PDA

Zobacz pełną wersję : Adapter 4/3 -> M42

m_kola
7.09.09, 21:23
Temat był wałkowany wielokrotnie. Poczytałem, poszperałem jednak mam pytanie który z obecnie wystawianych na allegro lub dostępnych w sklepach byście polecili? Rozglądam się za takim z potwierdzeniem ostrości. Może ktoś z Was ma do sprzedania? Chcę to wykorzystać z E510.
Zależy mi na solidnym wykonaniu, żeby się nic nie kruszyło, łuszczyło, odpadało itp. Cena do 150-200zł.

Rafał Czarny
7.09.09, 22:00
Jeśli masz LV to IMHO potwierdzenie ostrości nie jest niezbędne. Ja ostrzę manualnie na 4 krotnym powiększeniu na ekranie i trafiam z ostrością bez pudła. I szybko.

Pi0trazy
7.09.09, 22:08
Jeśli masz LV to IMHO potwierdzenie ostrości nie jest niezbędne. Ja ostrzę manualnie na 4 krotnym powiększeniu na ekranie i trafiam z ostrością bez pudła. I szybko.

Przy okazji chciałem dopytać czy po takim wyostrzeniu w LV przed walnięciem fotki przełączasz na wizjer? Czy bezpośrednio z LV?

Rafał Czarny
8.09.09, 06:45
Przy okazji chciałem dopytać czy po takim wyostrzeniu w LV przed walnięciem fotki przełączasz na wizjer? Czy bezpośrednio z LV?

Nie przełączam. Strzelam na podglądzie LV. Działa to naprawdę rewelacyjnie.

m_kola
8.09.09, 08:01
Nie przełączam. Strzelam na podglądzie LV. Działa to naprawdę rewelacyjnie.
Pod warunkiem, że fotografujemy obiekt statyczny bo przy LV to kłapanie lustrem zajmuje mu dużo czasu i mnie osobiście irytuje. Ale oczywiście jest to jakieś rozwiązanie.

Pi0trazy
8.09.09, 08:08
Pytam bo przez dziurę jest to wyzwanie. Nie zawsze trafiam tym bardziej, że jestem okularnik co widać.

To, że statyczne to nie problem. Nie czuje się na tyle wprawny w analogowych obiektywach by strzelać zwierzaki biegnące w moją stronę. Przez jakiś czas będę stosował tą metodę. Zobaczę jak się sprawdzi.

Magnesus
8.09.09, 08:13
Mnie tam łatwiej się biegnące w moją stronę zwierzęta robi na manualu przez wizjer e-520 niż używając C-AF, który nigdy nie trafia tak jak ma. ;)

m_kola
8.09.09, 08:27
Te biegnące w moją stronę to jeszcze pół biedy, gorzej z tymi biegnącymi w bok;)

Pi0trazy
8.09.09, 08:37
Te biegnące w moją stronę to jeszcze pół biedy, gorzej z tymi biegnącymi w bok;)

Ej! No chyba jak biegnie w bok to raczej ostrością nie musisz mocno wachlować.

m_kola
8.09.09, 09:11
W bok a więc się oddala a nie dookoła w stałej odległości:)

Pi0trazy
8.09.09, 09:46
No tak ale jak popierdyka na ciebie to zmiana następuje o wiele szybciej. Do tego może dojść fakt, że to jakiś tygrys albo inny ratlerek. W bok co prawda trzeba przesuwać całą puchą ale ostrość nieznacznie. Zresztą nie wiem co łatwiejsze bo to za wysokie loty dla mnie jeszcze. :-) Tak tylko sobie analizuje.

m_kola
8.09.09, 09:57
Widzę, że zaczyna nas ponosić wyobraźnia z tymi tygrysami itp ;)
OK, ustalmy zatem, że po prostu szukam adaptera z potwierdzeniem.
Opinie użytkowników i/lub linki do zakupu mile widziane;)

