Zobacz pełną wersję : Adapter XD + karta micro SD > 2GB
Witam,
czy ktoś z Was używał może adaptera podobnego do tego z aukcji poniżej?
http://www.allegro.pl/item722682591_karta_8bg_olympus_adapter_xd_masd_1_ wysylka_5_99.html
Interesuje mnie czy lustrzanki Olympusa obsłużą w gdnieździe XD karty wieksze niż 2GB. Normalnych kart XD większych niż 2GB nie ma więc stąd moje pytanie.
Uważam, że fajny byłby taki zestaw, gdyż zawsze zapasowa karta byłaby w aparacie, a pojemność też nie mała :)
Witam,
czy ktoś z Was używał może adaptera podobnego do tego z aukcji poniżej?
http://www.allegro.pl/item722682591_karta_8bg_olympus_adapter_xd_masd_1_ wysylka_5_99.html
Interesuje mnie czy lustrzanki Olympusa obsłużą w gdnieździe XD karty wieksze niż 2GB. Normalnych kart XD większych niż 2GB nie ma więc stąd moje pytanie.
Uważam, że fajny byłby taki zestaw, gdyż zawsze zapasowa karta byłaby w aparacie, a pojemność też nie mała :)
Karty xD wieksze niz 2GB to lustrzaki moze i by obsluzyly
ale karta SD w adapterze MASD-1 to wciąż jest kartą SD pod względem elektrycznym, sterowania itp (a nie xD)
a takie nie są obsługiwane.
tego to bym nie był taki pewien
przecież karty SD i CF to niby też dwa różne typy, a mam przejściówkę z SD na CF i to działa w E-510
tego to bym nie był taki pewien
przecież karty SD i CF to niby też dwa różne typy, a mam przejściówkę z SD na CF i to działa w E-510
Widocznie w tej twoje przejściówce jest jakaś elektronika, która zamienia jedne sygnały na drugie.
W MASD-1 nie ma nic tylko plastik i styki a karta SD obsługiwana jest przez aparat (tylko aparaty wybrane z listy).
Gdyby była jakaś elektronika to wtedy (teoretycznie) każdy aparat obsługujący xD współpracowałby z tym adapterem a tak nie jest.
w mojej na pewno jest jakaś elektronika
to dlaczego niektóre aparaty obsługują przejściówki z SD na XD, a lustrzanki nie?
w mojej na pewno jest jakaś elektronika
to dlaczego niektóre aparaty obsługują przejściówki z SD na XD, a lustrzanki nie?
One nie obsługują przejściówkę.
One obsługują karty SD a przejściówka to tylko "trumienka" jak ktoś tutaj nazwał ten adapter.
Obcinanie "cypelka" nic nie daje w aparatach które nie obsługują SD. Pewnie w kompaktach odpowiada za przełączanie się aparatu z obsługi xD na SD.
dzięki za wyczerpujące info
sądziłem, że te "trumienki" posiadają własną elektronikę i będzie można wykorzystać je do wsadzenie w gniazd XD kart powyżej 2GB
Szkoda, że nie ma większych niż 2GB kart XD :(