Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakie obciążenie wytrzyma bagnet?

AdSR
23.08.09, 19:27
Witam,

Mam E-420. Czy orientuje się ktoś może, jakie obciążenie przez obiektyw dla niego jest bezpieczne? W moim konkretnym przypadku chodzi o podpięcie starego Tamrona 70-150/3.5 (540g) przez tubusy do makro i oczywiście przejściówkę na 4/3. Jak złapałem za korpus, to niby wszystko dobrze trzyma, ale trochę się przeraziłem, z jaką siłą (właściwie momentem :)) chyli do przodu. Na statywie to niby będzie obciążenie statyczne, ale po co ryzykować?

Dzięki,
A.

grizz
23.08.09, 19:28
540g to wazy 14-54 ;)

Jednak gdy zobaczysz, ze całość Ci się chwieje to montuj statyw do obiektywu i po problemie.

AdSR
23.08.09, 20:13
Tu raczej chodzi o dźwignię, niż o sam ciężar czy stabilność. Boję się, że coś się wykrzywi albo złamie. Najprościej faktycznie byłoby mocować gdzieś w środku ciężkości, ale nie ma za bardzo do czego.

Nie zawracałbym sobie tym wszystkim głowy, bo do makro wyraźnie większe powiększenia uzyskuję z 50/1.8 (Nikon E, jakby kogoś interesowało) z tymiż tubusami, ale ten Tamron daje lepszy obraz, i to mimo grzybków na powłokach :)

Morlok
25.08.09, 00:48
Podpinam Vivitara 70-200/3,5 do mojej 520-ki i nie widze problemu, bagnet chyba ten sam :roll:

Tymoon
30.10.09, 22:48
Moze odkopuje troche, ale tak dla samej ciekawostki.

Do E500 podpinalem srednioformatowego Pentacona 300/4.
Nie pamietam dokladnie ale wazy toto kolo 2,5 kg.
W celach badawczych przez chwile trzymalem zestaw jedna reka za sam grip.
Bagnet wytrzymal, zawiodla reka, moment obrotowy byl cokolwiek DUUUUZY :D
Jak wisial na pasku na szyi tez nie bylo problemow.

AdSR
31.10.09, 01:01
Dobrze wiedzieć, chociaż póki co, ze względu na rzeczone grzybki, będzie to wiedza czysto teoretyczna. Szkło jest w izolatce. Muszę znaleźć kogoś, kto mi wyczyści obiektyw (nie podejmuję się rozkręcać), a potem i tak będzie mieszek na statywie.