Zobacz pełną wersję : Pentax K-x & Pentax smc DA L 55-300 mm f/4-5.8 ED
Pentax zapowiedział ciekawe nowości na półce entry level - nową, małą lustrzankę:
http://www.dpreview.com/news/0909/09091702pentaxKXhandson.asp
http://www.dpreview.com/news/0909/09091703pentaxkx.asp
http://www.optyczne.pl/2228-nowo%C5%9B%C4%87-Pentax_K-x.html
oraz teleobiektyw:
http://www.optyczne.pl/2229-nowo%C5%9B%C4%87-Pentax_smc_DA_L_55-300_mm_f_4-5.8_ED.html
Ciekawe - obiektyw ma mieć plastikowy bagnet, bez osłony p. słonecznej więc pewnie będzie taniutki... Nowy aparat będzie mieć matrycę 12,4 mpx, oferującą czułości 100–12800 ISO, 16 cyfrowych filtrów artystycznych ;-) i funkcję Cross Process - automatyczny retusz zdjęć, tryb HDR, ma być zasilany 4xAA, na których można zrobić 1900 zdjęć(!) a trwałość migawki ma wynosić 100 tys. cykli. Aparat oferuje kręcenie filmów HD 720p przy 24 kl/s... Aparat ma być oferowany w 20(!) wersjach kolorystycznych ;-):
http://www.pentax.jp/japan/image2/top_image_k-x.jpga grip ma mieć 5 kolorów, co w kombinacji z aparatem ma dać 100 wersji kolorystycznych. Czad:
http://www.pentax.jp/japan/imaging/digital/slr/k-x/image/fea5_img03b.jpg
Na japońskiej stronie Pentaxa (http://www.camera-pentax.jp/k-x/#/simulator/030101) można "zrobić" własny aparat.
Z tymi kolorami im trochę odbiło, szczególnie, że dość ostre są, ale 1900 zdjęć na 4xAA robi wrażenie.
kowalikster
17.09.09, 10:28
Na stronie oprócz wyboru koloru body i gripa jest póki co nieatywny button: LENS coming soon. Więc pewno będą jeszcze kolorowe szkiełka. Normalnie różowe pewnie będą szły jak ciepłe bułeczki w piekarnii z rana
W europie pewnie nie będzie w ogóle kolorów innych niż czarny, ewentualnie dadzą biały i jeszcze jakiś. Pełen wybór pewnie dla Japończyków, widać oni lubią takie bajery.
A sama puszka fajna, w sam raz na początek.
Nie wiem, może mam jedną nóżkę bardziej ale podoba mi się biały. 8-)
Punk's not dead! Znaczy Pentax....
Ja kce różowy z Hello Kitty D
Pentax niewątpliwie zafundował sobie niezłą reklamę tymi kolorami, z drugiej strony mało kto pisze o tym aparacie poważnie - kij ma dwa końce.
Z informacji ważnych i poważnych należy podkreślić, że matryca w K-x prawdopodobnie nie jest od Samsunga. Zresztą specyfikacja aparatu wygląda znakomicie - ogromne możliwości zamknięte w tanim, amatorskim, plastikowym body. Podoba mi się paluszkowe zasilanie.
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=17571
Doczekałem się...
Teraz nie pozostaje mi nic innego jak zmiana systemu. :wink:
http://www.camera-pentax.jp/k-x/#/ranking
niektore zestawy wygl;adaja wiecej jak zacnie,
np bialo czarny, albo navy-czarny,
duzo jest fajnych pozycji kolorystycznych
lachony beda w niebo wziete ...
bo te walace po oczach kolory to jednak przegiecie :D
pozatym cena 89,800円 (jesli to jeny) za duble kit... no wyglada nienajdrozej :P
http://shop.pentax.jp/shop/goods/goods.aspx?goods=15802
89,990.00 JPY = 985.083 USD
Japan Yen United States Dollars
1 JPY = 0.0109466 USD 1 USD = 91.3527 JPY
Z informacji ważnych i poważnych należy podkreślić, że matryca w K-x prawdopodobnie nie jest od Samsunga.
