PDA

Zobacz pełną wersję : problem z olympusem C-720

Michał27
4.11.04, 11:31
Witam i proszę o radę. Otóż rok temu zakupiłem Olympusa C-720 i jedna rzecz nie daje mi spokoju. A mianowicie, gdy robię zdjęcia, aparat najpierw ustawia ostrość co troche trwa i potem pstryk. Niestety, szkopuł w tym, że jak sie ktoś nie daj Boże poruszy, to nici z dobrą fotką. Wydaje mi sie że jest on aż za bardzo czuły na takowe drobne "poruszenia" obiektów, co ma odbicie w fatalnych czasem fotach. Nie u mnie szybkiego ustawienia aparatu, ajk to ma miejsce w innych cyfrówkach, które sprawdzałem. O co tutaj chodzi? Mój błąd czy wada aparatu?

torcman
4.11.04, 16:49
moze tak

-nacisnij do polowy,
-patrz przez wizjer i odczekaj dobrego mementu
-nacisnij do konca

sebastan
4.11.04, 18:39
Oczywiście, że twój błąd. Instrukcję zachowania masz powyżej w poście torcmana. W zasadzie przyciskając spust od razu do końca też jest szansa na poprawne zdjęcie, ale warunki muszą być właściwe.
Migawka w aparacie otwiera się na określoną ilosć czasu i w tym zakresie każdy ruch będzie uchwycony. tak było jest i będzie. W efekcie zdjęcie wydaję się nieostre.
Co do sprzętu, to fakt że C720 pomimo jasności obiektywu F=2,8 potrzebuję nieco więcej dobroci w postaci właściwych warunków niż inne popularne aparaty (większość F=2,8 ) przynajmniej te które miałem w dłoni. Jednak nie jest to powód do narzekania na sprzęt. Proponuje robić fotki w trybie PASM, nie auto i przyglądać się cyferkom i wskazaniom aparatu. W ten sposób po pewnym czasie nabierzesz wiedzy co do właściwej obsługi aparatu.

Michał27
4.11.04, 19:22
Dzieki chłopaki!

Co do odpowiedzi Torcmana, to tak właśnie robię i proces "dostrajania" aparatu jest i tak długi.
Jeszcze raz dziękuje
Michał

torcman
5.11.04, 15:49
Dzieki chłopaki!

.... proces "dostrajania" aparatu jest taki długi.

no to czas najwyzszy na cyfrowa lustrzanke, to nie bedziesz musial czekac.

Pozdrawiam

Arras
8.11.04, 20:59
Dzieki chłopaki!

Co do odpowiedzi Torcmana, to tak właśnie robię i proces "dostrajania" aparatu jest i tak długi.
Jeszcze raz dziękuje
Michał

i pamiętaj że dłuższy czas otwarcia migawki = większa szansa na poruszone zdjęcie...