Zobacz pełną wersję : SP560 problem
Witam. Kupiłem używanego olympusa sp560. Problem tkwi w tym że gdy podłączam go kablem do komputera nic się kompletnie nie dzieje.. Sprawdzałem na innym kablu i dzieje się tak samo. Co lepsze, podłączam aparat kablem (w to samo gniazdo w aparacie co do pc) do TV i wszystko śmiga jak należy.
Sprawdzałem na 3 komputerach i nic. Gdyby gniazdo w aparacie było uszkodzone to po podłączeniu do TV tez by nie działało.. tak mi się bynajmniej wydaje. Pomoże mi ktoś?
Windows? Ściągnij jakąś aplikację, która słuzy debugowaniu usb... podam potem nazwę jak sobie przypomnę.
Linux -> komendy dmesg i lsusb bywają bardzo pomocne ;)
jeżeli wszystko inne dział to bym się tym nie przejmował i do kopiowania zdjęć użył czytnika.
Sprawdzałem na 3 komputerach z windowsem xp, zaraz sprawdze a linuxie bo też posiadam.
Niby kopiowanie zdjęć nie jest problemem, ponieważ w laptopie mam czytnik kart xd, lecz czasem trzeba będzie zgrać kablem i wtedy nieciekawie.
Jakbyś mógł to podaj nazwe tego programu do debugowania, skoro sądzisz że to cos pomoże.
edit. na linuxie komputer niie widzi nic podpiętego pod port usb..
Pare pytan:
1) czy w logu systemu cos widac (ze nie mogl zaladowac sterownika...)?
2) czy w menedzerze urzadzen widac aparat po podpieciu?
3) czy Olympus Master wykrywa aparat (np. przy opcji aktualizacji)?
4) czy probowales z innym kablem?
1) nie
2) nie
3) nie
4) tak, od sp550 uz
Podpinam aparat i tak jakby nic nie zrobił..
edit. na linuxie komputer niie widzi nic podpiętego pod port usb..
dmesg milczy? Nic się nie zmienia jak podepniesz?
hmmm to znaczyłoby, że padły któres połaczenia :(
p.s. jeszcze dla pewności (nie wiem na ile obyty z kompami jesteś)
aparat odłaczony
spod roota dmesg
podłacz aparat
dmesg
i czy jest róznica
Sprawdzał na 3 komputerach to chyba mało prawdopodobne żeby każdy z nich w ogóle nie zareagował.
Sprawdzał na 3 komputerach to chyba mało prawdopodobne żeby każdy z nich w ogóle nie zareagował.
czasami jedsnak warto dobrze zdebugować, żeby było co w google wrzucić.
hmmm to znaczyłoby, że padły któres połaczenia :(
p.s. jeszcze dla pewności (nie wiem na ile obyty z kompami jesteś)
aparat odłaczony
spod roota dmesg
podłacz aparat
dmesg
i czy jest róznica
Niestety nie ma żadnej róźnicy
nikt juz nie ma żadnego pomysłu ?
zainstaluj po prostu płytke z programem Olympus Master 2 i będzie git. u mnie to samo się dzieje a po instalacji normalnie se kopiuje do kompa foty i po problemie ... pozdrawiam. :lol:
Chwilka....
a czy na tym aparacie nie ma wyboru trybu USB? Ustawia sie czy ma byc widziany jako dyskw windzie czy tylko w OlympusMaster. Domyslnie jest chyba "AUTO".
Sprawdz to - bo to moze byc ten problem.
Nie mam teraz aparatu pod reka, ale sprawdze wieczorem na SP550 i dam znac.
Gryphoon
Chwilka....
a czy na tym aparacie nie ma wyboru trybu USB? Ustawia sie czy ma byc widziany jako dyskw windzie czy tylko w OlympusMaster. Domyslnie jest chyba "AUTO".
Sprawdz to - bo to moze byc ten problem.
Nie mam teraz aparatu pod reka, ale sprawdze wieczorem na SP550 i dam znac.
No nie ma - w lustrze mam takie opcje...
Nie mam pomyslu - to by trzeba bylo obejrzec na zywo...
Przykro mi.
zainstaluj po prostu płytke z programem Olympus Master 2 i będzie git. u mnie to samo się dzieje a po instalacji normalnie se kopiuje do kompa foty i po problemie ... pozdrawiam. :lol:
Zainstalowane. Oprogramowanie nie widzi aparatu. Niestety.
Nie wiem czy starać się o gwarancje czy zostawić tą sprawę w spokoju..
zbyma72age
25.08.09, 20:50
No nie ma - w lustrze mam takie opcje...
Nie mam pomyslu - to by trzeba bylo obejrzec na zywo...
Przykro mi.
Coś mnie się zdaje że instrukcji brak:
Załączam wyjątek
Pozdrawiam
Witam. Kupiłem używanego olympusa sp560. Problem tkwi w tym że gdy podłączam go kablem do komputera nic się kompletnie nie dzieje..
Coś mnie się zdaje że instrukcji brak:
Załączam wyjątek
No wiesz... Zakładam, że "nic sie nie dzieje" oznacza iz aparat sie nie wlacza po podpieciu do USB. ;)
No wiesz... Zakładam, że "nic sie nie dzieje" oznacza iz aparat sie nie wlacza po podpieciu do USB. ;)
Zgadza się, aparat się nie uruchamia po podpięciu do usb.
Może kabelek USB przerwany ....
sprawdzałem na kablu od sp 550 uz i dalej nic