No właśnie, wygląda trochę jakby Sony. Ciekawe jak wyjdzie porównanie K-X (12MPix CMOS) z K-7 (14MPIX CMOS)
89,990.00 JPY = 985.083 USD
Japan Yen United States Dollars
1 JPY = 0.0109466 USD 1 USD = 91.3527 JPY
Hm:
Europe:
€599.99 (with 18-55mm DA L lensŹróðło: http://www.dpreview.com/news/0909/09091703pentaxkx.asp
Fajny aparat, tylko podejrzewam, że przez te oczojebne kolorki zostanie zauważony tylko przez lachony.
Dell każe sobie dopłacać kilkadziesiąt $ do kolorowania obudowy laptopa, ciekawe, czy Pentax także.
Fajnie się prezentuje nowe tele Pentax smc DA L 55-300 mm f/4-5.8 ED: zoom prawie 6x przy 426g. W połączeniu z KITem da chwytliwy zestaw: Pentax K-x 16x double KIT zoom...
ps podoba mi się ciemnoniebieski...
Co Wy z tymi "lachonami"...
pzdr
Ponoć pierwsze zamówienie w Polsce na ten aparat złożyła Jolanta Rutowicz.
Ponoć pierwsze zamówienie w Polsce na ten aparat złożyła Jolanta Rutowicz.
Czyli pierwszym właścicielem tego aparatu w Polsce będzie koń?
Czyli pierwszym właścicielem tego aparatu w Polsce będzie koń?
Nasza szkapa.
iwo ja podalem cene z double kitem :)
gdybys nie zauwazyl ;)
Body Kx+ SMC PENTAX-DA L 18-55mmF3.5-5.6 AL i 55-300mmF4-5.8ED
a odnosnie lachonów juz tłumacze:
http://video.google.com/videoplay?docid=-9111800792300092473#
Jedna rzecz mnie dziwi, ma filmy w HD 1280x720pix, a nie ma wyjścia HDMI....
ISO measturbation
http://ricehigh.blogspot.com/2010/01/my-k-m-olive-vs-k-x-navy-iso.html
test na Optycznych:
http://www.optyczne.pl/2576-nowo%C5%9B%C4%87-Pentax_K-x_-_test_aparatu.html
Jak to pisze młodzież, żal.pl :P dla tego co raz bardziej śmiesznego portalu :)
Jeżeli 4 paluszki Sanyo po 10 PLN to drogo w porównaniu z ceną >100 PLN za firmowy aku to ja chyba czegoś nie rozumiem. :roll:
Ja czegoś nie rozumiem....
Przeczytałem test i pobieżnie biadolenia w komentarzach. Aparat zebrał pochwały za jakość zdjęć, niskie szumy i dostał bardzo przyzwoitą ocenę. Wytknięto mu kilka drobnych wad i zwrócono uwagą na te poważne (brak podświetlenia punktów AF, to duża wada). Całościowo wypadł jednak według mnie bardzo dobrze. Gdybym miał kupować aparat za około 2 kpln to poważnie bym go brał pod uwagę, zdając sobie sprawę z plusów i minusów, które wynikły w teście. Według mnie uczciwe postawienie sprawy. I tyle.
pozdrawiam
B.
Jeżeli 4 paluszki Sanyo po 10 PLN to drogo w porównaniu z ceną >100 PLN za firmowy aku to ja chyba czegoś nie rozumiem. :roll:
Tak, zasilanie 4xAA (NiMH) to duży walor Pentaxów, problem w tym co napisali na Optycznych:
Wadą w tym aparacie jest zasilanie. Użytkownik zmuszony jest stosować drogie jednorazowe baterie, bo K-x nie chciał współpracować z akumulatorkami Ni-MH.
Ciekawe czy Pentax wtopił czy panowie testerzy z Optycznych?
Tak, zasilanie 4xAA (NiMH) to duży walor Pentaxów, problem w tym co napisali na Optycznych:
A akumulatorki CRV-3?
Odpowiedź jest oczywista. Optyczni zawsze mają jakieś problemy, których nie mają żadne inne portale testujące sprzęt foto. W testach na innych serwisach bez problemu używano akumulatorów Ni-MH, np. na dpreview.
Porównanie K-x do K-7 i Nikona D300s dobre nie jest,nie ta półka
E L Y T A, to TWA (towarzystwo wzajemnej adoracji) dobrze wiecie jak to dziala, nisza jest zawsze BE bo nic nie daje w temacie i dlaczegoz by mieli ich chwalic...
