Zobacz pełną wersję : Problem z Olkiem c 760
Kupilam wczoraj cyfrówkę Olympus Camedia C 760 i mam wrażenie że jest niesprawna. Mam problemy z trybem makro. Aparat nie może złapać ostrości. Zastanawiam się czy ja coś robie źle czy to wada aparatu.
No-shadow Kick
27.10.04, 09:27
Wydaje mi się, że trochę za szybka ta opinia. Dokładnie poznaj możliwości aparatu. Oczywiście może być coś nie tak z aparatem, ale po kolei.
W jakim trybie fotografowania chcesz użyć makro i czy to jest Makro lub SuperMakro? W trybie makro możesz ostrzyć tylko z obiektywem do 7cm od obiektu, w trybie SuperMakro jest to 3cm.
Teraz kwestia co chcesz fotografować, pamiętaj, że autofokus musi mieć jakiś punkt odniesienia. Najlepiej nakierować więc ramkę fokusa na jakiś kontrastowy element (pionowy). Może masz przestawiony tryb ostrzenia na spot? Jesli tak to zmień na iESP.
Napisz coś więcej, to może będziemy mogli pomóc dokładniej.
Pozdrawiam
Hmmm... nie wiem czy to jest pytanie czy stwierdzenie faktu? :arrow: Jak się już zastanowisz, to napisz coś więcej - na czym polega ten problem (trochę dokładniej niż tylko "nie może złapać ostrości"), jak testowałaś, co fotografowałaś itp...
edit: No-shadow kick był "szybciejszy" :wink:
wczoraj próbowałam fotografować 50 gr. obiektyw nie mógł złapac ostrości. szalał. nasatwiony był na makro i robiony z odległości 7 cm na statywie. i nic nie wyszł. plama :(
http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/PA270154.JPG
a to zdjątko zrobiłam teraz. w trybie smakro z reki.
No-shadow Kick
27.10.04, 09:41
W takim razie do monety radzę użyć trybu SuperMakro, dodatkowo dobrze ją oświetlić (jak wiadomo autofokus nie lubi słabego światła). Zrób jeszcze test z innymi przedmiotami, moneta nie ma za wielu kontrastowych elementów. Zawsze można też użyć fokusa manualnego, ale mówimy tu o auto.
Aa, i jeśli robisz zdjęcia z priorytetem, to wybierz priorytet przesłony (A) i ustaw dość dużą głębię ostrości np. f5.6, albo f8. I zobacz teraz.
Pozdrawiam
No-shadow Kick: zrobiłam tak jak napisałeś :D i wygląda o niebo lepiej niż wczoraj. Czyli wychodzi na to, że zbyt pochopnie wyciągnełam wnioski.
Dzieki za pomoc. Poprawił mi sie humor :D
czy mozecie podac mi jakis fajny link gdzie jest przedstawiony kurs fotografii cyfrowej od a do z dla początkujących dla Olympusa Camedia C 760. Szczerze mówiąc, myślałam ze robienie zdjęć cyfrą to pikuś. A tu widać ze to takie proste nie jest :shock: . he he
Z góry dziekuję
Pozdrawiam :!:
Polecam Szkołę fotografii National Geographic, niestety on-line niedostępną.
Zaobserwowałam ze przy zdjęciach makro wychodzą one gdy obiektyw jest na najkrótszej ogniskowej (42mm). potem jest juz gorzej. Czy to normalne??
Jesli robisz makro z odległości 7cm to zoom musi byc ustawiony w pozycji wide.Jesli ustawisz w pozycji tele to aparat nie bedzie łapał ostrości.
przeman: właśnie tak sobie tez pomyslałam, ale wolałam sie upewnić. czy powinam wiedziec coś jeszcze o makro ??
W trybie makro minimalny obszar fotografowany to ok 56 x 42 mm.Obojętnie z jakiej odległosci.Zoom wpływa na na odległosc z jakiej mozesz uchwycic taki kadr.
http://www.plfoto.com/zdjecia/399802.jpg to zdjecie zrobielem z prawie maksymalnym zoomem z odelgłosci ok 1m (tryb makro)
W trybie supermakro minimalny obaszar fotografowany to ok 35 x 26 (odległosc 3cm).W S.makro jeszcze trudniej złapac ostrosc.Polecam reczne ustawianie i statyw.
a czy mozna moim aparatem zrobić takie makro aby było widac siateczke na oczach owadów??
