Zobacz pełną wersję : E-330 +14-54 na początek...?
Witam, od dłuższego czasu lurkam na to forum a jako że mam ochotę wejść w posiadanie swojej pierwszej lustrzanki to nawet się zarejestrowałem. Sam tytuł wątku nie jest niczym więcej poza moim wstępnym wyborem na podstawie przeglądu różnych źródeł informacji, i oczekuję ewentualnie o wyprowadzenie mnie z ewentualnie błędnych założeń.
Garść informacji o mnie i o moich potrzebach:
jestem użytkownikiem Lumix FZ-30, brakuje mi głównie wyższych ISO (do portretów w pomieszczeniach), szerszego kąta no i przyjemności pracy z lustrem :wink:,
nie chcę wydawać na pakiet startowy więcej niż 2000 PLN,
fotografuję głównie ludzi, w szczególności żonę :), i właśnie ładny portret jest główną motywacją do kupna lustrzanki,
dużą liczbę zdjęć wykonuję "z biodra", tzn. lubię fotografować ludzi z zaskoczenia, bez ich wiedzy kadrując na odchylonym wyświetlaczu LCD (stąd wybór 330),
wybór obiektywu jest pod wpływem wypowiedzi na forum (chyba nie muszę cytować :wink:... ),
rozważam również sony a300, jednak chyba system 4/3 jest dla mnie, nie mam parcia na nowości sprzętowe, a mam wrażenie że olympus się najwolniej zestarzeje i z wielką radością będę mógł za jakiś czas kupić np. E-620
Ponieważ nie specjalnie mi się śpieszy (zwłaszcza że ceny ostatnio odstraszają), to chętnie wysłucham sugestii i opinii.
Do opisanych założeń, wybór jak najbardziej trafny.
co do a300 - to rozważasz z jakim szkłem?
Obawiam się, że wysokie iso (na tyle, na ile jest ono użyteczne) może nie wystarczyć w pomieszczeniach (szczególnie oświetlonych tylko sztucznym światłem). Będziesz balansował na granicy bezpiecznych czasów, więc sporo zdjęć wyjdzie pewnie poruszonych. Jasny obiektyw by się przydał, albo od biedy stabilizacja obrazu.
e330 to leciwa lustrzanka ale ma odchylany ekran, dobre iso 800, pewny AF, najlepszy LV, a cena używki przekracza nieznacznie 500zł. Z 14-54 będziesz miał bardzo solidny sprzęt za małe pieniądze, który nie straci na wartości jeżeli nie spełni twoich oczekiwań i będziesz chciał się go pozbyć
E-330 jest bardzo fajnym korpusem, lubię ten aparat i nawet posiadając E-3 ciągle go używam.
Jak będziesz go kupować zwróć uwagę na jego przebieg i stan bo najprawdopodobniej nie będzie już gwarancji. Niedawno kupiłem znajomej E-330 z przebiegiem coś ponad 2 tys zdjęć w stanie idealnym (!) za 600zł, za takie pieniądze trudno pomarzyć o lepszym wyborze.
Do opisanych założeń, wybór jak najbardziej trafny.
co do a300 - to rozważasz z jakim szkłem?
właśnie wybór pomiędzy a300 + 18-70 oraz E-330 + 14-54 wyraźnie skłania mnie w stronę E-systemu
@epicure
nie można mieć wszystkiego... :wink:, (teraz mam max ISO 400 a użyteczne 200)
fotografuję głównie ludzi, w szczególności żonę , i właśnie ładny portret jest główną motywacją do kupna lustrzanki,
jeśli tylko portret to zastanowił bym się co uzyskam z 14-54 na długim końcu i czy taki bokeh cię zadowoli ...
tylko do portretu - przemyślał bym zakup 50mm f2 :wink:
@ktotek, kowal73
dzięki za odzew i utwierdzenie mnie w słuszności kierunku poszukiwań,
jeśli tylko portret to zastanowił bym się co uzyskam z 14-54 na długim końcu i czy taki bokeh cię zadowoli ...
tylko do portretu - przemyślał bym zakup 50mm f2 :wink:
Rozważałem opcję kit + 50mm, ponieważ raczej odpada kupno nowego sprzętu to wybór pewnie będzie mocno uzależniony od typu ofert sprzętu używanego.
e-330 naprawdę fajny aparacik, podobnie jak ktotek mam e-3 i e-330 też używam.
