Zobacz pełną wersję : Zdjęcia Paluszka
Cześć wszystkim. To mój pierwszy post na forum. Dopiero się uczę, będę wdzięczna za uwagi. Mam na imię Marta.
Witaj na forum.
Technicznie całkiem OK, ale merytorycznie to nie wiem co foty mają przedstawiać. Co skłoniło cię do wyzwolenia migawki?:)
Przenoszę - w tym dziale powinnaś dostać więcej pomocnych rad :)
zgadzam się z poprzednikiem technicznie ok :) ale koncepcji brak :)
W zasadzie zgadzam się z poprzednikami, bo jak dla mnie tylko ewentualnie pierwsze zdjęcie może mieć jakiś powód istnienia oprócz chęci naciśnięcia migawki :wink:
No i rzecz za którą ja oberwałem na początku... prośba o sensowną numerację zdjęć - na razie jest kilka ale jak wątek się rozrośnie ciężko się będzie orientować :grin:
Tak czy inaczej - czekamy na więcej.
za Poprzednikami + imho w b&w trochę za ostre światło :wink:
Witaj na forum.
Technicznie całkiem OK, ale merytorycznie to nie wiem co foty mają przedstawiać. Co skłoniło cię do wyzwolenia migawki?:)
Pierwsza - zabrzmi górnolotnie - zderzenie młodości ze starością, stare panny na specerze i młoda para.
Dwie starsze panie na ławce, hm, po prostu lubię starszych ludzi. A dwie starsze panie, które nie mają nikogo oprócz siebie i idą w słoneczną niedzielę do parku, z gazetą...
A dziewczyny po prostu były ładne. W końcu pejzaże też się robi, bo są ładne.
Chociaż w sumie jeśliby te zdjęcia były dobre ( w sensie treści), to chyba nie musiałabym jej tłumaczyć:))
Dzięki za uwagi i proszę o jeszcze. NIedługo wrzucę następne, a odpowiem na posty szybciej niż teraz, obiecuję.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
za Poprzednikami + imho w b&w trochę za ostre światło :wink:
Za ostre. Wiem, że to techniczny błąd, ale mam takie skrzywienie po długim używaniu aparatu o bardzo ciemnym obiektywie (50-letnia Agfa, obrazki 6 na 6 cm).
Dwie starsze panie na ławce, hm, po prostu lubię starszych ludzi...
A dziewczyny po prostu były ładne.
No jest to jakieś uzasadnienie dla tych zdjęć, ale
1. Skąd mamy wiedzieć, że starsze?
2. Skąd mamy wiedzieć, że ładne?
Zdjęcia zrobiłaś od tyłu. Jeżeli chcesz pokazać ludzi to raczej powinno być widać ich twarze. Jeśli pokazujesz tylko ich sylwetki, to powinny coś "mówić", być charakterystyczna dla tego co ta osoba robi w tej chwili.
Tak sobie to wyobrażam, bo sam raczej ludzi nie fotografuję ale lubie czasem popatrzeć na zdjęcia tych, którzy to umieją robić :grin:
Uwagi jw.
Ale ławeczka ze starszymi paniami fajnie tylko brakuje mi czegoś z przodu na co jedna z nich mogłaby patrzeć.
No jest to jakieś uzasadnienie dla tych zdjęć, ale
1. Skąd mamy wiedzieć, że starsze?
2. Skąd mamy wiedzieć, że ładne?
Zdjęcia zrobiłaś od tyłu. Jeżeli chcesz pokazać ludzi to raczej powinno być widać ich twarze. Jeśli pokazujesz tylko ich sylwetki, to powinny coś "mówić", być charakterystyczna dla tego co ta osoba robi w tej chwili.
Tak sobie to wyobrażam, bo sam raczej ludzi nie fotografuję ale lubie czasem popatrzeć na zdjęcia tych, którzy to umieją robić :grin:
1. To widać po rękach (pani z lewej) i po zwiędłym zarysie twarzy pani z prawej. No i ten rachityczny koczek
2. Ładna jest ta co się odwróciła
Charakterystyczne są sylwetki samotnych starszych pań, przynajmniej dla mnie. Nie robią nic. Siedzą, czytają, na nic nie czekają. Myślę, że fotografowanie z tyłu czy z boku ma też swoje zalety. Wydaje mi się, ze wtedy wygląda bardziej intymnie, jakbysmy go podglądali przez dziurke od klucza. Robię też zdjęcie en face, po obrobieniu kilka wrzucę.
