PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma a 4/3

C+
15.08.09, 09:26
Dlaczego do tej pory Sigma nie zrobiła lepszych tele z bagnetem 4/3?

Może jakiś list trzeba wystosować?

Sigma 50-150mm II F2.8 EX DC HSM
Sigma APO 100-300mm F4 EX DG HSM
Sigma APO 180mm F3.5 EX DG HSM MACRO
Sigma APO 300mm F2.8 EX HSM

Te obiektywy są produkowane z każdym mocowaniem poza 4/3 :roll:

MicSzu
15.08.09, 09:30
Masz rację.. mi najbardziej zależało by na 50-150 bo ogniskowa, światełko,rozmiar,waga i cena IDEALNE:)--> no może cena w chwili obecnej nie najmniejsza ale i tak nie jest aż taka zła..

Karol
15.08.09, 10:30
Jest jeszcze pytanie o niższą półkę. Skoro Sigma 70-300 (w kilku wersjach) jest znacznie tańsza od Zuiko 70-300 i skoro są to pokrewne konstrukcje (może i te same) to dlaczego nie ma owej Sigmy z mocowaniem 4/3? Taki obiektyw miałby szansę się stać najlepiej sprzedającą się Sigmą pod 4/3.
Może chodzi o politykę producentów, jakieś umowy między nimi?

Pi0trazy
15.08.09, 11:36
Może chodzi o to, że skoro 4/3 jest otwartym systemem i każdy może produkować obiektywy w tym systemie to Sigma uważa, że nie musi. Też się zastanawiam dlaczego w firmowych odtwarzaczach CD jest mp3, a nie ma otwartych formatów jak Vorbis (ogg), czy FLAC.

epicure
15.08.09, 12:28
Widocznie się to Sigmie nie opłaca. Być może wypuszczenie na rynek obiektywów z mocowaniem 4/3 kosztuje, a Sigma nie dostrzega wystarczającego popytu, żeby odpowiednio na tym zarobić.

EuroLiberty
15.08.09, 12:50
Dlaczego do tej pory Sigma nie zrobiła lepszych tele z bagnetem 4/3?

Za niska sprzedaż? Czy produkują wspomniane przez Ciebie obiektywy z mocowaniem Pentaxa? Jeśli tak, to nie znajduję odpowiedzi.

hadan
15.08.09, 13:15
Najbardziej bliski obiektywom Sigmy o które pytałeś i dostosowanym
do systemu 4/3 jest APO 70-200 mm f 2.8 II EX DG HMS.
Ponieważ interesowałem się także 150 i 300 mm f 2.8 oraz konwertorami
które nie są produkowane do systemu 4/3, zadzwoniłem do Sigmy.
Odpowiedzieli mi, że nie przewidują produkowania ich do systemu 4/3.
Myślę, że jest to spowodowane porozumieniem producentów
systemu 4/3 o nie robieniu sobie konkurencji.

Pozdrawiam.

epicure
15.08.09, 13:18
Odpowiedzieli mi, że nie przewidują produkowania ich do systemu 4/3.
Myślę, że jest to spowodowane porozumieniem producentów systemu 4/3 o nie robieniu sobie konkurencji.

Myślę, że nie. Sigma z tego żyje, że robi konkurencję innym producentom, w dodatku w niższej cenie. Na co jej takie porozumienie?

sławekb
15.08.09, 13:47
Hadan może mieć rację. Nie na wszystkie obiektywy sigma może dostawać zgodę od Olympusa. Albo faktycznie niezbyt się opłaca produkować kilkaset egzemplarzy np. w przypadku 300/2,8. Kto to kupi?? Ja na pewno nie. Po co kupować drogie szkło z kiepskim f/2,8 jak w tej cenie mamy używane z fantastycznym f/2,8

epicure
15.08.09, 13:54
Od Canona Sigma nie dostaje żadnych pozwoleń, a mimo to wszystkie jej szkła produkowane są z bagnetem Canona. A 4/3 to przecież taki otwarty system, że każdy może w nim produkować co chce, byle spełniał odpowiednie standardy. No nie? :)

sławekb
15.08.09, 13:59
A 4/3 to przecież taki otwarty system, że każdy może w nim produkować co chce, byle spełniał odpowiednie standardy. No nie? :)

A kto go tam wie??? Porozumienia i umowy między firmami pozostaną dla nas tajemnicą. Szkoda, że my użytkownicy na tym tracimy.

