PDA

Zobacz pełną wersję : fotografia nocna plus balans bieli

Artur32
13.09.09, 22:14
BAwilem sie ostatnio w fotografie nocna. Probowalem roznych ustawien balansu bieli ale najblizsze prawidziwemu swiatlu mialem na auto. Czy to wina aparatu (znaczy "tak ma")czy jeszcze cos pominalem?

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img222.imageshack.us/i/p9031058.jpg/)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img41.imageshack.us/i/p9031051.jpg/)

Mirek54
13.09.09, 22:19
Czym mierzyles temperature swiatla?

Artur32
13.09.09, 22:22
jako amator powiem tak, podpowiedz co masz na mysli.

Mirek54
13.09.09, 22:34
jako amator powiem tak, podpowiedz co masz na mysli.

Jesli nie masz przyrzadu do mierzenia,nie posiadasz filtrow korekcyjnych,nie masz w glowie tabelki i wspolczynnikow do obliczania zdaj sie na automatyke w aparacie.Rob tylko negatywy,a pozniej sobie obrobisz,bedziesz zadowolony.Jesli jednak rozstrzal bedzie zbyt duzy to bez zakladania filtrow korekcyjnych nic nie zrobisz.

Artur32
13.09.09, 22:49
No tak, tylko, ze majac Olympusa SP-510UZ raczej o filtrach mozna zapomniec?

Jeszcze jedno pytanie, jak korzystac z tych automatycznych ustawien typu "zwykla zarowka" oswietlenie uliczne" (mam 3 rodzaje na rozne swietlowki). Ma to sens czy lepiej ustawic auto?

taztaz
13.09.09, 22:57
Chodzi o to ze każdy rodzaj światła ma inna temp barwową, i tu żaróweczka czyli światło żarowe ma temp ok 3000K, słoneczko to światło dzienne ok 5600K, chmurka to chmurka czyli ok 6500K, a jarzeniówki to maja tez rożny odcień, zielony, niebieski lub fioletowy.
jak nie jesteś pewien to rób na auto. A w nocy to zdecydowanie auto bo na ulicy świeca różne źródła światła, sodowe, rtęciowe i kilka jeszcze innych. praktycznie wszystkimi kolorami tęczy potrafi świecić.

Artur32
13.09.09, 23:04
ok, dziekuje.

Ania_
15.09.09, 21:42
Auto jak auto, można zaryzykować kilka ujęć z różnym WB i dobrać ten, który wyda nam się najodpowiedniejszy. Ten zostawić sobie do późniejszej obróbki.

Rafał Czarny
15.09.09, 21:56
A nie prościej pstrykać w rawach i na kompie korygować WB?

BIKER
8.01.11, 10:17
Mnie też ostatnio kręci fotografia nocna, tyle ze ja bawię się w RAW i potem próbuję najprościej obrabiać fotki w Olympus Viever lub na galerii Windows Live. Wypuściłem się przed świętami do Skansenu architektury drewnianej przy Białej fabryce w Łodzi. Przy zapadającym mroku odfociłem co ciekawsze objekty. Jedną z fotek prezentuję.

Balans bieli na chmurkę.

Ciekawe czy się Wam podoba.

BIKER
8.01.11, 10:29
Są bardzo różne zdania n/t ustawień balansu bieli. Ja zastosowałem się do rad Bryana Petersona z książki "Fotografia bez tajemnic", (gorąco polecam- rewelacja). Autor wspaniałym językiem doradza jak robić foty każdym aparatem. Idąc za jego radami, ustawiam chmurkę i focę na manualu lub preselekcji przysłony.

Mnie się efekty podobają, choć nie ustrzegam się jeszcze błędów w detalach.

Pozdrawiam.

BIKER:esystem::)

epicure
8.01.11, 11:04
Ja zastosowałem się do rad Bryana Petersona z książki "Fotografia bez tajemnic", (gorąco polecam- rewelacja). Autor wspaniałym językiem doradza jak robić foty każdym aparatem. Idąc za jego radami, ustawiam chmurkę...

Jesteś pewien, że autor dawał akurat takie rady? Mam tę książkę, ale nie przypominam sobie, aby było w niej cokolwiek o "ustawianiu chmurki" w fotografii nocnej.

judasz
8.01.11, 11:55
tez mam i o chmurce bylo ,ale chyba nie w nocy :)

BIKER
8.01.11, 12:01
Peterson w swojej książce omawiając balans bieli wyjawił, że stosuje chmury na stałe. Dodał jednak że zaleca fotografowanie nocne w najlepszym czasie czyli tuż po zachodzie słońca. Jest to fotograf najwyższej klasy, z ogromnym doświadczeniem stosuje taki sprzęt i akcesoria, że mnie oczywiście trudno wszystko wypróbować. Wydaje mi się jednak, że w zalecanej przez niego najlepszej porze na fotki nocne, zastosowanie chmur może przynieść ciekawe rezultaty, poza powszechnie znanymi zasadami.

Pozdrawiam.

BIKER:esystem::grin:

robert1088
8.01.11, 13:05
Kolego BIKER wydaje mi się ,że śnieg powinien być biały no . Myślę ,że Mirek ma rację - jeżeli robisz zdjęcia w formacie RAW zdaj się na pomiar auto a potem balans bieli skorygujesz w programie do obróbki zdjęć .

Thomasso
8.01.11, 13:16
Kolego BIKER wydaje mi się ,że śnieg powinien być biały no . Myślę ,że Mirek ma rację - jeżeli robisz zdjęcia w formacie RAW zdaj się na pomiar auto a potem balans bieli skorygujesz w programie do obróbki zdjęć .

