Zobacz pełną wersję : Dawno dawno temu w odległej galaktyce.....
Skoro sezon robakowy dobiega u mnie końca, zamieniłem ogród na dziecięcy pokój (muszę przyznać że tam też nie mała dżungla:grin:), wykorzystałem to co wiem z makro i trochę .... a zresztą zapraszam.
Odcinek 1.
1. Już myślał że mnie ma::twisted:
23430
2. ale nie było łatwo:shock:
23431
3. zaskoczyłem go i nie poddałem się bez walki:-x
23432
4. i jednak byłem szybszy - daruje mu tym razem:wink:
23433
CDN...:grin:
Informuję że podczas wykonywania zdjęć nie ucierpiała żadna żywa istota, sceny były odgrywane przez zawodowych kaskaderów.
Pozdrawiam i czekam na komentarze
Jakość słaba ale pomysł fajny na + :)
Kiepsko.
Jakość leży.
Możesz rozwinąć, zdjęcia robaków to przeważnie w świetle słonecznym tu żarówki (energooszczędne) + długie czasy.
Może jakieś dokładniejsze rady.
Nie ćwiczyłem zdjęć w takich warunkach, bardzo by się przydały jakieś podpowiedzi:grin:
Rafał Czarny
15.09.09, 20:02
IMHO na zdjęcia jest za duży bałagan. Tło odwraca uwagę. Przydałyby się ciaśniejsze kadry, za jakąś akcją, z przerysowaniem perspektywy itp.
RadioErewan
15.09.09, 20:04
IMHO na zdjęcia jest za duży bałagan. Tło odwraca uwagę. Przydałyby się ciaśniejsze kadry, za jakąś akcją, z przerysowaniem perspektywy itp.
Heh, Rafał, przerysuj perspektywę w makro :-)
Jakość leży.
możesz rozwinąć?
RadioErewan
16.09.09, 13:24
Mnie się podoba.
drugi plan jest fatalny, widać chyba nawet jakieś meble, można by przynajmniej postawić jakieś przepierzenie albo powiesić tło.
Brakuje mi przestrzeni, głębi kadru.
Pomysł zabawny, materiał na komiks. Może faktycznie pomyśleć nad tłem, zbudować makietę, dodać jakiś dymek, a na końcu wpuścić jakiegoś robala... I pomyśleć, że ja sprzątam zabawki, zamiast się trochę pobawić :-)
No to ciąg dalszy, nie wszystkie uwagi zrozumiałem np. tą z przerysowaniem perspektywy ale będę się starał.
Tym razem tło bardziej jednolite:grin:
Niestety mam problem z oświetleniem, teraz jest lampa + żarówki energooszczędne - chyba zmontuje sobie jakąś lampę halogenową albo może doradzicie coś innego...
CD...
5. Polecieliśmy na mały sabotaż razem z kumplami w okolicę kwatery wroga:cool:
23477
6. Powiedziałem że mają czekać i pilnować pojazdu, ja wyskoczyłem na mały rekonensans:-x
23478
7.W okolicy natknąłem się na mały oddział wroga
23479
8. Postanowiłem zaatakować:twisted:,
23480
9.byłem szybki i po chwili...:shock:
23481
10. nastała cisza, a ja wróciłem do naszego pojazdu:twisted:
23482
CDN...
Chyba że macie już dość - dajcie znać.
Jak zwykle proszę znów o jakieś konstruktywne uwagi, aby każdy z odcinków był lepszy (pod względem technicznym).
Pod względem technicznym na pewno lepiej. Tylko te włosy (?) na zdjęciach numer 8 i 10 :D A pomysł bardzo dobry.
grizz powiedział wszystko...
Rozbawiły mnie obie historyjki. Bardzo pomysłowe. Pomimo mankamentów technicznych zdjęć jestem na tak. Ciekawy jaki będzie dalszy ciąg i z czym bohater się zmierzy.
