Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : świeżak w makro: 35mm czy raynox dcr250

Bartek Ezier
24.08.09, 20:22
witajcie - zapewne powiecie ze było ... chyba przeczytałem wszystko na ten temat (ale dalej się mocno zastanawiam) zapytam więc krótko:

mam 7 stówek i mało pojęcia o makro i nie wiem co wybrać?:

1) ZD35mm (wykorzystując go także jako "zwykłe" szkło /a mam tylko 2 kitowe... czy coś zyskam?)

2) sławnego już raynoxa DCR250? licząc się z 4 stówkami na cokolwiek :-)

dzięki za odpwiedź... i sorry jeśli ktoś czuje się znudzony wiecznie powracającym pytaniem :-)

a_wykrota
24.08.09, 20:24
Lepiej weź obiektyw - da Ci on zawsze lepszą jakość obrazu niż filtry itp.

Co zyskasz? Obiektyw :) Nie jest zły - warto.

konradkkk
24.08.09, 20:43
ja 35 używam ciągle no chyba że muszę podpiąć tele...

MeWash
24.08.09, 22:06
Bierz obiektyw. Mam dwa kitowe szkła w torbie a 35 ZD zawsze podpięty ;)
Zobacz jak wyszedł most zrobiony nocą w moim wątku - właśnie tym szkłem.

Mirek54
24.08.09, 22:10
Obiektyw.Te soczewki,nasadki i inne zabawki to polsrodki.Jedyne co po drodze to apochrom marumi +4,lub +6.Jednak kazda z nich to cena 80-90€

nyny
24.08.09, 23:11
Zdecydowanie obiektyw:)
Odkad go zakupilem praktycznie go nie odkrecam:)
No chyba ze cos tele trzeba to zapinam 70-300:)
Naprawde 35 to kawal szkielka za nieduze pieniadze:)

pozdro

K_Puchatek
24.08.09, 23:13
Za poprzednikami - bierz obiektyw - naprawdę dobre szkło za niewielkie pieniądze...

Magnesus
25.08.09, 08:35
To ja się wyłamię. Weź konwerter, o ile masz np. 40-150 już. Jakość będzie porównywalna, a zaoszczędzisz sporo kasy, którą możesz przeznaczyć na piwo, czekoladę, czy co tam lubisz. A jeśli kiedyś stwierdzisz, że to za mało Raynoxa łatwo sprzedasz i kupisz sobie 35mm albo coś lepszego (np. Sigmę 105 albo coś manualnego).

Sebu$
25.08.09, 10:36
odłóż jeszcze trochę kasy i kup Sigmę 105 f/2.8 :grin:

naprawde wrto !

.... przerabiałem soczewkę :roll:, potem ZD35 :wink:, następnie była Sigma 105 :lol::lol: .... potem okazjonalnie zamieniłem ją na Sigmę 150 :twisted: .... ale to juz inna półka cenowa :evil:

droplet
25.08.09, 10:51
żeby bardziej namieszać :-) - to można jeszcze rozważyć pierścień pośredni EX-25 ok 600 zł ale polecam tylko do długich ogniskowych do ZD50 się nie nadaje.

lucas_g
25.08.09, 15:17
Jest jeszcze jedno ciekawe rozwiązanie za stosunkowo niewielką kasę czyli Olympus MCON-35.

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=8450&highlight=Mcon-35&page=3

Pod powyższym linkiem możesz o tym poczytać (post 28 i dalsze).

Problemem może być tylko dostępność tej soczewki w Polsce.

rewddd
27.08.09, 00:38
bierz soczewkę wymiata ;) popatrz w necie jakość właściwie identyczna jak dedykowanymi szkłami ;)

dziekan
27.08.09, 06:26
bierz soczewkę wymiata ;) popatrz w necie jakość właściwie identyczna jak dedykowanymi szkłami ;)

Może i wymiata ale jest 2 razy więcej roboty z soczewką i 3/4 fotek idzie zazwyczaj do kosza z braku ostrości. ZD35 może demonem prędkości w ostrzeniu nie jest, ba jest mułem ale mimo wszystko AF poprawia komfort pracy, nawet gdy cykamy w skali powiększenia 0,5-1:1.

Myślę że okazyjnie idzie go wyrwać w okolicy 450zł.

Magnesus
27.08.09, 09:31
Może i wymiata ale jest 2 razy więcej roboty z soczewką i 3/4 fotek idzie zazwyczaj do kosza z braku ostrości.

Wymyślasz. Już widzę jak użyjesz AF na szybko poruszającym się owadzie, trzymając aparat dwa centymetry od niego.

