Zobacz pełną wersję : Filtr UV+polaryzacyjny?
Witam.
Tylko proszę o wyrozumiałość, jestem początkujący a w necie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Pytanie jest pewnie banalne ale proszę o poradę.
Czy na obiektyw zakładać dwa filtry tj. uv+polar albo odwrotnie czy tylko jeden?
Było na forum o filtrach dość dużo- poszukaj. Zakładać oczywiście tylko jeden ponieważ przy dwóch jakość obrazu będzie optycznie pogorszona i kłopoty z ostrością nieuniknione.
Wielki dzięki. Tak myślałem ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi wprost.
Polar tak, UV - wyrzuć albo sprzedaj
Witam
Na ZD 12-60 zakładałem UV i w razie konieczności - polar. UV bardziej dla ochrony.
Nie przepadam za filtrami... Im więcej, tym gorzej. Polar i szary - jeszcze ok...
Pozdrawiam
Pat
Wybieram się na wycieczkę do Grecji i myślę że zastosowanie polara przy fotografii krajobrazu może być zasadne. Tak naprawdę to specjalnie do tego go kupiłem. Jak sądzicie potrzebny, czy nie?
A UV to tylko dla ochrony.
Ja tam zakładam polara na UV, bo nigdy mi się nie chce ściągąć UVki. A UV kilka razy mi skórę uratowała. Wiem, że strata na jakości jest, ale prawdę mówiąc, dla mnie niezauważalna i w pełni akceptuję te "wybrakowane" zdjęcia.
Ja tam zakładam polara na UV, bo nigdy mi się nie chce ściągąć UVki. A UV kilka razy mi skórę uratowała. Wiem, że strata na jakości jest, ale prawdę mówiąc, dla mnie niezauważalna i w pełni akceptuję te "wybrakowane" zdjęcia.
Popieram w 100%...
...a propo Grecji.Tam polara miałem założonego na UV-kę i czasami bez UV-ki,praktycznie cały czas...(no oczywiście o pewnej póżnej porze to ją ściągałem)...dodatkowo daświetlałem błyskiem lampy(czasami oczywiście-zależy CO,GDZIE,KIEDY i z KIM)...
Pozdrawiam... ;)
ps....SANTORINI z Polarkiem - miodzio!!!!!!!
Punisher89
11.09.09, 22:30
przydałaby się jeszcze szara połówka :wink: i będzie miodzio :grin:
Polar Marumi uratował mi zdjęcia w Grecji. Polecam. Ale używaj z rozsądkiem. ;)
Polar tak, UV - wyrzuć albo sprzedaj
a niby czemu, polara nie będzie używał w każdych warunkach, a UV jest bardzo przydatny jako ochronna przed zachlapaniem, zabrudzeniem, kurzem czy choćby paluchami różnych ciekawskich z rodziny co to chcą potrzymać lustrzankę, UV czyści się dużo przyjemniej niż soczewkę obiektywu
a niby czemu, polara nie będzie używał w każdych warunkach, a UV jest bardzo przydatny jako ochronna przed zachlapaniem, zabrudzeniem, kurzem czy choćby paluchami różnych ciekawskich z rodziny co to chcą potrzymać lustrzankę, UV czyści się dużo przyjemniej niż soczewkę obiektywu
zieeef... taka dyskusja powtarza się co kilka tygodni. Jesteś ciekawy czemu - poszukaj.
Punisher89
13.09.09, 10:45
Nie chce zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj, też dotyczy CPL :grin: A mianowicie czy ktoś zna wyroby firmy Emolux, chodzi włąsnie o polarka.
A mianowicie czy ktoś zna wyroby firmy Emolux, chodzi włąsnie o polarka.
Nie znam ale cena nie wróży nic dobrego. Lepiej chyba kupić jakiś sprawdzony markowy filtr. Na Allegro jest sporo filtrów używanych bo ludzie zmieniają obiektywy, filtry. Kupiłem tak kilka filtrów używanych za 40-60% ceny nowych i jestem zadowolony. Myślę, że to rozsądniejszy sposób szukania oszczędności niż kupowanie "wynalazków".
A mianowicie czy ktoś zna wyroby firmy Emolux, chodzi włąsnie o polarka.
Szukalem w necie info o firmie.Na jakiejs ich stronie znalazlem info,ze ich produkty nie odbiegaja jakoscia od firmy HAMA.Przestalem dalej czytac i szukac,wszak na jakosci opakowania nam nie zalezy.
Rafał Czarny
13.09.09, 12:23
Polara kupuje się tylko markowego. Te tanie masakrują obraz.
Punisher89
13.09.09, 14:28
Aha dziękuje za szybką odpowiedz :grin: A można przyjąć że firma ta produkuje gorsze filtry CPL niż np Hoya (standart czy też G) lub King Slim MC ?
Mirek54 napisał to choć nie wprost, tłumaczę więc - "firmy" takie jak HAMA czy w.w. Emolux nie produkują tylko konfekcjonują to co ktoś gdzież np. w Chinach wyprodukował. Czasami uda się kupić u nich coś rozsądnego (np. aku HAMA). Jeżeli chcesz za własne pieniądze testować czy tym razem produkt jest coś wart - Twoja sprawa, Twoje pieniądze. Ja powtórzę za poprzednikami - na filtrach się NIE oszczędza. Różnica w cenie w żaden sposób tego nie uzasadnia.
Linki do testów filtrów CPL na Optycznych:
http://optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtrów_polaryzacyjnych.html
http://optyczne.pl/8.1-Inne_testy-Test_filtrów_polaryzacyjnych_-_uzupełnienie.html
Nie będę pisał gdzie to było bo mogą Panią wyrzucić z pracy.
Szukałem CPL Marumi 72 mm. Zawitałem do FotoJoker. Miła Pani poinformowała mnie, że są tylko te co wymieniłeś. Ja się skrzywiłem, Pani też. Rozstaliśmy się z miłym uśmiechem :)