Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pamięć w Olympusie C-310

przemo.b
23.10.04, 17:32
Witam wszystkich. Trzy dni temu dostałem wyrzej wymienioną cyfrówkę. W zestawie była karta pamięci o pojemności 16MB. Na jakości HQ o roździelczości 2048*(tej drugiej wartości nie pamiętam) . Na tej roździelczości zdjęć mogłem zrobić 20. Lecz dziś po zrobieniu 20 zdjęć w moim mieście i zrzuceniu ich na kompa i skasowaniu ich w aparacie mogę wykonać tylko 12 zdjęć i to na tej samej roździelczości :(. Nie wiem dlaczego liczba możliwych do wykonania zdjęć zmalała? Może to przez mój błąd ale jeżeli ktoś mógłby mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

luc4s
23.10.04, 19:46
Liczba zdjęć jakie mozna zapisać na karcie jest uzależniona od wielkości pojedyńczego zdjęcia. Im więcej szczegółów zdjęcie posiada, tym więcej zajmuje.

przemo.b
23.10.04, 20:56
Dzięki za chęć pomocy ale jakoś sobie już sam poradziłem. Poprostu w aparacie na karcie pamięci było cały czas "No Picture" ale gdy podłączyłem cyfrówkę do komputera zobaczyłem, że w aparacie jest wciąż 8 zdjęć, których nie było widać :o . Usunąłem je więc z komputera i do "wypstrykania" mam znowu 20 zdjęć. Dziwi mnie jednak to, że tych zdjęć nie było widać i mam nadzieje, że nigdy już tego nie doświadczę.

Pozdrawiam serdecznie.

qwerty
23.10.04, 21:03
Ciekawe... co znaczy "gdy podłączyłem cyfrówkę do komputera zobaczyłem, że w aparacie jest wciąż 8 zdjęć, których nie było widać" - przeciez zobaczyłes że te zdjecia są... czy chodzi o to ze nie było ich widac podczas przeglądania na LCD aparatu? a po podłaczeniu aparatu do kompa pliki dały sie ściagnąc? Jesli tak to czy dały sie obejrzec na kompie? Piszesz ze usunąłes je z komputera...

przemo.b
23.10.04, 21:26
Przepraszam, jeśli nie wyraziłem się jasno ale cyfrówkę mam dopiero od 2 dni i nie dokońca potrafię jeszcze posługiwać się tą terminologią. Tak, chodzi mi o to,że nie było ich widać podczas przeglądania na LCD a w komputerze bez problemu można było je przeglądać czy ściągać. Dlatego się troszkę zdziwiłem.

No-shadow Kick
23.10.04, 21:30
No to dziwna sprawa.
Jeśli chodzi o usuwanie, to mogłeś mieć włączoną ochronę przed kasowaniem niektórych zdjęć w aparacie, nie znam tego modelu ale chyba coś takiego jest. Ale dlaczego nie było ich widać?

Pozdrawiam

marwit
23.10.04, 22:01
Chyba wiem jak to zrobiles:) kilka zdjec miales zablokowanych przed usuwaniem a kilka nie, pozniej musials zmienic tryb wyswietlania zdjec na LCD na taki ze pokazuje tylko zdjecia zablokowane, (w trybie podgladu\switch frame jest 'all' albo 'kluczyk')
:wink:

qwerty
23.10.04, 22:41
Faktem jest ze łatwo mozna "pzrez przypadek" zablokowac zdjęcia... z tym ze zablokowanie nie pozwala kasowac a przeglądać na LCD chyba mozna... nigdy tego nie sprawdzałem :) inna mozliwosc takiego zjawiska jak u Ciebie to mozliwosc (przynajmniej teoretyczna) błędnego zapisu fotki na karcie - w rezultacie aparat nie radzi sobie z jej odczytem ale soft kompa juz tak... zwróć uwage czy problem sie powtórzy i jakby co to daj znać ;)

przemo.b
23.10.04, 23:18
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wszystko już jest w porządku.

Serdecznie pozdrawiam.