Sebu$
27.08.09, 09:36
Wymyślasz. Już widzę jak użyjesz AF na szybko poruszającym się owadzie, trzymając aparat dwa centymetry od niego.

klej kropelka zrobi swoje ;)

dziekan
27.08.09, 11:26

a) nic nie wymyślam, trochę makro cyknąłem i jednym i drugim +40-150 i wnioski wyciągnąłem: pogoniłem Raynoxa bo mnie zmęczyło focenie nim - jak czegoś nie pogonisz ZD35 to tym bardziej Raynoxem.

b) Gdzie powiedziałem o szybko poruszających się owadach ? - a sam sobie to dodałeś - zajrzałem w twoją galerię makro - ruchu co nie miara !!! :)

romek1967
27.08.09, 11:27
klej kropelka zrobi swoje ;)

Podsłuchałem niedawno kolegów z klubu "C" - lakier do włosów w sprayu czyni cuda !!! :grin::grin::grin:

dziekan
27.08.09, 11:34
Podsłuchałem niedawno kolegów z klubu "C" - lakier do włosów w sprayu czyni cuda !!! :grin::grin::grin:

sprzedaj nam patent :)

romek1967
27.08.09, 12:04
sprzedaj nam patent :)

Cały już sprzedałem :) Bierzesz lakier do włosów, kierujesz w strone owada który namiętnie ucieka, psiukasz i powodujesz w jego pobliżu zatrzymanie czasu ;) Oczywiście sprawdza się w przypadku owadów w danym momencie nie latających.

Sebu$
27.08.09, 12:12
Cały już sprzedałem :) Bierzesz lakier do włosów, kierujesz w strone owada który namiętnie ucieka, psiukasz i powodujesz w jego pobliżu zatrzymanie czasu ;) Oczywiście sprawdza się w przypadku owadów w danym momencie nie latających.

i on tak już na wieki zostaje !

za rok przychodzisz, obcierasz z kurzu i masz w marcu sierpniowego robala :twisted::twisted:

:mrgreen:

.

grizz
27.08.09, 12:36

greenpeace i inne wwf was zaciukają ;)

Sebu$
27.08.09, 12:51
greenpeace i inne wwf was zaciukają ;)

.... ciupaską, hej ! ;)

Magnesus
27.08.09, 12:56
Jak robicie zdjęcia owadów, nie róbcie im krzywdy. :cry:

a) nic nie wymyślam, trochę makro cyknąłem i jednym i drugim +40-150 i wnioski wyciągnąłem: pogoniłem Raynoxa bo mnie zmęczyło focenie nim - jak czegoś nie pogonisz ZD35 to tym bardziej Raynoxem.

Widocznie inaczej do tego podchodzisz. Albo źle ostrzyłeś Raynoxem, poczytaj niżej jakiej metody się używa.

b) Gdzie powiedziałem o szybko poruszających się owadach ? - a sam sobie to dodałeś - zajrzałem w twoją galerię makro - ruchu co nie miara !!! :)

Zauważyłeś też pewnie, że jest tam zaledwie kilka zdjęć. Rzadko coś dodaję. Ale z tych co tam są tego zdjęcia: https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=2629&pos=6 - nie zrobiłbym używając AF, było za mało czasu (a i tak mi wytykano, że nieco nie trafiłem z ostrością, sorry).

Szybkie owady podałem jako przykład, że czasem ostrząc manualnie (np. z Raynoxem) robi się zdjęcia łatwiej niż z AF. Przykłady: mrówki, owady w locie - nie wyobrażam sobie jak takie zrobić z AF, a z Raynoxem i obiektywem manualnym trochę takich zdjęć zrobiłem. Przykład: http://lh3.ggpht.com/_9DgELDarGdw/Sfn8nZtc_HI/AAAAAAAABm4/zJXtqtxxizc/s800/P4254806.JPG - nie wrzucałem do galerii, bo lekko prześwietlone i zabałaganiony kadr.

Pod "ostrząc manualnie" mam na myśli ustawienie ostrości na jedną pozycję i ostrzenie za pomocą ruchów aparatem w przód i tył. Jest to BARDZO szybka metoda. Nie jestem też wtedy przywiązany do punktów AF.

Sebu$
27.08.09, 13:09
Jak robicie zdjęcia owadów, nie róbcie im krzywdy. :cry:

Nie robimy nigdy nikomu krzywdy pomimo, iż to robal albo inny szkodnik ;)

Mam Sigmę 150 f/2.8 Macro, która ma rewelacyjny AF (po kalibracji z body jest bardzo dokładna) i używam tylko i wyłacznie manuala.

Przy poruszajacych sie owadach i robalach AF nie zawsze nadąża, a nawet czasami przeszkadza.

.

Bartek Ezier
27.08.09, 13:30
jak wynika z ankiety zdecydowana większość opowiedziała się za ZD 35 i tak się stało .. :-) własnie odebrałem paczuszkę. (fotozakupy.pl -muszę przyznać że jakość obsługi na najwyższym poziomie !)

W każdym razie dzięki za oddane głosy i wypowiedzi ... pozdrawiam

ps. teraz do szczęścia tylko łąka i słoneczny weekend - oby!

Sebu$
27.08.09, 14:00
jak wynika z ankiety zdecydowana większość opowiedziała się za ZD 35 i tak się stało .. :-) własnie odebrałem paczuszkę. (fotozakupy.pl -muszę przyznać że jakość obsługi na najwyższym poziomie !)

no to gratulacje i powodzenia :)

dziekan
27.08.09, 21:12
Widocznie inaczej do tego podchodzisz. Albo źle ostrzyłeś Raynoxem, poczytaj niżej jakiej metody się używa.
otóż znów cię rozczaruje, dokładnie takiej samej metody używam - Nauczycielu :)

Zauważyłeś też pewnie, że jest tam zaledwie kilka zdjęć. Rzadko coś dodaję. Ale z tych co tam są tego zdjęcia: https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=2629&pos=6 - nie zrobiłbym używając AF, było za mało czasu.

