Zobacz pełną wersję : E-620 -kupić czy też nie?
Witam wszystkich i proszę o poradę.
Na początek powiem, że jestem amatorem i planuję kupić lustrzankę. Od jakiegoś czasu przeglądam rożne fora pytam znajomych i im więcej opinii tym więcej wątpliwości.
Aparat powinien kosztować w granicach 3000zł i powinien wystarczyć na jakiś czas (oczywiście z możliwością dokupienia nowych obiektywów). Jego przeznaczenie to zdjęcia amatorskie z wycieczek, fotografie rodzinne itp.
Właściwie to wybieram między nikonem 5000d, canonem D500 i właśnie E-620. Wybrałem się do sklepu obejrzałem wszystkie trzy i wydaje mi się że E-620 jest mi najbliższy. (Olympus E-620 + 14-42 mm + 40-150mm)
Naczytałem się wiele o wyższości innych marek (canon, nikon) nad Olympusem i dlatego proszę o opinie na temat mojego wyboru. Zależy mi na opinii osób które takim (podobnym) sprzętem się posługują.
Ps. wiem że podobne watki już były ale 3000zł to sporo kasy i chcę się upewnić.
EuroLiberty
16.08.09, 21:43
Wybrałem się do sklepu obejrzałem wszystkie trzy i wydaje mi się że E-620 jest mi najbliższy. (Olympus E-620 + 14-42 mm + 40-150mm).
Jakiej opinii się spodziewasz na forum Olympusa?
Czy koniecznie musi być E-620? Sprawdzałeś E-520? Obecnie zestaw
Olympus E 520 z 14-42mm f/3.5-5.6 i 40-150mm f/4.0-5.6 kosztuje 2250zł. Na Twoim miejscu kupiłbym właśnie E-520.
Ps. wiem że podobne watki już były ale 3000zł to sporo kasy i chcę się upewnić.
co do czego chcesz sie upewnic?
a jak ci podpowiem zle, to bede ci musial oddac kase?
dla mnie to ty szukasz usprawiedliwienia, a nie rady ;)
pzdr
Moim zdaniem trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czego oczekujesz po aparacie. Każdy z tych modeli ma zalety i wady. Moim zdaniem wchodząc w Olympusa zyskujesz:
lepszą optykę na dzień dobry (kity Olympusa są postrzegane jako lepsze niż kity konkurentów) i możliwość stosowania w przyszłości wspaniałych szkieł (np. genialny ZD 12-16, którego odpowiednik jakościowy u konkurencji byłby o wiele droższy, to szkło wygrywa wszystkie testy)
niską masę i wymiary body
najlepszy ze wszystkich wyświetlacz (bo obrotowy w sensowny sposób, obrotowy wyświetlacz Nikona jest bezsensownie zamocowany na dole = kłopot przy statywie)
według opinii na formach - dość skuteczny w stosunku do konkurentów system czyszczenia matrycy
nas - wspaniałe Forum, które zawsze Ci doradzi i wysłucha :)
stabilizację w korpusie (czyli działa ze wszystkimi obiektywami)
Na pewno z kolei wymienione aparaty mają lepszą matrycę - Nikon D5000 ma taką samą, jak bardziej zaawansowany model D90 - to oznacza niższe szumy niż u Olympusa. Jest też lepsza dostępność akcesoriów i szkieł do Canona i Nikona, jednak do Olympusa obecnie jest tyle szkieł, że naprawdę trudno mi sobie wyobrazić, aby w przewidywalnej przyszłości miało Ci czegoś zabraknąć.
Ja używam E-620 od kilku m-cy, obecnie z ZD 12-60, jestem zachwycony. Korzystam z obrotowego ekranu, to bardzo wygodne, także do makro. Poza tym jeśli wybierzesz E-620, to warto zakupić też na wszelki wypadek dodatkowy akumulator - niestety mała waga w tym apracie jest okupiona też mniej pojemnym akumulatorem - nie jest to wielki problem, ale na dłuższe wycieczki zawsze biorę ze sobą "zapas", tym bardziej, że jest mały i lekki.
Podsumowując: Aparat jest naprawdę fajny. Jeśli chcesz ocenić jakość zdjęć, zajrzyj na moją Picasę:
http://picasaweb.google.pl/arturpajkert
(http://picasaweb.google.pl/arturpajkert)
Wszystkie fotki są robione Olympusami E-510 i E-620. Jeśli poziom szumów na tych zdjęciach jest dla Ciebie do zaakceptowania, to radzę wybrać E-620.