Uwagi jw.
Ale ławeczka ze starszymi paniami fajnie tylko brakuje mi czegoś z przodu na co jedna z nich mogłaby patrzeć.
byłoby idealnie, ale pani po prostu patrzyła w siną dal :) Spodobała mi się faktura tego nadgryzionego muru.
_______________________ (automatyczne scalenie
Wklejam fotkę nr 5. Zrobiłam to wg wskazówek admina (na trzy sposoby), ale nie wyszło to tak jak trzeba. Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie tkwi błąd?
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6902b79e22c14e2.html)
Wklejaj zdjęcia jako załączniki tak jak pierwszym razem.
Raczej większość użytkowników tak robi. :)
numer 5
24821
6
24823
7
24824
RadioErewan
18.10.09, 19:17
Wklejam fotkę nr 5. Zrobiłam to wg wskazówek admina (na trzy sposoby), ale nie wyszło to tak jak trzeba. Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie tkwi błąd?
Najłatwiej to użyć załączników na naszym serwerze. Udało ci się to przy pierwszym poście... Jak masz problem z zaakceptowaniem takiej metody i zdjęcia muszą pochodzić z zewnętrznego serwera, zamiast adresu do dokumentu, musisz podać adres do zdjęcia (adres z rozszerzeniem .jpg) Inaczej nasz skrypt nie rozpozna rodzaju pliku.
Pozdrawiam
Wklejaj zdjęcia jako załączniki tak jak pierwszym razem.
Raczej większość użytkowników tak robi. :)
Dzięki. Najprostsze rozwiązania zawsze najlepsze:) Chciałam takie małe ikonki powstawiać (wcześniej jeden z forumowiczów mi to zrobił, dlatego tak gładko poszło). Ale w sumie można i duże...
:mrgreen:
Najłatwiej to użyć załączników na naszym serwerze. Udało ci się to przy pierwszym poście... Jak masz problem z zaakceptowaniem takiej metody i zdjęcia muszą pochodzić z zewnętrznego serwera, zamiast adresu do dokumentu, musisz podać adres do zdjęcia (adres z rozszerzeniem .jpg) Inaczej nasz skrypt nie rozpozna rodzaju pliku.
Pozdrawiam
dzieki za pomoc.
Jeszcze numerki przy fotkach i będzie ok.
A jeśli chodzi o fotki to pierwsze z ostatnie serii choć smutne to "jestem na tak".
To pani z Lublina. Rzeczywiście była strasznie smutna. Choć mi osobiście najbardziej podoba się to kolorowe zdjęcie (nr 7). Może trudno uwierzyć, ale robione było w ten sam dzień.
robert1088
18.10.09, 20:16
7 mi się podoba -fajnie wypatrzone
Dzięki. To moje ulubione. Przez to ostre światło Lublin troche wygląda jak Rzym...
5 jak dla mnie najlepsza z ostatniej serii. Jak dla mnie za ostre światło w 6 i 7 popracuj nad nim w PS
Witaj ;-)
Opinia laika i początkującego amatora:
1, 2 jakoś nie przyciąga wzroku na dłużej. Ale, ok przesłanie, jakie potem dopisałaś ma sens, czemu nie...ale trzeba było odbiorcę jakoś nakierować.
3,4 bardziej podoba mi sięB&W, nie wiem czy dziewczyna pozowała, ale wyszło naturlanie - jakby czuła Twój wzrok na sobie i obróciła się.
5 fajne, podoba mi się kontast reklamówki ze sklepu Next i babci sprzedającej kwiatki.
6 jak 1 i 2
7 MSZ najlepsze ze wszystkich. Bardzo mi się podoba, fajne kolory, świetnie wypatrzone. Przyciełabym jedynie dół odrobinkę.
