PDA

Zobacz pełną wersję : witam i prosze o ocene

drecki
5.09.09, 23:38
czas na pierwszy post na forum i na poczatek chcialbym prosic profesjonalistow o ocene i komentarze

Mirek54
6.09.09, 00:18
czas na pierwszy post na forum i na poczatek chcialbym prosic profesjonalistow o ocene i komentarze

Tak to Ci sie nikt nie odezwie.Nikt nie lubi byc profi,bo to zobowiazuje i moze czkawka sie odbic.

Nieostre wszystkie.Popracuj nad kadrem-pierwsze i drugie i trzecie.

drecki
6.09.09, 00:36
Wiesz pierwsze fotki lustrzanka, jeszcze ja poznaje sprzetu trzeba sie nauczyc a dopiero wtedy beda efekty, aparat jest niesamowity a zdjecia kiedys beda lepsze (jak sie naucze go obslugiwac) dzieki z uwagi podpowiedz co i jak powinienem robic?

nevra
6.09.09, 01:16
Z amatorska.

Numeruj fotki.

1. Nieostra, kubeł koszmarny.
2. Jakby tak przysłonę przymknąć, a czas wydłużyć, to w nocy daje lepsze efekty... + statyw
3. Nieostra, poruszona i bez pomysłu.

Trochę musisz opanować aparat. Proponuję jednak zacząć w dzień, rano lub po południu. Przetestuj różne ustawienia dla tego samego kadru, a potem, na kompku, wybierz te lepsze i sprawdź exify. Najłatwiej się nauczyć na własnych błędach.

taztaz
6.09.09, 01:26
Na początek staraj się aby fotki były ostre i żeby nie było śmieci w kadrze, na pierwszym śmietnik, na 2 palec, 3 całkowicie poruszone.

drecki
6.09.09, 14:51
Dzieki wielkie za komentaze, długa droga jeszcze przedemną acz raczej nigdy nie bede sie zajmowal fotografią jako profesjonalista (poprostu brak czasu) wszystkie fotki ktore robie są przypadkowe np. zdjecia wykonane w nocy sa zrobione przy okazji wyjazdu do Opola na pizze wiec wykonane sa bez ststywu, fotka 3 zrobiona byla podczas spacerku z zona w Bouremonth w anglii. Jako pamiatki z wakacji sa w/g mnie ok jednak jakosc ich wykonania jest mierna i dobrze zdaje sobie z tego sprawe, dlatego zawitalem na to forum, licze na krytyke i porady. Pozdrawiam wszystkich i zycze ciekawych kadrow.

taztaz
6.09.09, 15:17
Patrząc na ostatnia fote zastanawiam się co jest tematem zdjęcia. czy ten paskudny słup po prawej, chmury, wyciąg, kościół.
taki sobie pstryk z miejsca z dużym potencjałem.
Pozdrawiam

drecki
6.09.09, 15:56
a to fotka mojego syna

Daniello
6.09.09, 16:00
a to fotka mojego syna

Za ciemna, nie widać go.

drecki
6.09.09, 16:16
nie on mial byc na zdjeciu tylko on fotke robil takie klimaty 15-to latka

wojciech_gd
6.09.09, 16:21
raczej nigdy nie bede sie zajmowal fotografią jako profesjonalista (poprostu brak czasu) wszystkie fotki ktore robie są przypadkowe

to po co w takim razie sobie kupiłeś lustrzankę?

do przypadkowych zdjęć lepiej byś używał jakiegoś kompakta - i taniej by wyszło i lepiej, gdyż nie trzeba za dużo w nich myśleć. A i do kieszeni się zmieści. No ale lustrzanka to fajny gadżet...to tak jak uczyć się jeździć na bmw...może się udać, ale w większości przypadków coś się roz...wali.

koniec offtopicu:)

co do zdjęć, to tak jak Mirek wspomniał, fotki są nieostre. Nie trafiłeś AF w cokolwiek ciekawego na zdjęciu:) przejrzyj galerie innych, zobacz że kadr, ze śmietnikiem na pierwszym planie nie jest zbytnio dobry - mogłeś chociażby w paincie uciąć trochę dołu:)

e-510
6.09.09, 18:37
Witaj.

Obejrzałem sobie Twoje zdjęcia i co mogę powiedzieć ?
Widać wyraźnie na nich,że dopiero zaczynasz swoją przygodę z fotografią;nie ma w nich kompozycji,ciekawego tematu,dobrej ekspozycji czy dobrej ostrości.Właściwie nie ma w nich nic.
Jest tylko jeden sposób aby to zmienić - nauka,nauka i jeszcze raz nauka.Najpierw w teorii a później w praktyce ale nic się nie martw - każdy z nas tak kiedyś zaczynał,bo od czegoś trzeba przecież zacząć. ;)

Pozdrawiam.

iszi
6.09.09, 18:44
...to tak jak uczyć się jeździć na bmw...może się udać, ale w większości przypadków coś się roz...wali.

:shock::shock:

drecki
6.09.09, 20:05
Lustrzanke kupilem wlasnie po to aby sie nauczyc robic zdjecia. Poprzednio mialem kompakt kodaka i niestety nie byl to aparat na ktorym mozna sie uczyc. Mam nadzieje ze za jakis czas zdjecia beda ciekawsze i leprzej jakosci

a interesuja mnie takie tematy

Mirek54
6.09.09, 20:11
Lustrzanke kupilem wlasnie po to aby sie nauczyc robic zdjecia. Poprzednio mialem kompakt kodaka i niestety nie byl to aparat na ktorym mozna sie uczyc. Mam nadzieje ze za jakis czas zdjecia beda ciekawsze i leprzej jakosci

To popelniles blad.Powienienes kupic wtedy kiedy juz umiesz a mozliwosci tego co masz ograniczaja Ci twoje wizje.Ale sie nie przejmuj,lustrzanka tez sie nauczysz.Dokup troche literatury i czytaj-duzo czytaj.

e-510
6.09.09, 20:13
a interesuja mnie takie tematy

Oj fuj! Robale ?
To ja u Ciebie nie częstym gościem będę. :)

drecki
6.09.09, 20:14
to moze nie najleprzej jakosci ale wydaje mi sie ze ciekawe

drecki
6.09.09, 20:17
no nie tylko robale ale ogolnie przyroda

e-510
6.09.09, 20:18
to moze nie najleprzej jakosci ale wydaje mi sie ze ciekawe

drecki,miej trochę szacunku dla odbiorcy.Nie wrzucaj takiego czegoś.Proszę.

drecki
6.09.09, 20:22
hmm co najciekawsze jest to drzeworyt wykonany przez wlasciciela osrodka wypoczynkowego w Zalesiu, stoi w centralnym punkcie osrodka, moim zdaniem jest lekko intrygujace

Mirek54
6.09.09, 20:29
hmm co najciekawsze jest to drzeworyt wykonany przez wlasciciela osrodka wypoczynkowego w Zalesiu, stoi w centralnym punkcie osrodka, moim zdaniem jest lekko intrygujace

Az spytalem zone ,czy zna tego wlasciciela.I wiesz ,ze nie zna goscia.Nawet nic nie wie o osrodku w zalesiu i tej rzezbie.Czy to tez nie jest intrygujace??

Zrob jakies byle jakie,ale ostre-dobra?

helmuth
6.09.09, 23:06
hmm co najciekawsze jest to drzeworyt ...Jest to rzeźba w drzewie, co najwyżej. Drzeworyt to trochę Drzeworyt – Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Drzeworyt) :wink:
PS
lepszej nie leprzej

drecki
6.09.09, 23:27
ups dzieki poprawie sie