Zobacz pełną wersję : taki mam punkt patrzenia - svantetic
Zanim zabiorę się za ocenianie innych... oddaję się Wam na pożarcie (tylko żeby nie bolało!).
To jedne z pierwszych zdjęć, które zrobiłam moim Olympusem. Może to sentyment, a może nadzieja, że jednak nadają się do publikacji...
Czekam na Wasze rady, wskazówki i nagany.
Jeśli mam wybierać to 3 :) Moim zdaniem bardzo fajny kadr do tej fotki :)
Ja tak ogólnie. Nie wartościuj zdjęć na podstawie ich pochodzenia (pierwsze z olka, pierwsze z zd50, pierwsze w lipcu itd.) :)
A do fotek konkretnie ciężko mi się odnieść, bo nie przedstawiają niczego co by mnie interesowało.
IMHO 3 jest ciekawa, reszta niczego nie przedstawia no i wykonanie pozostawia wiele do życzenia (np na 2 przepalone doszczętnie niebo).
Krzysiek.T
25.09.09, 08:50
3. najciekawsza
Witaj Svantetic,
Witaj na forum zatem! Mam nadzieję, ze dzięki publikacjom tutaj i aktywnemu uczestnictwu w życiu forum, zdobędziesz wiedzę jak również rozszerzysz swoje możliwości wykorzystywania sprzętu foto do realizacji zdjęć! Mam również nadzieję, że współforumowicze potraktują z godnością nowego uczestnika.
Ja ze swojej subiektywnej strony chce cię poinformować, że opublikowane zdjęcia mają pewien ładunek emocjonalny, jak dla mnie wyczuwalny - fotografie miejsc z duszą, zapomniane przez innych, rzadko odwiedzane, ale ciągle pragnące się pokazać...
Może jeszcze tam wrócisz, to skup się wówczas na tym - co wg ciebie "krzyczy", obejdź ten przedmiot/scenę, przybliż się, oddal, przykucnij, obejrzyj z rożnych perspektyw (najlepiej bezpośrednio przez wizjer aparatu) - może wówczas twój punkt patrzenia nabierze dodatkowego smaku. Bacz też uważnie, abyś już w momencie wyzwolenia migawki miała poprawny kadr, (o kadrowaniu, mocnych punktach, centrum kadru, przekątnych, ślimakach ... itp itd znajdziesz wiele informacji na tym forum przy pomocy narzędzia 'szukaj'), bez tzw przeszkadzajek/śmieci które nie wnoszą nic konkretnego do treści, a jedynie zaburzają odbiór.
Możesz się również pokusić o budowanie małych opowieści - dwu|wielo|obrazkowych - gdzie na jednym ujmiesz szerszy plan, a na drugim detal.
W kwestii błędów - używaj Firefox z plug-inem słownika j.polskiego -wówczas błędy ci automatycznie podkreśli i zaproponuje poprawkę (prawy przycisk myszy)
Życzę ci powodzenia, cierpliwości (również w kwestii forum) i - wszystkiego doświetlonego ;)
pozdrawiam,
IMHO 3 jest ciekawa, reszta niczego nie przedstawia no i wykonanie pozostawia wiele do życzenia (np na 2 przepalone doszczętnie niebo).
Niebo doszczętnie przepalone, bo próbowałam z tego zrobić HDR i z tą "jasnością" ładnie mi to współgrało... Ale jak widać, próba była nie udana, dziękuję :).
Może jeszcze tam wrócisz, to skup się wówczas na tym - co wg ciebie "krzyczy", obejdź ten przedmiot/scenę, przybliż się, oddal, przykucnij, obejrzyj z rożnych perspektyw (najlepiej bezpośrednio przez wizjer aparatu)
Bardzo chętnie, choć nie wiem, czy uda mi się spokojnie tam robić zdjęcia. To coś w rodzaju zakładów metalurgicznych/ magazynów i jak się tam kręciłam, to panowie nietęgie mieli miny (mimo, iż zakazu fotografowania nie było, ale...). Tyle mam na swoje usprawiedliwienie.
Dziękuję wszystkim za odzew, krytykę i dobre słowa. Będę pracować i mam nadzieję zrobić jakiekolwiek postępy :).
Załączam kolejne dwa zdjęcia.
Pozdrawiam :).