Pozdrawiam serdecznie
Babcia sprzedająca bukieciki na zdjęciu 5 fajne. Reklamówki trochę psują odbiór ale takie czasy. Starsi państwo siedzący na ławeczce ciekawe bo może to romans. Na schodach fajnie kompozycyjnie i myślę, że jakby przyciąć je do kwadratu estetycznie by zyskało.
Rafał Czarny
19.10.09, 21:13
Na schodach fajnie kompozycyjnie i myślę, że jakby przyciąć je do kwadratu estetycznie by zyskało.
Wiejo, to zdjęcie jest idealnie kwadratowe. 600x600 pixeli.
5 jak dla mnie najlepsza z ostatniej serii. Jak dla mnie za ostre światło w 6 i 7 popracuj nad nim w PS
Pracowałam. Tylko że ja lubię takie ostre słońce.
Witaj ;-)
Opinia laika i początkującego amatora:
1, 2 jakoś nie przyciąga wzroku na dłużej. Ale, ok przesłanie, jakie potem dopisałaś ma sens, czemu nie...ale trzeba było odbiorcę jakoś nakierować.
3,4 bardziej podoba mi sięB&W, nie wiem czy dziewczyna pozowała, ale wyszło naturlanie - jakby czuła Twój wzrok na sobie i obróciła się.
5 fajne, podoba mi się kontast reklamówki ze sklepu Next i babci sprzedającej kwiatki.
6 jak 1 i 2
7 MSZ najlepsze ze wszystkich. Bardzo mi się podoba, fajne kolory, świetnie wypatrzone. Przyciełabym jedynie dół odrobinkę.
Pozdrawiam serdecznie
Dzięki, to moje ulubione. Nie wiedzieć czemu ludzie wolą smutne, np. tę babcię nr 5.
Jeśli chodzi o dziewczyny, to masz rację. Ona rzeczywiście się odwróciła, bo na nią patrzyłam. Coś takiego jest, że ludzie czują na plecach cudzy wzrok.
PS. Zdjęcia, które zamieszczam, są z natury, nigdy ich nie ustawiam, a ludzi nie znam.
Babcia sprzedająca bukieciki na zdjęciu 5 fajne. Reklamówki trochę psują odbiór ale takie czasy. Starsi państwo siedzący na ławeczce ciekawe bo może to romans. Na schodach fajnie kompozycyjnie i myślę, że jakby przyciąć je do kwadratu estetycznie by zyskało.
No, z tym romansem... Fakt, z babci była gorąca sztuka. Taka troszku dominująca nawet.:mrgreen:
Paluszku moje ślepia nie dojrzały, że 7 to kwadrat więc przepraszam. Odnośnie babci to widać, że energia w niej kipi stąd taka a nie inna interpretacja. Zdjęcie 8 podoba się dość śmiałą interpretacją portretu z formą.
Paluszku moje ślepia nie dojrzały, że 7 to kwadrat więc przepraszam. Odnośnie babci to widać, że energia w niej kipi stąd taka a nie inna interpretacja. Zdjęcie 8 podoba się dość śmiałą interpretacją portretu z formą.
Dzięki. Ta ósemka mi się tak przypadkiem pstryknęła, kiedy próbowałam jak to jest z biodra strzelać:) Prawdę mówiąc niezbyt byłam przekonana do tego zdjęcia.
numer 10 - imprezka w parku i nr 11 - w ławrze
imprezka - Ciekawe jak je podeszłaś? Nie protestowały, że robisz zdjęcie?
Ooo:) 10 bardzo fajna złapałaś dobrą chwilę :) To se piknik urządziły :)
09- odbieram to jako podział kadru z akcentem. Tematycznie jestem za, kompozycyjnie biel w górnej cześci kadru zbyt przytłacza, podobnie jak niebo w ławrze która sama jest ciekawa i interesująco przedstawiona. 10- imprezka w parku moim zdaniem świetna poprzez dość nie typową obsadę imprezowiczek jak i jej nie skrępowanego przebiegu.
