Zobacz pełną wersję : Powerade MTB Marathon 2009 - Istebna: zdjęcia + krótka relacja
Wybrałam się w ten weekend na maraton rowerowy do Istebnej. Doświadczenia w robieniu zdjęć sportowych zbyt dużego nie mam, ale mimo wszystko chciałam się pochwalić moimi osiągnięciami i podzielić wrażeniami z maratonu, który był naprawdę świetną imprezą ;)
1 - Początek maratonu.. lekki zjazd i moje pierwsze panoramowanie. Priorytet migawki na 1/40. Co mogę dodać od siebie to, że zauważyłam, że najlepiej panoramować na lekkich zjazdach, koniecznie na prostej drodze a nie na zakręcie. No i najlepiej byłoby doświetlić lampą, no ale człowiek uczy się na błędach :P
2 - Jożin z Bażin stanowił sensację na maratonie ;)
3 - kolejna próba panoramowania
4 - tu już troszkę ostrzejszy zjazd.. na początku było fajnie, bo czołówka maratonu miała dużo miejsca dla siebie, natomiast później zawodnicy wyglądali jakby wybierali się właśnie na pielgrzymkę do Częstochowy i poruszali się z prędkością 5km/h ;)
5 - wierni kibice dopingują!
6 - na finiszu korzonki powalały najwytrwalszych...
7 - ... a niektórzy nawet kończyli swój lot w miekkich łopianach
8 - niektórzy tracili siodełka...
9 - a inni spodenki :P
10 - w grupie siła!
11 - a na koniec wisienka na torcie, czyli Droplet w akcji ;)
Na początek tyle. Wnioski jakie wyciągnęłam z pierwszego poważnego fotografowania na zawodach:
- zabrać jak najwięcej lamp i najlepiej rozstawić je na jakiś drzewach
- jak najjaśniejsze obiektywy
- olać tele, bardziej sprawdzają się szerokokątne, baaaardzo brakowało mi fisheye'a
- iso na auto
- zdjęcia robić na priorytecie migawki (przy panoramowaniu okolo 1/40s)
- zdjęcia z żabiej perspektywy wyglądają bardziej agresywnie ;)
- i najważniejsze: znaleźć dobry punkt do robienia zdjęć, czyli najlepiej wcześniej przejechać sobie całą traskę i coś wybrać ;)
To tyle z mojej strony. Chętnie poczytam jakieś opinie na temat powyższych zdjęć oraz innych porad odnośnie fotografii sportowej. A jakby ktoś chciał wrzucić swoje fotki z maratonu bądź podzielić się wrażeniami to zapraszam do dyskusji ;)
1 i 3 moim zdaniem znakomite! Bardzo podobają mi się te próby panoramowania i w ogóle się nie ma wrażenia, że się dopiero uczyłaś i nie masz doświadczenia w foceniu takich zawodów. Tych fotek szczerze gratuluję! W pozostałych myślę, że udało Ci się uchwycić kilka dobrych momentów, jednak technicznie one już takiego wrażenia na mnie nie zrobiły, jak te na dwie fotki. Zapewne przydałoby się więcej światła i może jeszcze troszkę bliżej podejść momentami, ale nie będę się zanadto wymądrzał, bo lepszymi fotkami z wyścigów nie mogę się pochwalić.
W kolarskich fotkach też uważam, że szeroki kąt + żabia perspektywa dają najlepsze efekty.
Całkiem fajne foty. Na pewno poprawne technicznie i pełne akcji.
diabolique
21.09.09, 12:30
Całkiem fajne foty. Na pewno poprawne technicznie i pełne akcji.
Hmmm :)
Fajna relacja.
Zawodnika 4310 trzeba byłoby pogonić, coś wolno pomyka ;):grin:
diveata, praktyka czyni mistrza, proszę więcej i częściej :)
Fajna relacja.
Zawodnika 4310 trzeba byłoby pogonić, coś wolno pomyka ;):grin:
diveata, praktyka czyni mistrza, proszę więcej i częściej :)
Owszem zawodnik 4310 wlókł w ogonie ;-).
W tym miejscu dostałem nagle z paru lamp w oczy i stanąłem jak wryty. Na specjalne życzenie cofnąłem się i próbowałem zjechać po tych wyślizganych korzeniach. Za późno wziąłem się w tym roku za długie dystanse, w przyszłym roku się poprawię :-)
Jakies takie sprane kolory.Zdjecia doswietlane lampą,kiepskie.Zbyt duzo bardzo podobnych kadrów.Panoramowanie OK :-)
...Zdjecia doswietlane lampą,kiepskie.
....
