Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Moja droga do zakupu lustrzanki - E-520

Milosz
10.08.09, 13:43
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. Jest to mój pierwszy post, w którym chciałbym się jednocześnie ze wszystkimi przywitać :) Mam na imię Miłosz i jestem z Poznania. Poniżej zamieszczę małe rozpoznanie ze sklepów fotograficznych oraz pochwalę się co i dlaczego zakupiłem - może komuś się to przyda, jeśli niepotrzebnie założyłem nowy temat o Olympusie e-520 proszę Moderatora o przeniesienie postu do jakiegoś innego tematu :)

Do rzeczy:

Jestem początkujący i sprzęt o którym będzie dalej mowa będzie to moja pierwsza lustrzanka. Ceny śledzę już od jakiegoś czasu ale decyzja o zakupie zapadła dopiero w zeszłym tygodniu. Niestety...ceny sporo podrożały... Dodatkowo jestem ograniczony tym, że w grę wchodzi zakup na raty. Pierwsza wersja była taka, że aparat nie będzie kosztował więcej jak 2000zł. Wymyśliłem sobie Olympusa E-420, ale po wizycie w sklepie i przestudiowaniu kilku testów postanowiłem, że będzie to jednak E-520. I teraz drodzy Państwo pojawił się problem - wersji z podstawowym kitowym obiektywem nie ma prawie nigdzie!!! Chodzi oczywiście o sklepy nieinternetowe ze względu na raty...Ok, była w ostatni weekend promocja w Saturnie ostatnie 3 sztuki z jednym obiektywem za 2200 - 22% VATu lub ostatnia sztuka Double Kita za 2800 - 22% VATu. Promocja świetna bo za aparat wychodzi 1716zł lub 2184 za bogatszy pakiet...niestety pani od systemu ratalnego rozwaliła mnie na łopatki... przy ratach na kwotę 2500zł (wiadomo trzeba kupić torbe karte itp.) na 24 miesiące miesieczna opłata to 150zł!!! Nie trudno obliczyć, że (24 x 150) - 2500 = 1100zł... tyle przepłaciłbym przez te 2 lata...pomyślałem, że nigdy w życiu i podziękowałem.
Kolejną opcją było MediaMarkt, w moim mieście są 2 salony tej firmy w jednym Zestaw Double Kit kosztował 2599 a w drugim 2699 (ciekawe dlaczego?), niestety raty 0% tylko na 10 miesiecy a innych rat nie chciałem, żeby nie przepłacać, niestety w MM brak E-520 z jednym obiektywem - był za to E-620 za 2699.
A więc lekko zdegustowany - przedewszystkim złodziejstwem systemów ratalnych zainteresowałem się ofertą EuroRtvAgd 30*0%...z lekkim dystansem bo koleżance wcisnęli kiedys jakąś kartę kredytową.
Zaczęło się studiowanie oferty i w grę wchodziły:

Olympus E-520 + 14-42 mm ED + 40-150 mm ED - 2499zł

Olympus E-520 + 14-42 mm ED - 1939zł

Niestety sklep Euro ma jakąś pop...szoną za przeproszeniem politykę i nie udostępnia numerów telefonów do sklepów...i co z tego że mozna sprawdzić dostępność na stronie skoro po udaniu się do sklepu okazywało się, że jest akurat 1 sztuka i to akurat z wystawy??? No ogólnie lipa, dodam dla zainteresowanych że wersji za 1939 nie ma chyba w zadnym EuroRtv w kraju. Wpadłem na pomysł, że zamówię przez internet - i tutaj czekała kolejna "niespodzianka" - wersja droższa nie była możliwa do zamowienia w ten sposob czyli albo z ekspozycji wymacaną przez klientów albo wogóle, a co do wersji tańszej - "dostępność na zamowienie" czyli dopiero po 7 dniach zadzwonia ile czasu trzeba czekać a z tego co powiedziala jedna ekspiedientka przeważnie jest to okres 2-3 tygdoniowy. Dodam ze w sobote wyjeżdzam i aparat by się przydał. Przepuściłem więc przez filtr wszystkie aparaty dostępne w ciągu 48 godzin i powiększyłem fundusz do 3000 - 3200zł.

