PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z ostrością w Olku C-460... pomocy!

FotoGraf
26.10.04, 15:37
Mam problem z ostrością w moim Olku C-460. Chcąc zrobić zdjęcie wciskam migawkę do połowy, aż aparat złapie i zablokuje ostrość. Następnie zgrywam zdjęcie do kompa i... okazuje się, ze jest nieostre. Myślałem, że to wina monitora ale nic podobnego, wywołałem kilka zdjęć, niestety są nieostre.Dodam, że ten sam problem mam niezależnioe od tego w jakim trybie robię te zdjęcia. Może ktoś mi pomoże... :o

No-shadow Kick
26.10.04, 15:57
Pokaż nam zdjęcie, to będziemy wiedzieć na czym stoimy. Działa już bodajże upload plików, więc nie powinno być z tym problemu.
Czy chodzi tu o otrość czy o rozmazanie zdjęcia? Pierwsze to wina złego ustawienia ostrości, drugi to wina poruszenia aparatem w trakcie robienia zdjęcia.

Pozdrawiam

piotr-pl
26.10.04, 20:50
Pokaż nam zdjęcie, to będziemy wiedzieć na czym stoimy. Działa już bodajże upload plików, więc nie powinno być z tym problemu.
Czy chodzi tu o otrość czy o rozmazanie zdjęcia? Pierwsze to wina złego ustawienia ostrości, drugi to wina poruszenia aparatem w trakcie robienia zdjęcia.

Pozdrawiam
I napisz jeszcze jakie były parametry ekspozycji (czas i przesłona i ISO) a z pewnością eksperci z tego forum udzielą informacji.

kris222
29.10.04, 14:25
jestem posiadaczem modelu c-460. Aparat nie ma ustawień manualnych - do wyboru jest kilka programów tematycznych.
@FotoGraf pokaż jakies zdjecia

FotoGraf
4.11.04, 17:27
Na razie prezentuje jedno zdjęcie, wkrótce więcej...

Zdjęcie znajdziesz tu: http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/zdjęcie.jpg

kris222
4.11.04, 18:48
@FotoGraf u mnie zdjęcie sie nie otwiera. Może to moj błąd, ale wydaje mi sie że zdjecie powinno byc podpisane bez polskich liter.

piotr-pl
4.11.04, 21:02
tak, koniecznie bez polskich znaków bo się nie otworzy

No-shadow Kick
4.11.04, 23:50
Można spróbować tak: http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/zdj%eacie.jpg
:D
A poza tym to nie widzę to dużego braku ostrości na tym zdjęciu.

Pozdrawiam

abratek
5.11.04, 01:45
zbyt małe zdjęcie aby ocenić poprawnie jego ostrość, daj w oryginale i jakieś przedmioty bardziej z bliska

FotoGraf
5.11.04, 11:57
W oryginale to zdjęcie zajmuje ponad 800kb... :(
W uploadzie można tylko do 200kb...

abratek
5.11.04, 12:12
załóż sobie konto www na jakimś darmowym serwerze .i daj link
Też miałem obawy o ostrość(opisane w którymś poście) w swoim C460, luknij tutaj (http://abratek.webpark.pl/test/test.htm)

kris222
28.11.04, 15:37
"odgrzeje" stary temat, ostatnio zauważyłem, że to samo zdjęcie robione z 3x zoomem optycznym i ma gorszą ostrość w porównaniu z tym samym zdjęciem robionym <> z trzykrotnie bliższej odległości ale bez zoomu. W związku z tym mam pytanie, czy to jest normalne zjawisko czy to wina mojego aparatu?

abratek
28.11.04, 16:26
U mnie też tak jest , ale różnie w zależności od warunków.
W obiektach oddalonych i dziennym świetle nie widać różnicy, a przy lampie jest widoczna różnica , - wszystko zależy od rzeczywistej odległości od fotografowanego obiektu

ciapek
29.11.04, 15:19
Mi się wydaja że taka jest prawidłowość czym większy zoom tym gorsza ostrość obrazu czysta fizyka optyki

kris222
29.11.04, 16:58
dzieki za odpowiedz, troche sie uspokoiłem. Robiłem ostatnio zdjecia na imprezie w ciemnych pomieszczeniach i wyglądało, że są ok. Dopiero dzień później na ekranie monitora wyszło że są kiepskiej jakości. :( Szczególnie te z zoomem...