Zobacz pełną wersję : Moje początki
Przedstawiam moje początki w krajobrazie i w portrecie.
Proszę o łagodny wymiar kary :esystem:
A na poważnie to czekam na sugestie i uwagi...
1. Tafla pod zamkiem
2. Blask
3. Umorusana Zuzia
1. Hm... Zatrzymuje tylko na sekundę. Nic nie ma ciekawego w kadrze.
2. Dół niepotrzebny, gdyby byłyby same góry z blaskiem słońca to widoczek byłby przyjemniejszy.
3. Do albumu rodzinnego.
2. Dół niepotrzebny, gdyby byłyby same góry z blaskiem słońca to widoczek byłby przyjemniejszy.
3. Do albumu rodzinnego.Ale nie jet źle :wink:
MZ
1. Nienajgorsza widokówka
2. Tak jak pisze robertt, wyciąć dół i bardzo ładne zdjęcie
3. Gdybym miał taką wnuczkę, sam bym jej robił zdjęcia :grin:
Fajne fotki jak na początek,
Osobiście najbardziej mi się podoba 1, rzeczywiście wygląda jak widokówka
3. Do albumu rodzinnego.
Dziękuję za oceny. :esystem:
W tych zdjęciach nie ma tego "czegoś". Zgadzam się bo samego mnie do końca nie satysfakcjonują, ale czy technicznie jest ok?
Bez urazy, ale żeby kogoś zatrzymać na dłużej niż sek. mogę zrobić zdjęcie cyt: "goł..j du..y", ale chyba nie o to chodzi. :wink:
Poprawiłem Blask, ale musiałem duużo retuszować przez te słupy :roll:
Zamek też mogłem skadrować tak by obciąć dół, ale wtedy byłby centralny kadr i nie wydaje mi się by było lepiej.
No ale mogę się mylić...
3. Gdybym miał taką wnuczkę, sam bym jej robił zdjęcia :grin:
To córcia kumpla, moja chrześnica :) Mam gdzieś jeszcze jej zdjęcia, jak znajdę coś ciekawego to wrzucę.
Bez urazy, ale żeby kogoś zatrzymać na dłużej niż sek. mogę zrobić zdjęcie cyt: "goł..j du..y", ale chyba nie o to chodzi. :wink:
Zgadzam się z Tobą- nie oto chodzi.
2a- dużo lepsze :)
1 bardzo fajna tylko uciąłbym dół (z reszta jakiś cień na dole się wdarł), 2 nie podba mi sie z tymi blikami
Blask poprawiony wygląda lepiej, nawet nieźle się teraz prezentuje.
Gołe, pomarszczone pośladki nie zatrzymają nikogo na dłużej :D To taka dygresja :P
Dziękuję za komentarze :)
Teraz chyba nadeszła pora żeby dorzucić coś nowego. :esystem:
4.Tygrys
5.Ukryty tygrys ;)
6.Głębia spojrzenia
Nie wiem tylko czy 5 i 6 mają dobry kadr. tzn nie kadrowałem ich w ogóle, ale wydaje mi się że w 5 się nie da inaczej pokazać, a w 6 powinienem ucho obciąć... Ale czekam na ekspertów :wink:
Witam
Zdjęcia zimki w odbiorze bardzo przyjemne , dla ochłody tez ;)
Ostatnia seria kadry wydają mi się trafne , lecz zdjęcia robione są przy zbyt ostrym oświetleniu tzn. w południe , przez co powstały zbyt duże kontrasty.
Dzieciaczek śliczny :)
Pozdrawiam.
4 w zasadzie zdjęcie poprawne ale nie najlepiej prezentuje się czarny kot na różowym tle i mógłby mieć może inne światło :-?- ogólnie robienie czarnych rzeczy to wyzwanie.
5 mnie się to podejście nie podoba z liśćmi w oczach no i pyszczek ma lekko wypalony
oba powyższe to w zasadzie kadry centralne i lepiej albo przesunąć łeb kota w kadrze w którąś stronę albo może przyciąć w kwadrat
6 to jest powód, że coś tu napisałem. Obcięte ucho to najmniejszy problem. Spróbuj ustawić sobie ISO którym da się zrobić zdjęcie i ustawić balans bieli na coś białego. Strzelanie lampą to ostateczność, czasami przydaje się do delikatnego rozproszenia cieni, w przeciwnym razie skóra błyszczy a twarz wychodzi płasko.