No-shadow Kick
27.10.04, 15:58
To musiałby być owad dość sporych rozmiarów, taki z filmów SF :wink:
Hehe, żeby robić takie zdjecie trzeba mieć konwerter makro, albo pobawić się z odwróconym, starym obiektywem od analogówki, jak to niektórzy robią z całkiem niezłym efektem :D
Pozdrawiam
Niestety bez dodatkowych wydatków nie uzyska sie takiego powiekszenia.
Moze byc cos takiego http://foto.e-cyfrowe.pl/produkt.php?PHPSESSID=ad31db8f8ae8b8e5191c3d39dd26 8f64&id=752
Ja wybrałem stary obiektyw portretowy Jupiter 9 85mm i uzyskane powiekszenia sa bardzo duze.
Albo polecam poeksperymentować z soczewką np. z lorynetki, tak jak ja to robiłem.
luc4s: makra robią wrażenie :D
sądzę, że makra staną się dla mnie wyzwaniem 8)
potrzebuje jeszcze pomocy związanych z czułością ISO. Kiedy jakiej używać?? Na pewno wiem, że w trybie nocnym nie używać 400 (chociaz w analogach wskazane) bo wychodzą straszne niebieskie plamki :( tak jak widać na http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/PA270268.JPG
No-shadow Kick
28.10.04, 10:00
Czym mniejsze ISO tym mniejsze szumy. Ja staram się nie wychodzić ponad 100, gdzie większość zdjęć robię przy ISO64. Wiąże się to z dłuższym czasem naświetlania, ale jakość jest o wiele lepsza. W nocy i tak trzeba skorzystać ze statywu, dodatkowo lepiej mieć włączoną opcję NR (Noise Reduction).
Pozdrawiam
W C-760 nie można ustawić ręcznie ISO 64 a szkoda.Jesli robie zdjęcia na słoncu to iso mam ustawione na auto.Aparat przewaznie dobiera 64-100 max.W pomieszczeniach albo w pochmurny dzien mozna ustawic ISO100 aby automat nie ustawiłe jeszcze wyzszej czułosci bo to szumi.
Ze powinnas wiedziec ze obiekt fotografowany musi byc dobrze oswietlony jak pisza chlopaki, i wypadalo by aby sie nei ruszal (kwiatki na wietrze ciezko sfotografowac)
Tu masz nauke fotografowania: http://download.olympusclub.pl/admin/dow/dl.php?id=10
Dzięki za kurs fotografi. Na pewno sie przyda :D
Czyli wnioskuje, że nie robi się zdjęć powyżej ISO 100.
W takim razie kiedy używa sie wyższych czułości??
Robi sie w wypadku kiedy nie ma dostatecznej ilosci swiatła a nie chce sie, albo nie mozna robić z lampą błyskowa.Pamietaj ze lampa ma zasieg tylko kilka metrów.A ISO 400 uzyjesz wtedy jak bedziesz chciała zrobic z reki np.zdjecie achitektury w pochmurny dzien.Zdjecie straci na jakosci ale bedzie szansa ze nie wyjdzie poruszone.
Szum mozna usunac program np Neat Image a z pruszonym zdjeciem nic sie nie da zrobic.
Czy ISO w analogowych aparatch i ISO w cyfrach to taka samaczułość?? Bo tak jak czytam to wydaje mi sie, że nie. Ale tego nikt tak oficjalnie nie powiedział.
Bo w analogowych aparatach swiatłoczuła jest klisza a cyfrówkach matryca i to od niej zalezy to, ze ze rozne aparaty przy tej samje czułosci np ISO 400 robia zdjecia mniej lub bardziej ziarniste.
No-shadow Kick
28.10.04, 13:13
Wydaje mi się, że powinna. ISO to standard wyznaczony przez International Organization for Standardization. Są to wartości znormalizowane, więc powinne być identyczne. Jak to jest w rzeczywistości ciężko dociec.
Na pewno stosuje się tu zasada:
- podwojenie numeru ISO odpowiada jednostkowej zmianie w ustawieniach przysłony lub czasu. Można zmniejszyć o jedną pozycję ustawienia przysłony lub zredukować czas naświetlania
- zmniejszenie numeru ISO o połowę odpowiada jednostkowej zmianie w ustawieniach przysłony lub czasu. Trzeba szerzej otworzyć obiektyw lub wydłużyć czas naświetlania
Pozdrawiam
podwojenie numeru ISO odpowiada jednostkowej zmianie w ustawieniach przysłony lub czasu. Można zmniejszyć o jedną pozycję ustawienia przysłony lub zredukować czas naświetlania
- zmniejszenie numeru ISO o połowę odpowiada jednostkowej zmianie w ustawieniach przysłony lub czasu. Trzeba szerzej otworzyć obiektyw lub wydłużyć czas naświetlania
Te zasady sie zgadzaja.Ale ktos może zapytac dlaczego w naszych Olympusach nie ma ISO 800,1600,3200 a klisze takie sa stosowane?