Ufalbym bardziej uzytkownikom i posiadaczom, a nie testom naszch lokalnych GURU
pozdroofka
Dar-i-jush
15.01.10, 14:42
Porównanie K-x do K-7 i Nikona D300s dobre nie jest,nie ta półka
Pełna zgoda.
Zastanawiam się też, czy automatyczne piętnowanie za odszumianie RAWów jest właściwe. Dobrze wiemy, że różne "wywoływarki" różnie radzą sobie z szumem, więc skoro konstruktorzy opracowali najbardziej optymalny algorytm pod tę konkretną matrycę, dlaczego nie mieliby zastosować go w celu wyplucia przez korpus wstępnie dobrze odszumionego obrazu? Lepiej się chyba skupić na jakości, a nie na samym fakcie ingerencji w RAW.
Prawdopodobnie większość aparatów ma odszumiane rawy. Wystarczy tylko, że poziom odszumiania będzie dawkowany stopniowo wraz ze wzrostem czułości, żeby nie było nagłego skoku w poziomie szumów, a zjawisko będzie kompletnie nie do wykrycia. Przy słabych filtrach AA nawet trudno będzie zauważyć negatywne skutki w postaci mydła na zdjęciach. Mam wrażenia, że tak jest właśnie w Nikonach.
Moim zdaniem bardzo przyzwoity aparat.Za te pieniadze to juz naprawdę miodzio!
Sorki że tak z buty ale... Przecież nowe firmware podobno rozwiązało problem z zasilaniem.... Podoba mi się wojna w komentarzach. Zero suchej nitki na Optycznych :lol:
PS A tak swoją drogą przydała by się taka matryca w naszych Olkach, nie mówię że ta jest zła, bo też zaczynam doceniać wartość RAWa, ale może by podgrzać całkowicie atmosferę na tamtym portalu :grin:
A tak swoją drogą przydała by się taka matryca w naszych Olkach, nie mówię że ta jest zła, bo też zaczynam doceniać wartość RAWa, ale może by podgrzać całkowicie atmosferę na tamtym portalu :grin:
Taka matryca w Olku miałaby około 8 mpx, bo tyle zmieściłoby się na wyciętej z niej powierzchni odpowiadającej wielkością matrycy 4/3. Jak sobie zmniejszysz zdjęcie z nowych, 12-megapikselowych matryc 4/3 do 8 mpx, to będziesz miał bardzo podobny rezultat.
Optyczni od dłuższego już czasu przypominają maniaków DxO. Czyli: tylko ich testy są najlepsze, najdokładniejsze i najbardziej miarodajne. Inni natomiast kłamią i są oplaceni, albo się kompletnie nie znają na testowaniu (znaczy są debilami). Odkąd pojechali po dpreview i kilku innych portalach foto, patrzę na ich wypociny z lekkim uśmiechem pożałowania. Polskie wymachiwanie szabelką i tyle.
K-x bardzo zacnie wyszedł w zestawieniu z o wiele wyższymi modelami i tak na to patrzę. Ani K-7 ani D300s nie dają mu rady, a to oznacza, że za 2000 zl mamy obrazowanie jak w sprzęcie za 4000 zł.
Można się więc spodziewać,że optyczni zrobili Pentaxowi dobrą reklamę:-)
pozwolę sobie wkleić jeden komentarz z optycznych:
takseo | 2010-01-14 23:34:31
z testu K200D:
"Wizjer całkiem dobry, jak na klasę amatorską. "
Specyfikacja K200D:
"Lustrzany, powiększenie: x0.85, pokrycie: ok. 96%, korekcja dioptrii: od -2.5 do +1.5, matówka Natural-Brite-Matte II"
z testu K-x
"mały wizjer optyczny"
Specyfikacja K-x:
"Lustrzany, powiększenie: x0.85, pokrycie: ok. 96%, korekcja dioptrii: od -2.5 do +1.5, matówka Natural-Brite-Matte II"
to jak to jest?
Crow | 2010-01-14 23:37:32
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
coś w stylu - dajcie mi człowieka a paragraf znajdziemy
Rzetelność u nich zawsze była dyskusyjna, ale to co spłodzili teraz to naprawdę wyjątkowe kuriozum. Jeszcze trochę i wpływy z reklam zaczną im spadać, bo nikt nie będzie brał tego co wypiszą poważnie.
