Zobacz pełną wersję : Moje pierwsze zdjęcia
Witam to są jedne z mojich pierwszych zdjęć zakupinym niedawno olkiem e-520. Szczerze powiedziawszy nie zadawalają mnie one zbyt bardzo a chciał bym robić lepsze więc prosze o porada i ocene.W nastempnym poście wyśle więcej bo już dodać nie moge.
================================
moze troche za prosto z mostu, ale tak bedzie najlepiej dla ciebie i najszybciej zaczniesz robic zdjecia, a nie przypadkowo naciskasz spust migawki:
odloz aparat na polke
przeczytaj instrukcje na sucho
wez aprat do reki i jeszcze raz przeczytaj instrukcje probujac wszystkich ustawien w aparacie.
powtorz te rozdzialy, ktore sprawily ci problem.
odloz aprat z powrotem na polke
pozycz/kup sobie jakas ksiazke o fotografii (najlepiej kilkanascie)
w miedzyczasie ogladaj dobre zdjecia i staraj sie zapamietac, co ci sie w nich podoba
wez aprat i porob kilkaset zdjec
z tych zdjec wybierz trzy najlepsze twoim zdaniem i wstaw je do tego watku
popros o uwagi bardziej doswiadczonych uzytkownikow i przeczytaj je uwaznie
po kilku takich probach zacznij wrzucac zdjecia, a nie "cos" do watku z ocenami.
==============================
pzdr
Witam!Powinieneś wstawiać tu fotki z których jestes zadowolony.Te,ktore Tobie nie "leżą"wrzuc na dno szuflady.
Kazdy chętniej odniesie sie do fotek,które Ty uwazasz za najlepsze.
Zyczę powodzenia!!:-)
Po pierwsze witam na forum!
Po kolei:
1) Numeruj zdjęcia
2) Staraj się bardziej kompresować - zdjęcie o rozmiarze ok. 150kB z mojego doświadczenia (marnego na razie) wystarcza w większości przypadków do zachowania jakości
3) Albo mam coś z przeglądarką, albo nie wyostrzone po zmniejszeniu (mnie się zdarza przeostrzyć ale lubię takie)
A co do fotek konkretnie:
1) Wszystkie kadry centralnie i, niestety, jakieś nieciekawe.
2) Trzecie zdjęcie z malwą z kropelkami jakoś by się obroniło (chyba malwą, nie znam się na kwiatkach) i mogłoby być ciekawe, ale rozprasza mnie pstrokate tło, no i patrz punkt 1. Poza tym jakieś nieostre.
Jeszcze jedno pytanie - to twój pierwszy aparat czy były wcześniej jakieś inne? Te fotki wyglądają jak moje pierwsze sprzed lat jak kupiłem A510 i miałem radochę że mogę focić ile chcę i zabawa nie skończy się na 36-tej ("przysłowiowo") klatce filmu i nie będę musiał płacić za odbitki. Nie myślałem jeszcze wtedy że to hobby się u mnie rozwinie i nie miałem pojęcia co to przesłona, głebia ostrości, mocne punkty itp. :wink: Dawniej wydawało mi się że jak zrobię fotkę robaczka to jestem fajny... a teraz jak nie znajdę ciekawej sytuacji/modela/kadru w mikroświecie to nie naciskam nawet spustu migawki... A przynajmniej staram się :grin:
Polecam więc na początek poradniki uczące podstaw, zacznij od tych na forum.
Co do kwiatków, zobacz do galerii Mirka54. Potrafi być zgryźliwy, ale jego kwiatki - mimo że nie przepadam za tego typu fotkami - przepiękne :!:
__________________________________________________ _________
Popieram k@czego - nie wrzucaj przypadkowych pstryków, jeżeli masz zamiar fotografować a nie pstrykać, musisz to robić świadomie, a bez podstaw teoretycznych ciężko będzie nawet ćwiczyć...
Co do kwiatków, zobacz do galerii Mirka54. Potrafi być zgryźliwy,
Ja?.Czekaj niech no tylko pasa znajde.:wink:
nie wiem jak ponumerować zdjęcie za bardzo bo jak wrzucałem zdjęcia do załącznika a fotki wybrałem najlepsze mojim zdaniem z tego co zrobiłem . instrukcje obsługi czytałem już ale nadal jest pare żeczy których nie wiem w tym aparacie jak ustawić . literature już sobie kupiłem i włąsnie się jej poddaje
Ja?.Czekaj niech no tylko pasa znajde.:wink:
Ała ała ałaaaaa.......:wink: Przecież nie piszę że to źle.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
nie wiem jak ponumerować zdjęcie za bardzo bo jak wrzucałem zdjęcia do załącznika a fotki wybrałem najlepsze mojim zdaniem z tego co zrobiłem . instrukcje obsługi czytałem już ale nadal jest pare żeczy których nie wiem w tym aparacie jak ustawić . literature już sobie kupiłem i włąsnie się jej poddaje
Co do numeracji to najprościej w nazwie pliku :wink:, np. 001.jpg...
Pieniek jak pieniek, więc nie będę nic na temat tego zdjęcia pisać.
Drugie zdjęcie - zobacz co się stało z płatkami. Wypalona faktura płatków i zostały tylko białe plamy. To samo żółty kolor. Na początek nie rób zdjęć kwiatom w pełnym słońcu. A jeśli już w słońcu to kombinuj z czasem, przesłoną, zmniejsz ekspozycję.
Drugi kwiat ma strasznie ciasno. Poza tym to co weszło w kadr, a co jest poza kwiatem, nie dodaje uroku.
Autorze, czy potrafiłbyś do każdego zdjęcia napisać tak po 5 zdań komentarza?
Takich zwyczajnych - czemu zrobiłeś taką fotkę, co chciałeś przekazać widzowi, czemu w takim kadrze a nie innym...
Fotka musi coś przedstawiać a pieniek ....hmmm poza tym na zdjęciu nr 1 jakiś chwast wszedł Ci w kadr. 2 było by lepiej gdyby nie były by ostre te liście z prawej i inne światło przepala moim zdaniem płatki. 3 prawa część kwiatu nie ostra chyba :( i coś mi ze środkiem nie gra.
Nie podłamuj się początki są najtrudniejsze (sam zaczynam)
pozdro :)