Zobacz pełną wersję : Nyny'ego RAWów siorbanie....
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
Po chwilowym nieprzymuszonym rozbracie z forum czas wstawic conieco (polecam klikac po pelen ekran):
186.
67100
187.
67101
pozdro
Jak dla mnie to detale powalają. 187 to już jakiś odlot z tą rosą :)
Dzieki
Jeszcze taki cudak, srednio mi sie widzi ale wstawiam zeby nie bylo, ze zawsze jest cudownie (tradycyjnie pelen ekran proponuje).
188.
67143
pozdro
Jestem tylko amatorem-oglądaczem i nawet nie przepadam za makro ale Twoje zdjęcia mnie przekonują do tego typu fotografii.
Przejrzałem też Twoje pierwsze zdjęcia i były też bardzo fajne i jak dla mnie na bardzo wysokim poziomie ale widzę, że teraz po tych kilku latach wzniosłeś się na jeszcze wyższy poziom. Gratuluję.
Mr_Crowley
20.07.12, 22:19
187 - co mam powiedziec... :)
co uzyles do tego zdjecia?
co uzyles do tego zdjecia?
Na pewno d300s+S150 i nie jestem pewien czy czasami jeszcze raynoxa dcr250 nie zapialem.
pozdro
186;187;187 miodzio...:-)
Ja tam zastrzeżeń nie mam:) jest ostro tam gdzie trzeba, podobają się zdjęcia.
Ja tam zastrzeżeń nie mam:) jest ostro tam gdzie trzeba, podobają się zdjęcia.
Kurde.Odetchnelem.Nyny tez spokojnie zasnie.
Chociaz napieta byla sytuacja niesamowicie.:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:: mrgreen:
Darekw1967
20.07.12, 22:53
Po chwilowym nieprzymuszonym rozbracie z forum czas wstawic conieco (polecam klikac po pelen ekran):
186.
67100
187.
67101
pozdro
Witam !
Dobra robota... Gratulacje.
Pozdrawiam
Kurde.Odetchnelem.Nyny tez spokojnie zasnie.
Chociaz napieta byla sytuacja niesamowicie.:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:: mrgreen:
Hehehe, bardzo śmieszne:) To Dobrej Nocy Ci życzę.
Dzieki wszystkim za odwiedziny i skrobniecie w watku:)
To na dobranoc jeszcze taki sobie pstryk z EPL3+mZD12-50 (tez pelny ekran lepiej wlaczyc):
Polowiec szachownica
189.
67155
pozdro
Ładna jakość, "model" i światło
Chyba ciężki model w obróbce? Te detale na skrzydłach (pyłowatość) wydają się być trudne do okiełznania.
Chyba ciężki model w obróbce? Te detale na skrzydłach (pyłowatość) wydają się być trudne do okiełznania.
No troche tak, poza tym to jest samiczka, ktora w porownaniu z samcem jest zdecydowanie wieksza i niestety wyprana z ubarwienia.
Mam tez z innej matrycy podobny kadr tego samego modela, tam chyba nawet lepiej widac detal.
Sie postaram poszukac i wstawic :)
pozdro
Mr_Crowley
21.07.12, 00:50
No, no, niezly kombak;)
No troche tak, poza tym to jest samiczka, ktora w porownaniu z samcem jest zdecydowanie wieksza i niestety wyprana z ubarwienia.
Kadr jest niezły. Podoba mi się. Szkoda że nie samczyk. Może następnym razem.
Pozdrawiam
Znalazlem, kadr robiony chwile przed tym z EPL3 (tradycyjnie klikac do konca po lepsza jakosc)
190.
67162
pozdro
Kadr jest niezły. Podoba mi się. Szkoda że nie samczyk. Może następnym razem.
U motyli samiczki też mają przerąbane? ;)
Mi pannica się podoba. :)
U motyli samiczki też mają przerąbane? ;)
Mi pannica się podoba. :)
Nie tylko u motyli.Wszedzie,kwestia spotkania rębacza
Parka fajna, ja rowniez wole samiczke :)
186.
67100
187.
67101
pozdro
Niezłe te robale , mimo, że ich nie lubię mam taki odruch sięgać po DDT...
Pozdrawiam AP.
Dzisiaj polazlem na lake i zabawialem sie z wiekszymi skalami, 90-95% kadru:
191.
67256
Klikac do oporu po inna jakosc;)
pozdro
04:43, no tak, kto rano wstaje, temu Pan Bóg daje... Gratulacje w imieniu późno wstających!
---------
A i tak wolę ptaki nyny'ego...
04:43, no tak, kto rano wstaje, temu Pan Bóg daje... Gratulacje w imieniu późno wstających!
---------
A i tak wolę ptaki nyny'ego...
Mimo, że codziennie wstaję o 5:30 to i tak jestem pełen podziwu dla wstających wcześniej. :grin:
191. - świetna fota. :grin:
Uroki lata w tej szerokości geograficznej. Wschód o 5, pół godziny jazdy na miejscówkę.
Zdjęcia pierwsza klasa, robale też nieźle zaspane.
Pewnie suszył sie po kąpieli (rosie), świetne światło i ostrość. Z tym wczesnym wstawaniem to chyba prawda.
Pozdrowienia.
Dzieki, generalnie preferuje ranne focenie wlasnie ze wzgledu na swiatlo, nierzadko rose i fakt iz robale mniej ruchliwe sa, co przy tych skalach niebagatelna zaleta :)
pozdro
Dzieki, generalnie preferuje ranne focenie wlasnie ze wzgledu na swiatlo, nierzadko rose i fakt iz robale mniej ruchliwe sa, co przy tych skalach niebagatelna zaleta :)
pozdro
Żeby mi się tak chciało doope ruszyć rano......:oops:
Ja nawet na ryby jak idę ok 6,00 to już jestem wkurzony.....
A Ciebie podziwiam.... i Twoje foty również.