Jakos tak poczytalem opinie o nowym Pentaxie i jestm b. mile zaskoczony. To najlepszy obraz w APS-c- taki nasuwa sie wniosek. Pewnie wszysto moze ulec lekkiej korekcie ale naprawde to swietny aparacik. Nie wiem tylko, czy mozna kupic pod niego gripa? Optyka kitowa b. dobra jakosci Olympusa. Zastanawiam sie po co kupowac potezne korpusy dla uzytku amatorskiego i wymieniac je co trzy lata ( wypada) skoro jest i lekko i tanio.
Sam zaryzykuje tego Pentaxa dla mojego syna, ktory troche zaczyna pstrykac ( nie chce, ale musi). Brak wyswietlania punktu af to moze wkurzac, nie wiem ale troszke sobie nie wyobrazam.
Za to znakomite jpg ( wszedzie za to chwala) to rozkosz. Mam dosc siedzenia nad Raw-ami. Do zwyklej "tłuki", dobre jpg moga sie przydac.
Z tym zasilaniem to Optyczni dali ciala, nie wpadli na to by wlozyc Eneloopy tylko smedza cos o jakis paluszkach z Lidla i Bateriach litowych. Troche jak dzieci specjalnej troski!!
Sam mam wiele ladowarek do rozniastego sprzetu, kazda inna, to sie paleta po chalupie. Gdyby wszystko bylo na paluszki( pomijajac malutkie sprzeciki) to zycie staloby sie prostsze.
Czesc.Ch.
P.s. czy zauwazyliscie pewna tendencje?
Producenci nie wahaja sie umieszczac dobrych matryc w najtanszych korpusach? Z zasadzie pomijac drobne niedogodnosci, wynikajace z obslugi, to kazdy amator ma do dyspozycji najlepsze obrazowanie- takie samo jak zawodowcy z najlepszymi aparatami w wadze super ciezkiej..
chomsky,
Wszystko na to wskazuje, ze idzie ku miniaturyzacji, Pentax obiera dobra droge, tani korpus - duze mozliwosci, stale doskonalenie matryc u4/3 np. spowoduje uciekanie ludzi w male, lekkie, kompaktowe, z mozliwosciami wiekszymi od zwyklego kompakta..
Osobiscie coraz bardziej doceniam maluchy pokroju Panasonic, Olympus, nie chce mi sie dzwigac 15kg torby i lustra, skoro moge zrobic praktycznie to samo Panasem G1 i to na manualu, reportaz, ba nawet jakis plener ujdzie, do zastosowan typowo profi, wielki format, nadal pozostanie FF, ktore po prostu do tego jest stworzone.
Producenci zaczynaja myslec logicznie, robiac male swietne ergonomicznie korpusy z duzymi mozliwosciami, stworzone do 80% sytuacji fotograficznych, a 100% przydatnych kazdemu zwyklemu niedzielnemu.
Chcemy czy nie, trend malenkosci, mam nadzieje powiazanej z coraz lepsza jakoscia, bedzie sie nasilal i zyskamy na tym my - uzytkownicy.
pozdroofka
PS
KXa sam bym wzial ae aktualnie nie moge sie odkleic od boskiego E1:)
Darekw1967
16.01.10, 14:29
Witam !
Niestety Pentaxy nigdy nie byly doceniane a ludzie nie wiedza
o potencjale jaki jest w tym sprzecie.
Moim zdaniem wypuszczenie dwa lata temu modelu K10D
to byla na tej polce... rewolucja technologiczna bo nie dosc ze
swietna matryca + 22-bitowy przetwornik A/D +
redukcja drgan w matrycy + automatyczne czyszczenie +
uszczelnienia korpusu + duzy jasny wizjer + wsparcie standardu DNG bylo
nie lada... nowoscia... w tamtym czasie.
Obecny maly aparat K-x ma w sobie wiele
dobrych rozwiazan i daje bardzo dobrej jakosci obraz.
Moim zdaniem to swietna nisko-budzetowa maszyna.
Czytalem wczesniej, ze w gorach swietnie sie sprawdzil.
Podobny los... dotyka Olympusa bo jak ktos slyszy
to slowo... zaczyna mu przed oczami zaraz szumiec ;)
Narzekalem nieco... na Olka ale ostatnie produkty
sa niezle dopracowane - bardzo uzyteczne dla
amatora jak i zaawansowanego uzytkownika.
Pozdrawiam
Witam !
Podobny los... dotyka Olympusa bo jak ktos slyszy
to slowo... zaczyna mu przed oczami zaraz szumiec ;)
Pozdrawiam
Wlasnie, szumi, bo za duzo wodki hleja pijaki, cropiarze @#$%& !! w d@#$(*&!! @#$)$(*!N ##(#)#)! ale wiacha poszla...
W durne puste makowki niech se wbija, ze jak sie drukuje to szumu nie ma @#($$(#(! *$#(##(!
ale mnie to p@(##&$*! wk@($$#(!
pozdroofka:)
... rewolucja technologiczna bo nie dosc ze
swietna matryca + 22-bitowy przetwornik A/D
To marketingowy BS, jakiś procesorek w środku ma wejścia analogowe o rzekomej rozdzielczości 22 bitów a na wyjściu 12 bitów. Jeżeli poniżej 12bitow byłoby coś oprócz szumu to Pentax użyłby wersje z 14bitowym "wyjściem" cyfrowym.
...a ta świetna matryca jest w prawie każdym APS-C 10mpix (made by Sony).
Sony ma podobno kupić programistów od Pentaxa, więc może ...?:wink::lol:
Sony ma podobno kupić programistów od Pentaxa, więc może ...?:wink::lol:
Nie kumam żartu jakbyś mógł wyjaśnić....
chomsky,
Wszystko na to wskazuje, ze idzie ku miniaturyzacji, Pentax obiera dobra droge, tani korpus - duze mozliwosci, stale doskonalenie matryc u4/3 np. spowoduje uciekanie ludzi w male, lekkie, kompaktowe, z mozliwosciami wiekszymi od zwyklego kompakta..
Osobiscie coraz bardziej doceniam maluchy pokroju Panasonic, Olympus, nie chce mi sie dzwigac 15kg torby i lustra, skoro moge zrobic praktycznie to samo Panasem G1 i to na manualu, reportaz, ba nawet jakis plener ujdzie, do zastosowan typowo profi, wielki format, nadal pozostanie FF, ktore po prostu do tego jest stworzone.
Producenci zaczynaja myslec logicznie, robiac male swietne ergonomicznie korpusy z duzymi mozliwosciami, stworzone do 80% sytuacji fotograficznych, a 100% przydatnych kazdemu zwyklemu niedzielnemu.
Chcemy czy nie, trend malenkosci, mam nadzieje powiazanej z coraz lepsza jakoscia, bedzie sie nasilal i zyskamy na tym my - uzytkownicy.
pozdroofka
PS
KXa sam bym wzial ae aktualnie nie moge sie odkleic od boskiego E1:)
Mam przyklejone dwie sztuki E1 i sobie nie odkleje. Jednak Kx dla syna jest koniecznoscia, ze wzgledu na niskie szumy i dobre jpg no i mozliwosc zastosowania tanszego jasnego szkla.
To malo prawdopodobne, ale moze chlopak zalapie bakcyla, bardzo bym sie cieszyl. Oko ma dobre.
Czesc.Ch.
Darekw1967
16.01.10, 18:42
To marketingowy BS, jakiś procesorek w środku ma wejścia analogowe o rzekomej rozdzielczości 22 bitów a na wyjściu 12 bitów. Jeżeli poniżej 12bitow byłoby coś oprócz szumu to Pentax użyłby wersje z 14bitowym "wyjściem" cyfrowym.
...a ta świetna matryca jest w prawie każdym APS-C 10mpix (made by Sony).
Witaj !
Masz racje... Ale... jest pewne ale ktore warto brac pod uwage.
1.Masz.... fotografie TIF (8 bitow / kanal)
a) konwertujesz to do 16 bitow / kanal
b) robisz wiele przekształceń
c) zamieniasz to na JPG do labu
2.Masz.... fotografie TIF (8 bitow / kanal)
a) robisz wiele przekształceń
b) zamieniasz to na JPG do labu
Czy uzyskasz w obu przypadkach te same efekty koncowe ???
