Zobacz pełną wersję : Adapter 4/3 - Fujica
Witam serdecznie. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się może z adapterem z systemu 4/3 (korpus) na system Fujica (obiektyw, oznaczany czasem X-M)? Czy możecie powiedzieć mi, gdzie mógłbym kupić taki adapter? Mam jasne szkło standardowe do mojej analogowej Fujici i bardzo chciałbym wypróbować je z E-510 jako portretowe...
Rafał Czarny
3.10.09, 08:11
Obawiam się, ze nikt takiego ustrojstwa nie klepie. Fujica jest mocno niszowa.
Spróduj u gościa z lublina. wiem że on podejmuje się takich rzeczy na zamówienie np wykonał komuś z forum przelotke na mocowanie praktici PB ale cena pewnie będzie ok 100-200 zł. http://foto-akcesoria.com.pl
dzięki za wskazówkę. właśnie obawiałem się, że trudno będzie coś takiego znaleźć. ale strasznie mnie kusi, bo obiektyw dobry raczej (Porst Color Reflex 1:1.2/50mm), poza tym jeszcze mam pierścienie makro...
a czy jest sens kombinowania z podwójnym adapterem (np. 4/3 na M42 i M42 na Fujica)? czy to w ogóle miałoby szansę zadziałać i jaki wpływ będzie miało odsunięcie obiektywu od matrycy?..
Witam serdecznie. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się może z adapterem z systemu 4/3 (korpus) na system Fujica (obiektyw, oznaczany czasem X-M)? Czy możecie powiedzieć mi, gdzie mógłbym kupić taki adapter? Mam jasne szkło standardowe do mojej analogowej Fujici i bardzo chciałbym wypróbować je z E-510 jako portretowe...
Nie spotkałem się z takim adapterem.
Nie wiem czy to ma sens, ale są adaptery m42/T - Fuji-X więc możesz zrobić podwójną przejściówkę na 4/3, lub zamontować dowolny adapter bezpośrednio do obiektywu Fuji.