Wymyślasz, ani on w ruchu ani w locie ot zatrzepotał skrzydełkami - akurat przykład niezbyt trafiony - bez problemu CAF+MF to cykniesz.

Szybkie owady podałem jako przykład, że czasem ostrząc manualnie (np. z Raynoxem) robi się zdjęcia łatwiej niż z AF. Przykłady: mrówki, owady w locie - nie wyobrażam sobie jak takie zrobić z AF, a z Raynoxem i obiektywem manualnym trochę takich zdjęć zrobiłem.
Zaraz zaraz a kto powiedział że ZD35 nie można manualnie ? (lepiej mieć wybór czy go nie mieć ?)

Żeś się uparł na tego AF - a ja tylko stwierdziłem że lepiej go mieć niż nie nawet w zamulonym makro są takie sytuacje że da radę.

Pod "ostrząc manualnie" mam na myśli ustawienie ostrości na jedną pozycję i ostrzenie za pomocą ruchów aparatem w przód i tył. Jest to BARDZO szybka metoda. Nie jestem też wtedy przywiązany do punktów AF.

TEACH ME MORE :)

Peace.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Bardzo dobry wybór ! potem tylko sigma 150 cię czeka :)

Magnesus
27.08.09, 21:42
Well, autor wątku już wybrał, więc nie będę się dalej wypowiadał, ale na przyszłość staraj się nie rzucać osobistymi wstawkami (wyżej chociażby to "nauczycielu" albo czepianie się moich zdjęć w nie moim wątku), sorry, ale taka maniera mnie denerwuje. Sorry, ale nie znam cię zupełnie i ty nie znasz mnie i łatwo o nieporozumienia i niepotrzebne nerwy.
Wyjaśniałem dokładnie mój sposób ostrzenia, po to, żeby wszystko było jasne i ścisłe i nie było nieporozumień właśnie.

Moominek
2.09.09, 15:05
No to gratuluję wyboru!

ZD35 jest REWELACYJNE w porównaniu do kitów, dla mnie głównie było fajne jako stałka (choć mógłby mieć przynajmnie te f/2.0...marzenia) a makro to dodatek (straaasznie mała odległość przedmiotowa). Muszę sobie wreszcie kupić :!:

Za to Raynox + długi kit - rewelka jeżeli chcesz duże odwzorowanie bez nadmiernego straszenia robaka obiektywem i zasłaniania światła, ale jakość optyczna gorsza, szczególnie jak się zapoda f/16 i wyżej :wink:.

icelander
2.09.09, 15:23
Jak już masz ZD 35 to na chwilkę popracuj ZD 50 (wiem, cynizm)

darkelf
19.07.12, 16:42
Jest sens używać ZD 35 do makro mimo posiadania ZD 50.

PS. nie wiem czemu mi się to wyświetliło skoro jest z 2009

grizz
19.07.12, 19:51
PKtoś w ankiecie zagłosował, to podskoczyło ;)

nyny
19.07.12, 20:02
No to chyba ankiete czas zamknac bo sie lekko piszac zdezawulowala przez ten szmat czasu...

Sensem uzywania ZD35 do makro jest li tylko wtedy gdy nie stac na nic lepszego, i jesli glownym naszym celem nie jest nic zywszego, poza tym sa lepsze w systemie szkla do tego.

pozdro

darkelf
20.07.12, 00:33
nyny mam ZD 50 i ZD 35 i robiłem w tym roku makro za pomocą ZD 35

viruuss
20.07.12, 08:09
poza tym sa lepsze w systemie szkla do tego.

mogę prosić o rozwinięcie tej mysli
pozdr

nyny
20.07.12, 09:05
nyny mam ZD 50 i ZD 35 i robiłem w tym roku makro za pomocą ZD 35

Jak sie licytujemy to ja tez mialem w olku oba szkla, w sumie mialem chyba wszystko jesli chodzi o makro w olku :)

Pokaz te foty makro za pomoca 35 :)

pozdro

---------- Post dodany o 09:05 ---------- Poprzedni post był o 09:02 ----------

mogę prosić o rozwinięcie tej mysli
pozdr

Oczywiscie :)
Sigma 105 i Sigma 150.
Ta ostatnia miazdzy wszystko w e-systemie czy tam w mikro jesli chodzi o kwestie zwiazane z makrofotografia.
Juz wiele razy pisalem, mozna rzezbic, bawic sie w polsrodki, a i tak na sam koniec kazdy kto powazniej bawi sie tym typem foto konczy na S150.
Najlepiej od razu skroocic sobie ta droge i posluchac rad kolegow co przewalili wiele szpeja i skupic sie na tym jednym i doskonalic warsztat :)

pozdro