W sumie miales na wejsciu tylko 8 bitow / kanal.
Chodzi mi o analogie... ze wazne jest jak to jest
w bebechach mielone... i czy K10D wewnetrznie
miesza na wiekszej przestrzeni... i przez to
minimalizuje bledy na tyle, ze na wyjsciu daje bardziej naturalne
kolory (masz wrazenie mniejszej cyfrowosci obrazu)
Roznice moga byc bardzo subtelne ale jednak pomysł
Pentaxa ktory zastosowali w aparacie nie byl zly.
Pozdrawiam
Witaj !
Masz racje... Ale... jest pewne ale ktore warto brac pod uwage.
1.Masz.... fotografie TIF (8 bitow / kanal)
a) konwertujesz to do 16 bitow / kanal
b) robisz wiele przekształceń
c) zamieniasz to na JPG do labu
2.Masz.... fotografie TIF (8 bitow / kanal)
a) robisz wiele przekształceń
b) zamieniasz to na JPG do labu
Czy uzyskasz w obu przypadkach te same efekty koncowe ???
W sumie miales na wejsciu tylko 8 bitow / kanal.
WB jest przekształcane dopiero po 12bit RAW, jedyny miejsce w jakim to może mieć jakikolwiek skutek pozytywny to iso powyżej bazowego przy softwareowym podbijaniu (przeliczaniu), lub gdyby źródło danych dla silnika JPG było wprost z 22bitowego odczytu (a chyba tak nie jest?).
Oczywiście, lepiej więcej niż mniej ale w tym przypadku to tak jak pisałem marketingowy bs. Wystarczy porównać SNR aparatów opartych o tą samą matrycę - różnice są w granicach błędów pomiarowych.
Kx dla syna jest koniecznoscia, ze wzgledu na niskie szumy i dobre jpg no i mozliwosc zastosowania tanszego jasnego szkla.
Hmm... Miałem Pentaxa K10D, a wcześniej K100D.
Tańsze jasne szkło w tym systemie jest obecnie trudno dostępne. Dobre jasne manualne stałki przestały być tanie, tanich jasnych stałek AF zasadniczo nie ma (są tylko drogie i jeszcze droższe). Rynek wtórny się mocno skurczył i podrożał.
FA 50/1.4 kosztuje 1500 i to jest teraz najtańsza stałka Pentaxa.
Jasne tanie zoomy ? Za cenę wcale nie takiego jasnego Pentax DA 17-70 mm f/4.0 można kupić ZUIKO DIGITAL 14-54 mm f2.8-3.5.
16-50/2.8 kosztuje +/- tyle co Zuiko 12-60...
Więc szczerze mówiąc, nie bardzo widzę w praktyce ten przymiotnik "tańsze".
I jakkolwiek K-x ciekawą propozycją jest, to szkła do niego już nie tak bardzo. A szkła 3rd party to jak już są do P, to są do wszystkich innych systemów też. Czasem nawet do innych wcześniej (i np. z silnikiem HSM).
Nie powiem, korci mnie K-x. A potem patrzę na ceny szkieł i mi przechodzi. A potem od nowa mnie korci i tak już drugi dzień :)
PS. Jak chciałem kiedyś spacer-zooma, to znacznie taniej od szkła wyszło kupić używane D40 z Nikkorem 18-70.
Dobre jasne manualne stałki przestały być tanie, tanich jasnych stałek AF zasadniczo nie ma (są tylko drogie i jeszcze droższe). Rynek wtórny się mocno skurczył i podrożał.
Potwierdzam. Rynek wtórny szkiełek do Pentaxa (eBay, Aleedrogo) jest zdominowany opisami jak to świetnie dany obiektyw działa z cyfrowymi korpusami i do tego oczywiście adekwatna cena. Szukam obecnie 24mm do moich starych kopusów i ceny są nieciekawe. Im jaśniej tym gorzej...
Biorąc pod uwagę jakość (podobno wysoką) kitów Pentaxa i walory omawianego tu modelu aparatu to jest to naprawdę kuszący produkt:-) O cenie nie wspominam bo ta także wydaje się atrakcyjna.
test Fotopolis:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10319
Darekw1967
29.01.10, 23:20
Witam !
Nie kazdy musi miec jasne szklo a ten korpus na wysokim
iso calkiem niezle wypada.
