Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowa pasja

wojtas81
12.08.09, 11:57
Witam wszystkich serdecznie. Jestem od niedawna na forum i jak narazie to więcej czytałem niż pisałem. Fotografią zajmuje się od czterech miesięcy i już mogę stwierdzić, że stała się moją nową pasją. Nie mam zbyt dużego doświadczenia, ale poświęcam wiele czasu żeby na naukę i praktykę. Parę dni temu byłem na Mazurach i zrobiłem parę fotek Olympusem E-520, który nie dawno zakupiłem. Proszę o ocenę moich zdjęć oraz jak najwięcej uwag co zrobiłem źle, a pewnie będzie takich sporo :grin:. Pozdrawiam i czekam na ocenę.

Karol
12.08.09, 12:13
Po pierwsze - foty są za duże, za ciężkie, wolno się wczytują.
Na potrzeby prezentacji na forum pliki 800x600 pix w zupełności wystarczą.

wojtas81
12.08.09, 12:24
U mnie otwierają się bez problemu, może kwestia łącza. Kolejne będą 800x600 żaden problem.

clorox
12.08.09, 13:50
To ja może skrobnę moje wrażenia. Dobrze by było gdybyś przeczytał regulamin wstawiania fotek oraz numerował zdjęcia.

1) Całkiem fajnie - moim zdaniem lepiej przyciąć do kwadratu lub tak, żeby było bardziej symetrycznie
2) Centralny motyw w dodatku otoczony dużą ilością wolnej przestrzeni. Co wg ciebie jest tematem zdjęcia? Ptaki czy woda.
3) Jak wyżej. Co jest tematem zdjęcia?
4) Trochę za dużo się dzieje w kadrze zarówno na pierwszym planie jak i w tle. Nie bardzo mozna się skupić na jednym elemencie.
5) Tak jak 2) i 3) centralnie, dużo się dzieje. Lepiej ciąć ciaśniej żeby eksponować główny motyw, albo robić szersze ujęcie z głównym motywem w mocnym punkcie.

Na plus serii poprawna ekspozycja i ostrość.

To oczywiście moje spostrzeżenia, z którymi można się nie zgadzać. Pozdrawiam i życzę dużo swiatła :wink:

k@czy
12.08.09, 19:22
niestety nie doczekalem, az sie zaladuja... za duze i nie moge powiedziec, czy powinny byc w tym watku, czy w watku dla poczatkujacych :) niech inni osadza.
pzdr

wanilia
12.08.09, 21:16
Pierwsze najciekawsze, choć kadrowanie centralne nie jest najtrafniejsze, pozostałe nie zatrzymały mojej uwagi na dłużej.:)

przemoa
12.08.09, 21:41
cztery miesiące i juz w ocenie zdjęć???? a wątek dla początkujących dla ciebie rozumiem za niski poziomem?

wojtas81
12.08.09, 22:32
Oto kolejna seria. Spływ kajakowy po rzece Krutnia. Pomniejszyłem zdjęcia do rozmiaru 800x600 może teraz będzie lepiej.

wojtas81
12.08.09, 23:08
Dziękuje za uwagi z pierwszej sesji mam nadzieję, że się przydadzą. Moim zdaniem druga sesja trochę lepsza, ale to tylko moje zdanie. Teraz czekam na waszą krytykę:grin:

helmuth
12.08.09, 23:24
Gdybyś mógł pokazać na zdjęiach więcej kwiata a mniej wody. Na 1, kwiat za mały, ginie w kadrze. Gdyby choć pod innym kątem, tak żeby roślina z lewej, była trochę odsunięta od kwiata :roll:
Pozostałe lepiej ale też za szeroko, na dodatek na 3 jakiś "młodzik", dopiero co się otworzył. Najlepsze MZ, 2. tylko trochę ciaśniej i popracować suwakami :grin: , np tak:

wojtas81
12.08.09, 23:55
Warunki były dość trudne ponieważ zdjęcia robiłem z kajaka, prąd był dość duży i ciężko było utrzymać go odpowiednie pozycji.

k@czy
13.08.09, 00:03
teraz rozmiar ok, ale niestety slabo to widze ... ;)
za centralnie, nieostro, mdle kolory, banalnie. z ostatnich trzech najslabsze pierwsze. unikaj centralnych kadrow i balaganu w kadrze.
pzdr