Zobacz pełną wersję : problem z olympusem C-720
Witam i proszę o radę. Otóż rok temu zakupiłem Olympusa C-720 i jedna rzecz nie daje mi spokoju. A mianowicie, gdy robię zdjęcia, aparat najpierw ustawia ostrość co troche trwa i potem pstryk. Niestety, szkopuł w tym, że jak sie ktoś nie daj Boże poruszy, to nici z dobrą fotką. Wydaje mi sie że jest on aż za bardzo czuły na takowe drobne "poruszenia" obiektów, co ma odbicie w fatalnych czasem fotach. Nie u mnie szybkiego ustawienia aparatu, ajk to ma miejsce w innych cyfrówkach, które sprawdzałem. O co tutaj chodzi? Mój błąd czy wada aparatu?
moze tak
-nacisnij do polowy,
-patrz przez wizjer i odczekaj dobrego mementu
-nacisnij do konca
Oczywiście, że twój błąd. Instrukcję zachowania masz powyżej w poście torcmana. W zasadzie przyciskając spust od razu do końca też jest szansa na poprawne zdjęcie, ale warunki muszą być właściwe.
Migawka w aparacie otwiera się na określoną ilosć czasu i w tym zakresie każdy ruch będzie uchwycony. tak było jest i będzie. W efekcie zdjęcie wydaję się nieostre.
Co do sprzętu, to fakt że C720 pomimo jasności obiektywu F=2,8 potrzebuję nieco więcej dobroci w postaci właściwych warunków niż inne popularne aparaty (większość F=2,8 ) przynajmniej te które miałem w dłoni. Jednak nie jest to powód do narzekania na sprzęt. Proponuje robić fotki w trybie PASM, nie auto i przyglądać się cyferkom i wskazaniom aparatu. W ten sposób po pewnym czasie nabierzesz wiedzy co do właściwej obsługi aparatu.
Dzieki chłopaki!
Co do odpowiedzi Torcmana, to tak właśnie robię i proces "dostrajania" aparatu jest i tak długi.
Jeszcze raz dziękuje
Michał
Dzieki chłopaki!
.... proces "dostrajania" aparatu jest taki długi.
no to czas najwyzszy na cyfrowa lustrzanke, to nie bedziesz musial czekac.
Pozdrawiam
Dzieki chłopaki!
Co do odpowiedzi Torcmana, to tak właśnie robię i proces "dostrajania" aparatu jest i tak długi.
Jeszcze raz dziękuje
Michał
i pamiętaj że dłuższy czas otwarcia migawki = większa szansa na poruszone zdjęcie...