Wolałabym się nie kłaść :D
Ale śmichy-chichy - dziś jak ten łoś pobudka o 5.15 i wcale nie na foty :(
Wolałabym się nie kłaść :D
Ale śmichy-chichy - dziś jak ten łoś pobudka o 5.15 i wcale nie na foty :(
Dzisiaj stoisz za bufetem..? .......................:wink:
pozdro
Tak rosa wygląda świetnie na robalach. Ale 4.30? Nie wiedziałem nawet, że taka godzina istnieje:grin:
Tak rosa wygląda świetnie na robalach. Ale 4.30? Nie wiedziałem nawet, że taka godzina istnieje:grin:
Bo to pogańska godzina. ;)
A robal świetny. :)
Z tego samego wypadu:
192.
67285
Tradycyjnie po lepsza jakosc klikac do konca.
pozdro
Czas odkopac watek z niebytu;)
Epl3+12-50
193.
69070
najkon
194.
69071
Tradycyjnie klikac na pelen ekran.
pozdro
NARESZCIE :-) Witaj z zesłania :-)
a ja czekam, aż robactwo się skończy i do wątku wrócą ptaszki...
Mnie robaczki nie przeszkadzają. 193. bardzo mi się podoba. :grin:
Świetne zdjęcia. Szczególnie robakokaktus 194 :)
Dzieki za odwiedziny:)
Beda i ptaszki, jak juz mi robale poznikaja (tradycyjnie klikac na pelen ekran) ;)
195.
69135
196.
69134
pozdro
Zapodaje nieco inna wersje motyla co wrzucilem dzisiaj do galerii (jak zwykle polecam pelen ekran):
197
69490
I taki robal:
198
69491
pozdro
Nyny robale prezentuja sie swietnie :-)
Z ostatniej wrzuty bardziej przypadł mi do gustu motylek na 197. Oprócz dobrego zbliżenia na uwagę zasługuje ładne zestawienie kolorów. :grin:
Wstawiam nieco inna wersje zdjecia, ktore dodalem do galerii dzisiaj:
Tradycyjnie na pelnym inna jakosc.
199.
71112
pozdro
Dotychczas zwracałem uwagę na robale jak mi coś zgrzytnęło pod butem, dzięki Tobie uważniej patrzę pod nogi - fajne są. Pozdrawiam
199. - kolory jak zwykle świetnie dobrane. :grin:
Podejście z boku, spowodowało, że pajączek jest cały w GO. Gdy focę pajączki od przodu zawsze odnóża uciekają mi z GO - fajny pomysł do zastosowania w praktyce. :wink:
Dziekuje :)
Dzisiaj przejzalem dysk i znalazlem takie cos, wstawiam tu bo sie do galerii srednio nadaje.
Epl3+mZD12-50 (tradycyjnie na pelnym inna jakosc, wiec klikac do oporu)
200.
71165
pozdro
ajtam, ajtam ... dawaj do galerii ;)
Eee, uwazam ze naprawde srednia fota, wiec niech tutaj zostanie.
Postaram sie cos jutro do galerii wygrzebac lepszego;)
pozdro
Bardzo lubie pod swiatlo robic zdjecia.
Dzwoniec (na pelnym inna jakosc)
201.
72292
pozdro
Bardzo lubie pod swiatlo robic zdjecia.
Nie złe to to. Powiem więcej - bardzo ładne.
Pozdrawiam
Ładnie oświetlona ptaszyna. :)
Piękne fotki robisz nyny , a numer 187 to dla mnie jest mistrzostwo olimpijskie .
co tu dużo gadać, super jest
Wstalem dzisiaj po ciemku, pojechalem z zamiarem pobawienia sie niesamowicie nieudanym aparatem, ktory chlapie na lewo prawo olejem, z wariujacym AF, ktory to nie potrafi ustawic poprawnie ostrosci. Oczywiscie wzialem tez sprawdzona konstrukcje w razie W;)
Szaroburo, ciemno, zimno i wogole nieprzyjemnie, krootko mowiac trudne warunki do robienia zdjec, dobrze ze na pierwszych gosci nie musialem dlugo czekac. Jedno zdjecie prezentuje (info co i jak w exifie tradycyjnie) ponizej z dzisiejszego wypadu, reszte jak kiedys obrobie;)
Dramatu chyba nie ma, co?
202. (polecam klikac do oporu po pelny ekran)
74221
pozdro
Wspomnienie lata:
Na pelnym inna jakosc, wiec klikac do oporu ;)
203.
76531
pozdro
Jakość super - ale szkoda uciętego kwiatu ostu - za ciasno jak dla mnie
Jakość super - ale szkoda uciętego kwiatu ostu - za ciasno jak dla mnie
Dlatego tutaj wyladowalo, a nie w galerii;)
pozdro
Dlatego tutaj wyladowalo, a nie w galerii;)
pozdro
Witaj ponownie ;-)
Człowieku ile ty masz żyć ? ;-) Pojawiasz się i znikasz... ;-)
PS.
Ja bym tytuł wątku zmienił, coś w stylu nieśmiertelnego ;-)
Witaj ponownie ;-)
Człowieku ile ty masz żyć ? ;-) Pojawiasz się i znikasz... ;-)
PS.
Ja bym tytuł wątku zmienił, coś w stylu nieśmiertelnego ;-)
Toz jedno zycie, nie zmieniam osobowosci za kazdym razem ;)
To, ze mnie jakis jeden nadgorliwy czesto banuje, i w sobie tylko znany sposob uzasadniajac owy fakt, nie znaczy ze focha mam zaraz strzelac na wszystkich;)
pozdro
O! Nyny został zamnestionowany :-)
Poniekad zostal, tylko automatycznie, czasokres kary dobiegl konca ;)
pozdro
Toz jedno zycie, nie zmieniam osobowosci za kazdym razem ;)
To, ze mnie jakis jeden nadgorliwy czesto banuje, i w sobie tylko znany sposob uzasadniajac owy fakt, nie znaczy ze focha mam zaraz strzelac na wszystkich;)
pozdro
oj tam oj tam ;-)
zaraz tam zmieniać osobowość... wylinka po prostu była ;-)
PS.
