Zobacz pełną wersję : cla-11 i filtry
Witam!
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem 590uz. Chciałbym do tego aparatu zastosować filtr polaryzacyjny. Czy ktoś może mi powiedzieć czy wystarczy dokupić konwerter cla-11? Jeżeli tak to jakiej średnicy należy stosować filtry? Dzięki za pomoc!
Witam!
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem 590uz. Chciałbym do tego aparatu zastosować filtr polaryzacyjny. Czy ktoś może mi powiedzieć czy wystarczy dokupić konwerter cla-11? Jeżeli tak to jakiej średnicy należy stosować filtry? Dzięki za pomoc!Pamiętaj jednak o tym, że obiektyw aparatu ma fizycznie zmienną długość stosownie do ustawionej ogniskowej. Inaczej mówiąc, jak będziesz skracał ogniskową, adapter CLA-11 będzie coraz bardziej winietował, a więc filtr polaryzacyjny na tym adapterze możesz stosować bez problemów wyłącznie na najdłuższych ogniskowych.
Pozdrawiam
Jack
Witam.
Potwierdzam to co napisał Jack.Adapter ma około 7cm długości i przy krótkiej ogniskowej występuje duże winietowanie.SPRAWDZAŁEM.
Pozdrawiam wszystkich posiadaczy SP-590uz.
Dzięk za odpowiedzi! Tylko dalej nie wiem jakiej średnicy kupić filtr polaryzacyjny aby pasował na cla-11. Pozdro
Witam.
Na ALEGRO jest cały zestaw do SP-590UZ o średnicy 58mm.Są tam filtry i odpowiednia tulejka,będzie pasowało.http://www.allegro.pl/item723569585_adapter_tulejka_do_olympus_sp_590_sp 590_dedykowana.html
Do tej tulejki proszę dobrać 58mm filtr polaryzacyjny.
Pozdrawiam.
Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam Baku73