PDA

Zobacz pełną wersję : Opticam BLM-1

PiotrM
28.08.09, 19:56
Witam

Czy miał ktoś okazje przetestować zamiennik do Olympusa o nazwie Opticam BLM-1 :?:

W euroagd kosztuje 89 zł,

czy może jednak kupić zamiennik firmy HAMA

Mirek54
28.08.09, 20:05
Witam

czy może jednak kupić zamiennik firmy HAMA

Wiem,ze Hama dostarczala opakowania swoje do firmy co pakuje "cos" dla olympusa.Mozesz trafic na orginal:grin:

PiterS
28.08.09, 20:06
A ja olałem wszystkie renomowane zamienniki jak i te ze "wspaniałymi" parametrami rzędu 4000mAh i kupiłem na allegro zamiennik firmy Delta za jedyne 19zł (1400mAh !!) a wytrzymałością dorównuje prawie oryginałowi (spokojnie 500 zdjęć).

koronax
28.08.09, 20:14
Nie wiem czy mam dokładnie to o czym piszesz..
Ja mam zamiennik Power Opticam. Kupiłem w Fotojoker.
Nie pamiętam dokładnie , ale chyba za około 80 zł. Działa bez problemu i kłopotów.
Wszystko ok.

Karol
28.08.09, 20:37
Temat zamienników był przerabiany, chociaż nie wiem czy akurat tego, który chcesz kupić. Czasem ludzie polecają Hahnel chociaż ktoś pisał, że mu padł. Aktualnie na Allegro jest kilka aukcji BLM-1 - nowe, rzekomo oryginalne za 80-90zł. Albo jest to dobra okazja albo podróbka, niestety nie potrafię tego zweryfikować a temat mnie zainteresował. W Fotojokerach można kupić oryginał wraz z dużą i całkiem fajną torbą E-system za 169zł, jak ktoś potrzebuje torby - świetna cena.

tank_driver
28.08.09, 20:57
Maiłem Hahnel (czy Hanhel) - padł po pół roku bez żadnego usprawiedliwienia, a był używany jako zapas - czyli niewiele, ogromny poziom samorozładowywania, przynajmniej raz na tydzień "w prądzie" mimo nieużywania, nie polecam (być może trafiłem na uwalony egzemplarz, ale skoro tak - to nie ja sam).
Hamę kupiłem, i od roku - za chama, mimo brutalnego obchodzenia się (zostawiam rozładowaną i łąduję "kiedy mi się chce") jest w świetnym stanie - wydaje mi się że ma ~ 80 - 90% pojemności oryginału . Doprawdy super bateria za niewielką cenę. Polecam.

Sebu$
28.08.09, 21:29
Maiłem Hahnel (czy Hanhel) - padł po pół roku bez żadnego usprawiedliwienia, a był używany jako zapas - czyli niewiele, ogromny poziom samorozładowywania, przynajmniej raz na tydzień "w prądzie" mimo nieużywania, nie polecam (być może trafiłem na uwalony egzemplarz, ale skoro tak - to nie ja sam).
Hamę kupiłem, i od roku - za chama, mimo brutalnego obchodzenia się (zostawiam rozładowaną i łąduję "kiedy mi się chce") jest w świetnym stanie - wydaje mi się że ma ~ 80 - 90% pojemności oryginału . Doprawdy super bateria za niewielką cenę. Polecam.

u mnie odwrotnie.

Mam Hahnel`a od roku i używam go przemiennie z oryginałem Olympusa.
Żadnych problemów. Wydajność taka sama.

Zawsze mam drugi w zapasie, a aktualnie używany jest "wysysany" do końca ;) . Może to jest powodem lepszego działania baterii. Staram się nie doładowywać ich bez względu na to czy mają efekt pamięci czy tez nie.
Koszt zakupu to 99 zł.

tank_driver
28.08.09, 21:32
u mnie odwrotnie.

Mam Hahnel`a od roku i używam go przemiennie z oryginałem Olympusa.
Żadnych problemów. Wydajność taka sama.