Fajnie powspominać lato na Twoich zdjęciach, tęskno do wiosny.
Fajnie powspominać lato na Twoich zdjęciach, tęskno do wiosny.
Tez juz sie nie moge doczekac, gdyz mam na nowy sezon kilka pomyslow :)
Mam nadzieje, ze bedzie znacznie lepiej w przyszlym robalowym sezonie.
pozdro
No ;-)
ale zobacz jaką mu łatkę przykleili... "potępiona dusza :evil: "
No ;-)
Tego nie zauwazylem ;)
Ale podoba sie :)
pozdro
Tez juz sie nie moge doczekac, gdyz mam na nowy sezon kilka...
Też mam coś nowego na nowy sezon... też się doczekać nie mogę ;)
PS.
co nie znaczy że stare... było złe
No ;-)
Obawiam się, że już się z niej nie uwolni :-)
Obawiam się, że już się z niej nie uwolni :-)
Nawet pasujące zdjęcie w galerii jest.
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-7714
Tez juz sie nie moge doczekac, gdyz mam na nowy sezon kilka pomyslow :)
Mam nadzieje, ze bedzie znacznie lepiej w przyszlym robalowym sezonie.
pozdro
Walić wiosnę i robale, dawaj zimowe ptaszki! ;-)
Walić wiosnę i robale, dawaj zimowe ptaszki! ;-)
Mowisz i masz ;)
Tradycyjnie klikac na maxa po lepsza jakosc.
204.
76550
pozdro
Świetna fotka. Piękny kadr i ujęcie super.
Ggratuluję i pozdrawiam.
Świetna fotka. Piękny kadr i ujęcie super.
Ggratuluję i pozdrawiam. Też tak myślę świetne to zdjęcie .Pozdrawiam
witaj ponownie :) jakim ty nyny szkielkiem szalejesz? chyba czas na przedswiateczne zakupy :)
Dzieki wszystkim za opinie :)
witaj ponownie :) jakim ty nyny szkielkiem szalejesz? chyba czas na przedswiateczne zakupy :)
Ostatnie ptaszory to robione N300/f4.0 AF-S i przewaznie pelna dziura :)
pozdro
dzieki nyny, myslalem o tym szkielku :) chyba pomysle jeszcze raz ,pzdr. i nie dawaj sie banowac bo jakos tak cicho tu bez ciebie :)
dzieki nyny, myslalem o tym szkielku :) chyba pomysle jeszcze raz ,pzdr. i nie dawaj sie banowac bo jakos tak cicho tu bez ciebie :)
Bez dwoch zdan jedno z lepszych szkiel w klasie ( o ile nie najlepsze) i cenowo jest do przelkniecia. Dodatkowym atutem jest w sumie wielkosc, mozna smialo z reki strzelac i nosic spokojnie na spacery.
Na przyklad N300/f2.8 AF-S VR juz to jest raz ze kobyla w porownaniu z rzeczonym, dwa nie ta kasa, ale za to dostajemy swiatlo, stabilizacje, i konwerter x2 smialo mozna zapinac :)
Mozesz sie wstrzymac bo cos tam slyszalem z mojego zrodla, ze w przyszlym roku moze pojawic sie N300/f4.0 AF-s VR :)
pozdro
a do czego podpinasz? pisałeś o zamówieniu D7000 - jak się ta puszka sprawdza?
Mowisz i masz ;)
pozdro
O! Cześć nyny! Gdzie Cię znowu nosi? Coś ostatnio: "Żresz banany jak małpa kit" :-D Fajny ptaszor
dzieki za info , ale ostatnio czekalem na nowego tamrona 70 200, no i sie doczekalem tylko chyba im sie cyfry w cenniku pomylily :), nie bede watku zasmiecal,pzdr.
a do czego podpinasz? pisałeś o zamówieniu D7000 - jak się ta puszka sprawdza?
Ostatnio podpinam do D7k, sprawdza sie wybornie, coprawda AF daleko jeszcze do tego z d300s/d3s, ale i tak nie moge narzekac.
Matryca to bajka, chcialbym ja miec w d300s.
Zreszta poki co wolem roboczym bedzie d300s i czasami d3s to jesli chodzi o bezkompromisowy AF, do robali zas D7K i z ta mysla zostal kupiony - no ale nie bede zdradzal sekretow bo to na nowy sezon robalowy szykuje :)
pozdro
Sezonu robalowego wspomnien ciag dalszy :)
Klikac do oporu po wieksze i lepsza jakosc.
205.
76869
pozdro
Dzieki wszystkim za opinie :)
Ostatnie ptaszory to robione N300/f4.0 AF-S i przewaznie pelna dziura :)
pozdro
No ładne cacko... ;-)
Ładnie łączysz dobre zaplecze techniczne z pomyślunkiem i finalnym wykonaniem, przyjemnie oglądać Twoje "robale" i "ptaszory"
tylko daj spokój z tymi bananami, mówią na mieście że żółty ma być passe w tym sezonie ;-)
PS.
Kiedyś też będę musiał pomyśleć o czymś dłuższym, póki co "jakoś" powalczę N70-200 2.8 VR niestety ZD 50-200 rozpuściło mnie doszczętnie i jakoś brakuje tak długiej "lufy". Jednak od czasu do czasu fajnie wyskoczyć za miasto poobserwować "stwory" i przy okazji jakieś zdjęcie z tych łowów przynieść do domu.
205 - ładna "fakturka" :)
Nieco wieksza skala - na pelnym inna jakosc.
206.