Zbyszek_0271
23.10.09, 10:39
Mnie też najbardziej podoba się ta nietypowa imprezka w parku, pozostałe też całkiem przyzwoite ala to jest moje zdanie a ja sie jeszcze muszę dużo nauczyć.
Dzięki za oceny. Zaraz wrzucam następne.
imprezka - Ciekawe jak je podeszłaś? Nie protestowały, że robisz zdjęcie?
Nie. Troche sie przyczaiłam, a trochę udawałam, że robię zdjęcie narzeczonemu :))
Panie imprezują sobie w Kijowie. W Polsce to chyba nie mają tyle fantazji.
09- odbieram to jako podział kadru z akcentem. Tematycznie jestem za, kompozycyjnie biel w górnej cześci kadru zbyt przytłacza, podobnie jak niebo w ławrze która sama jest ciekawa i interesująco przedstawiona. 10- imprezka w parku moim zdaniem świetna poprzez dość nie typową obsadę imprezowiczek jak i jej nie skrępowanego przebiegu.
Oj nieskrępowanego :)
numer 12. Imprezka na czolgu.
Co to za pomysł z tym ziarnem (tylko w kanale czerwonym?)? Skóra jakaś kostropata :???:
Brrr!
Co to za pomysł z tym ziarnem (tylko w kanale czerwonym?)? Skóra jakaś kostropata :???:
Brrr!
podpisuję się.
czołg w kwiaty :) no ale skóra dziwna:roll:
Na czołgu nie mówią do mnie. Wolałbym chyba sam czołg tym bardziej, że jego malunek jest odjazdowy.
Na czołgu nie mówią do mnie. Wolałbym chyba sam czołg tym bardziej, że jego malunek jest odjazdowy.
Dokładnie, poza tym niebo razi po oczach
Poprzednie na tak a ostatnie to .... sama wiesz....
Może tematyka militarna to nie to?:)
Fotki dwie ostatnie są powypalane, bo były bardzo ciemne i rozjaśniałam je w PS. Technicznie nie są najlepsze i mam tego świadomośc. Ale widzę jeśli chodzi o treść, że na forum sami zwolennicy służby zastępczej :)
Numer 14 i 15. Chłopaki z mrówkowca.
Nie jestem po służbie zastepczej. Pod te kolosy budowałem w wojsku nie jedna przeprawę przez rzekę. Bardzo dawne to juz wspomnienia dlatego teraz wolę je w kwiatki.:grin: Wstawiłaś w między czasie. Spokojnie stoi jak spod klimatyzatora kapie i fajne zestawienie pomiedzy nowoczesnością a wielką płytą. Ten z ukrycia robiacy komórką ma dobrą zabawę.
Nie jestem po służbie zastepczej. Pod te kolosy budowałem w wojsku nie jedna przeprawę przez rzekę. Bardzo dawne to juz wspomnienia dlatego teraz wolę je w kwiatki.:grin: Wstawiłaś w między czasie. Spokojnie stoi jak spod klimatyzatora kapie i fajne zestawienie pomiedzy nowoczesnością a wielką płytą. Ten z ukrycia robiacy komórką ma dobrą zabawę.
No, to jakby co, będzie miał przez co czołg przejechać :)
Ten, który robił fotę komórką to dla mnie zagadka. Naprzeciw bloku nie ma nic, jest tylko ulica pełna samochodów. Hmm...?
Najwidoczniej robił Tobie zdjęcie ;)
Chyba nie, ja byłam na dole. Może ptaszka robił w locie? A może chmura mu się ułożyła w kształt gołej pani...
Dzięki za komentarze. Wrzucam numer 16. Pogaduchy emerytek.
heh dyskusja na temat co mnie boli :P
Andrzejsjz
25.10.09, 22:45
Fajnie Babcie. Jak ty to Paluszku robisz? Podchodzisz i pytasz czy walisz fleshem po oczach i uciekasz?
P.S. Forever_k3w No raczej nie o tym kiedy ostatnio....:twisted:
Fajnie Babcie. Jak ty to Paluszku robisz? Podchodzisz i pytasz czy walisz fleshem po oczach i uciekasz?
Zapytam i ja. ??? Jak?