Rafał Czarny
16.09.09, 21:08
Heh, Rafał, przerysuj perspektywę w makro :-)
Mówisz, masz. Pstryknięte na chybcika przed minutą.
Zmień balans bieli..
Kurcze, jaki balans bieli do żarówek energooszczędnych, gdzieś czytałem że ciężko coś wybrać. Nie mam czym zmierzyć temperatury światła, a nie pamiętam co to były za żarówki. Testować??
Rafał Czarny
16.09.09, 21:20
.
Kurcze, jaki balans bieli do żarówek energooszczędnych, gdzieś czytałem że ciężko coś wybrać. Nie mam czym zmierzyć temperatury światła, a nie pamiętam co to były za żarówki. Testować??
Rób w rawach. Balans bieli masz z głowy.
.
Testować??
Postaw se te Duplo obok monitora i na oko testuj.Moze tak??Mocno pojechac.
Fajne. Szkoda, że ktoś nie zrobił Tobie zdjęć podczas ustawiania scenografii...
Super pomysł. Można tak snuć i snuć, w odcinkach, zabawa gwarantowana.
I rozpisać konkurs - "Dopisz historię do przedstawionych scen":grin:
Pozdrawiam
Pat
Dzięki wszystkim za pomoc
Kurczę regulowałem balans na kompie, ale w twoim wydaniu twarze wyglądają za blado, (jak dla mnie) w moim to w tle ma nieciekawy kolor.
Myślę że winą tu jest światło, jutro spróbuję wcześniej w świetle zastanym, albo podłącze jakiś żarnik halogenowy.
Chyba te moje żarówki robią podobny efekt jak światło jarzeniowe.
Ja pojechalem po bandzie na maksa.To mozna stonowac bardziej kulturalnie.
White neutralizer-taki plugin od NIC
Ja to się nie znam ale nie możesz ustawić CWB? Biała kartka w tym świetle i skalibrować na niej?
A RAW? Rafał Czarny proponował, to dobre rozwiązanie...
Pozdrawiam
Pat
RAW .... hm, to to czego jeszcze nie próbowałem.
Jest opcja zapisu w JPG i RAW jednocześnie, postaram się znaleźć jakieś informację jak to wywołać i zrobię jutro próbę.
Wielkie dzięki za pomoc.
Rafał Czarny
16.09.09, 22:44
To nie jest seria Duplo. To są mniejsze klocki lego, dla starszych dzieciaków.
To nie jest seria Duplo. To są mniejsze klocki lego, dla starszych dzieciaków.
Czyli takich jak my...:wink:
Fajne. Szkoda, że ktoś nie zrobił Tobie zdjęć podczas ustawiania scenografii...
Super pomysł. Można tak snuć i snuć, w odcinkach, zabawa gwarantowana.
I rozpisać konkurs - "Dopisz historię do przedstawionych scen":grin:
Pozdrawiam
Pat
Pomysł stary jak świat ;)
Zerknijcie jak to fajniemożna zrobić: Lego Starwars : un album sur Flickr (http://www.flickr.com/photos/balakov/sets/72157594352657197/)
Rzeczywiście super:grin::!:
Ale tekst dopisać, wymyślić imiona... Różne wersje...
Pozdrawiam
Pat
Rzeczywiście super:grin::!:
Ale tekst dopisać, wymyślić imiona... Różne wersje...
oraz pokusić się o różne wersje zakończeń historyjek ;-)
kowalikster
17.09.09, 10:42
Czyli trzeba sobie skitrać skądś Lego :)
Czyli trzeba sobie skitrać skądś Lego :)
Ha! mam w domu górę klocków Lego, Cobi i nie wiem co tam jeszcze... tylko musze ponegocjować z dzieckiem (obiecam mu, że nie będziemy sprzątac!)