77218
pozdro
Nieco wieksza skala - na pelnym inna jakosc.
pozdro
Przyznam uczciwie, że zdjęcia robali specjalnie mnie nie kręcą, chociaż jestem pełna uznania dla techniki i umiejętności "robaczarzy" ;) W tej fotce niespecjalnie zachwyca układ kadru, bo wydaję się mocno chaotyczny; niemniej precyzja i celowość natury, choćby w konstrukcji takiego oka, zadziwia. I sądzę, że to największy walor tego typu fotografii - poznawczy :)
Pozdrawiam.
wojtek1234
25.12.12, 23:38
Przyznam uczciwie, że zdjęcia robali specjalnie mnie nie kręcą, chociaż jestem pełna uznania dla techniki i umiejętności "robaczarzy" ;) W tej fotce niespecjalnie zachwyca układ kadru, bo wydaję się mocno chaotyczny; niemniej precyzja i celowość natury, choćby w konstrukcji takiego oka, zadziwia. I sądzę, że to największy walor tego typu fotografii - poznawczy :)
Pozdrawiam.
To uczciwy komentarz :).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
To jest jakies 97% kadru, przy tych skalach nie ma zabawy w kadrowanie, tutaj ma sie zmiescic jak najwiecej "robala",w jak najwiekszej GO, z jak najlepszym detalem i wreszcie nienagannym swiatlem :)
Oczywiscie jeszcze duzo temu zdjeciu do zalozen brakuje rzecz jasna :)
pozdro
Nyny.Dlaczego nie zabawisz sie w plenerze lapkiem i softem typu Helicon Remonte.Ameryke w kadrach bys mial.Okablowac,polaczyc,butona wcisnac i kawy nie wypijesz jak fotka gotowa.
To jest jakies 97% kadru, przy tych skalach nie ma zabawy w kadrowanie, tutaj ma sie zmiescic jak najwiecej "robala",w jak najwiekszej GO, z jak najlepszym detalem i wreszcie nienagannym swiatlem :)
Oczywiscie jeszcze duzo temu zdjeciu do zalozen brakuje rzecz jasna :)
pozdro
Jasne. Aczkolwiek - i to nie jest żaden przytyk - znaczna część fotografii makro ma również walory artystyczne, nie tylko techniczne :) Ta akurat w oko mi się rzuciła i tak ją odebrałam.
Nyny.Dlaczego nie zabawisz sie w plenerze lapkiem i softem typu Helicon Remonte.Ameryke w kadrach bys mial.Okablowac,polaczyc,butona wcisnac i kawy nie wypijesz jak fotka gotowa.
To juz bym nic nie musial wtedy robic;)
pozdro
To juz bym nic nie musial wtedy robic;)
pozdro
Poza tym,ze pod kazdym zdjeciem musial bys pisac,ze to wg mirka pomyslu to nic.Takie zycie.
PACZ
http://www.youtube.com/watch?v=L5VTH8IFdSw
A ja obiecuję w wolnej chwili przejrzeć wcześniejsze, bo czepiłam się tylko ostatniego :)
A ja obiecuję w wolnej chwili przejrzeć wcześniejsze
Od tego trzeba było zacząć.
Poza tym,ze pod kazdym zdjeciem musial bys pisac,ze to wg mirka pomyslu to nic.Takie zycie.
Znam ten film:)
Stackuje tez sobie od dawna, tyle ze nie steruje tym zdalnie, jeno sila wlasnych rak :)
pozdro
Znam ten film:)
Stackuje tez sobie od dawna, tyle ze nie steruje tym zdalnie, jeno sila wlasnych rak :)
pozdro
Musisz miec silne rece.:mrgreen:To se za to drugiego Statesmana naleje.
Do stackowania robal zbyt "żwawy" to odpada.
Przyznam, że ostatnie fajne, nie ma paskudnego odbicia światła na oku. Ładnie to wyszło.
Bo poprzednie z żuczkiem to takie se - jak nie Twoje :mrgreen:
Do stackowania robal zbyt "żwawy" to odpada.
Przyznam, że ostatnie fajne, nie ma paskudnego odbicia światła na oku. Ładnie to wyszło.
Bo poprzednie z żuczkiem to takie se - jak nie Twoje :mrgreen:
E tam.uparty jestem.Zamrazacz do bolu w areozolu.
Pierwsza seria w szronie-Wszyscy oczy bo tu zimno a nyny focie robi i to jakie.
Druga seria w rosie-Wszyscy oczy bo tu rosa a nyny focie robi i to jakie.
Trzecia seria robal sie budzi-Wszyscy oczy bo robal sprytny a nyny go wystakowal i to jak.
I co?mam racje?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nie lubię mrożonych robali :-P
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nie lubię mrożonych robali :-P
Ty Wiesz?
Ty Wiesz?
On wie jak to boli,se probowal na biedronce.
On wie jak to boli,se probowal na biedronce.
Boli jak boli, Bodzip wie ... jak ja nie znoszę robali. :-D
---------- Post dodany o 23:43 ---------- Poprzedni post był o 23:37 ----------
Zresztą ... tera kryzys, kiedyś to była: cielęcina, wieprzowina, baranina ... a teraz,
teraz wszystko z biedronki - szynka z biedronki, schab z biedronki ech ... .
Boli jak boli, Bodzip wie ... jak ja nie znoszę robali. :-D
---------- Post dodany o 23:43 ---------- Poprzedni post był o 23:37 ----------
Zresztą ... tera kryzys, kiedyś to była: cielęcina, wieprzowina, baranina ... a teraz,
Biuedne te biedronki, ale jeszcze nie widziałem przepisu o badaniu poubojowym i badaniach dodatkowych ani wymagań dla zakładów produkujących żywność z biedronki, zatem coś w tym ciągu logicznym mi nie pasuje...
A w końcu nadzór nad żywnością to także mój zawód.
Eeee tam.
Przecież jest... krecik.
Możesz mieć wszystko z... krecika. ;-)
Wracajac do zdjec ;)
Tradycyjnie na pelnym lepsza jakosc.
207.
77289
pozdro
Ważka z mokrą głową :wink: Fajna, takiej nigdy nie widziałem. Ważki kojarzą mi się ze spływami kajakowymi i ciepełkiem.
Nieco inna wersja zdjecia wstawionego do galerii:
Na pelnym inna jakosc
208.
77476
pozdro
209. (Na pelnym inna jakosc - takze klikac do oporu)
78129
pozdro
Z jakiej odległości najczęściej fotografujesz owady? Chciałem policzyć GO i brakuje mi jednej niewiadomej.