Grunt to wywołać emocje fotką swoją :))
Zazwyczaj robię zdjęcia tak, że mnie ludzie nie widzą. Stosuję ograny chwyt z koleżanką - staje obok moich modeli i udajemy, że to jej robię zdjęcie. To zdjęcie akurat, o ile pamietam, zrobiłam długim obiektywem, ale byłam niedaleko, jakieś 10 metrów od pań.
Grunt to wywołać emocje fotką swoją :))
I to jest to:)
Prawdziwe emocje to by były jakby przedstawić tą gadającą po lewej i tą słuchającą po prawej w kadrze. Tak mamy tylko zaciekawienie słuchającej. Morał z tego taki, że chłop bedzie miał spóźniony obiad:grin: Zdjęcie sympatyczne przez naturalność sceny.
Prawdziwe emocje to by były jakby przedstawić tą gadającą po lewej i tą słuchającą po prawej w kadrze. Tak mamy tylko zaciekawienie słuchającej. Morał z tego taki, że chłop bedzie miał spóźniony obiad:grin: Zdjęcie sympatyczne przez naturalność sceny.
No tak. Ale gdybym zrobiła jak mówisz, zorientowałyby się. Pewnie, że byłoby lepiej. A emocje dotyczą treści rozmowy - zob. wyżej :))
Dzięki wszystkim za skomentowanie fotek mych. Teraz zaś
numer 17. sjesta.
Ostatnie zdjęcie zyskałoby po wyprostowaniu, bo temat wdzięczny i modele słodcy.
Mówisz o sztachetkach? Spróbuję. Dzięki za ciepłe słowo. Prawdę mówiąc myślałam, że mi się oberwie za te pieski, właśnie za to, że słodkie.
9. (skos z parą) ładnie i prosto, 10. (imprezka) - fajoskie i beztroskie.
No wyprostować troszkę :) Podoba mi się że jest jeszcze jeden psiak w tle :) Jest jedna mała rzecz na nie msz ta trawa która jest nieostra przy pysku mogło by jej nie być :)
Oberwie się za słodkie pieski?
Chyba nie. Fajna i milutka fotka.:)
Andrzejsjz
28.10.09, 12:30
Noo fotka świetna. Tylko /// Dzięki za odpowiedź co do robienia zdjęć. Musze teraz tylko koleżankę znaleźć:wink::-P
9. (skos z parą) ładnie i prosto, 10. (imprezka) - fajoskie i beztroskie.
Ach dziękuję. Trochę się martwiłam, że ten pocałunek nikogo nie wzruszył. A przecież przesłanie pozytywne.
Dzięki wszystkim za opinie. Wkrótce następne zdjęcia. A co do trawy forever, to hm. Chyba nie da się już jej wyostrzyć. Tak przy okazji – ten piesek w tle to w ogóle nie obróbka. Tak wyszedł, z czego jestem trochę dumna :)
numer 18 i 19
tzw fale Dunaju.
numer 18 i 19
tzw fale Dunaju.
Ciekawe te odbicia..!
Bardzo przyjemne w odbiorze kolorowe :)lekko mocne światło na jednej ścianie :)
Fale Dunaju fajne. Fajniejsze jeszcze by były jako samo obicie :)
Ale czemu takie przeostrzone?! Przynajmniej mi tak bije po oczach nie wiem jak reszcie
Fale Dunaju w kolorze sympatyczny i przyjemny widok. Bez koloru mogę powiedzieć, że poprawnie jednak ta technika charakter obiektu proszą się o aurę lekkiej tajemniczości której dodało by przyciemnienie całości kadru.
Fale Dunaju -miłe w odbiorze ale jak dla mnie to tylko w wersji kolorowej.:)
18 ciekawa ale przeostrzone i odrobinę za jasna góra (budowla).
Super fajne te odbicia (fale Dunaju). Jak inni już powiedzieli za jasne. Ale ogólnie zdjęcie przyciąga uwagę.:mrgreen:
Dzięki dzięki
Następna fotka - nr 20. Nie ma jak jesień.