C+
15.08.09, 14:24
Za niska sprzedaż? Czy produkują wspomniane przez Ciebie obiektywy z mocowaniem Pentaxa? Jeśli tak, to nie znajduję odpowiedzi.

Wszystkie wymienione są dla S, C, N, P i S/M.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
BTW newsy z ostatniego miesiąca:

2009-08-12
Firma Sigma Corporation poinformowała na swojej stronie o planowanej dacie wprowadzenia na rynek wersji obiektywu 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM dla lustrzanek Pentax i Sony.

2009-08-03
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami firma Sigma Corporation poinformowała kilka dni temu o wprowadzeniu na rynek nowych obiektywów z mocowaniem dla lustrzanek Sigma. Nowe modele to: 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM, 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM i 50-200 mm f/4-5.6 DC OS HSM.

2009-07-17
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, firma Sigma Corporation wprowadziła dziś do sprzedaży nowe wersję obiektywu 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM, które zostały wyposażone w mocowania dla lustrzanek Pentax i Sony.

2009-07-14
Firma Sigma Corporation poinformowała na swojej stronie internetowej o planowanej dacie wprowadzenia na rynek obiektywów 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM, 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM i 50-200 mm f/4-5.6 DC OS HSM z mocowaniem dla lustrzanek Sigma.

2009-07-05
Firma Sigma Corporation poinformowała na swojej stronie internetowej o rozpoczęciu sprzedaży obiektywów 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM na mocowaniu Canona i Nikona oraz 50-200 mm f/4-5.6 DC OS HSM z bagnetem dla lustrzanek Sony i Pentax.

Jakoś ciężko mi wyobrazić sobie, że na bagnet Pentaxa i Sigmy mają większą sprzedaż obiektywów niż na 4/3.

witia
15.08.09, 14:35
A mnie się marzy w systemie:
SIGMA (niekoniecznie) 200-500mm F2.8 APO EX DG.
No cóż - pomarzyć można.
Pozdrówka.

emc2
15.08.09, 15:54
C+, bardzo dobre pytanie.
Moim zdaniem, choć nie lubię spiskowych teorii, Sigma ma embargo (przynajmniej czasowo) na niektóre swoje wyroby, gdyż jako producent wielu ciekawych cenowo obiektywów, zabiłaby sprzedaż Olympusowi. Przykład: 70-300. Sigma nie zrobiła tego do 4/3 w ogóle, a Olympus niedawno wypuścił taki obiektyw. Albo z drugiej strony: 30/1.4 jest w 4/3, ale tylko dlatego, że Olympus nie planuje zapewne stałek dla 4/3, tylko dla m4/3. A takie konstrukcje jak 50-150 czy 100-300 za bardzo obniżyłyby sprzedaż 50-200.
Ale z drugiej strony system 4/3 ledwie wyszedł z fazy niemowlęcej. Olympusowi chodzi chyba o to, by się rozwinął, zgarnął większą część rynku niż ma teraz i być może wtedy będzie zielone światło dla 50-150 czy 100-300.
Niestety, nie są to dobre wnioski dla nas, użytkowników 4/3. To system wręcz stworzony dla tele, a posucha w zakresie 2000-4000 zł totalna. Jest w zasadzie tylko 50-200/2.8-3.5; i o to pewnie Olkowi chodzi... Smutne podejście do sprawy w kontekście obłudy "otwartego" systemu. To oczywiście tylko moje zdanie.

epicure
15.08.09, 17:23
...Sigma ma embargo (przynajmniej czasowo) na niektóre swoje wyroby, gdyż jako producent wielu ciekawych cenowo obiektywów, zabiłaby sprzedaż Olympusowi.

Nie zabiłaby Olympusowi sprzedaży, bo Olek nawet nie ma takich szkieł w ofercie. A jak ma, to są takie drogie, że ich sprzedaż i tak leży.

Przykład: 70-300. Sigma nie zrobiła tego do 4/3 w ogóle, a Olympus niedawno wypuścił taki obiektyw.

Kto wie, czy przypadkiem ZD 70-300 nie wyprodukowała właśnie Sigma, przyklejając tylko znaczek Olympusa. Wiele jest tak wyprodukowanych szkieł na rynku.

Moja teoria jest taka, że standard 4/3 wymaga większych zmian w budowie obiektywu, niż inne systemy na APS-C. Tam obiektywy są w zasadzie wszędzie te same, tylko sprawne chińskie ręce na stanowisku A montują inny układ scalony, na stanowisku B inny bagnet, a na stanowisku C wgrywają inny soft do obiektywu - mamy już niskim kosztem ten sam obiektyw z pomocowaniem C/N/S/P (niepotrzebne skreślić). W przypadku 4/3 sprawa może nie być taka prosta, bo sam standard może stawiać większe wymogi co do konstrukcji (albo co do parametrów, które osiągnąć można tylko przez zmianę konstrukcji), a to kosztuje, może nawet wymaga osobnej linii produkcyjnej lub części linii. Jak sobie Sigma skalkulowało, ile musiałaby na to wyłożyć, a ile tych obiektywów by później sprzedała, to wyszło jej, że się nie opłaca.

C+
15.08.09, 19:01
Moja teoria jest taka, że standard 4/3 wymaga większych zmian w budowie obiektywu, niż inne systemy na APS-C. Tam obiektywy są w zasadzie wszędzie te same, tylko sprawne chińskie ręce na stanowisku A montują inny układ scalony, na stanowisku B inny bagnet, a na stanowisku C wgrywają inny soft do obiektywu - mamy już niskim kosztem ten sam obiektyw z pomocowaniem C/N/S/P (niepotrzebne skreślić). W przypadku 4/3 sprawa może nie być taka prosta, bo sam standard może stawiać większe wymogi co do konstrukcji (albo co do parametrów, które osiągnąć można tylko przez zmianę konstrukcji), a to kosztuje, może nawet wymaga osobnej linii produkcyjnej lub części linii. Jak sobie Sigma skalkulowało, ile musiałaby na to wyłożyć, a ile tych obiektywów by później sprzedała, to wyszło jej, że się nie opłaca.

Nie wierzę w taką teorię. Po pierwsze matryca mniejsza, więc problemu nie powinno być, po drugi 4/3 ma przejściówki na wszystko i obiektywy na inne bagnety dają radę tylko brak AF. Robią wszystkie obiektywy pod bagnet Sigma, a tam jest crop 1,7.

RadioErewan
15.08.09, 19:06
Nie wierzę w taką teorię. Po pierwsze matryca mniejsza, więc problemu nie powinno być, po drugi 4/3 ma przejściówki na wszystko i obiektywy na inne bagnety dają radę tylko brak AF. Robią wszystkie obiektywy pod bagnet Sigma, a tam jest crop 1,7.

Po co produkować coś, co było by na 4/3 nieostre?
Aparaty z bagnetem Sigma to hobby właścicieli. Kiedyś pisałem, że SD9 i następcy sprzedawali się w ilości kilkuset egzemplarzy na świecie.

Pozdrawiam

hadan
15.08.09, 19:59
Po co kupować drogie szkło z kiepskim f/2,8 jak w tej cenie mamy używane z fantastycznym f/2,8

Czy byłbyś uprzejmy wyjaśnić co to znaczy, bo nie bardzo rozumiem.

Pozdrawiam.

piotrek204
15.08.09, 21:45
Przykład: 70-300. Sigma nie zrobiła tego do 4/3 w ogóle, a Olympus niedawno wypuścił taki obiektyw.

A kto robi ZD 70-300?
ZD:
http://www.fotopolis.pl/obrazki/zd_70-300_konstru2.jpg
Sigma dla Canona:
http://www.optyczne.pl/tmp/493_55_small.gif

Na pierwszym biale, na drugim niebieskie to szkla niskodyspersyjne.