To roznie, zaleznie od skali jaka chce uzyskac, oraz tego co chce zmiescic w GO.
Przewaznie oscyluje na granicy ostrzenia danego szkla.
Ciezko tak napisac ile to bedzie dokladnie, zwlaszcza zwazywszy na fakt, ze nierzadko posilkuje sie pierscieniami, raynoxem itp.
pozdro
209. Ostrość i jakość detalu ok, jednak kolorki jakieś mdłe?? Ten biały jakiś szary wyszedł - ciemno.
Tym razem trochę brakuje temu zdjęciu.
Mowisz i masz;)
210.
78140
pozdro
Dzisiejszy:
Na pelnym inna jakosc, takze klikac do oporu.
211.
80548
pozdro
Wydziobany :grin: Widać, że znalazł wypasioną stołówkę :wink:
Dzisiejszy:
Na pelnym inna jakosc, takze klikac do oporu.
211.
Ślicznie wyszedł. Pozazdrościć fotki :)
Dzieki.
Dzisiejsza Czubatka (na pelnym inna jakosc, wiec klikac do oporu)
212.
81069
pozdro
Dzieki.
Dzisiejsza Czubatka (na pelnym inna jakosc, wiec klikac do oporu)
212.
81069
pozdro
Osstra na krawędziach, czekam na drapiżniki taakie wielkie.
Osstra na krawędziach, czekam na drapiżniki taakie wielkie.
Niestety dzisiaj nie dopisal ani jeden:(
pozdro
Noo, Nyny :-) Widzę, że "dostaliście wiatr w skrzydła".
Na "pełnym" rzeczywiście inna jakość :-) i w dodatku "jasnym"....
Gratki...
Dzisiaj inna wersja zdjecia z galerii (klikac do oporu po lepsza jakosc):
213.
82091
pozdro
Obydwie wersje się podobają. Jak już musiałbym wybierać to chyba jednak bardziej kontrastową (213)
Ta wersja bardzo mi się podoba. Pozdrawiam
Obydwie wersje się podobają. Jak już musiałbym wybierać to chyba jednak bardziej kontrastową (213)
Witajcie
Kolego andtor2 - pozwolę sobie tutaj odpisać odnośnie naszych odpowiedzi pod zdjęciem w galerii, kolega nyny przyzwoli ? ;)
Zacytuję: Przepalenie traktuje wtedy gdy składowe RGB przyjmują wartości 255.255.255. Całkowita biel. Tu na krawędzi gałązki (to chyba najjaśniejsze miejsce, nie licząc małej "kropy" w dole gałązki po lewej, a i tam przepalenia nie ma) te wartości oscylują ok. 220. Pod względem ekspozycji jak dla mnie zdjęcie jest całkowicie poprawne. Ten skrawek o którym pisałem wcześniej nazwałbym prześwietlony (mogę się tu mylić), a nie przepalony i nie wpływa u mnie na odbiór całego zdjęcia.
Kolego andtor2, ja nie pisałem nic o przepaleniach, ale porównując teraz obydwa zdjęcia mam pytanie, napisałeś: Pod względem ekspozycji jak dla mnie zdjęcie jest całkowicie poprawne Jeżeli więc zdjęcie z galerii w/g Ciebie jest całkowicie poprawne, to zdjęcie zamieszczone tutaj jest niedoświetlone ? Na któreś teraz teraz musisz się zdecydować, w/g histogramu Nyny oprócz kontrastu, także zmniejszył ekspozycje - pokazuje to moje porównanie histogramu - czy dobrze interpretuje te zapisy - wiecie, jak się znam na tych klockach programowych - w każdym razie samym suwakiem kontrastu nie udało mi się osiągnąć takiej jakości jak na zaprezentowanej drugiej fotce Nyn-go.
pozdrawiam
@kasprzyk: nie ruszalem kompletnie suwaka ekspozycji, tak jak i tego od kontrastu, zjechalem nieco poziomami i to wszystko.
Wzialem sobie tez rawa na probe wczoraj i zjechalem -4EV z ekspozycji, potem +4EV, i wszystko wyszlo jak trzeba, informacji w cieniach i swiatlach jest sporo, co oznacza, ze nie jest ani przeswietlone ani wypalone, bo jakby tak bylo nic bym z tego nie wyciagnal. Co nie oznacza, ze nie mozecie uwazac iz zdjecie z galerii jest dla Was za jasne, blade itd., po prostu taka wersje dalem i tyle. Chociaz ta tutaj w watku nie wiem czy po dniu przerwy mi sie lepiej widzi :)
pozdro
Nyny - ta wersja tutaj lepszejsza ;) , ale to już napisaliśmy.
Pzdr
Witajcie
Kolego andtor2, ja nie pisałem nic o przepaleniach, ale porównując teraz obydwa zdjęcia mam pytanie, napisałeś: Pod względem ekspozycji jak dla mnie zdjęcie jest całkowicie poprawne Jeżeli więc zdjęcie z galerii w/g Ciebie jest całkowicie poprawne, to zdjęcie zamieszczone tutaj jest niedoświetlone ?
Może się zdziwisz, (pewnie tak), obydwa zdjęcia są jak dla mnie poprawne pod względem ekspozycji.
Na obydwu też brakuje tych szczegółów (w tym małym fragmencie) o których wspominałem.
To jest według mnie indywidualne podejście autora zdjęcia czy woli jaśniejsze, ciemniejsze (bardziej kontrastowe).
To zdjęcie tu zamieszczone moim zdaniem jest też pod względem ekspozycji poprawne.
Ktoś lubi ciemniej, ktoś jaśniej, mniej kontrastowo, bardziej kontrastowo.
Odpowiadając na pytanie: zdjęcie zamieszczone tutaj nie jest niedoświetlone, tak samo jak zdjęcie w galerii nie jest przepalone.
Edit.
Niezbyt "trawię" zdjęć gdzie połowa to albo całkowita biel lub czarna plama.
Są też oczywiście wyjątki, gdzie widać, że tak było zamierzone...