.... a jeśli chodzi o meritum - do wycieczkowego noszenia w plecaku leciutkie E-620 + 2 plastikowe kity to dobry wybór. Rodzina też fajnie wyjdzie.......... oczywiście jeśli zrobisz dobre fotki ;)
Właściwie to wybieram między nikonem 5000d, canonem D500 i właśnie E-620. Wybrałem się do sklepu obejrzałem wszystkie trzy i wydaje mi się że E-620 jest mi najbliższy. (Olympus E-620 + 14-42 mm + 40-150mm)
Naczytałem się wiele o wyższości innych marek (canon, nikon) nad Olympusem
Witaj na Forum!
Przestawiłeś literki D w nazwach aparatów ale to szczegół ;-). Co do wyższości jednych aparatów nad drugimi to tak jak z wyższością świąt... - wszystko się sprowadza do dobrego wyboru pod własne potrzeby. E-620 bardzo fajny jest, odstaje od reszty brakiem możliwości kręcenia filmów, nie wiem na ile to istotna cecha dla Ciebie. Co do Nikona aktualnie bym się wstrzymał, serwisowanie aparatu zaraz po zakupie to nic miłego - poczytaj tu (http://optyczne.pl/2131-nowo%C5%9B%C4%87-Problemy_z_Nikonami_D5000_-_nieko%C5%84cz%C4%85ca_si%C4%99_opowie%C5%9B%C4%87 .html)i tu (http://www.optyczne.pl/index.php?news=2041). Poza tym co byś nie wybrał będzie to sprzęt o sporych możliwościach i w sumie zbliżonych do siebie.
Jakiej opinii się spodziewasz na forum Olympusa?
Czy koniecznie musi być E-620? Sprawdzałeś E-520? Obecnie zestaw
Olympus E 520 z 14-42mm f/3.5-5.6 i 40-150mm f/4.0-5.6 kosztuje 2250zł. Na Twoim miejscu kupiłbym właśnie E-520.
No właśnie takiej.
Ale czy E-620 nie będzie lepszym zakupem (mimo różnicy cenowej). ma kilka innych "bajerów" niż E-520 tylko czy warto zapłacić różnicę.
Nie szukam usprawiedliwienia swojej decyzji i spokojnie nie zażądam zwrotu kasy.
Pytam profesjonalistów i urzytkowników.
A tak na marginesie to aktualnie mam kompakt Olympusa ale nie wszystkie zdjęcia mnie zadowalają i chciałbym mieć lepsze.
Jeszcze jedno pytanko o te szumy. Czy ma to aż takie znaczenie dla przeciętnego amatora?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Witaj na Forum!
..........Poza tym co byś nie wybrał będzie to sprzęt o sporych możliwościach i w sumie zbliżonych do siebie.
Witam również.
Właściwie to właśnie do takich wniosków (jako laik) doszedłem i przy wyborze kieruje się bardziej oceną tego jak się dany aparat trzyma, menu itp.
To akurat oceniam bez żadnych podpowiedzi i sugestii.
Dzięki.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
pajkert [CODE]nas - wspaniałe Forum, które zawsze Ci doradzi i wysłucha/CODE]
Wielkie dzięki za zapewnienie. Na początek czytam i mam zamiar korzystać z Waszych rad. Może kiedyś i ja będę mógł się pochwalić jakąś fajną fotką ale to za jakiś czas.
Jeśli interesuje Cię wersja dwukitowa, to brałbym e-520, a za zaoszczędzoną kasę jakąś lampę błyskową (w sumie Fl-36R starczy), CF, xD (też do panoramek), statyw, torbę, jakiś filtr...
Jak widzisz i tak jest na co wydać zaoszczędzoną kasę...
pozdrawiam
Jeśli interesuje Cię wersja dwukitowa, to brałbym e-520, a za zaoszczędzoną kasę jakąś lampę błyskową (w sumie Fl-36R starczy), CF, xD (też do panoramek), statyw, torbę, jakiś filtr...
Jak widzisz i tak jest na co wydać zaoszczędzoną kasę...
pozdrawiam
No tak. I tak ile bym nie wydał to zawsze można więcej. Ale czy nie lepiej kupić lepszy aparat na początek a stopniowo później jakieś akcesoria (statyw mam i jeszcze 3x1 xD od compactu). A wersja z dwoma kitami to ze względu na cenę. Na inne jeszcze nie mogę sobie pozwolić.
a ja poradzę Ci inaczej. Kup aparat w konfiguracji takiej, w jakiej chcesz... dosłownie, w jakiej chcesz!... To Twoje chcenie ma teraz znaczenie.
moze to ci pomoze...
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=19981
Skoro masz 3tysie to ja bym sie pokusil na zestaw E-620 z dwoma obiektywami - w takiej cenie powinienes znalezc w jakims sklepie.
Bedziesz miec jakosc zdjec porownywalna do tych z E-30 a to jest body z wyzszej polki.
