PDA

Zobacz pełną wersję : dylemat przed zakupem

rafaloo
30.08.09, 18:50
Witam, mam taki dylemat: przymierzam sie do zakupienia lustrzanki (pierwszej) i zastanawiam się czy warto, a jeśli warto to jaką.
Mam lumix dmc-fz18 i robi ładne zdjęcia ale z marko ma wielkie problemy.
http://img32.imageshack.us/i/p1040950k3.jpg/
Zastanawiałem sie czy nie dokupić Raynox DCR-250. Czy lepiej zainwestować w jaką niedroga, używana lustrzankę? Zapewne wszyscy doradzą drugą opcję. Generalnie rozważałem oferty od E-420 do E-520.

grizz
30.08.09, 19:02
Witam, mam taki dylemat: przymierzam sie do zakupienia lustrzanki (pierwszej) i zastanawiam się czy warto, a jeśli warto to jaką.
Mam lumix dmc-fz18 i robi ładne zdjęcia ale z marko ma wielkie problemy.
http://img32.imageshack.us/i/p1040950k3.jpg/
Zastanawiałem sie czy nie dokupić Raynox DCR-250. Czy lepiej zainwestować w jaką niedroga, używana lustrzankę? Zapewne wszyscy doradzą drugą opcję. Generalnie rozważałem oferty od E-420 do E-520.

To się zastanów czego potrzebujesz.
Bo niedroga lustrznaką makro nie zrobisz. Nie zrobisz go nawet bardzo droga lustrzanką, bez zakupu obiektywu odpowiedniego.

muszyk
30.08.09, 20:06
jeśli zależy ci najbardziej na macro, zacznij od pierwszej opcji, kup dcr-250 i zobacz czy ci to wystarczy, jeśli kupisz lustrzankę to i tak pewnie kupisz raynoxa, albo specjalny obiektyw do makro, dcr-250 będzie najtańszym rozwiązaniem

Moominek
30.08.09, 20:39
Kup Raynoxa, a jeżeli przestanie wystarczać Ci jakość fotek wtedy kupisz lustro - ja tak zrobiłem. Z kompaktem (hybrydą) będzie łatwiej robić makro (większa głębia ostrości) ale masz mniejsze pole manewru GO. Raynox się przyda i tak na początek do lustrzanki (ale powinieneś mieć przynajmniej długi kit), bo właściwe obiektywy makro z AF (nie mówię o manualach pod m42 czy OM) sporo kosztują. A takim ZD35 przy maksymalnym odwzorowaniu prawie rozgniatamy robala przednią soczewką :wink:.

rafaloo
30.08.09, 21:00
Znaczy się makro nie jest dla mnie najważniejsze. Dopiero uczę się robić zdjęcia i robaki/kwiaty sa najłatwiejsze dla tego od nich chyba zacząłem :P
czyli mówicie że lusto E-420/E-520 nie da mi oszałamiająco więcej niz fz-18?

grizz
30.08.09, 21:03
Znaczy się makro nie jest dla mnie najważniejsze. Dopiero uczę się robić zdjęcia i robaki/kwiaty sa najłatwiejsze dla tego od nich chyba zacząłem :P

W makro Ci więcej nie da oszałamiajaco więcej. W makro. I przy kitowych obiektywach. Czytaj uważnie.

K_Puchatek
30.08.09, 21:05
... robaki/kwiaty sa najłatwiejsze dla tego od nich chyba zacząłem...

Dobre...:-P:wink:

A w temacie - kupując "lustro" dostajesz lepszą jakość, mniejszą GO, wybór obiektywów... ale to dopiero początek - do tego sporo nauki...:-P

Sebu$
30.08.09, 21:50

Dobre...:-P:wink:

A w temacie - kupując "lustro" dostajesz lepszą jakość, mniejszą GO, wybór obiektywów... ale to dopiero początek - do tego sporo nauki...:-P

nauka, nauka, nauka .....
zobacz na galerię użytkowników, popatrz i się ucz !

Tu nie sprzęt ma najważniejszą rolę, lecz umiejętności fotografa.

Dla przykładu zobacz zdjęcia Andrzeja (andre77) zrobione E-3 i Sigma 105 i moje :roll: z E-3 i Sigmą 150 :twisted:

Sprzęt podobny, ale mój jest ten "lepszy", a zdjęcia .... no cóż odwrotnie. :cry: Andrzeja rewelacyjne, a moje takie sobie ;)

A jak sobie przypominam, to rok temu Andrzej wstawiał do galerii fotki robione E-510 z długim kitem i Raynox`em i te również były rewelacyjne.

Kup najlepszy sprzęt na jaki Cie stać i .... duuuużo się ucz, i wyciągaj wnioski.
A jak masz wątpliwości to pytaj innych. Pomogą na pewno. Opierniczą też ;)

I nie prawdą jest, że najłatwiej zrobić jest fotkę robalowi.
Powalcz z ważkami i motylami. Dobry trening.

Powodzenia życzę :)

.

muszyk
30.08.09, 21:51

lustro da ci dużo więcej, ale szykuj się na spore wydatki, ja planuję już co kupię w przyszlym roku, wcześniej mnie stać nie będzie

a czy makrofotografia jest najłatwiejsza? Moim zdaniem nie.