Edit2
Kolego Kasprzyk, jeśli masz dobrze, ustawiony, skalibrowany, monitor to powinieneś widzieć różnice pomiędzy kwadratami opisanymi jako 254, 253, a tłem, które jest białe i ma parametry 255 na tej stronie:
http://www.lagom.nl/lcd-test/white.php
na moim odróżniam od białego tła kwadrat z opisem 254
Ach o co sie klocic.Ja Was pogodze:mrgreen::mrgreen:Mozna prawda82165mozna:mrgreen::mrgreen:
Jakie sliczne teraz,wiadomo:-P:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
PS:Sliczne-prawda.
PS:Sliczne-prawda.
Prawda:) Też takie rozwiązanie sugerowałem i nie było by tej niepotrzebnej dyskusji.
@Mirek54: Lo Miras toz to prawie HDR z tego wyszedl;)
@andtor2: nie lubie za bardzo poprawiac natury, jak byl snieg to niech juz zostanie, nawet kosztem tej dyskusji, w kazdym razie tez zauwazyles, ze zdjecie bez przeswietlen i przepalen ;)
Dzisiaj tez polazlem pomimo, ze pogoda licha, kutafonilo z nieba praktycznie non stop i wialo jak nie wiem, odczuwalna temp. to chyba z -15 byla.
I tak se siedze, a tu na raz lesny rozbojnik tak skrzetnie przygotowana i ukryta przekaske smalcowa zdefraudowal. Nosz lotr jeden, se wzial wydlubal i odlecial, jednego strzala zdazylem odpalic.
p.s. Drapieznikow od dwoch tygodni nie uwidzialem, dzisiaj nawet Kruki rewirow nie robily, teraz musze wykminic o co kaman.
Kowalik (prosze klikac do oporu po lepsza jakosc)
214.
82171
pozdro
Na tanim HG tam w tych miejscach pokazuje prawie przepal.Prawie.Jednak jak wrzuce na Quato to wszystko widac jak na dloni,a tylko ciutke wiekszy
Kowalik (prosze klikac do oporu po lepsza jakosc)pozdro
Zawsze klikam po lepszą jakość, gorzej tylko jak ktoś wstawia zdjęcie o boku dajmy na to 3tyś pikseli, a to się dość często zdarza..
Co do zdjęcia, ciut ostrość może zwiększyć i tak zazdraszczam bo takiego nie zrobię:)
---------- Post dodany o 23:06 ---------- Poprzedni post był o 21:59 ----------
@andtor2: nie lubie za bardzo poprawiac natury, jak byl snieg to niech juz zostanie, nawet kosztem tej dyskusji....
W galerii odpowiedziałem:..."Powiedziałbym, że skrawek pnia jest prześwietlony bo tam jakby zabrakło szczegółów. Co prawda równie dobrze mogło ich tam nie być (gładki skrawek drewna)."...
Jak z Twojej odpowiedzi wynika, że tam był śnieg to wszystko wyjaśnia. Na skrawku śniegu trudno się dopatrzeć szczegółów i też to podkreślałem, że mogło ich tam nie być. Co prawda nie domyśliłem się, że to skrawek śniegu.
Czubatka (na pelnym inna jakosc)
215.
82304
pozdro
Fotka z kowalikiem - świetna.
Pozdrawiam.
Oj fajne takie, ale z moim sprzętem nie dam rady, bo nie podejdę zwierza zbyt blisko, więc pozostaje mi pstrykanie widoczków :) I ew. mojego psa, jak akurat gdzieś nie biegnie :)
Kowalik wyszedł sympatycznie, czubatka też jest fajna. :grin:
no to teraz wiem dlaczego "czubatka" nazywa się tak jak się nazywa
Dzisiaj pokazany bedzie samczyk Czyż'a:
Polecam pelen ekran wiec klikac do oporu ;)
216.
84775
pozdro
Co tu gadać, jesteś specjalistą a i ornitologiem tyż.... ornicośtam tak się mówi??? chyba?
Co tu gadać, jesteś specjalistą a i ornitologiem tyż.... ornicośtam tak się mówi??? chyba?
nyny jak strzeli ptaszka ... .
Dzisiaj pokazany bedzie samczyk Czyż'a:
Polecam pelen ekran wiec klikac do oporu ;)
216.
84775
pozdro
Lubię te fajnie pokazane ptaszki od nynego...
Czyżyk kapitalny. Zdjęcie klasa. Szacunek za polowanie na takie ujęcie.
Czyż pierwsza klasa ten z poprzedniej strony i ten z galerii
kapitalnie poznaje się tutaj te ptaszyska :D
W zeszlym tygodniu za oknem taki jegomosc mnie spiewem obudzil:
Samiec Grubodzioba (klikac do oporu, na pelnym inna jakosc)
217.
84919
218.
84920
pozdro
trochę za ciemno - może odjąć z 1-1,5EV ; )
Czyż (na pelnym inna jakosc, klikac do konca)
219.
85931
pozdro
fajne te fotki (wiem, powtarzam się)
szkoda że na ostatniej coś nóżki czyżowi obcięło...
Fajne miałeś światło. Mógłbyś wrzucić cropa głowy tego czyżyka?
Fajne miałeś światło. Mógłbyś wrzucić cropa głowy tego czyżyka?
Nie ma problemow.
Ordynarnie wyciety bez zadnych obrobek crop 100%
85998
pozdro
Dzięki :-) Domyślam się, że wiesz o co mi chodziło :-)
Ptaszyny cudne. Im dłużej ogladam, tym bardziej podziwiam.
Szacun za takie foty:grin:.
Dzięki :-) Domyślam się, że wiesz o co mi chodziło :-)
Utwierdz mnie w przekonaniu ;)
A i inni pewnie tez skorzystaja :)
pozdro
Tak bez zaśmiecania Twojego wątku
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214573&page=105
Chciałem sprawdzić wydajność sprzętu. Ile się da wyciągnąć z matrycy i porównać inną matrycą w przypadku cropowania. Tylko tyle.