Bedziesz tez miec dwa obiektywy, dosyc dobrej jakosci, a w porownaniu z Canonem czy Nikonem to wrecz SUPER jakosci za male pieniadze. Zakres tych obiektywow to 28-300 wiec w zupelnosci Ci wystarczy.
A jak juz bedziesz znac aparat od podszewki, to pewnie nazbiera sie troche funduszy i wtedy sobie cos dokupisz - i tak wydasz wtedy mniej niz u konkurencji, bo Olympus sprzedaje swoje produkty w korzystnych cenach, a porownujac cena/jakosc to jest na pewno numerem jeden w fotografii.
Wiesz, poza tym E-620 to nowsza konstrukcja, wiec po co sie cofac. Nie twierdze ze zawsze to co nowsze jest lepsze, ale wg. mnie akurat tu E-620 jest lepszy od E-520.
A ja polecę ci 14-54 + dowolna puszka :)
A ja polecę ci 14-54 + dowolna puszka :)
ze stabilizacją
Dziękuję za rady. Zdecydowałem kupuję E-620 z dwoma kitami.
Tak jak napisał "mroqu" po jakimś czasie jeśli finanse pozwolą a fotografia zainteresuje mnie bardziej to pomyślę o innych obiektywach.
A tak na marginesie to aktualnie mam kompakt Olympusa ale nie wszystkie zdjęcia mnie zadowalają i chciałbym mieć lepsze.
Życzę Ci, żebyś szybko zrozumiał, że w kwestii "lepszości" więcej zależy od Ciebie, a nie od aparatu, bo inaczej może się okazać, że wybór Olympusa był nietrafiony.:-P
dobry wybor. To zdecydowanie lepsze body.
A za jakis czas mozna bedzie kupic obiektyw 14-54 jak juz wspominali inni klubowicze.
Ja tez szukam takiego, ale obecnie ceny sa kosmiczne u nas na kontynencie.
W PL mozna kupic za jakies 2500PLN a w USA 420 dolcow. Licze ze ceny w EU spadna.
Ja zaczynalem z dwoma kitami i na jakosc zdjec nie narzekam. To fakt, czlowiek robi zdjecie, aparat to tylko narzedzie.
Pozdrawiam i milej przygody z E-620.
ze stabilizacją
Jak jest to dobrze: ostatnio do łask wrócił mi E-500 który kolorkami bije na głowę E-510.
E-500 tez mam ta puszke i nigdy jej nie sprzedam, bo kolorkami bije na glowe nawet moja E-30. Poza tym DR z mojego E-500 jest wiekszy niz w E-30. Tak zaobserwowalem, ale to subiektywne. Na pewno ciut inaczej dziala swiatlomierz.
Mialem przez pewien czas E-510 i tez wypadal gorzej od E-500. E-510 kolorami wpadala mi z kolei w aparaty Canona. Kumpel to stary canonowiec, wiec porownywalismy go do jego 40D i kolorami bylo podobnie choc akurat 40D wpada w zolty, E-510 w niebieski.
Generalnie OLYMPUS, moim skromnym zdaniem, powinien wrocic do tych matryc kodakowskich, bo bily na glowe nowe matryce Panasonica. Fakt ze szumialo to strasznie w wysokich ISO, ale teraz, pare lat pozniej, moze juz jest jakas technologia dopracowana, ktora pozwoli zmniejszyc te szumy. A zdjecia z tych matryc wyroznialy sie na wielki plus posrod konkurencji.
Zreszta nie bede sie rozpisywal, bo nie ma co odchodzic od tematu:
Uwazam ze E-620 to dobry wybor.
Życzę Ci, żebyś szybko zrozumiał, że w kwestii "lepszości" więcej zależy od Ciebie, a nie od aparatu, bo inaczej może się okazać, że wybór Olympusa był nietrafiony.:-P
Oczywiście, wiem o tym. Ale ten compact to pełen automat i praktycznie nic nie zmienisz w ustawieniach.
Obecnie czytam sporo i myślę, że za jakiś czas... kto wie? Może zdjęcia będą lepsze. :wink:
Właśnie dziś odebrałem aparat ze sklepu. Jest wspaniały. Nie rozumiem jeszcze połowy (albo i więcej) funkcji i przycisków ale jest instrukcja no i to forum gdzie coraz więcej rozumiem. A tak na marginesie zdjęcia są o wiele lepsze od tych robionych poprzednim compactem nawet w trybie auto. Mam dużo czytania i ćwiczeń. Jeszcze raz wielkie dzięki za porady.
E-500 tez mam ta puszke i nigdy jej nie sprzedam, bo kolorkami bije na glowe nawet moja E-30. Poza tym DR z mojego E-500 jest wiekszy niz w E-30.
Chętnie sprawdzę to samemu. Może wrzucisz jakieś rawy z obu puszek, przedstawiające tą samą scenę przy tych samych parametrach ekspozycji?