Nie wydaje mi sie, zeby snieg oswietlony noca zoltym swiatlem sodowym byl bialy :)

T.

epicure
8.01.11, 13:34
Peterson w swojej książce omawiając balans bieli wyjawił, że stosuje chmury na stałe. Dodał jednak że zaleca fotografowanie nocne w najlepszym czasie czyli tuż po zachodzie słońca. Jest to fotograf najwyższej klasy, z ogromnym doświadczeniem stosuje taki sprzęt i akcesoria, że mnie oczywiście trudno wszystko wypróbować. Wydaje mi się jednak, że w zalecanej przez niego najlepszej porze na fotki nocne, zastosowanie chmur może przynieść ciekawe rezultaty, poza powszechnie znanymi zasadami.

Ustawienie balansu bieli "na chmurkę" ociepla kolory. Można to wykorzystać fotografując zachód słońca lub tuż po zachodzie, żeby podbić naturalny kolor światła. Natomiast o zmroku, kiedy słońca nie ma, a jedynym źródłem światła są lampy sodowe, i tak już dające wściekle pomarańczową barwę, raczej nie będziesz chciał jej dodatkowo wzmacniać (znaczy może Ty będziesz chciał, ale na pewno nie Peterson). Tutaj autor książki poleciłby Ci raczej zastosowanie balansu bieli "na żaróweczkę".

Dar-i-jush
8.01.11, 13:36
Nie wydaje mi sie, zeby snieg oswietlony noca zoltym swiatlem sodowym byl bialy :)

T.

Temat barwy śniegu na zdjęciach powraca każdej zimy. Dla mnie jest oczywistym, że w żółtym/pomarańczowym świetle, śnieg przyjmuje poniekąd taką barwę. Odbija światło. To samo w dzień przy bezchmurnym niebie. Śnieg odbija kolor nieba i nie jest biały, tylko niebieskawy, powiedzmy "gołębi". Mózg nam oczywiście podpowiada, że to jest biel, bo śnieg jest biały:wink: Jeśli uparcie będziemy ustawiać na każdej fotografii biały/szary śnieg, to reszta barw ulegnie wypaczeniu, zwłaszcza w fotografii dziennej.

judasz
8.01.11, 13:49
hmmm sniegu nie ma ale zwruc uwage na kolor latarni i swiatel byly zulte ale prawda jak w matrixie ,mozna ja troche zalamac :) poszedlem za rada mirka i balans korygowalem przy obrabianiu rawa ,pzdr.

ps. nie wiem czy to dobry przyklad ,ale jakos tak to wymyslilem.

https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=4975&pos=14

Mirek54
8.01.11, 13:57
A nie bylo tam tak?

judasz
8.01.11, 13:59
o wilku mowa a ...... :) ladnie mirku. dooozo lepiej mi to wyglada.pzdr.

apz
8.01.11, 14:14
A nie bylo tam tak?

I znów zawstydzasz wielu !
Nie podałbyś w skrócie jak korygowałeś to światełko?

Nie udzielasz gdzieś, kiedyś korepetycji?

Pozdrawiam AP.

Mirek54
8.01.11, 14:23
I znów zawstydzasz wielu !
Nie podałbyś w skrócie jak korygowałeś to światełko?

Nie udzielasz gdzieś, kiedyś korepetycji?

Pozdrawiam AP.

Ach.Sie zamkne w sobie.Nie mam zamiaru zawstydzac.A ze wiedza moja nikla to otworzylem zdjecie w PS i na poczatek krzyknal mi ze profil koloru jest dziwny.Wybralem ten swoj.Z uwagi,ze mnie tam nie bylo zdalem sie na wiedze programu.Skorzystalem z opcji auto kolor ,auto kontrast.Troche wyostrzylem swoja metoda i wstawilem by spytac czy tam tak nie bylo.Troche kolorem selektywnym pomieszalem jeszcze,zeby sliczniej bylo.

judasz
8.01.11, 14:37
ja bym to tak widzial ,jak cos to usune ,nie wiem czy komus sie bedzie podobac, i nie wiem czy powinienem poprawiac,pzdr.

hmm teraz zauwazylem ze sa tu jakies dziwne zielone otoczki na swiatlach latarni,i troszke chyba przeostrzone ,ale tu o snieg przeciez chodzi :) .

bernard74
8.01.11, 14:39
A moze tak to bylo :)

http://www.occur.pl/images/0245c46c/8cbab7e2/867fc75b29.jpg

apz
8.01.11, 15:04
A moze tak to bylo :)

myślę, że było jak u Mirka54 - Tylna biała ściana budynku jest biała, śnieg jest różny - biały i z odblaskami żółtymi od lamp,

U Ciebie za daleko pojechałeś z czernią, a białe jest nie do końca białe.

Pozdrawiam AP.

bernard74
8.01.11, 15:06
myślę, że było jak u Mirka54 - Tylna biała ściana budynku jest biała, śnieg jest różny - biały i z odblaskami żółtymi od lamp,

U Ciebie za daleko pojechałeś z czernią, a białe jest nie do końca białe.

Pozdrawiam AP.

Masz zapewne racje , taka tam moja propozycja na pokazanie foty. :-)

BIKER
8.01.11, 17:45
Kolego Mirek54.

Chylę czoła po korekcie mojej fotki. Bez obawy nie przeszkadza mi to, bo jest okazja poznać zdanie bardziej doświadczonego ode mnie i czegoś się jeszcze nauczyć. Twoja korekta jest bardzo dobra i ciekawa, choć ja nie znam skali urzytych przez Ciebie narzędzi. Orginalna fotka z RAW została skorygowana przeze mnie w stopniu podstawowym. To moje pierwsze kroki w obróbce, więc nie bezbłędne.

Co by nie powiedzieć, dzięki za lekcje.

Pozdrawiam.

BIKER:esystem::)