Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Makrofotografia -> a'la lukasz784 ;)

lukasz784
26.08.09, 17:23
Cześć! Pisałem już kilka postów na forum, ale pewnie nikt mnie zbytnio nie zna bom tu nowy... Łukasz mam na imię... Fotografią zacząłem się interesować dobre 2lata temu, ale dopiero od niedawna zacząłem robić zdjęcia, których nie chcę po prostu trzymać na twardzielu, tylko się nimi pochwalić ;)

Sprzęt, który niedawno sobie kupiłem to OLYMPUS E-520, dopiero odkrywam tajniki lustrzanek (ponieważ to moja pierwsza), i z wielką chęcią porzucam ponure ściany pokoju, aby ujrzeć światło dzienne i "obfocić" otoczenie...
Pragnę podkreślić, że zdjęcia (w większości są zrobione na pełnym manualu, i tylko pewne z nich poprawiam w programach graficznych...
Oto kilka moich prac:

Agulka
26.08.09, 17:27
Nic nie widać, musisz fotki wrzucić jeszcze raz.

EDIT: Jest lepiej, bo pojawiły się linki. Ale czy możesz zdjęcia wrzucać bezpośrednio na forum? Nie każdy lubi latać po stronach...

grizz
26.08.09, 17:29
Wrzuć te zdjecia normalnie, zeby było je w wątku widać.

lukasz784
26.08.09, 17:31
ale kiedy robię przez znacznik media to nic się nie wyświetla tak jak poprzednio...

grizz
26.08.09, 17:32
http://img175.imageshack.us/img175/4877/8253083.jpg

taaaddaaam

dzemski
26.08.09, 17:43
Pod każdym formularzem postu jest coś takiego jak zarządzaj załącznikami, tam możesz wgrać na forum załączniki i nie będzie problemu z ich otwieraniem.

lukasz784
26.08.09, 17:48
OK! Dzięki wszystkim i przepraszam za utrudnienia... ;)

nipo80
26.08.09, 19:41
Witam,
skoro koledzy już Ci pomogli w sprawie wstawiania fotek (sam miałem z tym problem), to jeszcze by było super jak byś numerował zdjęcia łatwiej będzie oceniać.

Co do samych zdjęć
Ogólnie - to może by je troszkę wyostrzyć i na wszystkich brak ostrości, przynajmniej ja to tak widzę.
Pozwoliłem sobie wyostrzyć troszkę tą pszczołę.
Zobacz sam
22511

Przydała by się większa głębia ostrości, poza tym fajne to zdjęcie z pszczołą podobają mi się kolory i samo ujęcię

Ważka też mało ostra.

Motyl jak wyżej mało ostry.

Kwiatek takie nic specjalnego (środek nie ostry) i nietrafiony balans bieli (jak dla mnie płatki są za żółte)

Ogólnie popracuj nad ostrością a będzie dobrze, ja też mam z tym ciągle problemy.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości

lukasz784
26.08.09, 20:10
mhm... Czyli pierwsze zauważalne problemy to po prostu ostrość... OK! postaram się to poprawić... Dzięki za opinie ;)

lukasz784
26.08.09, 20:21
OK... Po krótkiej poprawce i wyostrzeniu, kolejnych zdjęć, wstawiam na faorum kolejne (tylko 2):

helmuth
26.08.09, 20:31
Teraz super. Mucha be! (nie lubię ich, fuj! :wink:) ale motyl przedni :grin:

nipo80
26.08.09, 20:57
Teraz super. Mucha be! (nie lubię ich, fuj! :wink:) ...
No a ja lubię, ale tylko przy makro, bo jak mi koło ucha wieczorem lata to nie ma zmiłuj :twisted:.

Co do zdjęć mucha już lepiej z ostrością, całkiem całkiem tylko chyba brak dyfuzora lub ostre słońce.

Motylek fajny.

Tojfi
26.08.09, 22:23
Mi najbardziej podoba się pszczoła z fotki nr 1 ale w wer. wyostrzonej przez Nipo80
Jakby ostrość była lepiej trafiona to fotka była by fajnym makro nadającym się do galerii.
Co do reszty zdjęć to nie przepadam za owadami strzelanymi z góry, nieraz lepiej jest klęknąć i poszukać innego kadru. Przy kadrowaniu zwracaj uwagę aby z przodu owada było więcej miejsca wolnego niż z tyłu. Przy fotkach makro bardzo ważna jest ostrość głowy owada. Jeżeli głowa jest poza GO to u mnie taka fotka trafia do kosza, jeszcze przy pierwszej analizie. ;) Pozdrawiam i życzę udanych "strzałów" ;)