PDA

Zobacz pełną wersję : Wprawki po godzinach.

zielski
24.09.09, 09:37
Dzień dobry.
Od kilku lat amatorsko sprawiam sobie przyjemność robiąc zdjęcia. Te, które pokażę w tym poście i pewnikiem w kolejnych w tym wątku, nie napawają mnie dumą ale od czegoś trzeba zacząć :]
Wcześniej pracowałem na analogu canona i zenicie, z różnymi szkłami. Poniższe zdjęcia to wynik ćwiczeń - w pomiarze światła, wywoływania z RAW, kadrowania w systemie 4/3 itd. - na pachnącym jeszcze nowością e-520.

Mam świadomość zaszumienia cześci zdjęć, ale praca pozwala mi obecnie prawie wyłącznie na nocne wycieczki :]
Tak kwiat ma przepalenia na krawędziach i zrobię go raz jeszcze.
To o co chcę poprosić to świerze spojrzenie i solidne lanie.

EDIT: Następne będą numerowane :S

jolly
24.09.09, 13:26
Witaj.
Kwiat jest nieostry moim zdaniem albo GO zbyt mała :) Ale pozostałe wydają mi się ciekawe. Zwłaszcza ostatnie dwa.

kowalikster
24.09.09, 13:28
Rynek dość fajnie wyszedł.
Ale ramki masz nieładne, przynajmniej w moim odczuciu.

helmuth
24.09.09, 15:28
Moją uwagę zwrócił park. Zdjęcie ma nastrój :)
Mam jednak uwagi:
1 nieostro (ostrzysz po przeskalowaniu?)
2 niewłaściwy WB. Skoro to nowy aparat, na początek nocne zdjęcia próbuj na Auto WB. Można eksperymentować z różnymi ustawieniami (masz do dyspozycji kilka rodzajów sztucznego światła).
Pozwoliłem sobie trochę poprawić:

jolly
24.09.09, 15:46
O, i po poprawce Helmutha zupełnie inne zdjęcie i zwraca uwagę nastrojem.

aga_piet
24.09.09, 16:40
Na pewno można się przyczepić do jakichś szczegółów (zwłaszcza nieostrości kwiatka) ale ogólnie bardzo podoba mi się wrzucona przez Ciebie piątka. Mają jakiś pomysł, ładne kontrasty, poprawne kadrowanie.
Moją uwagę zwrócił park (nastrój), "Akademia przekąsek" (ładna kompozycja), i coś mnie zatrzymuje w "Drogerii" - niby banalny motyw ale coś ma w sobie.
Na pewno jeszcze tu zajrzę.

zielski
24.09.09, 18:49
Krytyka, mężnie przyjęta na klatę.
Czy ostrzę po skalowaniu? Tak ale obawiam się nie przesadzić ^^
Odnośnie automatycznego balansu bieli to fakt, zawsze można potem przy wywołaniu z RAW coś poprawić.
Dziękuję.

kasprzyk
24.09.09, 21:11
Witaj

park - ja tam nadal nic nie widzę - całkowicie jestem na nie.

Podoba mi się przedostatnia fota, ma potencjał, ostatnia także ok.

wrzucaj fotki max o rozmiarze do 250kb - chyba, że regulamin mówi inaczej ;)
pzdr

Kaz de Wro
25.09.09, 22:52
"Akademia przekąsek" ma potencjał, gdybyś trochę wyrównał do pionu (w prawo) i przyciął nieco z lewej, niezła fotka., nawet z ramką. Bo generalnie Twoje grube ramki w fotach powyżej przytłaczają... .
Pozdrawiam

zielski
27.09.09, 22:41
3 zdjęcia w jednym, nie jestem z nich zadowolony ale co mi tam :]
Wywołanie z RAW, skalowanie i wyostrzenie to cała obróbka.

grizz
27.09.09, 22:42
eeeee co robi ten duch na środkowym?

wojciech_gd
27.09.09, 22:48
skoro nie jesteś zadowolony z większości swoich zdjęć, to czemu je zamieszczasz?;] przeglądaj galerie, patrz na parametry zdjęć i sposoby kadrowania, a nie marudząc na obecne foty;]

zielski
27.09.09, 23:22
skoro nie jesteś zadowolony z większości swoich zdjęć, to czemu je zamieszczasz?;] przeglądaj galerie, patrz na parametry zdjęć i sposoby kadrowania, a nie marudząc na obecne foty;]

Marudzę i marudził będę. Marudziłem też na klatki które Mietek Wielomski wybierał z moich negatywów na poplenerową wystawę :] Maruda jestem i tyle.

@griz
rzeczony duch się przechadza