Dla wielu osob bedzie to bardzo dobry aparat tym
bardziej ze kity... Pentaxa sa wysoko oceniane.
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Hmm... Miałem Pentaxa K10D, a wcześniej K100D.
Tańsze jasne szkło w tym systemie jest obecnie trudno dostępne. Dobre jasne manualne stałki przestały być tanie, tanich jasnych stałek AF zasadniczo nie ma (są tylko drogie i jeszcze droższe). Rynek wtórny się mocno skurczył i podrożał.
FA 50/1.4 kosztuje 1500 i to jest teraz najtańsza stałka Pentaxa.
Jasne tanie zoomy ? Za cenę wcale nie takiego jasnego Pentax DA 17-70 mm f/4.0 można kupić ZUIKO DIGITAL 14-54 mm f2.8-3.5.
16-50/2.8 kosztuje +/- tyle co Zuiko 12-60...
Więc szczerze mówiąc, nie bardzo widzę w praktyce ten przymiotnik "tańsze".
I jakkolwiek K-x ciekawą propozycją jest, to szkła do niego już nie tak bardzo. A szkła 3rd party to jak już są do P, to są do wszystkich innych systemów też. Czasem nawet do innych wcześniej (i np. z silnikiem HSM).
Nie powiem, korci mnie K-x. A potem patrzę na ceny szkieł i mi przechodzi. A potem od nowa mnie korci i tak już drugi dzień :)
PS. Jak chciałem kiedyś spacer-zooma, to znacznie taniej od szkła wyszło kupić używane D40 z Nikkorem 18-70.
Szklo DA 16-50/2.8 na pelnej dziurze jest niezbyt dobre jak na
cene za ktora mozna to dostac.
Zuiko 12-60 bedzie znacznie lepszym wyborem... Ale to juz
inny system jest ;)
Rozwiazaniem jest 31/1,8 limited Pentaxa. Tylko drogim. Ale w tandemie z Kx to bylby miecz na ciemnosci.
Czesc.Ch.
Darekw1967
30.01.10, 13:46
Witam !
http://allegro.pl/item825277756_pentax_31_1_8_da_limited_silver_od_r eki_gw_fv.html
Gość chce za to szklo prawie 5000 zl ;)
Opinie... czy warto czy nie zostawiam bez komentarza.
Pozdrawiam
Witam !
http://allegro.pl/item825277756_pentax_31_1_8_da_limited_silver_od_r eki_gw_fv.html
Pozdrawiam
a ludzie marudzili, że leica 25 1.4 jest droga ;)
Leici nie podepniesz do Kx-a, niestety. Ale Sigme 30/1,4 juz tak.
Czesc.Ch.
Test na opaczne.pl wykazał niezbicie, że nie warto bo Pentax k-x choć szumi mniej i dynamikę ma lepszą od Nikona d300s, tak naprawdę szumi bardziej i dynamikę ma gorszą i jeszcze nie chodzi na bateriach z ruskiego bazaru tylko koszmarnie drogie Sanyo eneloop trzeba kupować. To się do działu humoru nadaje,ten test :D
Apatyczni o eneloopach to w ogóle nie słyszeli, tylko założyli jakieś jednorazowe litówki, których nikt przy zdrowych zmysłach nie kupuje bo można pójść z torbami.
Dopiero ludzie z Fotopolis założyli do K-x'a te koszmarnie drogie eneloopy (zaznaczyli w teście, że całe 35 zł ich wyniosły, chyba dyskretnie podśmiewając się z apatycznych) i z jednego ładowania zrobili zaledwie 1000 zdjęć :)
Kx chodzi idealnie na Eneloopach- jakies kilkaset fotek pewnie z 500 i sporo zabawy i uczenia sie. Wiec moze zrobic troche wiecej.
Kupilem wreszcie ten aparacik- body bez kita+ Tamron 17-50/2,8, w ciemno, bo nie mialem okazji go wczesniej podotykac.
Biorac pod uwage jakosc obrazowania to jest to rewelacyjny aparacik. Szkoda, ze troche maly. Taki trend ostatnio. Bardzo bogato wyposazony. Nareszcie jestem zadowolony i kto by pomyslal, ze z takiego malego aparatu??
Czesc.Ch.
Witam !