Twoje fotki oczywiście oceniam na 5+ :-D
pozdrawiam
Jacek
Tak bez zaśmiecania Twojego wątku
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214573&page=105
Chciałem sprawdzić wydajność sprzętu. Ile się da wyciągnąć z matrycy i porównać inną matrycą w przypadku cropowania. Tylko tyle.
Twoje fotki oczywiście oceniam na 5+ :-D
pozdrawiam
Jacek
Tozsame mielismy mysli;)
Jak widac przepasci nie ma :)
Sadze, ze jakby wyrownac upakowanie matrycy to jeszcze bardziej by sie roznica rozmyla, np. na takim d7100 juz mniejsza o ile wogole bedzie :)
Coby nie mowic matryca w D7K sie im udala niesamowicie.
Zeby jednak pozostac w watku to zapodam nastepnego ptaka (i tradycyjnie prosze o klikanie):
220.
86032
pozdro
Zdjęcia świetnie wykonane
pozdrawiam
Dzieki :)
Czarnogłówka (klikac do oporu po wieksze)
221
86102
pozdro
nyny - szacun, że To się to nie nudzi :) przecież większość ptaszorów już masz chyba dostatecznie dobrze (o ile nie idealnie) obfotografowanych...
Tak z ciekawości - to tylko hobby czy też ma to jakieś podłoże zarobkowo-zawodowe?
nyny - szacun, że To się to nie nudzi :) przecież większość ptaszorów już masz chyba dostatecznie dobrze (o ile nie idealnie) obfotografowanych...
Tak z ciekawości - to tylko hobby czy też ma to jakieś podłoże zarobkowo-zawodowe?
Przyrody nigdy dosc wiec mi sie tak szybko nie znudzi;)
Fotoprzyrodnicza to na szczescie hobby :)
pozdro
Zacne ptaszory :-).
Może jakiś ilustrowany przewodnik stworzysz ?
Thx.
Co do przewodnika, to chyba za duze przedsiewziecie logistyczne, ale kto wie moze kiedys cos o mojej ziemii w kontekscie przyrody popelnic sie uda;)
Tymczasem Sosnówka (i tradycyjnie na najwiekszym inna jakosc)
222.
86160
pozdro
Zdjęcia pierwsza klasa ale najbardziej podziwiam wiedze o ptakach i wytrwałość w ich podgladaniu bo to z pewnością czasochłonna sztuka.
Jak się domyślasz, wątek dawno, dawno subskrybowany.
Z przyjemnością patrzę na Twoje dokonania :)
Brawo.
Sosnówka wymiata :) Wszakże zapytam - ona ma policzki szare czy powinny być białe tylko na zdjęciu tak wyszło?
Sosnówka wymiata :) Wszakże zapytam - ona ma policzki szare czy powinny być białe tylko na zdjęciu tak wyszło?
Z reguly maja biale, ale ta miala takie nijakie, czasami spotykam takie ubarwienie zwlaszcza w okresie przejsciowym.
pozdro
Trznadel (klikac do oporu po lepsza jakosc)
223.
86281
pozdro
Trznadel (klikac do oporu po lepsza jakosc)223.pozdro
Fajny, coś drobnicy sporo a mięsożercy się wynieśli?
Fajny, coś drobnicy sporo a mięsożercy się wynieśli?
Juz amory im w glowie;)
Ale cos tam sie udalo:
224.
86284
pozdro
Juz amory im w glowie;)
Ale cos tam sie udalo:224.pozdro
No odrobina dobrej woli i Patrz jak fajnie "strzelony"
Z reguly maja biale, ale ta miala takie nijakie, czasami spotykam takie ubarwienie zwlaszcza w okresie przejsciowym.
pozdro
Abo na gigancie jest:mrgreen:niedomyta
Strzyżyk (klikac do oporu, na pelnym inna jakosc)
225.
86600
pozdro
jesteś mistrzem w tej działce :)
kapitalnie się tu zagląda :)
Dzieki.
Dzisiaj dwa zdjecia, tradycyjnie prosze klikac do konca po lepsza jakosc.
Pierwsze urzeklo mnie blikami w tle i faktem zmiany upierzenia przez Dzwońca, dlatego przymknalem oko na przepal na koncowkach pior ;)
226
87694
I robala tez dam, a co ;)
227
87695
pozdro
226 powala żółtym :) ale fajniste jest :)
Fajny ten dzwoniec, też mnie urzekł :)
Piękności. Jak się cieszę, że jest taki wątek ;)
Strzyżyk (klikac do oporu, na pelnym inna jakosc)
225.
86600
pozdro
Super foto.
Gratulacje i pozdrowienia.
ten zmieniający pierze jest cudny :)
Strzyżyk prezentuje się MZ najświetniej ;)
pzdr
najlepszy to kanarek..... :grin:
Dziekuje.
Dzisiaj porcja robali ;) (klikac po wieksze do oporu )
228.
87791
229.
87792
pozdro
Fajne, ale jakoś ptaki lepsze :D
Ptaki super, trznadel, strzyżyk, dzwoniec, po prostu extra.
THX.
Dzisiaj robale z wczoraj (tradycyjnie klikac do oporu po lepsza jakosc):
230.
88011
231.
88012
pozdro
Nyny jesteś magikiem bez dwóch zdań .
Szalejesz Miszczu Niedościgniony :grin:
Ptaszki i robale to co nas otacza..swietne.
Uwielbiam tu zaglądać, sporo tu fajnie pokazanej przyrody:)
nyny twoje ptaki i robaki są nie do pobicia:wink:
Dzieki, ale jeszcze duuuuzo pracy przede mna.
pozdro
Skromniś. Już się tak nie biczuj, nie biczuj. ;)
231 - super.
Pozdrowienia.
Nyny, po dłuższej nieobecności i powrocie na ojczyste łono przyjemnie jest podziwiać
piękną polską przyrodę widzianą Twoim obiektywem.
Gratuluję pięknych zdjęć i podziwiam Twoję cierpliwość.