Zawsze mam drugi w zapasie, a aktualnie używany jest "wysysany" do końca ;) . Może to jest powodem lepszego działania baterii. Staram się nie doładowywać ich bez względu na to czy mają efekt pamięci czy tez nie.
Koszt zakupu to 99 zł.

Li-Ion nie mają znaczącego efektu pamięci. Musiałem źle trafić.

Sebu$
28.08.09, 21:46
Li-Ion nie mają znaczącego efektu pamięci. Musiałem źle trafić.

prowdopodobnie :???:

muszyk
28.08.09, 22:05
nie przepłacaj, ja kupiłem cos takiego za 35zł: http://allegro.pl/item683297071_683297071.html czyli maxcell 3500mah niby li-poly, ale to tylko na etykiecie, na obudowie wytłoczone li-ion jak oryginału, moge z czystym sumieniem polecić

i co ciekawe robi około 200 zdjęć więcej niż oryginalna dostarczona do aparatu, nie ma co przepłacać

Sebu$
28.08.09, 22:09
nie przepłacaj, ja kupiłem cos takiego za 35zł: http://allegro.pl/item683297071_683297071.html czyli maxcell 3500mah niby li-poly, ale to tylko na etykiecie, na obudowie wytłoczone li-ion jak oryginału, moge z czystym sumieniem polecić

i co ciekawe robi około 200 zdjęć więcej niż oryginalna dostarczona do aparatu, nie ma co przepłacać

zobaczymy jak długo jeszcze porobi :roll: ;)

tank_driver
28.08.09, 22:13
Ten mój Hanhel (Hahnel ? Sorki, z kosza nie wyciągnę) to z początku wydawał się jakby miał reaktor atomowy w środku. Niestety, zachwyt trwał krótko.
Czego Tobie z całego serca NIE życzę :)

muszyk
28.08.09, 22:57
zobaczymy jak długo jeszcze porobi :roll: ;)

kiedy padnie dam znać w tym wątku, na razie po około 5-6 ładowaniach jest ok :) na obu bateriach robie zdjęcia do wyłączenia aparatu

Sebu$
28.08.09, 23:19
kiedy padnie dam znać w tym wątku, na razie po około 5-6 ładowaniach jest ok :) na obu bateriach robie zdjęcia do wyłączenia aparatu

oby Ci działała jak najdłużej :)

PiotrM
29.08.09, 07:40
Dzięki za odpowiedzi

Szperałem w internecie i nie mogłem znaleźć opinii o zamienniku Opticam, ale z tego co widzę i tu na forum nikt z nim nie miał do czynienia. Wniosek produkt nie sprawdzony.
Więc zakupię zamiennik firmy Hama.

Pozdrawiam

Mirek54
29.08.09, 09:37
Dzięki za odpowiedzi

Więc zakupię zamiennik firmy Hama.

Pozdrawiam

Nie ma czegos takiego.
Firma Hama to nie producent.To firma co sprzedaje rozne produkty w swoich opakowaniach.Tak,ze kupujac cos w opakowaniu Hamy mozesz kupic Marumi lub orginal aku olka,albo cos o miernej jakosci.

Sebu$
29.08.09, 09:56
Nie ma czegos takiego.
Firma Hama to nie producent.To firma co sprzedaje rozne produkty w swoich opakowaniach.Tak,ze kupujac cos w opakowaniu Hamy mozesz kupic Marumi lub orginal aku olka,albo cos o miernej jakosci.

zgadzam się
Hama sprzedaje różne różniste rzeczy pod swoim logo i tyle.

Kup Hahnel`a - u mnie spisuje się super i jest to co najważniejsze zamiennik a nie podróba.

romek1967
29.08.09, 11:31
MSZ nie ma co kombinowac dla paru PLN i testować czy ten OPTICAM sie do czegoś nadaje. Od listopada uzywam Hahnela na zmianę z oryginałem i nie mam żadnych zastrzeżeń.