No i czekam na kolejne odcinki :-)
oraz pokusić się o różne wersje zakończeń historyjek ;-)
Trzeba figurki dziewczynek zakupic,abo o gejach incydenty wymyslac:grin:.Tylko zadbajmy,zeby na ujeciu nie bylo dwoch takich samych figurek,bo watek zamkna:wink:
Dzięki za wszystkie wpisy i komentarze, są dla mnie bardzo cenne.
Pomysł stary jak świat ;)
Zerknijcie jak to fajniemożna zrobić: http://www.flickr.com/photos/balakov/sets/72157594352657197/
Jak świat .... na pewno tym bardziej, że niektóre z tych klocków mają prawie 25 lat:grin:.
No cóż, byłem pewny że pierwszy na to nie wpadłem, ale nie widziałem tego przedtem i nie szukałem tego w sieci, jakoś samo mi to przyszło.
Mam kolejną małą serię przygód bohatera.
Tym razem ćwiczyłem WB i zainstalowałem żarnik halogenowy 500W:cool: - w sufit walił.
Tym razem inscenizację pomagał mi robić syn, trochę zaczął się nudzić kiedy zacząłem robić zdjęcia. Myślał że akcja będzie szybsza:grin:.
Wiec zaczynam.
11.Postanowiłem odwiedzić starego "znajomego" barze u "Olka" :|
23530
12. Od początku miałem złe przeczucia, musiałem przycisnąć barmana żeby wpuścił mnie na zaplecze.:cool:
23531
13. Jednak nie okazał się zbyt rozmowny i próbował nasłać na mnie swoich goryli.:evil:
23532
14.Pierwszym ruchem odciąłem mu rekę...:twisted:
23533
15.za drugim poszła głowa..:twisted::twisted:
23534
16. i od razu ściąłem drugą gościowi, który wyciągnął spluwę. :-x
23535
17. Mój miecz rozwiązał język małego kreta, który wszystko ładnie wyśpiewał....:-P wszytko o nowych modelach E-systemu.:esystem:
23536
CDN....
I jak zwykle proszę o jakąś pomoc i uwagi.
Bombastycznie, jest coraz lepiej. Szczególnie podoba mi się 13. - skojarzenie z restauracją typu McCośtam, fajna ściana gdzie przez okrągłe okienka wdziera się światełko...
Taka podpowiedź niefotograficzna: spróbuj tak opowiedzieć historię, aby oprócz narracji działo się coś pomiędzy bohaterami. No ale to tylko aby dopełnić całość, bo chyba głównie kadrami chces się bawić.
A z innej beczki" widziałem kiedyś galerię, w której odtworzono sławne zdjęcia za pomocą lego. Jak znajdę to wkleje linka.
RadioErewan
18.09.09, 03:40
Classics in Lego : un album sur Flickr (http://www.flickr.com/photos/balakov/sets/72157602602191858/)
To rzondzi:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/09/3732202289_483722ee5f-2.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3468/3732202289_483722ee5f.jpg)
diabolique
18.09.09, 05:51
(...)
17. Mój miecz rozwiązał język małego kreta, który wszystko ładnie wyśpiewał....:-P wszytko o nowych modelach E-systemu.:esystem:
CDN....
I jak zwykle proszę o jakąś pomoc i uwagi.
Pociąłeś technicznych z Olympusa?
Strasznie to głupie.
Pociąłeś technicznych z Olympusa?
Strasznie to głupie.
To nie byli techniczni z Olympusa:D
Pomijając uwagi niefotograficzne, mógłbym prosić o jakieś fotograficzne??:roll:
Dobre to. Jakby fabuła była ciekawsza i bardziej interesująco opowiedziana byłoby jeszcze lepiej. Co do jakości zdjęć - ja nie mam zasterzeń- ale o makro nie mam zielonego pojęcia więc.......Ogólnie na plus.
http://www.flickr.com/photos/balakov/sets/72157602602191858/
To rzondzi:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/09/3732202289_483722ee5f-2.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3468/3732202289_483722ee5f.jpg)
No prosze... :shock: Jakiego mam zdolnego rodaka :mrgreen:
Dziękuję wszystkim za uwagi te techniczne i mniej techniczne.