Tak się składa, że dokładnie sobie objerzałem sobie jak zdjęcia robią zawodowcy i oni wszyscy używali lamp a nawet systemów lamp.
Skoro wiesz, że doświetlanie w lesie lampą jest złe to wyjaśnij jak ty byś takie zdjęcia zrobił
diabolique
21.09.09, 13:57
Tak się składa, że dokładnie sobie objerzałem sobie jak zdjęcia robią zawodowcy i oni wszyscy używali lamp a nawet systemów lamp.
"Używać" a "dobrze używać" to zasadnicza różnica :)
Mniej więcej taka jak między fotkami ustawionymi manualnie a strzelonymi na ustawieniach auto :D
"Używać" a "dobrze używać" to zasadnicza różnica :)
Mniej więcej taka jak między fotkami ustawionymi manualnie a strzelonymi na ustawieniach auto :D
My się nie rozumiemy.
Ja nie oceniam tych zdjęć tylko polemizuję z poglądem voovoo2, że takich zdjęć się nie doświetla.
To ja się jeszcze tylko zapytam czy się wybieracie na Mistrzostwa Polski do Wałbrzycha?:)
Świetna relacja słowno-obrazowa. Bardzo mi się podoba.
Pomysł z wieszaniem lamp na drzewach jest rewelacyjny :)
Jestem żywotnie zainteresowany Twoimi uwagami, bo 26.09.09 odbędzie się w Rybniku Finał Pucharu Polski Four Cross. Tam będą zjazdy po wertrpach czwórkami.
To ja się jeszcze tylko zapytam czy się wybieracie na Mistrzostwa Polski do Wałbrzycha?:)
Hmm.. w sumie nie myślałam o tym ;) Jak znajdę jakiś transport do Wrocka to czemu nie? ;)
Świetna relacja słowno-obrazowa. Bardzo mi się podoba.
Pomysł z wieszaniem lamp na drzewach jest rewelacyjny :)
Konkretnie to robisz to tak ze lampę obwiązujesz sznurkiem w okól konaru drzewa ;)
Jeszcze widziałam taki patent, że rozstawia się na trasie kilka prostych aparatów z obiektywami kitowymi i z lampami, które działają na fotokomórkę. Zawsze coś tam wyjdzie, a strata niewielka jakby ktoś pociągnął kabel za sobą (tak też się zdarzyło na maratonie w Szczawnicy :P). Dodatkowo fotograf ustawia się z lepszym aparatem w innym miejscu i robi zdjęcia z ręki.
Aha i chciałam się jeszcze zapytać o jedną rzecz. Mianowicie, bardzo uciążliwe jest to, że lampa się tak długo ładuje i jak robię zdjęcia seriami to tylko kilka jest doświetlonych. Da się tak ustawić lampę, żeby strzelała za każdym razem? Od czego to zależy? Czy trzeba mieć jakąś specjalną lampę do tego?
Mianowicie, bardzo uciążliwe jest to, że lampa się tak długo ładuje i jak robię zdjęcia seriami to tylko kilka jest doświetlonych. Da się tak ustawić lampę, żeby strzelała za każdym razem? Od czego to zależy?
Zależy od tego ile mocy lampy wykorzystuje poszczególny błysk a w drugiej kolejności od sprawności baterii. Jak lampa walnie pełną swoją mocą musisz odczekać aż się naładuje i tyle. Problem można rozwiązać ustawiając lampę (lub aparat) aby błyskała tylko częścią swojej mocy - ustawienie lampy na 1/8 mocy powinno więc dać teoretycznie 8 błysków w serii, oczywiście moc tak ustawionej lampy dla pojedynczego błysku spada.
BTW - fajne dynamiczne zdjęcia.
Przypomniało mi się, że lampa FL50R ma chyba wejście na zewnętrznego battery packa ale cena tego urządzenia powala ok 1 859,00 zł :-).
Zastanawiam się czy zastosowanie innych akumulatorków by pomogło.
W lampie były eneloopy.
Zastanawiam się czy zastosowanie innych akumulatorków by pomogło.
W lampie były eneloopy.
Hmmm, eneloopy są bardzo dobre więc po innych aku nie spodziewałbym się znaczącej poprawy.
My się nie rozumiemy.
Ja nie oceniam tych zdjęć tylko polemizuję z poglądem voovoo2, że takich zdjęć się nie doświetla.