Bodzip
8.09.09, 11:07
Mam taką przejściówkę od naszego klubowego kolegi entera (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=5541)
Wykonanie bardzo solidne, dostałem także link do programowania chipa.
Ogólnie bardzo sobie ją chwalę - stabilna, ciasna, brak luzów, nie sypie farbą, chip wklejony idealnie.
Pomimo tego coraz częściej zaczynam się bawić na manualu, przez wizjer (E-400) - po prostu się nauczyłem i szybciej mi to idzie niż czekanie na piknięcie chipa.
Odsetek CELNYCH strzałów z działającym potwierdzeniem sięga 90 - 95%
Różnica cenowa między przejściówką bez potwierdzenia i z potwierdzeniem jest duża - sięga ok. 100 zł. Dlatego jeżeli nie masz cierpliwości uczyć się ostrzyć przez wizjer lub LV to kup z potwierdzeniem, jeśli to ma być fajna zabawa - to stówa zostanie Ci na piwo.
Zwracam uwagę, że każdy z nas ma inny wzrok i wydawało by się że przez wizjer dobrze widzi, a potem na zdjęciu ostrzonym właśnie przez wizjer wychodzi mleko. Pamiętaj, że obok wizjera jest takie gówienko do regulacji dioptrii. Ustaw aparat z dobrym obiektywem na gazetę i naostrz przez autofokus, potem kręć regulatorem wizjera tak długo aż obraz będziesz widział wyraźny i ostry. Na efekty nie trzeba będzie długo czekać.
Pozdrawiam i powodzenia :)

m_kola
8.09.09, 11:32
Piwa nie piję więc mogę chyba wydać na to potwierdzenie. A może chcesz odsprzedać? ;) Zarobisz i kupisz sobie bez potwierdzenia;)
Dla mnie ostrzenie "na oko" jest problemem ze względu na okulary. Wiem, że ludziska sobie z tym radzą ale ciężko mi się przyzwyczaić a nie zawsze ściągam drugie oczy do focenia.

P.S. A do kolegi entera już pisałem PW, czekam na odpowiedź;)

Bodzip
8.09.09, 11:44
Kurcze, zaskoczyłeś mnie :) - mam już jedną przejściówkę bez potwierdzenia, ale nie nosiłem się z zamiarem sprzedaży ponieważ mam kilka obiektywów manualnych i ciągłe przekręcanie jest uciążliwe.

m_kola
8.09.09, 12:00
Ale widzę, że zasiałem w Tobie odrobinę niepewności i zaczynasz się zastanawiać.. Zatem uprzejmie proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby ;)

Pi0trazy
8.09.09, 13:48
...Zatem uprzejmie proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby ;)

Bez załącznika raczej nic nie wskórasz. :-)

m_kola
8.09.09, 13:52
Bez załącznika raczej nic nie wskórasz. :-)

Zatem ponawiam podanie i...

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.packaging-gateway.com/projects/diageobottling/images/5-johnny-walker.jpg)

furmun
4.08.10, 18:06
czytam i czytam ale nim zdecyduję się na zakup mam pytanie do zacnych forumowiczów czy ta przejściówka to dobry wybór pod ten obiektyw https://fotozakupy.pl/adapter-obiektywu/foxfoto-adapter-m42-dla-olympus-4-3,8135sw połączeniu z E-620

http://foto.recenzja.pl/obrazy/Helios/hel_p.jpg

fotka pochodzi z http://foto.recenzja.pl/Subjects-index-req-viewpage-pageid-32.html

pomijam potwierdzenie ostrości celowo mam nadzieję ostrzyć po LV

ewentualnie co byście Szanowni polecali jeśli mogę zapytać

proszę o wyrozumiałość:wink: chodzi mi tylko o to aby nie zaszkodzić korpusowi

pozdrawiam

taztaz
4.08.10, 18:31
przejściówka jest jak najbardziej OK można spokojnie przykręcać do korpusu i robić foty.

furmun
4.08.10, 18:36
przejściówka jest jak najbardziej OK można spokojnie przykręcać do korpusu i robić foty.

serdeczne dzięki :grin:

pozdrawiam