Fajny kontrast tj. szare miasto i taka kolorowa osóbka :) ale szkoda tego roweru co się wplątał
Dzięki dzięki
Następna fotka - nr 20. Nie ma jak jesień.
Sądząc po nausznikach i rękawiczkach to -nie ma jak zima:grin:
A przez uśmiech modelki całkiem przyjemnie.
Fajny kontrast tj. szare miasto i taka kolorowa osóbka :) ale szkoda tego roweru co się wplątał
Ależ on się nie wplątał. Osóbka jest z nim organicznie związana.
Ależ on się nie wplątał. Osóbka jest z nim organicznie związana.
...i gdyby go odstawiła to nie wiadomo ile by postał.:grin:
Na ostatnim uroczy uśmiech dziewczyny, strój, dodatek w postaci roweru czynią, że bardzo sympatyczny przekaz emanuje z obrazu.
Calkiem sympatyczny portret i rower wcale wg mnie nie przeszkadza, za to mam wrazenie, ze troche uciekla ostrosc z twarzy tej uroczej modelki, szkoda...:wink:
Portret dziewczyny swietny,fale Dunaju tez mi sie podobają,szkoda,że odbicie uciete.
Na ostatnim uroczy uśmiech dziewczyny, strój, dodatek w postaci roweru czynią, że bardzo sympatyczny przekaz emanuje z obrazu.
oj modelka sie ucieszy. A tak marudziła, że bez makijazu, po imprezie, nie zdążyła...
Dzięki za opinie, przekażę modelce ciepłe słowo. Następna fota nr 21. Rowerek musi być!
Szkoda że nie w trakcie jazdy :)
Pierwszy portret w czerwonym świetny :grin:
Nooo... pierwszy fajny. Optymistyczny wielce.
Koleżanka lubi być fotografowana? Cieszy jej uśmiech.:grin:
To fakt dziewczyna wesoła :)
kowalikster
13.11.09, 09:50
Fale dunaju bardzo fajne. Ale bardziej mi pasi wersja kolorowa.
pozdrawiam
robert1088
13.11.09, 11:51
20 -dobra Przyjemny kadr -mi tam rower nie przeszkadza :wink:
Koleżanka lubi być fotografowana? Cieszy jej uśmiech.:grin:
Trochę lubi, a trochę nie. Ważne, że fotogeniczna :)
Dzięki za oceny. Na sesję nie miałyśmy dużo czasu, jakieś 10 minut, bo rower się wywrócił i zepsuł i koleżanka się wywróciła... Następnym razem zrobię sesję porządniejszą.
....... bo rower się wywrócił i zepsuł i koleżanka się wywróciła... Następnym razem zrobię sesję porządniejszą.
Kup nowy rower a na sesję czasu więcej będzie.:grin:
Dzięki za opinie, przekażę modelce ciepłe słowo. Następna fota nr 21. Rowerek musi być!
Rowerek jak najbardziej.... calos dobrze przemyslana i efekt jest. Brawo!
Dzięki za oceny. Teraz nr 22. Ciężkie życie woźnicy.
Heh coś minę ma nieciekawą:)
Heh coś minę ma nieciekawą:)
Moze mina nieciekawa z okresu zakazu wjazdu dorozek na rynek w Krakowie ... Konie najwyrazniej zadowolone...:-)
Rowerzystka ponownie wniosła dużo ciepła swym uśmiechem i pomimo, że w całości kadru jest on niewielki to gra pierwsze skrzypce. Trzeba było focić jak się rower wywrócił to byłby pełny obraz. Koniki zadbane i przyjemnie popatrzyć jak obgadują drzemiacego woźnicę. Fajnie wypatrzone.
Dzięki.
Woźnica strasznie znudzony był, bo klienci woleli na nóżkach...
Dzięki.
Woźnica strasznie znudzony był, bo klienci woleli na nóżkach...
Nawet kon sie usmial jak uslyszal ile kosztuje przjazdzka wozem, dlatego klienci wola na nozkach :-P:mrgreen:
Fajnie wypatrzyles.
Fajnie wypatrzone a koniki wyglądają jakby plotkowały o woźnicy.:grin: