zdjecie podkreci, tak, ze bedzie coś z niego :D
Obrobic to co masz odpowiednio.Tak lub troche lepiej
Obrobic to co masz odpowiednio.Tak lub troche lepiej
Dzięki czyli filtr przy takich scenach nie pomorze...
a czy warto kupić filtr UV bo zdania są podzielone ??
Poprawione zdjęcie przez kolegę mi się nie podobają, zbyt nienaturalne za duży kontrast.
Szkoda że nie miałem Rawa bo bym sam poprawi a w jpg nie lubie grzebać.
Pozdrawiam
czy warto kupić filtr UV bo zdania są podzielone ??
Obrazu filtr UV nie zmieni. Stosowany w cyfrówkach jest tylko w celu ochrony przedniej soczewki przed uszkodzeniami mechanicznymi. Może da coś w wysokich górach (bardzo wysokich, Himalaje, Alpy), nie wiem.
W takiej sytuacji chyba najlepiej zrobić zdjęcie RAW-a tak, żeby nie było przepaleń, a potem wyciągać łódkę z cieni w programie graficznym. Albo użyć techniki HDR.
Poprawione zdjęcie przez kolegę mi się nie podobają, zbyt nienaturalne za duży kontrast.
Pozdrawiam
Nie wart. Tzn firtr UV nic nie pomoże na obraz.
IMHO polar pomoże, j.w.
są
kwesta gustu, kontrastu nie ustawia się skokowo więc masz pole do popisu, mirek54 pokazał Ci co Jego zdaniem mozna z tym zrobić i w jakim kierunku
Pozdrawiam
szkoda
Jestem dopiero początkujący i nie wiem czy w tej konkretnej sytuacji polar coś by pomógł ale podaję przykład podobnego ujęcia z polarem. (tylko statek gdzieś odpłyną).
MZ kolory są chyba lepsze?
zdjęcie prawie bez obrabiania.
Pozdrawiam
Hmm, dziwne, bo ja wolę grzebać przy jpeg a przy rawach nie lubię. Grunt to nie zapisywać więcej niż 2 razy - czyli raz aparat - potem już tylko raz użytkownik.
Jestem dopiero początkujący i nie wiem czy w tej konkretnej sytuacji polar coś by pomógł ale podaję przykład podobnego ujęcia z polarem. (tylko statek gdzieś odpłyną).
MZ kolory są chyba lepsze?
zdjęcie prawie bez obrabiania.
Widzę że zdjęcie od strony morza Tyreńskiego :)
Efekt mi się podoba, poprawił bym jeszcze ekspozycję albo pokręcił szkiełkiem na minus.
Jaki polar polecacie do mojego obiektywu ? cena do 350 zł max.
Jaki polar polecacie do mojego obiektywu ? cena do 350 zł max.
Poczytaj np. tutaj (http://optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Test_filtrów_polaryzacyjnych_Wyniki_i_podsumowani e.html), do Twojego szkła oczywiście filtry 67mm
Poczytaj np. tutaj (http://optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Test_filtrów_polaryzacyjnych_Wyniki_i_podsumowani e.html), do Twojego szkła oczywiście filtry 67mm
Przydał by mi się filtr do zdjęć z lampą np przedmiotów (aukcje allegro) gdzie od plastikowego opakowania odbija sie lampa ewentualnie pod słońce innych zastosowańspecjalnie nie widzę bo zdjęcia często są nie naturalnie "ładnie".
Wolę żeby zdjęcie było technicznie dobre i przedstawiało obraz i kolorystykę zastaną a nie podkręconą cukierkową.
Dziękuje
Szara połówka może (nie musi) pomóc w tak statycznych ujęciach jak krajobrazy.
Polecam Cokin system - mam i bardzo sobie chwalę,
ale nie każdemu taka zabawka pasuje.
Pozdrówka!
Witam
Rozumiem że filtr UV jest zbyteczny bo obiektyw ma napyloną warstwę ograniczającą promienie EV, może kupić filtr polaryzacyjny
Witam,
Akurat dzis czytalem troche o filtrach UV. Z tego co wiem w niektorych przypadkach filtr UV nie jest tylko "zatyczka" na obiektyw i czesto fotografujac na wysokosciach, z duzymi przestrzeniami jest uzywany po to by sie pozbyc mgielki. Radze przeczytac punkt "Redukowanie promieni UV" w tescie filtru UV na optycznych.
Pozwole sobie zacytowac:
Podsumowując, promieniowanie UV jest silnie pochłaniane w atmosferze i im wyżej nad powierzchnią Ziemi się znajdujemy (na pokładzie samolotu, pensjonat w górach etc.) tym jest go więcej. Jednocześnie jest ono bardzo silnie w niej rozpraszane, przez co fotografując Morskie Oko czy widok na panoramę rozpościerającą się z Giewontu zauważamy, że zdjęcia są lekko zamazane, jakby zrobione przez "mgłę" w porównaniu do tego co widzimy naszym wzrokiem. To właśnie w tych sytuacjach zastosowanie filtrów UV wpłynie na poprawę jakości naszych zdjęć.
Nie wiem czy UV "pomoglby" w twoim przypadku ale w niektorych warunkach jest zdecydowanie czyms wiecej niz ochrana przedniej zoczewki.