Zobacz pełną wersję : lampa do e-1
witam,
chcę kupić lampę do E-1, mam na to ok 1000zł. Czy ktoś używa jeszcze tego aparatu i jak sprawuję się Wasze lampy?
Kup nowego Metza z serii 48 a bedziesz zadowolony.Wiem bo miałem:-)Dokładnie typ 48 AF-1 z 870 PLN
Kaz de Wro
12.08.09, 18:20
Mając konkretna kasę, warto postawić na bardziej wydajną lampę.w tej cenie ca 1k, możesz już kupić przyzwoitą używkę na gwarancji, np. FL-50 lub Metz 58 AF-1 Oly.
FL-36 u mnie potrafił się ładować ca 8 sekund :oops: Jeżeli Metz 48 AF-1 ładuje się krócej niż FL-36, to na pewno jest godny rozważenia.
Ładuje sie zdecydowanie krócej,jezeli dobrze pamietam to ok. 3 sekund.
Ładuje sie zdecydowanie krócej,jezeli dobrze pamietam to ok. 3 sekund.
Max 3 sekundy, zazwyczaj szybciej.
czytałem o tym metz`u `48 af-1 na forum. bywają z nim problemy. wiecie coś więcej na ten temat?
czytałem o tym metz`u `48 af-1 na forum. bywają z nim problemy. wiecie coś więcej na ten temat?
Mnie się paliła szybka na palniku.
Ja kupilem swego czasu uzywke FL-50, zdecydowanie polecam:
lampa trwala
palnik dobrze chlodzony
wiec bez obaw ze sie kupi cos mocno zuzytego.
Do tego zyskujesz wieksza moc niz w metz 48.
GN 50 przy 85mm (jak w fl50) to mniej wiecej tyle co 58 przy 105mm w metzie. Zwykle i tak sie wali w sufit, wiec zysk liczby przewodnij przez wieksze skupienie swiatla sie nie sprawdzi ;-)
Do tego ladowanie 1-4s, wazna sprawa.
Owocnych zakupow!
W tej kasie jestem za FL50 super lampa super wykonanie.
HrabiaMiod
13.08.09, 10:18
Sam używam zestawu FL50 i e1 i zdecydowanie ten duet polecam. Nie wiem jak teraz kształtują się ceny, jak dokładnie pracuje metz, ale fl50 możesz być pewien - świetnie wykonany, niezawodny, mocny sprzęt. Na nowych i dobrych aku/bateriach przy używaniu w średnio oświetlonej sali lampa jest gotowa zanim pomyślisz o kolejnym kadrze. Jest mocna, nigdy jeszcze mi nie zabrakło jej mocy, świetnie wykonana. Polecam.
black_bird
13.08.09, 10:21
popieram zdanie hrabiego ...
Bardzo trwałe są moje Metze zar owno MZ50/5 jak i MZ1i- ta jest znacznie wygodniejsza, choć troszke chyba wieksza od FL50, z kostka pod Olympusa zaplciłem za nią 250zł, ładuje się szybko, realizuje wszystko oprocz ttl, lecz automatyke ma tak przewidywalną, że można sobie ttl podarować. Mam jeszcze inne starsze lampy i chętnie używam tych z manualnym podziałem błysku. Nic nie jest w stanie zmylić takiego manualnego potworka.
czesc Ch.
p.s. nie do konca jestem przekonany o celowości zakupu drogiej lamy systemowej.
Dobrą alternatywą jest wydajna prądowo i mocna lampa Metza starszego typu np. MZ2 lub 3 z dwoma palnikami i swietnie wykonanym wysówanym dyfuzorkiem. Myślę, że można zerwac do 400 zł. W naprawdę dobrym stanie.
Czy da się wyzwalać FL50R bezprzewodowo za pomocą E-1? To głównie spowodowało że do wczorajszej sesji użyłem E-520 zamiast E-1.
Czy da się wyzwalać FL50R bezprzewodowo za pomocą E-1?
E-1 nie posiada wbudowanej lampy, więc podpięcie do niego FL50R lub Metz'a 58AF-1 pozwoli wyzwolić każdą w/w lampę lub inną wyposażoną w tryb "slave". W tym przypadku trzeba posiadać dwie lampy pracujące w trybie bezprzewodowym, z których co najmniej jedna (ta zamocowana na korpusie) pracować musi w trybie "master".
Pozdrawiam.
Ja swojego E1 uzywam z Metzem 48i. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Wszystko hula jak powinno.