Zobacz pełną wersję : Nocne zdjęcia balonów
Witam
W dniu dzisiejszym oraz jutro wybieram się na zawody balonowe do Nałęczowa.
W planie są Nocne Loty Balonów i tutaj pojawia się moje zapytanie do szanownego grona OlyRodziny:
Jakie dobrać ustawienia do nocnych zdjęć aby zdjęcia wyszły satysfakcjonujące mnie i Was ?
Dodam (w razie czego), że zabieram ze sobą statyw.
Poniżej wklejam poglądowe foto na to co się będzie dziań dzisiejszej i sobotniej nocy.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://balony.zlun.pl/img/2/21.jpg)
Za wszelaką pomoc z góry dziękuje
Pozdrawiam
Wojtek T.
Rób RAWy i będzie dobrze. Oczywiście spoglądanie na histogram nie zaszkodzi. Fotografia jak każda inna.
kowalikster
28.08.09, 16:35
Mówisz że zabierasz statyw. PAMIĘTAJ ŻEBY WZIĄŚĆ APARAT.
Bo to różnie bywa ;)
Rób RAWy i będzie dobrze.
P, A, S, M a jak tak to jakie parametry najlepiej do nich dobrać ?
Mówisz że zabierasz statyw. PAMIĘTAJ ŻEBY WZIĄŚĆ APARAT.
Bo to różnie bywa
Grozisz mi ? :-P
No jeszcze mi się tak nie zdarzyło :-)
Manual, f ok 4 może mniej iso 800 i rawy .
kowalikster
28.08.09, 16:40
Na mój malutki misiowy rozumek to polecałbym A (nie mylić z grupami AA)
pomiar światła ustaw na jakiś sensowny. bo aparat powariuje mając balona na wieelkiej czarnej połaci
punktowy albo - pewnie lepiej - z uwypukleniem środka pola
Czy A czy S czy M nie ma znaczenia tak na prawdę bo liczą się paramatry ekspozycji. ważne jest abyć nie ufał bezgranicznie światłomierzowi bo z całą pewnościa będzie to sytuacja w której światłomierz Ci nakłamie ;)
jak zrobisz zdjęcie popatrz sobie na histogram na monitorku albo włąsz SHADOW/ LIGHTS aby zobaczyć gdzie nie masz informacji a następnie skoryguj tak ( korejkcją ekspozycji lub ustawieniami w trybie M) aby było ok
Ja bym sobie mierzył balona na pomiarze z uwypukleniem środka ( nie pamiętam jak on się nazywa w instrukcji Olka centralny ?? ) i ustawił parametry M
ISO najniższe jak możesz - nie ma po co niepotrzebnie wchodzić w szumy
balony ba szczęście są powolne
RadioErewan
28.08.09, 17:09
Balony na ogrzane powietrze w nocy... Ja bym robił w (M) manualu, ISO zaczął bym od 800 i jak bozia da, zszedł na 400. Czas skracał eksperymentalnie. Balony to nie fajerwerki, jak ustawisz za długi czas, będzie kiszka (rozmazy), chyba że w ten sposób spróbujesz osiągnąć efekt artystyczny. Fotografowane z daleka nie wymagają dużej wartości przysłony, problemem może być ustawienie ostrości. Tryb A się moim zdaniem nie sprawdzi.
Na początek nakręcił bym f/4-f/5,6, ISO 800, 1/100. I sprawdził co wyjdzie. Potem z czasem w prawo lub w lewo (pewnie da się spokojnie dociągnąć do 1/200).
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
ps. Pewna analogia jest ze zdjęciami koncertowymi. Tam mnie satysfakcjonuje 1/30, f,2,8, ISO 400. W balonach tez warto poświęcić lepszą ostrość f/4 dla krótszego czasu. Na koncertach też nie sprawdza się tryb A. Za dużo przypadkowych świecących punktów, raz przepał, raz ciemnica. M plus kontrola tego, czy jeszcze jest dobrze, czy za ciemno/jasno.
Pozdrawiam