Tylko ciekawostka:
ZD 620g
Mocowanie Canon: 550g.

domi
15.08.09, 21:49
Sigma raczej nie dostaje pozwoleń od jakiegokolwiek producenta bagnetów. Mało to było przez to kłopotów np w canonie, gdzie starsze obiektywy nie działały? Albo nie działało "coś".
Zrobienie obiektywu pod canona, nikona, pentaksa i sony nie jest trudne. Firma z pewnością ma odpowiednie dupki pod każdy z systemów. Jak jeszcze nie ma mechniki silnika (HSM!) to różnią się tylko mocowaniem i wyprowadzeniem styków, ewentualnie jakimśtam jeszcze drobiazgiem (popychacz przysłony, odpowiedni pierścień dystansowy).
Przy olku jest dramatycznie inna sprawa - nie dość, że jest najbardziej zeelektronizowany, to jeszcze ma najmniejszy obraz. Dodatkowo są jaja jak np z LV ostatnio. Za dużo więc chyba zachodu w stosunku do tego ile mogą tego sprzedać. Pentaks owszem jest również mało popularny ostatnio, ale na dobrą sprawę to tylko niewielka przeróbka mocowania sony i nikona no i powstaje pod odpowiedni korpus.

no ale nic, jest też sytuacja zupełnie odwrotna - sigma 4,5mm circular fisheye - szkiełko de facto zaprojektowane pod 4/3, na reszcie korpusów daje 100% winiety i spory margines.

sławekb
15.08.09, 21:57
Czy byłbyś uprzejmy wyjaśnić co to znaczy, bo nie bardzo rozumiem.

Pozdrawiam.

Nowa sigma 300/2,8 kosztuje 9tyś.zł, wszyscy wiedzą, że ten model nie grzeszy ostrością na pełnej dziurze.
Ja kupiłem używanego Nikkora AF-S300/2,8 w pięknym stanie beż śladów używania za 8tyś.zł i jest to piekielnie ostre szkło od pełnej dziury, nawet z TC-14 nie trzeba przymykać. Więc po co płacić tysiące za F/2,8 które i tak trzeba przymykać?? To już lepiej kupić S100-300/4 ona jest ostra od pełnej dziury i dość równa w całym zakresie ogniskowych. A i z telekonwerterem 1.4x radzi sobie nieźle po przymknięciu.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A gdyby ta S300/2,8 kosztowała 5 tyś.zł to miało by ją wielu użytkowników wszystkich systemów, może sam bym ją kupił wtedy.

sn00p
15.08.09, 22:49
A ja nie rozumiem zdziwienia, że Sigma ciut zlała e-system.
Przypomnę to co kiedyś napisałem:
Na stronie Sigma ProCentrum (http://www.sigma-procentrum.pl/) przy wyborze mocowań do wyboru są:
- canon
- sony
- nikon
- pentax
- sigma
- 3/4
Mały błąd, a jednak. Dla mnie wszystko w temacie :roll:

Pi0trazy
15.08.09, 23:13
A ja nie rozumiem zdziwienia, że Sigma ciut zlała e-system.
Przypomnę to co kiedyś napisałem:
Na stronie Sigma ProCentrum (http://www.sigma-procentrum.pl/) przy wyborze mocowań do wyboru są:
- canon
- sony
- nikon
- pentax
- sigma
- 3/4
Mały błąd, a jednak. Dla mnie wszystko w temacie :roll:
Może w takim razie teraz zrobić korpus z takim mocowaniem i będzie jak znalazł.

emc2
16.08.09, 01:31
Jeśli chodzi o 70-300 to nawiązywałem do wypowiedzi Ktotka: jeśli są to bliźniacze kontrukcje, to dlaczego Sigma nie wypuści pod swoją nazwą, ale taniej? Ale pewnie "nie może" wypuścić, bo dogadała się z Olympusem, że odsprzeda know-how tego obiektywu w zamian za to, że go nie wypuści pod swoją nazwą?

Po co produkować coś, co było by na 4/3 nieostre?
Aparaty z bagnetem Sigma to hobby właścicieli. Kiedyś pisałem, że SD9 i następcy sprzedawali się w ilości kilkuset egzemplarzy na świecie.

Można być zatem bardziej elitarnym kupując system Sigmy niż Leiki ;)

A jeśli chodzi o nieostrość, czy twierdzisz, że na 4/3 obiektywy Sigmy byłyby mniej ostre od odpowiedników w innych systemach? Czy, że ogólnie Sigmy są nieostre?

Sigma raczej nie dostaje pozwoleń od jakiegokolwiek producenta bagnetów.