Pozdrawiam
Ten limited uchodzi za najlepszą stałkę z AF o takiej i zbliżonej ogniskowej. I to w skali wszechsystemowej. Pentaksiarze nawet mają na firmowej koszulce taki napis "The best auto-focus SLR lens ever made is the Pentax 31mm F/1.8". Jakby nie patrzeć to najbardziej kultowy obiektyw w systemie P. To obiekt westchnień, snów na jawie i przedmiot niegasnącego pożądania :grin:. Nie może więc być tani i tym samym łatwo dostępny dla każdego śmiertelnika.
A tak poważnie mówiąc, to szkło o bardzo dobrych własnościach optycznych, cechujący się pięknym bokeh.
http://www.photozone.de/pentax/122-pentax-smc-fa-31mm-f18-al-limited-review--test-report
Czy obiektyw jest wart swojej ceny, to pytanie na które nie można dać jednoznacznej odpowiedzi. Dla kogoś wart, dla kogoś nie. Wszystko zależy od stanu kąta stopnia psychicznego odchyłu od normy. :-P
Zaryzykuje stwierdzenie, ze srednio obeznany Pentaxianin nie odrozni obrazka z FA35/2 i 31LTD, to po co przeplacac?:)
pozdroofka
Może po to, żeby zwyczajnie mieć satysfakcję przy przykręcaniu TEGO szkła do puszki... :wink:
Przykład mi bliski, motoryzacyjny - można do pracy jeździć komfortowo, bezpiecznie i wygodnie nową Skodą Fabią. Ale są ludzie, którzy kupują w cenie rzeczonej Fabii piętnastoletniego Jaguara, wpakowują w jego remont drugą Fabię i jeżdżą tym Jagiem do pracy. I są bardzo zadowoleni... :grin:
Michu (Pentax)
7.03.10, 22:49
Zaryzykuje stwierdzenie, ze srednio obeznany Pentaxianin nie odrozni obrazka z FA35/2 i 31LTD, to po co przeplacac?:)
pozdroofka
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=600740#600740
Jak widze ile stalki zyskuja po przepieciu z cropa na ff w canonie to wspolczuje ze pentax sie za puszke 35mm nie zabiera.
Kolejna wersja. Bardzo piękna.
Bardzo piękna wersja Pentax K-x (http://www.swiatobrazu.pl/pentax-k-x-jest-teczowy-doslownie-20330.html)
Brakuje na nim tylko napisu "LEGO".
A mam pytanie - czy ktoś bezpośrednio porównywał optycznie ten obiektyw DA L 55-300mm z Zuiko 40-150?
Ciekaw jestem czy bardzo ustępuje Zuiko pod względem ostrości. Sample (zwłaszcza przyrody i zwerząt) wyglądają świetnie - nawet na długiej ogniskowej ale testy są dość rozbieżne.
Kity są pewnie porównywalne jakościowo.
Kolejna wersja. Bardzo piękna.
Bardzo piękna wersja Pentax K-x (http://www.swiatobrazu.pl/pentax-k-x-jest-teczowy-doslownie-20330.html)
I co najśmieszniesze robi takie fotki, że najbardziej grożny w naszej stajni E3 moze tylko dym wąchać. I gdzie tu sprawiedliwość.
Cześć.Ch.
p.s. podobno Japończycy kupują takie kolorowe aparaty. Taka foto-manga.
I co najśmieszniesze robi takie fotki, że najbardziej grożny w naszej stajni E3 moze tylko dym wąchać. I gdzie tu sprawiedliwość.
Cześć.Ch.
p.s. podobno Japończycy kupują takie kolorowe aparaty. Taka foto-manga.
To nie wszystko - jest do tego jeszcze dekielek z ludzikiem.
http://www.wyobrazsobie.pl/foto/sprzet-foto/2010/03/pentax-kameraman-.aspx
To nie wszystko - jest do tego jeszcze dekielek z ludzikiem.
http://www.wyobrazsobie.pl/foto/sprzet-foto/2010/03/pentax-kameraman-.aspx
Może po prostu funkcjionuje tak tam rynek młodzieżowo- dziecięcy. Stać ich na zakupy, bawią się fotografią i kupuja takie klocki lego. Na szczęście są i czarne i to powinno zamknąć dyskusję.
Cześć.Ch.