Oto jaki miałem wybór - po skreśleniu produktów Sony - nie wiem jakoś nie jestem przekonany chociarz poza macaniem w sklepie nie miałem z tymi aparatami żadnej styczności.

Canon EOS 450D + 18 - 55 mm IS - 2699zł

Nikon D5000 18-55 VR Kit + karta SDHC 4GB - 2939zł

Canon EOS 450D + Tamron AF 18-200 mm + karta 4 GB - 2999zł

Nikon D5000 18-55 VR Kit + torba + karta SDHC 4GB - 2999zł

Olympus E-520 + 14-42 mm ED + 70-300 mm ED - 2999zł

Nikon wydaje się fajnym aparatem ale niestety naczytałem się w internecie o duzej ilości wadliwych egzemplarzy, został Canon i Olympus....wybrałem Olympusa bo:
- mam dwa obiektywy
- mam stabilizację obrazu
- mam 24 miesiące gwarancji a nie 12

pozatym, gdybym stwierdził, że obiektyw 70-300 nie jest mi potrzebny to zawsze moge go sprzedać - myśle ze skoro cena w EuroRtv to ok.1500zł a w sklepach internetowych zaczyna się od 1300zł, moglbym go sprzedać za jakiś 1000 co da mi cenę zakupu równą zestawowi z jednym obiektywem i na jedno wyjdzie:)

Zamówienie złożyłem dzisiaj towar mam odebrać jutro po 15, czyli całkiem sprawnie to poszło. Troche obawiałem się tych rat, ale na infolinie zostałem poinformowany, że zarówno karta kredytowa jak i ubezpieczenie nie są obowiązkowe - czytałem wiele negatywnych informacji na ten temat, mam nadzieję że jutro obsługa nie będzie mi chciała wcisnąć na siłę czegoś czego nie chce i nie musze brać - bede walczył i zdam jutro relacje:)

Może moje wypociny się komuś przydadzą, ceny które wypisałem powyżej obowiązują z sklepie internetowym, przy normalnych zakupach jest drożej. Rozważałem też zakup E-620 ale w Euro w ciągu 48 godzin dostepny jest jedynie zestawe z "pancake" za około 3300. Mam nadzieję że po przeczytaniu wielu wątków na różnych forach dokonałem słusznego wyboru i nie będe żałował, jestem tak szczęśliwy ze musiałem się z kimś tym podzielić i zarejestrowałem się tutaj:P Może niedługo wrzuce jakieś fotki zrobione nowym sprzętem. Dodam że do tej pory mialem niewielki kontakt z lustrzankami bawiłem się EOSem 400D i E-410 znajomych i cieżko mi powiedzieć które są lepsze. Wielkich roznic pomiedzy fotosami zamieszczonymi w internecie też nie zauważyłem - no może przy maksymalnym powiększeniu coś widać ale nie dajmy się zwariować:)

Mam nadzieję ze moj elaborat nie zostanie potraktowany jako jakiś spam - jest to poprostu opis drogi do zakupu sprzętu który jak się okazuje nie jest taki łatwy :) Mam nadzięję że to też początek drogi do robienia fajnych zdjęć:)

Pozdrawiam serdecznie i ciesze się, że zasiliłem grono użytkowników Olympusów ;)

Tojfi
10.08.09, 14:29
Witaj na forum.

Na pewno nie będziesz żałować zakupu. A i wątpię czy sprzedasz ZD 70-300 bo to fajne szkiełko, które sprawdza się nawet przy makro. :)

Też mam ten zestaw i ani razu nie żałowałem wyboru, bo to słuszny wybór :) .

