Zobacz pełną wersję : witam i prosze o ocene
czas na pierwszy post na forum i na poczatek chcialbym prosic profesjonalistow o ocene i komentarze
czas na pierwszy post na forum i na poczatek chcialbym prosic profesjonalistow o ocene i komentarze
Tak to Ci sie nikt nie odezwie.Nikt nie lubi byc profi,bo to zobowiazuje i moze czkawka sie odbic.
Nieostre wszystkie.Popracuj nad kadrem-pierwsze i drugie i trzecie.
Wiesz pierwsze fotki lustrzanka, jeszcze ja poznaje sprzetu trzeba sie nauczyc a dopiero wtedy beda efekty, aparat jest niesamowity a zdjecia kiedys beda lepsze (jak sie naucze go obslugiwac) dzieki z uwagi podpowiedz co i jak powinienem robic?
Z amatorska.
Numeruj fotki.
1. Nieostra, kubeł koszmarny.
2. Jakby tak przysłonę przymknąć, a czas wydłużyć, to w nocy daje lepsze efekty... + statyw
3. Nieostra, poruszona i bez pomysłu.
Trochę musisz opanować aparat. Proponuję jednak zacząć w dzień, rano lub po południu. Przetestuj różne ustawienia dla tego samego kadru, a potem, na kompku, wybierz te lepsze i sprawdź exify. Najłatwiej się nauczyć na własnych błędach.
Na początek staraj się aby fotki były ostre i żeby nie było śmieci w kadrze, na pierwszym śmietnik, na 2 palec, 3 całkowicie poruszone.
Dzieki wielkie za komentaze, długa droga jeszcze przedemną acz raczej nigdy nie bede sie zajmowal fotografią jako profesjonalista (poprostu brak czasu) wszystkie fotki ktore robie są przypadkowe np. zdjecia wykonane w nocy sa zrobione przy okazji wyjazdu do Opola na pizze wiec wykonane sa bez ststywu, fotka 3 zrobiona byla podczas spacerku z zona w Bouremonth w anglii. Jako pamiatki z wakacji sa w/g mnie ok jednak jakosc ich wykonania jest mierna i dobrze zdaje sobie z tego sprawe, dlatego zawitalem na to forum, licze na krytyke i porady. Pozdrawiam wszystkich i zycze ciekawych kadrow.
Patrząc na ostatnia fote zastanawiam się co jest tematem zdjęcia. czy ten paskudny słup po prawej, chmury, wyciąg, kościół.
taki sobie pstryk z miejsca z dużym potencjałem.
Pozdrawiam
a to fotka mojego syna
Za ciemna, nie widać go.
nie on mial byc na zdjeciu tylko on fotke robil takie klimaty 15-to latka
wojciech_gd
6.09.09, 16:21
raczej nigdy nie bede sie zajmowal fotografią jako profesjonalista (poprostu brak czasu) wszystkie fotki ktore robie są przypadkowe
to po co w takim razie sobie kupiłeś lustrzankę?
do przypadkowych zdjęć lepiej byś używał jakiegoś kompakta - i taniej by wyszło i lepiej, gdyż nie trzeba za dużo w nich myśleć. A i do kieszeni się zmieści. No ale lustrzanka to fajny gadżet...to tak jak uczyć się jeździć na bmw...może się udać, ale w większości przypadków coś się roz...wali.
koniec offtopicu:)
co do zdjęć, to tak jak Mirek wspomniał, fotki są nieostre. Nie trafiłeś AF w cokolwiek ciekawego na zdjęciu:) przejrzyj galerie innych, zobacz że kadr, ze śmietnikiem na pierwszym planie nie jest zbytnio dobry - mogłeś chociażby w paincie uciąć trochę dołu:)
Witaj.
Obejrzałem sobie Twoje zdjęcia i co mogę powiedzieć ?
Widać wyraźnie na nich,że dopiero zaczynasz swoją przygodę z fotografią;nie ma w nich kompozycji,ciekawego tematu,dobrej ekspozycji czy dobrej ostrości.Właściwie nie ma w nich nic.
Jest tylko jeden sposób aby to zmienić - nauka,nauka i jeszcze raz nauka.Najpierw w teorii a później w praktyce ale nic się nie martw - każdy z nas tak kiedyś zaczynał,bo od czegoś trzeba przecież zacząć. ;)
Pozdrawiam.
...to tak jak uczyć się jeździć na bmw...może się udać, ale w większości przypadków coś się roz...wali.
:shock::shock:
Lustrzanke kupilem wlasnie po to aby sie nauczyc robic zdjecia. Poprzednio mialem kompakt kodaka i niestety nie byl to aparat na ktorym mozna sie uczyc. Mam nadzieje ze za jakis czas zdjecia beda ciekawsze i leprzej jakosci
a interesuja mnie takie tematy
Lustrzanke kupilem wlasnie po to aby sie nauczyc robic zdjecia. Poprzednio mialem kompakt kodaka i niestety nie byl to aparat na ktorym mozna sie uczyc. Mam nadzieje ze za jakis czas zdjecia beda ciekawsze i leprzej jakosci
To popelniles blad.Powienienes kupic wtedy kiedy juz umiesz a mozliwosci tego co masz ograniczaja Ci twoje wizje.Ale sie nie przejmuj,lustrzanka tez sie nauczysz.Dokup troche literatury i czytaj-duzo czytaj.
a interesuja mnie takie tematy
Oj fuj! Robale ?
To ja u Ciebie nie częstym gościem będę. :)
to moze nie najleprzej jakosci ale wydaje mi sie ze ciekawe
no nie tylko robale ale ogolnie przyroda
to moze nie najleprzej jakosci ale wydaje mi sie ze ciekawe
drecki,miej trochę szacunku dla odbiorcy.Nie wrzucaj takiego czegoś.Proszę.
hmm co najciekawsze jest to drzeworyt wykonany przez wlasciciela osrodka wypoczynkowego w Zalesiu, stoi w centralnym punkcie osrodka, moim zdaniem jest lekko intrygujace
hmm co najciekawsze jest to drzeworyt wykonany przez wlasciciela osrodka wypoczynkowego w Zalesiu, stoi w centralnym punkcie osrodka, moim zdaniem jest lekko intrygujace
Az spytalem zone ,czy zna tego wlasciciela.I wiesz ,ze nie zna goscia.Nawet nic nie wie o osrodku w zalesiu i tej rzezbie.Czy to tez nie jest intrygujace??
Zrob jakies byle jakie,ale ostre-dobra?
hmm co najciekawsze jest to drzeworyt ...Jest to rzeźba w drzewie, co najwyżej. Drzeworyt to trochę Drzeworyt â Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Drzeworyt) :wink:
PS
lepszej nie leprzej