4 w zasadzie zdjęcie poprawne ale nie najlepiej prezentuje się czarny kot na różowym tle i mógłby mieć może inne światło :-?- ogólnie robienie czarnych rzeczy to wyzwanie.
Tło to kostka brukowa :) rzeczywiście może mało fortunny wybór...
Czemu robienie czarnych rzeczy to wyzwanie? Chodzi o poprawne dobranie światła, tak aby na czarnym wyszło jak najwięcej szczegółów?
5 mnie się to podejście nie podoba z liśćmi w oczach no i pyszczek ma lekko wypalony
oba powyższe to w zasadzie kadry centralne i lepiej albo przesunąć łeb kota w kadrze w którąś stronę albo może przyciąć w kwadrat
Mnie się ten kadr spodobał dlatego go wstawiłem. Nie spotkałem się z takimi ujęciami w galeriach na forum, ale jeśli jest niepoprawny to już więcej tak nie zrobię. Uczę się :)
Przyciąłem w kwadrat, może będzie lepiej.
6 to jest powód, że coś tu napisałem. Obcięte ucho to najmniejszy problem. Spróbuj ustawić sobie ISO którym da się zrobić zdjęcie i ustawić balans bieli na coś białego. Strzelanie lampą to ostateczność, czasami przydaje się do delikatnego rozproszenia cieni, w przeciwnym razie skóra błyszczy a twarz wychodzi płasko.
Niestety robiłem to kitem 40-150 o świetle 4,0-5,6, więc nawet ISO 3200 (którego nie mam - E-510) nie dałoby rezultatu, tak myślę. Robiłem to lampą wbudowaną, bo jeszcze nie posiadam zewnętrznej. Tak to bym palił w sufit. :)
A balans bieli ustawiałem w CS3 na najbardziej podobny do rzeczywistości, no chyba że mam dziwne kolory na monitorze :)
Dzięki za uwagi.
...
Czemu robienie czarnych rzeczy to wyzwanie? Chodzi o poprawne dobranie światła, tak aby na czarnym wyszło jak najwięcej szczegółów?
....
tak, chodzi o pokazanie fakturki a ciemnej plamy - na pocieszenie ci powiem, że sam mam z tym kłopot :-)
...
Mnie się ten kadr spodobał dlatego go wstawiłem. Nie spotkałem się z takimi ujęciami w galeriach na forum, ale jeśli jest niepoprawny
......
nie wiem czy jest niepoprawny, to jest moje zdanie i staram się pisać co mnie przeszkadza.
Niestety robiłem to kitem 40-150 o świetle 4,0-5,6, więc nawet ISO 3200 (którego nie mam - E-510) nie dałoby rezultatu, tak myślę. Robiłem to lampą wbudowaną, bo jeszcze nie posiadam zewnętrznej. Tak to bym palił w sufit. :)
A balans bieli ustawiałem w CS3 na najbardziej podobny do rzeczywistości, no chyba że mam dziwne kolory na monitorze :)
w tak ciężkich warunkach ustawiaj WB na kartkę bo dość często ustawianie później w programie generuje kolorowy szum niezależnie od marki sprzętu. Pewnym rozwiązaniem jest niedoświetlenie i podciągnięcie EV w programie. Na wbudowaną lampę możesz założyć dyfuzor, własnej roboty lub kupny. Chyba jednak lepiej znaleźć sobie naturalne źródło światła np okno - z firanką to taki duży softbox ;-). Cały czas piszę o robieniu zdjęcia które można by upublicznić poza rodziną i znajomymi.
Pozdrawiam
EDIT: do nowych kadrów nie mam uwag, reszta zostaje
Moim zdaniem kadry obu tych zdjęć były bardziej trafne przed poprawką , teraz są zbyt ciasne.
Zlewające się piksele na barwach białej i czarnej są powodem zbyt ostrego światła . Lepiej "foć" rano , lub wieczorkiem ;) Pozdrawiam.
Ostatnia seria: "Tygrys" może być, ale jak to napisano wyżej - za mocne światło. Zdjęcia dziecka takie zwyczajne raczej, nic szczególnego - do albumu.