Mirek54
10.08.09, 16:01
Brak mi w Twoim poscie argumentacji dlaczego chcesz kupic lustrzanke,jaka fotografia Ciebie interesuje,co chcesz fotografowac i dlaczego.
Jedyne co przeczytalem to to ,ze wszedzie za drogo i wszyscy chcieli Ciebie oszukac a Ty sie nie dales.

maj0nez
10.08.09, 16:09
Jak bym miał decydować jeszcze raz o zakupie nowej lustrzanki to decyzja prosta korpus + 14-54, Fl-50, sigma 30mm 1.4, 40-150 stary i inne... typ taka była by kolej rzeczy i zakupów. Ale oczywiście gratki dla Ciebie wyboru.

epicure
10.08.09, 20:30
Tyle zachodu, a zakupów na raty można dokonać praktycznie w każdym sklepie internetowym bez wychodzenia z domu.

Milosz
10.08.09, 21:33
Brak mi w Twoim poscie argumentacji dlaczego chcesz kupic lustrzanke,jaka fotografia Ciebie interesuje,co chcesz fotografowac i dlaczego.
Jedyne co przeczytalem to to ,ze wszedzie za drogo i wszyscy chcieli Ciebie oszukac a Ty sie nie dales.

Do jakiegoś czasu używałem zwykłego naprawdę przeciętnego kompakta w trybie auto, zdjęcia u cioci na imieniach, z wypadów itd itp i nie miałem wtedy potrzeby posiadania czgoś lepszego - bo i tak bym tego nie wykorzystał. Od momentu jak kolega dał mi sie pobawić swoją lustrzanką stwierdziłem, że to świetna zabawa. Od zeszłego roku bawię się wiec ustawieniami manualnymi w kompakcie, co fotografuje? Widoki, samochody, ludzi, zwierzęta wszystko co się da:) To tylko zwykły kompakt do tego kilkuletni i zdjęcia nie są zbyt dobrej jakości, chciałem zrobić krok naprzód, może pobawić się w makro, nie wiem jeszcze dokładnie jak wspomniałem to moja pierwsza lustrzanka:)

Co do tego, że wszyscy chcieli mnie oszukać, nie chodziło mi o to. Chociarz uważam, że sytuacja gdzie zadłuzamy sie na 2500 a oddajemy 3600 to lekkie ździerstwo - przynajmniej dla mnie. Znam osoby które dopiero jak wrócą do domu policzą to wszystko i chwytają sie wtedy za głowe, nie skalkulują wszystkiego w sklepie gdyz są podekscytowani zakupami, a przeciez oprocentowanie to tylko 1%. Może poprostu ktoś ktoś planuje podobny zakup i mocniej się nad tym nie zastanawiał, a teraz przeczyta i mu się to przyda:) Podobnie jak to, że można jechac do sklepu w ktorym dokonałem zakupu i nie zastać towaru opisanego na stronie jako dostepny. Nie chciałem się żalić bo nie o to chodzi:)

Tyle zachodu, a zakupów na raty można dokonać praktycznie w każdym sklepie internetowym bez wychodzenia z domu.

Zgadza się, jednak w sklepach tych są raty 1%, przeczytaj wyżej jak ten 1% wychodzi w rzeczywistości. Do tej pory nie wiem jak ta Pani to naliczyła no ale niech jej będzie. Miałbym sprzęt wart 2500 za cenę 3600, no to wole mieć lepszy sprzęt za 3000 i 600zł w kieszeni. Poprostu lubie przemyślane zakupy. Mam nadzieję tylko, że sam wybór towaru był dobry:) Okaze się jak poobcuje troche z moją pierszą lustrzanka :)
Pozdrawiam

Darekw1967
10.08.09, 22:41
Pozdrawiam serdecznie i ciesze się, że zasiliłem grono użytkowników Olympusów ;)

Witaj

Czytajac to co napisales odnioslem wrazenie ze zdecydowales sie
na Olka i pod ten wybor tak troche zbudowales sobie wlasna
teorie drogi wyboru tego sprzetu ;)

Wlasciwie to nawet nie napisales do czego ma byc preferowany
sprzet i jakie masz wymagania.

Nie moge sie zgodzic z tym ze niedobrze piszesz o produktach
innych firm.