Zwłaszcza jak nie chce mi się mieszać szkiełkami.
Rozważałem opcję kit + 50mm,
dobra opcja :wink:
wybór pewnie będzie mocno uzależniony od typu ofert sprzętu używanego.
uniwersalny + portret
14-54 + e330 vs 18-70 + a300
dla światła, bokeh , ostrości olympus :wink:
Alfie czasami braknie mordki w 18-70 :-P
tylko portret wybór w zestawach
olympus 50mmf2 + e330 vs nikon d70 +Nikon AF 85 f/1.8D
mieścisz sie w podanej kwocie , a co lepsze :roll: :wink:
Polecam zestaw, który podałeś lub...
Canon 30d/20d + 50 1.8 w przyszłości Tamron 17 - 50 2.8 :)
Syd Barrett
25.08.09, 14:44
Dodam od siebie, że tak przyjemnie mi się trzymało 330tkę, że zdjęcia wychodziły mniej poruszone niż na 520tkce ze stabilizacją (dla ogniskowej max 50mm). Także stabilizacją bym się nie sugerował. Jednak jak Ci coś nawali to gwarancji raczej już nie będzie..
także, jeśli się zdecydujesz na e-330 to uważaj na cenę, żeby Ci się to opłaciło.
Broń Cie Boże przed kitami sony, miałem toto w ręku i po testowałem akurat A300. Daleki znajomy się uparł na lustro soniacza (magia marki sony) a nie miałem ochoty przekonywać go do innego sprzętu bo musiałbym zrobić łopatologiczny wykład albo nawet trzy ;) (pomyślałem,masz co chcesz i użeraj się później). To już lepiej kup używkę C lub N proponowaną wyżej, choć pomiędzy D70 a E-330 można postawić znak równości bo tylko C oferuje w tym zestawieniu mniejsze szumienie. Olkowe 14-54 to kawał dobrego szkła, w miarę uniwersalny zakres i świetna jakoś optyczna. Na początek z E-330 za grosze to przyzwoity zestaw. Do portretu 50 f2, ostry jak brzytwa czasem nawet za ostry i piękny, miękki bokeh (choć to kwestia gustu co kto lubi)
Rafał Czarny
25.08.09, 17:53
Dodam od siebie, że tak przyjemnie mi się trzymało 330tkę, że zdjęcia wychodziły mniej poruszone niż na 520tkce ze stabilizacją (dla ogniskowej max 50mm). Także stabilizacją bym się nie sugerował.
Bosze, przestań pleść trzy po trzy. Czytają to ludzie mniej doświadczeni i jeszcze wezmą te głupstwa za dobrą monetę. :roll::roll::roll:
Premiera modelu E-600 chyba rozwiązuje moje problemy z poszukiwaniami pierwszej lustrzanki.
Brak na rynku wtórnym ciekawych ofert sprzedaży E-330 skierował mnie na poszukiwania w innych systemach i nawet licytowałem sony: http://allegro.pl/item721426615_sony_a300_sigma_17_70_sigma_70_300_d odatki_bcm.html (http://allegro.pl/item721426615_sony_a300_sigma_17_70_sigma_70_300_d odatki_bcm.html)
Wspomniana premiera daje jednak realną wizję na E-600 + 2xKit w cenie do 2000 PLN jeszcze w tym roku, zwłaszcza że złotówka ostatnio się wzmocniła i ten model będzie korzystniej zakupiony.
Chociaż będę musiał jeszcze troszkę poczekać to i tak się cieszę bo kupno modelu z innego systemu odebrało by mi sens przebywania na tym forum :).
PS. Gdyby ktoś jednak miał do sprzedania swój sprzęt (szczególnie z jakimś fajnym obiektywem) to czekam na propozycje...