Muszę zasmucić niektórych kolegów z forumowego IRC-a, nie będzie scen erotycznych ani kamasutry i to nie tylko że w chwili obecnej nie ma żeńskich figurek, ale chociaż by dlatego, że takich scen w necie jest już i tak za dużo, poza tym miałem specjalną pomoc (o tym na końcu).
Fabuła jest jaka jest, miała być drobnym urozmaiceniem zdjęć a nie wątkiem przewodnim.Jeśli ktoś chciałby zrobić z tego komiks proszę bardzo.
Dziś zdjęcia na zewnątrz, przy świetle zastanym, w cieniu parasola.:grin:
18. Postanowiłem zakończyć tę sprawę. Uzbroiliśmy się i wyruszyliśmy....
23586
19. Była duża obstawa, i mieli jeńców, koledzy zajęli się obstawą i
23587
20.
23588
21
23589
22 i uwolnili jeńców
23590
23. Mnie tym czasem czekała najważniejsza walka mojego życia:
23591
24
23592
25
23593
26 Udało nam się odzyskać najnowszy model E-Systemu
23594
Koniec..
27 a i jeszcze małe zdjęcie grupowe
23595
i na koniec goście specjalni odpowiedzialni za charakteryzację i scenografie
28
23596
29
23597
Chyba mieli przy tym większą frajdę niż ja:grin:
Na tym raczej zakończę tą krótką serię, ma nadzieję że się choć troszkę podobało, oglądanie tego na pewno nie sprawiło wam tyle frajdy co mi zabawa z dziećmi.
Jak zwykle będę wdzięczny za wszelkie porady.
Fajne. Tym bardziej, że to zabawa.
Ciekawe kto teraz będzie focił relacje z meczu piłkarzyków (takie na sprężynkach). Kumpel miał świetną wersje bo te leciwe drewniane. Niektórzy wylatywali po strzale. Część była bez głów, a niektórych reprezentowały same nogi czy buty. Słowem okropnie zmasakrowane ale za to śmiesznie się grało.
Oklaski dla Twórców! Podobało się bardzo, śledziłam każdy odcinek :-)
Trudno mi to ocenić pod względem technicznym, bo głównie traktowałam to jako świetną zabawę, ale po pierwszych zdjęciach, kiedy zacząłeś pracować nad tłem i oświetleniem widać było zdecydowaną poprawę jakości...
Fajne. Tym bardziej, że to zabawa.
Ciekawe kto teraz będzie focił relacje z meczu piłkarzyków (takie na sprężynkach). Kumpel miał świetną wersje bo te leciwe drewniane. Niektórzy wylatywali po strzale. Część była bez głów, a niektórych reprezentowały same nogi czy buty. Słowem okropnie zmasakrowane ale za to śmiesznie się grało.
Świetny pomysł.
Jako dziecko rozgrywałem z kolegami takie mecze. Braliśmy specjalne wydanie "Tempa" lub "Piłki Nożnej", np. z Mistrzostw Świata 1978, 1982, 1986, - były tam zdjęcia drużyn i nazwiska piłkarzy - każdy wybierał własną ekipę, nazywał "piłkarzyki" nazwiskami zawodników i do dzieła. Podania, strzały (nawet z główki), to były mecze. Niestety dziś chyba już nikt nie produkuje takich solidnych piłkarzyków jak kiedyś.
Przyznam, że bardzo chętnie obejrzałbym też fotosy z jakiegoś westernu :). Swego czasu miałem całą gromadę kowbojów i Indian, a do tego prawdziwe, drewniane miasteczko z dzikiego zachodu z Saloonem, biurem szeryfa i innymi budynkami. Niestety po obdarowaniu jakiegoś dziecka słuch o miasteczku i "żołnierzykach" zaginął.
Przepraszam, za odejście od tematu.