Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Proszę o poradę-Wyostrzenie Krajobrazu Gór

pali112
8.09.09, 14:39
Witam
Niedawno kupiłem lustrzankę Olympus E-10 z myślą o lepszych zdjęciach. Często jeżdżę w góry więc zależy mi na dobrych zdjęciach tych pięknych krajobrazów. Mam nadzieje że praktyka zrobi swoje i kiedyś zacznę robić dobre zdjęcia.. Proszę o poradę jak robić bardziej ostre zdjęcia. Mam wrażenie że fotografie które kiedyś zrobiłem aparatem Fuji s5000 są mało ostre, szczególnie pasma gór. To trochę dziwne bo apertura jest około F/6 a więc głębia ostrości powinna być większa? Po 15 września jadę znowu w góry i porobię zdjęcia nowym aparatem - proszę o porady. Z góry dziękuję.

Darekw1967
8.09.09, 14:53
Witam
Niedawno kupiłem lustrzankę Olympus E-10 z myślą o lepszych zdjęciach. Często jeżdżę w góry więc zależy mi na dobrych zdjęciach tych pięknych krajobrazów. Mam nadzieje że praktyka zrobi swoje i kiedyś zacznę robić dobre zdjęcia.. Proszę o poradę jak robić bardziej ostre zdjęcia. Mam wrażenie że fotografie które kiedyś zrobiłem aparatem Fuji s5000 są mało ostre, szczególnie pasma gór. To trochę dziwne bo apertura jest około F/6 a więc głębia ostrości powinna być większa? Po 15 września jadę znowu w góry i porobię zdjęcia nowym aparatem - proszę o porady. Z góry dziękuję.

Witam

Samo zdjecie z cyfry wymaga obrobienia i aby bylo bardziej
ostro trzeba odpowienio wyostrzyc pod dane urzadzenie.

23184

23185

Pozdrawiam

diabolique
8.09.09, 15:19
Proszę o poradę jak robić bardziej ostre zdjęcia.

Samo zdjecie z cyfry wymaga obrobienia i aby bylo bardziej
ostro trzeba odpowienio wyostrzyc pod dane urzadzenie.

Wędkę, nie rybę...
(ja się niestety na krajobrazach nie znam) :???:

taztaz
8.09.09, 15:28
już po zrobieniu zdjęcia na kompie pobawić się kontrastem i jasnością. po ustawieniu tych parametrów użyć funki sharpen (wyostrz).

Mirek54
8.09.09, 15:28
Wędkę, nie rybę...
:???:

Albo zanecic:-PZwracaj uwage,zeby powietrze bylo czyste i ladne niebo,wtedy nie ma sinego zafarbu w tle.A u nas tyle juz stron przegadali o obrabianiu.Na szukajke nie masz chyba bana?

Darekw1967
8.09.09, 15:38
Wędkę, nie rybę...
(ja się niestety na krajobrazach nie znam) :???:

Witaj !

Postaraj sie potestowac na jakiej przyslonie masz najlepiej (najostrzej)
Nie ukrywam, ze jak bedziesz mial kiepskie szklo to bedzie klops.

Pozdrawiam

pali112
8.09.09, 15:45
Dziękuję za porady i informacje :) Czyli zawsze zdjęcie lepiej dopracować programem? Mam gimpa pewnie się przyda do tych spraw. Ja myślałem że te wszystkie piękne zdjęcia w internecie wychodzą bezpośrednio z aparatu.. a jednak obróbka wskazana. Teraz mam tego Olympus E-10. W internecie wyczytałem że to dobry sprzęt. Do nauki pewnie też :) Zobaczymy jak powychodzą zdjęcia. Oby pogoda dopisała.

Darekw1967
8.09.09, 16:00
Dziękuję za porady i informacje :) Czyli zawsze zdjęcie lepiej dopracować programem? Mam gimpa pewnie się przyda do tych spraw. Ja myślałem że te wszystkie piękne zdjęcia w internecie wychodzą bezpośrednio z aparatu.. a jednak obróbka wskazana. Teraz mam tego Olympus E-10. W internecie wyczytałem że to dobry sprzęt. Do nauki pewnie też :) Zobaczymy jak powychodzą zdjęcia. Oby pogoda dopisała.

Aparat produkuje zdjecia ale NIE WIE na jakie urzadzenie chcesz
przeniesc.

Wystarczy, ze masz fotke 10 Mpix a potrzebujesz obrazek 800x600 to juz
samo gole przeskalowanie w dol... traci na ostrosci i trzeba
na koncu podostrzyc pod wlasne oko ;)

helmuth
8.09.09, 16:27
Teraz mam tego Olympus E-10. W internecie wyczytałem że to dobry sprzęt. Do nauki pewnie też :) Zobaczymy jak powychodzą zdjęcia. Oby pogoda dopisała.Z Twojego postu, wyczytałem nadzieję, że:
- łatwiej się nauczyć na lepszym sprzęcie
- lepszy sprzęt , to automatycznie, lepsze zdjęcia
Muszę Cię zmartwić- tak nie jest.
Nauka, polega na opanowywaniu możliwości jakie daje aparat. Często lepszy aparat, daje więcej możliwości. Trudniej jest je wszystkie opanować.
Aparat, sam nie robi zdjęć. Nie spodziewaj się więc, że lepszy aparat zrobi lepsze zdjęcia. Zdjęcia robi ten, co trzyma aparat :wink:, więc jeśli coś "spaprzesz" lepszy aparat tego nie poprawi.
Jeśli dojdziesz do momentu, że zauważysz, że stary aparat Cię ogranicza wtedy dopiero jest pora na zakup lepszego. Wtedy sam potrafisz określić, czego wymagasz od nowego aparatu.
I na koniec jeszcze jedno- pstryknąć aparatem, to dopiero początek. Teraz należy z tego zrobić zdjęcie, który można będzie pokazać innym. Bez mniejszej lub większej ingerencji komputera to się nie da :grin:. Opanowanie programu graficznego, jest równie ważne jak samego aparatu.
Mimo wszystko życzę powodzenia :grin:

e-510
8.09.09, 18:14
Ja myślałem że te wszystkie piękne zdjęcia w internecie wychodzą bezpośrednio z aparatu..
Witaj.

A ja myślałem,że już nie spotkam nikogo kto tak myśli a tu proszę!
Dobre,dobre. :D
Zdjęcie,które wychodzi bezpośrednio z kamery,to tylko połowa sukcesu,druga,to właśnie jego obróbka.
Na necie jest trochę poradników,jak to robić - wystarczy wpisać w Google np. "jak robić bardziej ostre zdjęcia" i już mamy 273 000 rezultatów a wśród nich,np.ten :
http://www.jakiaparat.pl/dlaczego_moje_zdjecia_nie_sa_ostre,1228852862,1

Pozdrawiam.