Pozdrawiam
Dzieki :)
Cos z wczorajszego wypadu (jak zawsze na pelnym inna jakosc)
232.
88211
233.
88212
pozdro
232 do galerii proszę. Natychmiast :)
232 do galerii proszę. Natychmiast :)
Toz jest podobny i to lepszy technicznie w galerii dzisiaj dodany kadr ;)
pozdro
Toz jest podobny i to lepszy technicznie w galerii dzisiaj dodany kadr ;)
pozdro
No właśnie zauważyłem. Mea culpa.
...
ten w wątku lepszy wg mnie. Ma lepiej kontrast dopracowany. W galerii ciut jasno i miękko. Ale może to moja matryca ? :roll:
Ten drugi też niczego sobie tzn 233, nie wiem co to za gatunek ale pokazany prawie jak pod mikroskopem.
pzdr
232 kapitalne, w galerii zaraz poszukam. pozdr
Jak zwykle zdjęcia pierwsza klasa, gratuluję talentu, umiejętności no i cierpliwości.
Dzieki Panowie :)
Dzisiaj wzialem tez pena na lake (na pelnym inna jakosc) ;)
234.
88296
pozdro
Kolega dzwoniec ma baaardzo fajne tło ! Urzeka !
Strzyżyk tez fajny ale jakoś dziwnie na badylu się dzieje - takie białe plamy z szarą obwódką.
Sam ptaszek przezacny.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=86600
A generalnie miło tu zaglądać - choć robale mnie mało zachwycają to na awifaune se lubię popatrzeć :)
Z robali to tylko na gąsienice mogę patrzeć z przyjemnością ale ptaki zawsze i każdy wzbudza uśmiech :) Świetne zdjęcia!
No to na dobranoc pajaczek (tradycyjnie na pelnym inna jakosc) ;)
235.
88367
pozdro
Dzisiaj kolejny pajaczek ;)
To jest ten sam co w galerii tyle, ze w calosci :) (jak zawsze na pelnym inna jakosc)
236.
88529
pozdro
Jedziemy dalej. Tradycyjnie klikac do oporu po lepsza jakosc.
237.
89252
238.
89251
pozdro
Świetne robalki. Nawet u tego ostatniego malca fesetki na oczkach widać. :)
witam w wątku.fotki sa doskonałe i pod wzgledem technicznym i kazdym innym. bede zaglądał jak czas pozwoli. i jednak z tych dwóch Wtykow to w galerii lepsze.pozdrawiam
A dziekuje bardzo :)
Dzisiaj motylek Strzępotek ruczajnik (klikac do oporu po lepsza jakosc):
239.
89332
pozdro
No, odrobiłem zaległości - niby patrzyłem, ale jak masz na wyjeździe internet 2G / 3G to tak trochę niefajnie.
Gratulacje :)
ale jak masz na wyjeździe internet 2G / 3G to tak trochę niefajnie.
Gratulacje :)
2,3G to jeszcze mozna wytrzymac.Ale przy akrobacjach w F16 to nawet o 8G trzeba wytrzymac,inaczej nici z latania:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Pochwalic Cie Nyny,Czy wiesz co mysle:-P:-P
Wstaw jakie nieudane,co?
Skoro sie podoba to jeszcze taki kadr zapodam.
240.
89368
pozdro
Jak zawsze bardzo dobre zdjęcia i miło się tu zagląda - gratuluję.
Skoro sie podoba to jeszcze taki kadr zapodam.
240.
89368
pozdro
Świetny kadr, piękne ujęcie i doskonałe wykonanie.
Pozdrawiam.
No 240 superowo wygląda. Ładnie wyszedł .:)
Zapodaje tutaj zdjecie nieco inne niz zaprezentowalem w galerii (klikac do oporu po lepsza jakosc):
241.
89660
pozdro
Dzisiejszy wypad (pelny ekran jak zawsze)
242.
89822
243.
89823
pozdro
241 - bardzo ładne zestawienie! pozostałe świetnie wykonane.
Pzdr
Kolejna porcja:
244.
90023
245.
90024
pozdro
Cóż Cię tak ostatnio na robale wzięło? :)
Cóż Cię tak ostatnio na robale wzięło? :)
Sezon sie zaczal wiec trza korzystac, zawsze tak robie, jakos lubie te robale :)
Ptakom odpuszczam zawsze w trakcie legow, by im nie przeszkadzac, niech spokojnie wysiedza i wyprowadza mlode.
Mysle, ze w czerwcu juz beda sie ptaki tez pojawiac w tym watku ;)
pozdro
Kolejna porcja:
244.
245.
pozdro
Oczojebne tło na 244. piełkne Panie nyny.
Dzisiaj mniej oczojebnie ;) (jak zawsze klikac do oporu po lepsza jakosc)
246.
90213
247.
90214
pozdro
Ależ cudeńka. Jak się ciesze, że Cię mamy na forum!
Fajowo "wychodzą" Ci te robaczki.
Pozdrawiam.
coraz bardziej nie lubię robali ;)
Jak mozna ich nie kochac, no jak? ;)
pozdro
Hmm... jak ja nie cierpię robali!:twisted:
nyny, zarąbiste!
Dobra skoro wam sie tak podobaja to kolejna porcja, i jak zawsze klikac do oporu po lepsza jakosc:
248.
90254
249.
90255
pozdro
no może nie wszystkie.... ważka cudna :)
E tam, wszystkie cudne, szczególnie w takim wykonaniu :grin:
Jak sie wazka podobala to dzisiaj tez bedzie jedna.
Zapialem sobie Takumara 50mm i taki efekt (klikac do oporu po inna jakosc)
250.
90352
pozdro
niebieska dla mnie ładniejsza ale czekam na kolejne :)
Wczorajsze malenstwo (na pelnym inna jakosc)
251.
90524
pozdro
fajne, ale jak to u mnie w zwyczaju głupie pytanie zadam:
czy czułki i nóżki poza GO to:
1) specjalnie
2) wynik nieuwagi
3) bo GO już się nie dało zwiększyć