Witaj,
Jak dla mnie najlepsze:
- 1: podoba mi się nastrój tego zdjęcia (sama zrobiłam podobną fotkę kiedyś), szkoda tylko że krzywo,
- 3 i 6: świetnie wypatrzone :-)
Pozdrawiam
Na architekturze się nie znam a motyw dłoni fajny :)
6 zdecydowanie najlepsza, dobre oko ;-)
Poza tym 3 godna uwagi.
dr_feelgood
29.09.09, 15:23
Zdjecie nr 6 jest bardzo ok. Widze tu proby winietowania, oswietlania. Wyszlo niekonsekwentnie. Warto swiatlo kierowac na pierwszy plan tymczasem bardziej doswietlone jest tlo. Powodzenia :)
Kaz de Wro
29.09.09, 22:04
Fotka nr 1- lubię takie klimaty, jednak ja bym ukazał jak nawiększą część takiego , klimatycznego lokalu (lub fotka z zewnątrz) a nie tylko wycinek. Tu niestety bez szerokiego kąta i statywu się nie obędzie;-)
Pozdrawiam
Dziękuję za wskazówki :).
Szukam sposobów jak sensownie zepsuć 6, a tym czasem dorzucę dwa zdjęcia w BW.
7 - czymś zePSuta (pewnie to wina winiety) bo ptaszynki jakieś dziwne wyszły ale za to Stairway To Heaven są fajne :)
z poprzedniej strony 3 wpadła mi w oko reszta mało ciekawa
Dziękuję za wszystkie komentarze.
Wrzucam inną wersję 7, i dwa nowe zdjęcia.
Co do 10 mam pytanie: chciałam się pobawić w coś, powiedzmy, reporterskiego, uchwycić bałagan, smutek, opuszczenie (zabrzmiało patetycznie i zarozumiale, wbrew intencjom). Ale odnoszę wrażenie, że na zdjęciu panuje zbyt duży bałagan i brakuje przejrzystości. Starać się to nadrobić PSuciem, światłem, kadrowaniem, czy dać sobie spokój i próbować takie sceny jakoś inaczej uchwycić?
Tylko nr 3 z poprzedniej strony. Reszta jakoś bez żadnych odczuć ani pozytywnych ani negatywnych.:)
Odgrzebuję wątek ;).
Zima piękna za oknem (choć aktualnie biel zaczyna topnieć...), a ja wygrzebałam zdjęcia z początku jesieni i niniejszym je tu wrzucam :).
Pozdrawiam przedświątecznie :).
Ładne kolorki. Bardzo ładne.
Szkoda, że piesek ma przestrzeloną ostrość.
Polubilem pieska... fajne ujecie!
podobają mi się kolory liści na ostatniej wrzucie :)
Dziękuję za odwiedziny i komentarze :).
Załączam poświąteczną fotę (prezent dla mamy, a jakże... mnie takich perfum nikt nie kupuje :( ).
Nie ciekawe otoczenie perfumu tj chyba na jakiejś chusteczce stoi PD coś czarnego prześwituje:-P Na pewno dostaniesz kiedyś lepszy :)
:oops:
Nie przyznaję się do tego "rusztowania"... :roll:
Ruski rok mnie tu nie było... Postanowiłam się przypomnieć ;).
Poproszę Was o ocenę i wskazówki odnośnie zdjęć koncertowych. Te robiłam dawno temu i to trochę z przypadku... Odleżały się, zebrałam odwagę i poddaję się Waszej krytyce :).
Pozdrawiam :).
P.S. Chciałam jeszcze dodać, że w żadnym wypadku nie jestem fanką panów, którzy znaleźli się na tych zdjęciach.
Zdjęcia koncertowe to moim zdaniem jedne z najtrudniejszych kategorii. Przede wszystkim ze względu na światło. Najbardziej podoba mi się pierwsze ze względu na niesztampowe pokazanie klimatu koncertu :)
Co do bycia fanką/fanem to chyba nic złego a zwłaszcza tak świetnego gitarzysty jak Grzegorz Skawiński ;)
Bardzo ładne są te Twoje koncertowe zdjęcia, najfajniejsza rzeczywiście 1. Nigdy nie widziałem podobnego pokazania tematu koncertu :grin:
Bardzo fajne
Cieszę się, że koncertowe się podobały :).
... a zwłaszcza tak świetnego gitarzysty ...
:-P
Ponieważ pogoda była sprzyjająca i warunki czasowe również, to chciałabym się pochwalić moimi wiosennymi strzałami.
Maestro1984
5.05.10, 08:21
19 - coś wiewiór nie ma ostrości...