Niestety czułosci 800-3200 spotyka sie (narazie :wink: )
tylko w drogich lustrzankach cyfrowych.
Zastanawiałam sie nad ISO i stwierdzam że ISO cyfrowe rózni się od ISO analogowego. Więc z tą standaryzacją ja bym tak do końca sie nie zgodziła.
Możesz napisać dlaczego doszłaś do takiego wniosku?
Czasem w instrukcjach cyfrówek jako parametr podaje się ekwiwalent ISO np 50-400.Zapewne chodzi o odpowiednik czułosci ISO filmów stosowanych tradycyjnej fotografii.
robiłam duzo fotek analogiem na czułosci ISO 400 a nawet 800 i nie było takich szumów jak na ISO 400 cyfrowym. Więc na tej podstawie wnioskuję różnice pomiedzy ISO.
Szumy w cyfrowkach zaleza od jakosci i wielkosci matrycy.Zwiekszenie czułosci matrycy pociaga wzomcnienie sygnału i przy okazji szumow.
Dla przykładu 2 zdjecia robione roznymi aparatami przy ISO 400
Canon S1 IS
http://www.dcresource.com/reviews/canon/powershot_s1-review/nightshot400-crop.jpg
Olympus C-765
http://www.dcresource.com/reviews/olympus/c765uz-review/nightshot400-crop.jpg
jeśli robie zdjęcia w trybie MF i ustawie, powiedzmy, ostrość na 1m od obiektu i przełącze potem na AF to czy nadal łapie ostrość do 1m ??
Po przełaczeniu na AF ostrzy az do nieskonczonosci.
zauwazyłam ,że zdjęcia robione z reki na AUTO bez flesza wychodzą poruszone. A w innych trybach zrobienie zdjecia z ręki bez poruszenia graniczy z cudem. Co robie źle ?? Czy ten aparat jest tylko do robienia zdjęć ze statywu, czy ja nie mam jeszcze wprawy w strzelaniu zdjęć z ręki? :shock:
Nie napisałas przy jakies ogniskowej robiłas zdjęcia.Jesli w trybie wide to przy 1/30 sek powinny wychodzic dobrze.Jesli robilas z pełnym zoomem to potrzeba 1/400 sek a przy tej pochmurnej pogodzie raczej nie uda sie usyskac takiego czasu.
Dobrze jest kadrowac za pomoca wizjera elektronicznego.Trzymanie aparatu w wyciagnietej rece i kadrowanie przez LCD jest niewskazane.
Zdjecia robiłam na trybach tematycznych więc na czas naswietlania chyba wpływu nie miałam. Czyli zdjecia na zoomie mam robic na statywie?
Najlepiej na statywie.Przy masymalnym zoomie przełacz na tryb sportowy żeby automat dobral najszybsza migawke.Jesli na wyswietlaczu mruga ikona pioruna to jest bardzo prawdopodobne ze zdjecie wyjdzie poruszone.Trzeba zmniejszyc zoom albo wybrac wieksza czułosc ISO(szumy moża usunąć :D )
Czyli zdjęcia z ręki najlepiej robić na piorytecie migawki i przysłony??
Nie zawsze jest czas na to zeby ustawic priorytet .Przewaznie stosuje go do zdjec nocnych albo makro.Do pstrykania na codzien bardzo dobrze spisują sie 4 profile "My Mode" Można w nich ustawic wszystkie najwazniejsze paremetry.
No-shadow Kick
5.11.04, 14:26
Każdy ma swój preferowany sposób fotografowania, dlatego najlepiej samemu poeksperymentować. Ja na przykład większość zdjęć robię na priorytecie przysłony.
Pozdrawiam
Chyba bede musiała tak zrobić :D.
Robienie zdjęć na Olku 760UZ wymaga tak samo precyzyjnego ustawienia ciała jak w strzelectwie. Zastanowie sie czy nie wykorzytstac tych technik :D
Chyba bede musiała tak zrobić :D.
Robienie zdjęć na Olku 760UZ wymaga tak samo precyzyjnego ustawienia ciała jak w strzelectwie. Zastanowie sie czy nie wykorzytstac tych technik :D
Napewno sie przydadza :!: http://www.republika.pl/goforit/portret.htm
Dzieki za link :D
Nie omieszkam wykorzystac rad w nim zawartych :D