Gdzie ja cos takiego napisałem????????Wygląda na to,że polemizujesz ze swoimi wyobrazeniami :-)
Gdzie ja cos takiego napisałem????????Wygląda na to,że polemizujesz ze swoimi wyobrazeniami :-)
Ciężko dyskutować o kolorach, bo to kwestia monitora. U mnie na przykład kolory są bardzo żywe. A co do podobnych kadrów to co tu dużo mówić, stałam cały czas w jednym miejscu :D Nie chodziło o kadry tylko o przedstawienie ciekawych postaci :P
Bardzo dobra relacja z zawodów, tym bardziej doceniam, bo to pierwsze Twoje próby, panoramowanie bardzo dobre.
pzdr
Nie bedę się wdawał więcej w bzdurne dyskusje, ale jeśli używasz skrótów myślowych :
...Zdjecia doswietlane lampą,kiepskie. ..
to nie dziw się, że zinterpretowałem to właśnie tak, że czepiasz się, że zdjęcia były doświetlane.
Co do kolorów, to takie były i tyle. Innym na Canonach wyszły takie same. Mogę podlinkować zdjęcia z 1D, jeśli komuś bardzo na tym zależy.
diabolique
21.09.09, 21:55
Mogę podlinkować zdjęcia z 1D, jeśli komuś bardzo na tym zależy.
Po co? Czy po podlinkowaniu zdjęć z 1D te kiepskie, które są w wątku, staną się lepsze?
Ja się nie zgodzę z niektórymi przedmówcami, zdjęcia są pełne błędów, niestety.
MZ kolorki są w porządku. Może na tych doświetlanych lampą sama lampa ma za duży udział...
Po co? Czy po podlinkowaniu zdjęć z 1D te kiepskie, które są w wątku, staną się lepsze?
Ja się nie zgodzę z niektórymi przedmówcami, zdjęcia są pełne błędów, niestety.
Jest diabolique, jest dyskusja ;]
diabolique
21.09.09, 22:13
Jest diabolique, jest dyskusja ;]
O nie nie... nie dam się w to wciągnąć :grin:
O nie nie... nie dam się w to wciągnąć :grin:
No co? ;> Ja tylko czekam na dobre rady ;>
..., zdjęcia są pełne błędów, niestety.Nie daj się prosić :mrgreen:
diabolique
21.09.09, 22:19
No co? ;> Ja tylko czekam na dobre rady ;>
Odnośnie techniki czy sposobu przedstawienia tematu?
Odnośnie techniki czy sposobu przedstawienia tematu?
Jedno i drugie. Aczkolwiek drugie ewidentnie kuleje, bo nie bardzo mam czas się rozpisywać. Jutro obronę mam ;) Btw. trzymajcie kciuki! ;)
A dorzucę jeszcze ze dwa, a co! :P
12 - To jest ciekawy patent jak dodać do zdjęcia trochę dynamiki i agresji :P Nauczyłam się tego właśnie na maratonie. Przekrzywiamy aparat pod lekkim kątem i złudzenie optyczne powoduje, że góra po której jedzie zawodnik wydaje się być trochę bardziej stroma. Gratisowo otrzymujemy lekko pokrzywione drzewa, czyli możemy potem się chwalić, że przeżyliśmy huragan :P
13 - Troszkę mnie przeraził ten natlok ludzi. Wyglądali trochę jak pielgrzymka do Częstochowy ;) Ale najtwardsi pokonywali tą trasę objazdem, często kończąc w pobliskim rowie :P
diveata co do ostatnich fot to niestety technika i przedstawienie tematu mocno kuleją, w przypadku takich zabaw są one ściśle powiązane. Generalnie nie ostro i zdecydowanie za szeroko.
Nie widzę charakteru imprezy, sama mówisz ze lądowali w rowie pokaż jak lecieli, stwórz jakaś akcje.
Nie miej mi za złe, temat świetny ale chyba za bardzo walczyłaś z aparatem.
Pozdrawiam
jakby ktoś szukał pomysłu jak zrobić inne zdjęcia z maratonu to polecam taki pomysł ;-)
http://www.entre.pl/team_galeria/MTB_Istebna_2009/Czadeczka2009-737.jpg
http://www.entre.pl/team_galeria/MTB_Istebna_2009/Czadeczka2009-740.jpg
http://www.entre.pl/team_galeria/MTB_Istebna_2009/Czadeczka2009-733.jpg
http://www.entre.pl/team_galeria/MTB_Istebna_2009/Czadeczka2009-624.jpg
Szczęście na twarzach zawodników bezcenne :-). Ja się nie załapałem, piwo się skończyło.
Reszta tutaj (http://team.entre.pl/index.php?str=foto&show=142&nx=15023)
Bardzo ładne fotki pod tym linkiem.
Na ostatnim, w żółtym "kubraczku" mój kolega z pracy :D :D :D
Jutro mu powiem: "Mamy Cię" :D