Problem tylko w tym, że Olympus ogłosił system 4/3 otwartym, czyli teoretycznie dla każdego udostępnia specyfikację techniczną. Co innego Canon, tam nikt nikogo nie zaprasza, wręcz odwrotnie.
Zresztą najwięksi mają taką sprzedaż, że uszczknięcie nawet 1% daje więcej, niż pewnie 1/4 w 4/3. Ale nie wierzę, żeby Sigma sobie odpuściła 4/3 dobrowolnie, skoro ma już sporo szkieł, w których wystarczy zmienić bagnet.

Nie zabiłaby Olympusowi sprzedaży, bo Olek nawet nie ma takich szkieł w ofercie. A jak ma, to są takie drogie, że ich sprzedaż i tak leży.

Olek ma 50-200 za ok. 4000 zł obecnie, starsza wersja taniej (jeśli dotępna jeszcze?).
Sigma 50-150/2.8 to ok 2500-2800 zł.
Sigma 100-300/4 to ok. 4500-5000 zł. Niezbyt tanio, ale bardzo konkurencyjnie wobec 50-200.

Natomiast jest 70-200 oraz 105 i 150 makro. No i Bigma 50-500. I w gruncie rzeczy wpadło mi do głowy, że jeśli nawet Sigma ma związane ręce, to poniekąd dobrze dla 4/3. Dlatego, że Olympus mając jeszcze jakiekolwiek zyski z obiektywów dalej ciągnie ten wózek ze znaczkiem 4/3. Być może jakimś cudem pokrętna samurajska filozofia prowadzi właśnie taką ścieżką? Zwłaszcza, że jak niektórze twierdzą, do korpusów podobno dopłacają... ;)

epicure
16.08.09, 07:03
A jeśli chodzi o nieostrość, czy twierdzisz, że na 4/3 obiektywy Sigmy byłyby mniej ostre od odpowiedników w innych systemach? Czy, że ogólnie Sigmy są nieostre?

Szkło jakie jest, takie jest - ostrości mu nie przybędzie ani nie ubędzie. Pytanie tylko ile z tej rozdzielczości jest w stanie przerobić matryca.

C+
16.08.09, 07:12
Natomiast jest 70-200 oraz 105 i 150 makro. No i Bigma 50-500.

Z tele jest jeszcze pod 4/3

Sigma 300-800mm 1:5.6 APO EX DG HSM

Sigma 55-200mm 1:4-5.6 DC

Sigma 135-400mm 1:4.5-5.6 APO DG - już nieprodukowana

RadioErewan
16.08.09, 12:16
Twierdzę, że dysponując większą powierzchnią, można się obejść mniejszą rozdzielczością kątową obiektywu.
1500 lwph na APS da 1000 lwph dla APS-C i tylko 750 lwph dla 4/3. O ile 1000 lwph ujdzie, to 750 będzie żenujące.
Przypadkiem widać co Sigma wie o niektórych swoich obiektywach :-)

Pozdrawiam

emc2
16.08.09, 12:51
Z tele jest jeszcze pod 4/3

Sigma 300-800mm 1:5.6 APO EX DG HSM

Sigma 55-200mm 1:4-5.6 DC

Sigma 135-400mm 1:4.5-5.6 APO DG - już nieprodukowana

Zgadza się. Wymieniłem te, które mniej-więcej mieszczą się w przedziale 2000-4000 zł (za wyjątkiem droższej 50-500), bo uważam, że ten przedział jest mocno obstawiony w innych systemach, a słabo w 4/3. Za wyjątkiem 70-200, Zuiko 50-200 nie ma konkurentów w tym przedziale, nie licząc stałych szkieł macro Sigmy.

Twierdzę, że dysponując większą powierzchnią, można się obejść mniejszą rozdzielczością kątową obiektywu.
1500 lwph na APS da 1000 lwph dla APS-C i tylko 750 lwph dla 4/3. O ile 1000 lwph ujdzie, to 750 będzie żenujące.
Przypadkiem widać co Sigma wie o niektórych swoich obiektywach :-)

A co z Sigmą 55-200/4-5.6, nie jest chyba demonem rozdzielczości w APS-C, ale w 4/3 zainstniała.
Natomiast np. 50-150 było zaprojektowane dla APS-C i jest raczej chwalonym szkłem, porównywalnym z 70-200, czyli nie powinno być tak tragicznie w 4/3.