Zobacz pełną wersję : Zmiana tapety LCD
Witam. Nie wiem czy ktoś już próbował wgrywać własną tapetę z dowolnego pliku jpg (nie tego zrobionego przez aparat !). Niedawno na stronie: http://www.republika.pl/fotki_moje/kompedium.htm (bardzo pomocna) przeczytałem o tym że zdjęcie musi być oryginalne zrobione przez aparat:
"SCREEN SETUP" - funkcja służąca do wgrywania tapety monitorka...
Skąd wziąć temat na tapetę?
Najprościej wykonać bezpośrednie zdjęcie (np. zdjęcie ze zdjęcia - czemu nie?), lub po podłączeniu aparatu do komputera, wgrać, jakoweś zdjęcie wprost na kartę (Uwaga! Musi być oryginalne, tak jak je zapisał aparat - nie "ruszone")
Otóż nie jest tak, że musi to być oryginał. Może to być dowolny plik jpg. Pomyślałem, że może komuś przydałby się taki gadżet. Jak sobie przypomnę (robiłem to ponad rok temu) to napiszę co i jak, chyba, że nie będzie zainteresowania (nie wiem czy funkcja ta dostępna jest w innych aparatach serii 7xx).
napisz... interesuje mnie to pod innym kątem. Gdzie przechowywany jest taki obrazek - w osobnym buforze? A moze zwolnienie lub zapełnienie tego bufora zmieni cokolwiek w funkcjonowaniu aparatu (przez zmiane ilosci dostepnej pamieci)?
bardzo dobre pytanie.... kiedys byla na ten temat dyskusja i do konca nie pamietam jak to sie skonczylo. Pamietam ze czesc osob zastanawiala sie czy taka tapeta nie laduje sie do bufora kosztem ilosci zdjec seryjnych...
własnie... wtedy zacząłem tamten wątek i... nie doczekałem sie odpowiedzi :)
A więc. Wybieramy sobie dowolny plik: nazwa.jpg
Otwieramy Camedia Master (u mnie 4.3) -> Browse Images -> Wskazujemy katalog z plikiem nazwa.jpg -> Klikamy na plik -> Teraz File -> Exif Maker -> Wybieramy wielkość (np. 640x480) i miejsce docelowe -> klikamy na Convert i po chwili w wybranym przez nas miejscu docelowym, w katalogu głównym zostanie utworzony katalog \Dcim\100olymp\ a w nim gotowy plik.
Kopiujemy ten plik do aparatu (lub cały nowo stworzony katalog). W aparacie tryb przeglądania zdjęć -> Screen Setup -> i gotowe.
Nie zauważyłem aby miało to wpływ na ilość zdjęć seryjnych, ale jeszcze to sprawdzę.
Przed chwilą zrobiłem teścik ustawiając zdjęcie 640x480 jpg i 2560x1920 tif. Przy zdjęciach seryjnych jak było tak jest (4 zdjęcia w trybie RAW). Aparat zapewne tworzy miniaturkę (jak przy RAW-ie) na co jest przewidziane miejsce w pamięci aparatu.
Thx. Pomimo tego z racji nawyku oszczedzania miejsca zapytam... jaki najmniejszy rozmiar fotki nalezy zastosowac aby na LCD wyswietlił sie ładny i ostry obrazek? Innymi słowy: jaką rozdzielczosc ma LCD?
Najmniejszy możliwy to 640x480, u mnie wygląda i ładnie, i ostro.
ok, jeszcze cos mi sie nasunęło... skoro aparat robi miniaturkę to pozniej mozna ten wczytany obrazek usunąć? No a poza tym to chyba chodzi tylko o zgodnosc exifa i niekoniecznie musi byc CM...
Pzdr.
Obrazka usunąć nie próbowałem - takiej opcji w Menu nie ma - ale może reset ustawień aparatu usunął by te miniaturki? Jak sama nazwa wskazuje Exif Maker (tworzenie Exifa) chodzi o zgodność exifa z aparatem. Robiłem to w Camedii i działa więc innym programom dałem spokój.
Ciekawe czy ktoś wie, jak wygląda sprawa z nagraniem pliku mov na kartę i wyświetlenie jego w aparacie. Za czorta nie udało mi się tego dokonać, chociaż wszystkie atrybutu pliku niby się zgadzały.