Zobacz pełną wersję : Pamięć w Olympusie C-310
Witam wszystkich. Trzy dni temu dostałem wyrzej wymienioną cyfrówkę. W zestawie była karta pamięci o pojemności 16MB. Na jakości HQ o roździelczości 2048*(tej drugiej wartości nie pamiętam) . Na tej roździelczości zdjęć mogłem zrobić 20. Lecz dziś po zrobieniu 20 zdjęć w moim mieście i zrzuceniu ich na kompa i skasowaniu ich w aparacie mogę wykonać tylko 12 zdjęć i to na tej samej roździelczości :(. Nie wiem dlaczego liczba możliwych do wykonania zdjęć zmalała? Może to przez mój błąd ale jeżeli ktoś mógłby mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
Liczba zdjęć jakie mozna zapisać na karcie jest uzależniona od wielkości pojedyńczego zdjęcia. Im więcej szczegółów zdjęcie posiada, tym więcej zajmuje.
Dzięki za chęć pomocy ale jakoś sobie już sam poradziłem. Poprostu w aparacie na karcie pamięci było cały czas "No Picture" ale gdy podłączyłem cyfrówkę do komputera zobaczyłem, że w aparacie jest wciąż 8 zdjęć, których nie było widać :o . Usunąłem je więc z komputera i do "wypstrykania" mam znowu 20 zdjęć. Dziwi mnie jednak to, że tych zdjęć nie było widać i mam nadzieje, że nigdy już tego nie doświadczę.
Pozdrawiam serdecznie.
Ciekawe... co znaczy "gdy podłączyłem cyfrówkę do komputera zobaczyłem, że w aparacie jest wciąż 8 zdjęć, których nie było widać" - przeciez zobaczyłes że te zdjecia są... czy chodzi o to ze nie było ich widac podczas przeglądania na LCD aparatu? a po podłaczeniu aparatu do kompa pliki dały sie ściagnąc? Jesli tak to czy dały sie obejrzec na kompie? Piszesz ze usunąłes je z komputera...
Przepraszam, jeśli nie wyraziłem się jasno ale cyfrówkę mam dopiero od 2 dni i nie dokońca potrafię jeszcze posługiwać się tą terminologią. Tak, chodzi mi o to,że nie było ich widać podczas przeglądania na LCD a w komputerze bez problemu można było je przeglądać czy ściągać. Dlatego się troszkę zdziwiłem.
No-shadow Kick
23.10.04, 21:30
No to dziwna sprawa.
Jeśli chodzi o usuwanie, to mogłeś mieć włączoną ochronę przed kasowaniem niektórych zdjęć w aparacie, nie znam tego modelu ale chyba coś takiego jest. Ale dlaczego nie było ich widać?
Pozdrawiam
Chyba wiem jak to zrobiles:) kilka zdjec miales zablokowanych przed usuwaniem a kilka nie, pozniej musials zmienic tryb wyswietlania zdjec na LCD na taki ze pokazuje tylko zdjecia zablokowane, (w trybie podgladu\switch frame jest 'all' albo 'kluczyk')
:wink:
Faktem jest ze łatwo mozna "pzrez przypadek" zablokowac zdjęcia... z tym ze zablokowanie nie pozwala kasowac a przeglądać na LCD chyba mozna... nigdy tego nie sprawdzałem :) inna mozliwosc takiego zjawiska jak u Ciebie to mozliwosc (przynajmniej teoretyczna) błędnego zapisu fotki na karcie - w rezultacie aparat nie radzi sobie z jej odczytem ale soft kompa juz tak... zwróć uwage czy problem sie powtórzy i jakby co to daj znać ;)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wszystko już jest w porządku.
Serdecznie pozdrawiam.