Nie kieruj sie tym co tam gdzies ktos napisal... tylko wez do reki
i sam potestuj co mozna danym narzedziem zrobic ;) i jeszcze obejrzyj
pare tysiecy zdjec na

http://www.pbase.com/

Na koniec ciesze sie ze bedziesz mial wymarzony sprzet
i zycze Ci udanych zdjec ;)

Pozdrawiam

Karol
10.08.09, 23:01
Witaj na Forum! Jestem pod wrażeniem opisu. Widać, że jak się zabierasz za coś to robisz to na poważnie i świadomie, czy to zakup aparatu, czy pisanie na forum ;-) Na pewno Olek da Ci sporo frajdy i zabawy. Jakbyś ZD 70-300 chciał sprzedać to za wspomnianą kwotę z pewnością szybko znajdziesz nabywcę. W mojej stopce znajdziesz link do poczytania o tym obiektywie, trochę moich subiektywnych uwag.

Milosz
11.08.09, 07:43
ktotek czytałem test już wczoraj - super opracowany, wiem teraz czego mogę się po tym obiektywie spodziewać i po tym co przeczytałem i zobaczyłem mogę sądzić że go nie sprzedam;)
Co do samego zakupu starałem się nabyć sprzęt który ma najlepszy stosunek ceny do jakości, za aparat z jednym obiektywem 3 tys to jak dla mnie troszke dużo jak dla amatora, ale za drugi obiektyw jestem w stanie tyle zapłacić :) Myślałem jeszcze intensywnie nad E-620 podobno lepszy autofokus i ten ekranik, ale E520 lepiej leży mi w ręku - jest troszke wiekszy. Pozatym i tak jestem pod wrażeniem fotek jakie ludziska robią E520tką i zanim się tego naucze też pewnie troche minie - jak to gdzieś przeczytałem - aparat sam dobrych zdjęć nie zrobi:) A wogóle wydaje mi się, że w tej chwili Olympusy maja najlepszy stosunek cena/jakość i do tego dłuższa gwarancje niż np. Nikon i Canon.

Nie moge sie zgodzic z tym ze niedobrze piszesz o produktach
innych firm.

Nie kieruj sie tym co tam gdzies ktos napisal... tylko wez do reki
i sam potestuj co mozna danym narzedziem zrobic ;) i jeszcze obejrzyj
pare tysiecy zdjec na

http://www.pbase.com/

Pozdrawiam

Nie, nie, nie :) Nie pisałem źle, co do kierowanie się tym co ktoś napisał...to przecież o Olkach piszą, że szumią, że Canon/Nikon lepsze itd:P A jednak po obejrzeniu zdjęć z testów na optyczne.pl wybrałem Olka ;)
Dzięki za linka - świetne fotki tam są :)

Pozdrawiam

Pi0trazy
11.08.09, 08:48
Milosz. Wysokość rat to jedno ale czasem są fajne inne punkty umów kredytowych. Kupowałem zmywarkę w EuroAgd i sympatyczna pani mnie poinformowała, że niezależnie od tego na ile rat rozłożę sobie kredyt jeżeli spłacę go w sześciu jest to równoznaczne z zerwaniem umowy kredytowej. Wynikiem tego było, że kupiłem normalnie po cenie sklepowej w sześciu ratach. Owszem to nie to co 12 czy 24 ale i tak lepsze niż wydawanie całej gotówki.

PS: Oczywiście opcja się sprawdziła.

Alex-ander
11.08.09, 09:01
Może troche nie w temacie (post powinien chyba znaleźć się w wątku "Dobra cena", ale dla osób poszukujących okazji cenowych (chyba większość z nas), chciałem zwrócić uwagę i polecić regularne sprawdzanie cen w sieci Auchan (chyba już była o tym mowa na forum).
Wizytując zupełnie przypadkiem Białystok jakies 2 tygodnie temu zajrzałem do ichniego Auchan, a że akurat szukałem aparatu na prezent dla rodziców (po awarii poprzedniego), wielce zadowolony opuściłem mury sklepu z E-520 double kit w cenie 1998 zł. :grin: Porównując to do średniej 2599 zł w innych sklepach, to chyba nieźle, nieprawdaż?
Mieli jeszcze w ofercie double kita z 70-300, czyli to co nabył kolega zakładający niniejszy wątek. Cena 2799 zł. Mocno sie zastanwiałem nad tą opcją i przejęciem teleobiektywu, ale że miał być to prezent, to dzielenie zestawu nie wyglądałoby chyba zbyt dobrze... :roll:

