Zobacz pełną wersję : zmagania z portretem - początek.
Witam
Proszę o ocenę - sugestie co do obróbki i wszystkiego...
http://img4.imageshack.us/img4/1038/022haniasmall.jpg
Pozdrawiam
Pat
ja mam w zasadzie tylko dwie sugestie na początek abyś pilnował kadru czy coś z niego nie wyłazi np jak rączka i postarał się zapanować nad światłem, dziecko ma znacznie wypalone czoło, możliwe że przesadziłeś z kontrastem, te dwie rzeczy mnie się nie podobają.
IMHO na zabawę z obróbką chyba za wcześnie :-?.
Nieostre* - DEL -> ENTER.
*Albo coś z fotą zrobione, bo mam takie wrażenie i oczy bolą. :) Dawaj następne.
RadioErewan
14.09.09, 19:03
Zdjęcie takie sobie, źle naświetlone (przepalone to co najważniejsze - twarz), w kolorach ORWO...
Próbuj dalej.
Na marginesie, dlaczego nie chcecie używać załączników na forum zamiast imageshacka? Ze strony Ustawienia macie pełną kontrolę nad wszystkimi załącznikami. Zdjęcia z naszego serwera nie ślimaczą się z prędkością małża przy oglądaniu (a właściwie podczas modlitwy, by Imageshack zechciał te zdjęcia do Polski wysłać)....
Dzięki.
Jestem szczerze wdzięczny i pozwalam sobie zamieścić poprawione wersje.
Proszę o dalsze pasy ;-)
P.
O pierwszym się nie wypowiadam bo moim zdaniem za daleko odjechane. Wersja bw sympatyczna a wersja Mirka najprzyjemniejsza w odbiorze głównie z uwagi na delikatność rysów twarzy.
Mirku, dziękuję za sugestię. Czy mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy:) dotyczącej obróbki?
Pozdrawiam i dziękuję za uwagi. Jestem wdzięczny za Waszą cierpliwość.
Pat
Czy mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy:) dotyczącej obróbki?
Zadnej tajemnicy tu nie ma.
Obiektem jest dziecko,lagodny usmiech,delikatne rysy...Czyli niewinnosc i lagodne swiatlo.
Fotka dostala delikatne rozmycie po calosci,na masce zamalowane oczy kaciki nosa i usta.Przyciemnione troche lewe ramie,zlagodzone swiatlo w centrum twarzy.Wygladzone przejscia swiatlo-polcien.Zmniejszony kontrast i przyciemnione swiatla.Wygladzone kontrasty zbyt nachalne na bluzce.Wszystko lagodnie.
Jednym slowem piano-amaroso-to tak najkrocej.
droplet dobrze prawi.
Moja wersja może nie jest jakaś tam zaraz rewolucyjna, ale poprawiłem balas bieli, dodałem więcej życia w oczkach, i ukryłem to co odciąga uwagę od ładnej buźki :)
Mam nadzieję że się podoba :)
West,zobacz co stało się z dłonią dziewczynki :???: I zielony plamy na fotce...
West,zobacz co stało się z dłonią dziewczynki :???: I zielony plamy na fotce...
Nie zawsze jest idealnie :)
Dziękuję Panowie. Zadaliście sobie wiele trudu, a ja postaram się, żeby Wasz wysiłek nie poszedł na marne :-)
Ale (nie odkrywam Ameryki, choć dla mnie jest to dotkliwe doświadczenie) - portret to trudna, bardzo trudna sprawa.
Będę próbował.
Pozdrawiam serdecznie
Pat
RadioErewan
15.09.09, 00:20
Nie zawsze jest idealnie :)
Ale zielony biskup? ;-)
Ale zielony biskup? ;-)
Chyba wiem co zrobiłem źle, ale się nie przyznam ;)
daję inną wersję poprawioną
Rafał Czarny
15.09.09, 09:08
Moze tak?W tym kierunku.
Przesadziłeś z blurem przez to ze zdjęcia bije po oczach sztuczością.
West fajnie poprawił zdawałoby się marne zdjęcie.
To najlepszy dowód, by nie wyrzucać marnych z pozoru zdjęć, tylko je przechować do czasu opanowania shopa :)
west - teraz jest super. Nudzę, ale w końcu założyłem temat ;-) - jak to zrobiłeś?
Pozdrawiam
Pat
Witam
Pozwalam sobie wrzucić kolejne zdjęcie z prośbą o Wasze opinie.
Mam świadomość, że kadr mógłby być lepszy (więcej dołu), ale modelka zwiała podczas sesji :wink:
Czy według Was takie oświetlenie ma sens? Jeśli nie - co do poprawienia?
Pozdrawiam
Pat
Dla mnie to zdjęcie to jazda po bandzie ze światłem ale podoba mi się. Dobrze widać oczy a to dla mnie ważne.
Pozdrawiam