Zobacz pełną wersję : Parę pytań od początkującego :-)
chrzyptowicz
10.09.09, 11:32
Witam, ostatnio stałem się posiadaczem Olympusa e-300. Jest to moja pierwsza lustrzanka. Wcześniej używałem Olympusa kompaktowego. Wiem, że pytania które tu zadam mogą się wydać śmieszne, natomiast dla mie to wszystko na razie pozostaje w sferze rzeczy nie do końca zrozumiałych.
Po pierwsze jak to jest, że na obiektywie jest napisane, że przesłona którą mogę ustawić waha się w granicach 3.8 - 5.6, a w rzeczywistoście w aparacie można ją ustawić nawet na f22?
Po drugie, dlaczego pokręcając pierścieniem obiektywu, mogę tylko obraz przybliżyć i oddalić (zmiana ogniskowej) natomiast nie mogę go wyostrzyć. Wyostrzenie natomiast następuje po użyciu AF. Jeżeli chciałbym uzyć szkła Zuiko OM i przejściówki, to jak mam wyostrzyć obraz, skoro w wizjerze obraz pozostaje nieostry?
Kolejne pytanie jest takie, jeżeli mam przysłonę ustawioną na f22 i uzywam flasha, to dlaczego flash przez długi czas się żarzy (wiele błysków na raz) dopiero po dłuższym momencie przyciskania przycisku migawki w końcu robi zdjęcie?
pytanie 1- przysłona podana na obudowie obiektywu w Twoim przypadku 3.8 - 5.6 jest to przysłona minimalna jaką można uzyskać dla zakresu ogniskowych oferowanych przez szkiełko
pytanie 2- od ustawiania ostrości jest inny pierścień, warunkiem jest przestawienie aparatu w tryb ostrzenia manualnego MF
pytanie 3- nie miałem styczności z pierścieniami więc nie pomogę
pytanie 4- imho flesz robi przed błyski w celu ustawienia ostrości o ile próbowałeś robić zdjęcie w słabych warunkach oświetleniowych
swoją drogą, co to za szkło 3.8 - 5.6 :?:, Zuiko z reguły mają 3.5 - 5.6 :wink:
Witam
Ad1 Liczba przysłony lub wartość przysłony to parametr charakteryzujący ilość światła przepuszczanego przez obiektyw do wnętrza aparatu fotograficznego padającego na materiał światłoczuły przy danym ustawieniu przysłony. Liczba ta oznaczana jest za pomocą litery f i jest odwrotnie proporcjonana do wielkości otworu względnego obiektywu, co oznacza, że większa liczba przysłony oznacza mniejszą ilość przepuszczanego światła.
To co masz opisane na obiektywie 3,8 - 5,6 jest to maksymalny otwór jaki możesz ustawić na początku ogniskowej. A f22 to jest porostu minimalny otwór jaki możesz ustawić w swoim obiektywie.
Jeżeli przełączysz AF-S na AF-C będzie ci non stop ustawiło ostrość.
Obiektyw manualny posiada przy sałoogniskowej dwa pokrętła jeden od przysłony drugi od ostrości, a zmiennoogniskowy ma jeszcze jedno pokrętło od zmiany ogniskowej.
Na ostatnie nie potrafię Ci odpowiedzieć gdyż nigdy tego nie praktykowałem.
Jak napisałem coś źle proszę o poprawienie.
Pozdrawiam
Karol
diabolique
10.09.09, 11:54
Kupiłeś aparat bez instrukcji?
chrzyptowicz
10.09.09, 12:08
Czyli o ile zrozumiałem szkło Zuiko DG nie posiada pierścienia do ostrzenia, takie pierścienie posiadają jedynie obiektywy manualne?
Czyli o ile zrozumiałem szkło Zuiko DG nie posiada pierścienia do ostrzenia, takie pierścienie posiadają jedynie obiektywy manualne?
Nie zrozumiales.Skup sie jeszcze,poczytaj instrukcje i postaraj sie zrozumiec.
chrzyptowicz
10.09.09, 12:30
OK, już zrozumiałem po przełączeniu z AF na MF uaktywnia się drugi pierścień do ostrzenia. Natomiast mam jeszcze takie pytanie, dlaczego jeżeli jest ustawiona opcja AF+MF pierścień nie ostrzy?
RadioErewan
10.09.09, 12:32
OK, już zrozumiałem po przełączeniu z AF na MF uaktywnia się drugi pierścień do ostrzenia. Natomiast mam jeszcze takie pytanie, dlaczego jeżeli jest ustawiona opcja AF+MF pierścień nie ostrzy?
Ostrzy.Jak masz ustawione S-AF+MF. Tylko aparat musi być włączony.
dog_master
10.09.09, 12:34
Pytanie 4 - jaka lampa, wbudowana pewnie? f22 daje mało światła, lampa musi błysnąć z dużą mocą, więc i długo się ładuje. Chyba o to chodzi, chociaż nie wiem, co i gdzie tam się żarzy (bo może mówimy o różnych zjawiskach).
Co do AF+MF - ponawiam pytanie Mirka - nie masz instrukcji? Olympusowe instrukcje są BARDZO fajne i zrozumiałe, wyjaśnią Ci 90% Twoich wątpliwości. Obejrzyj dokładnie ten obiektyw, pobaw się, poprzestawiaj, pokręć - nic się nie stanie :)
chrzyptowicz
10.09.09, 12:40
No niestety, jak ustawiam na S-AF+MF to ręką nie mogę wyostrzyć obrazu, tylko przyciskiem migawki. Może to być jakaś wada obiektywu lub body?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
OK już wiem o co chodzi. Gdy ustawi się S-AF+MF to najpierw trzeba ustawić AF a później, cały czas trzymając przycisk migawki na wpół wciśnięty doostrzyć obraz :-)
Brawo a to tak ładnie jest opisane w manualu :)
Pozdrawiam i sukcesów życzę
Karol.
P.S.
Co to masz za obiektyw ?
kowalikster
10.09.09, 21:30
http://www.olympusclub.pl/pub/instrukcje/e300/
Polecam wspaniałą lekturę na zbliżające się jesienne wieczory
Rafał Czarny
10.09.09, 21:33
swoją drogą, co to za szkło 3.8 - 5.6 :?:, Zuiko z reguły mają 3.5 - 5.6 :wink:
Jest taki obiektyw pod 4/3 - leica 14-50 klepana pod lustrzanki Lumix Panasonic.
a nie możesz po prostu ustawić MF?? byłoby łatwiej, zresztą każdy foci po swojemu, pozdrawiam.
a nie możesz po prostu ustawić MF?? byłoby łatwiej, zresztą każdy foci po swojemu, pozdrawiam.
odpowiadasz na posta sprzed miesiaca. mysle, ze do dzisiaj kolega juz rozwiazal swoje problemy pilnie studiujac instrukcje obslugi aparatu :mrgreen: