Zobacz pełną wersję : Rozdzielczość - matryca, a obiektyw.
Witam.
Czy ma ktoś może jakieś info na temat rozdzielczości obiektywu w olkach c4000 i c7xxuz? Z tego co mi wiadomo to na fotce jest efkt tzw najwęższego gardła. Czyli jeśli matryca jest np 5Mpix a aparat ma słaby obiektyw to w zasadzie taka rozdz matrycy jest zbędna bo i tak obiektyw nie da takich szczegółów jakie może dać matryca.
No więc jak to jest w olkach np taki jak ja mam czyli c4000z?
Pozdrawiam
Tadeusz Jankowski
2.11.04, 18:27
Wyniki testu rozdzielczości wg planszy wzorcowej są podane w przeglądach C4000 i C750 w imaging-resource.com.
Rozdzielczość dla C4000 - w poziomie - 1150 linii na wysokość zdjęcia, co dla zdjęcia o stosunku boków 4:3 daje 4?3 x 1150 = 1533 linie na szerokości zdjęcia, jest to dla szerokości np. 210 mm - 210/1533 = 7,3 linii na 1 mm, 185 linii na 1 cal., w pionie - 1050 linii na wysokość obrazu.
Dla C750 rozdzielczość wynosi 1050 w poziomie, czyli 1386 na szerokości zdjęcia i 1000 linii na wysokości.
Pozdrawiam Tadeusz Jankowski
Czyli w zasadzie pomimo 4MPix fotki powyżej 10x15 cm nie mają już rozdzielczości 300dpi? Matryca daje tyle ale obiketyw nie. Mam rację czy się mylę?
Tadeusz Jankowski
6.11.04, 21:15
Rozdzielczość aparatu jest to rozdzielczość współpracujących 3 elementów - obiektywu, matrycy i programu rejestrującego obraz. Często używany termin "rozdzielczość" w stosunku do matrycy nie jest ścisły, bo matryca jako taka nie ma rozdzielczości, ma tylko wymiary w pikselach.
W prasie fotograficznej bardzo często uzywa sie terminów "matryca o rozdzielczości takiej, to a takiej". Prowadzi to do pomieszania pojęć. Na dobrą sprawę termin ten powinien się odnosić do rozdzielczoścoi obrazu wyprodukowanego przez aparat.
Zaden aparat nie daje rozdzielczości na szerokości zdjęcia (lub na wysokości zdjęcia) większej niż rozmiary matrycy w poziomie (lub w pionie). Zwykle liczbowo rozdzielczość ta wynosi około 60 - 70 % rozmiaru boku matrycy w pikselach. Dla przykładu, w C4000 dłuższy bok matrycy ma 2288 pikseli, a rozdzielczość aparatu w poziomie (czyli na dłuższym boku) wynosi 1533 linie na całą szerokość obrazu, co stanowi 67 %, czyli jest o 1/3 mniejsza.
Rozdzielczość aparatu C4000 jest bardzo, jak na kamery z matrycą 4 Mpx, w zasadzie jest to prawie 100 % możliwych do uzyskania w praktyce.
Jesli chodzi o drukowane zdjęcia, to przy szerokości obrazu 150 mm rozdzielczość na wydruku (lub na odbitce z digilaba) wynosi 1533/150 = 10,22 linii/mm lub 10,22 x 25,4 = 259,6 linii na cal, czyli 260 dpi. Jest to rozdzielczość pozwalająca na swobodne powiększanie obrazu w digilabach do odbitek 15 x 21 cm i nieco większych, np. 18 x 24 mm oraz na drukownie odbitek do rozmiarów A4, oczywiście z mniejszą rozdzielczoscia niż 300 dpi, ale to 300 dpi, to jest mocno wyśrubowana jakość - większych odbitek nie ogląda się z bliska - 15 - 25 cm, tylko z odpowiedniej odległości, np 40 cm. Jesli chodzi o gęstość pikseli na drukarce, to C4000 umożliwia zarejestrowanie zdjęcia z interpolacją do 7,8 Mpx i wtedy kropki nie muszą być widoczne.
Pozdrawiam, Tadeusz Jankowski
Uff. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :) Po prostu rozdzielczość to najmniejsza możliwa do rozpoznania między dwoma obiektami odległość.
...Dla przykładu, w C4000 dłuższy bok matrycy ma 2288 pikseli, a rozdzielczość aparatu w poziomie (czyli na dłuższym boku) wynosi 1533 linie na całą szerokość obrazu, co stanowi 67 % (...)
Rozdzielczość aparatu C4000 jest bardzo, jak na kamery z matrycą 4 Mpx, w zasadzie jest to prawie 100 % możliwych do uzyskania w praktyce...
W tym momencie nie zrozumiałem. Piszesz że 67% a potem prawie 100%. ??
Poza tym to zrozumiałem jak zresztą wcześniej napisałem, że obraz jest ograniczony "najwęższym gardłem" w tym przypadku obietywem.
Pozdrawiam
Tadeusz Jankowski
7.11.04, 00:58
Napisałem, że rozdzielczość C4000 "jest bardzo, jak na kamery...", powinno być "jest bardzo dobra..."
Nie jest mozliwe uzyskanie rozdzielczości równej ilości punktów matrycy w osi X, czy Y, czyli wzdłuż dłuższego lub krótszego boku, właśnie dlatego napisałem, że około 70 % (w stosunku do ilości pikseli), to jest to maksinum, jakie w praktyce sie udaje uzyskać, czyli 100 % (troche nieszczęsliwe sformułowanie) i że C4000 własnie to maksimum uzyskuje (prawie).
W dobrze skonstruowanych aparatach obiektyw jest dobrze dopasowany do matrycy - zpewniający "wyciśnięcie" z matrycy, co sie da i własnie to co się da, biorąc pod uwagę obiektyw, matrycę i algorytmy rejestrowania obrazu walczące z szumem i wadami geometrycznymi wynikającymi z pikselowej budowy przetwornika obrazu, np. schodkowanie linii, nachylonych pod małym katem do poziomu lub pionu, to jest ilość linii na zdjęciu w poziomie równa około 70 % ilości pikseli na matrycy w tym kierunku.
Pozdrawiam, Tadeusz Jankowski
Jeszcze raz dziękuję. Już rozumiem.
Pozdrawiam