Milosz
11.08.09, 09:41
Alex-ander - większość marketów w moim mieście sprawdziłem :) Ale niestety zbyt wielu lustrzanek nie mieli - np w Realu w King Krossie (Poznaniacy wiedzą gdzie) nie było żadnej lustrzanki. W Auchan w Komornikach pod Poznaniem była jedna okazja - Nikon D60 za 1999, w MediaMarkt chcieli za niego około 2300zł. Czyli wygląda na to, że to co zostało w marketach jest jeszcze w starej lepszej cenie.
Gratuluje upolowania sprzętu w dobrej cenie ;) Niestety mój tour de market nie zakończył sie owocnie:(

gsh
11.08.09, 14:05
Niestety sklep Euro ma jakąś pop...szoną za przeproszeniem politykę i nie udostępnia numerów telefonów do sklepów...i co z tego że mozna sprawdzić dostępność na stronie skoro po udaniu się do sklepu okazywało się, że jest akurat 1 sztuka i to akurat z wystawy??? No ogólnie lipa, dodam dla zainteresowanych że wersji za 1939 nie ma chyba w zadnym EuroRtv w kraju.

Przerabiałem EURO RTV nie raz. Jak chcesz sprawdzić dostępność produktu to idziesz do pierwszego lepszego EURO, pytasz sprzedawcę o dany produkt który Cię interesuje żeby sprawdził w którym jest sklepie + prosisz o info czy to wystawówka czy mają tam więcej produktów na stanie. Następnie zamawiasz sobie ten produkt przez sklep w którym jesteś, a oni już sobie go ściągną do siebie. Nic za to nie płacisz. Sprzedawca/Kierownik będzie happy że sprzedał towar przez swój sklep bo cisną ich targety. Zaznaczasz tylko, że towar po przesłaniu do docelowego sklepu obejrzysz sobie i sprawdzisz czy nie wciskają Ci wystawówki, a jak nie będzie Ci pasował to go nie kupisz i tyle. Ja tak brałem a410, zamawiałem polar HOYA ostatnio, kiedyś jeszcze parę pierdół agd. Jeżeli ktoś nie będzie Ci chciał sprawdzić przez wewnętrzny system stamy innych sklepów to znaczy że trafiłeś na sprzedawce lesera i upieraj się aby Ci to sprawdził.

Podobnie jest z towarem który oferują w sprzedaży przez net, a którego nie ma na stanie sklepów. Idziesz do sklepu, zamawiasz produkt i jeżeli zrobisz to przed 19 to masz go jutro do odebrania. Jak masz blisko do EURO to nie masz kosztów wysyłki z ich magazynu do Ciebie tylko sam to sobie odbierasz.

Karol
11.08.09, 14:21
Przerabiałem EURO RTV nie raz..
Ja też. Kupiłem u nich całkiem niedawno kilka rzeczy, cena była tak atrakcyjna, że zamawianie przez Internet i czekanie na towar traciło sens. Kluczem do zadowolenia jest świadomość zakupu. Niedawno czekając na swoją kolej byłem świadkiem jak 3-osobowa rodzina kupowała lustrzankę na raty. Wstępny budżet 2500, skończyło się kwotą ponad 3500zł. Sprzedawca był tak przekonujący i tak mieszał, że kupujący w końcu stwierdzili - niech pan tak zrobi żeby było dobrze. I zrobił - dołożył jakieś dziwne ubezpieczenie sprzętu i trochę rupieci, tak na moje oko zupełnie nieprzydatnych :roll:. I wcale to nie krytykuję sprzedawcy, jakbym miał sklep, zaproponowałbym mu pracę ;-)