PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z niebem na zdjeciach

NUKEM
8.08.09, 22:31
Witam

Mam pewien problem który zaczyna mnie wkurzać..
Gdy robię fotkę z ładnym niebieskim niebem to na tym niebie zamiast jednolitej barwy robi się coś dziwnego..
W załącznikach przykładowe fotki. Jest to bardzo denerwujące. Ale nie zawsze się tak dzieje. Co z tym zrobić ? Czy u was też coś takiego się robi ?
Aparat E-510 + kitowy 14-42 (na innych obiektywach też się tak dzieje).

Mirek54
8.08.09, 22:41
na innej karcie tez tak sie robi?

NUKEM
8.08.09, 22:57
Nie wiem, nie mam innej karty..
Czy to możliwe żeby działo się tak przez kartę pamięci ?

Mirek54
8.08.09, 23:19
Czy to możliwe żeby działo się tak przez kartę pamięci ?

Nie wiem czy to mozliwe,ale droga eliminacji mozna zawezic krag podejrzanych.Obraz wyglada tak jak by karta graficzna w kompie miala kiepskie stery,ale to nie ma chyba nic wspolnego,bo piszesz,ze nie zawsze tak wychodzi.Moze zobacz czy jak bedziesz robic w max rozdzialce jpg to tez tak bedzie,lub zrob w rawach.

dog_master
8.08.09, 23:24
A zresetuj ustawienia w aparacie ;) Bo może masz ustawioną np. najsłabszą jakość obrazu?

NUKEM
8.08.09, 23:48
Ustawienia mam HQ w najwyższej rozdzielczości.
Jutro popróbuję z SHQ.

No ale ciekawe że ten efekt na fotkach występuje tylko na niebie i tylko wtedy gdy jest ono niebieskie :???:

coolgago
8.08.09, 23:56
To wygląda bardziej na problem przy kompresji do formatu JPG.

Może dziać się tak w przypadku błędów w czasie pracy procesora lub problemu z transferem danych w pamięci.
Praca procesora może być zakłócona przez słabe zasilanie.

Radzę sprawdzić czy dzieje się takie coś, gdy akumulator słabnie lub na innym akumulatorze.

dog_master
9.08.09, 00:09
Ja bym jeszcze sprawdziła:
- pliki RAW
- JPGi wywołane z RAWów w aparacie
- JPGi wywołane z RAWów na komputerze
Czy te zdjęcia po drodze z aparatu na forum przeszły przez jakiś program? Może on jakoś domyślnie kompresuje...?

romek1967
9.08.09, 00:24
Czy te zdjęcia po drodze z aparatu na forum przeszły przez jakiś program? Może on jakoś domyślnie kompresuje...?

EXIF pokazuje że były PSute

irek50
9.08.09, 03:31
Ja podejrzewam (a nawet jestem pewny) błędną obróbkę na poziomach (levels w PS) --dodatkowo z plików kompresowanych stratnie (jpg HQ).Dowodem na to są pasma wygięte w stronę jaśniejszych obszarów nieba. Radą jest obróbka rawa (orfa) w 16 bitach i dopiero potem takie manewry z levelsem. Na koniec zamiana na 8bit.--pozdrawiam
--------------------------------------------------------------------------------------
ps: Najlepsza rozdzielczość nie ma tu nic do rzeczy. Liczy się w tym wypadku bardzo stratna kompresja HQ, która psuje właśnie przejścia między tonami i kolory. Może trochę pomoże SHQ, ale najwłaściwsza metoda to rawy wywoływane w 16 bitach...

motoko
9.08.09, 04:41
Miałem coś takiego po przepuszczeniu fotki (RAW wołany w PS2) przez Neat Image.
Daj coś prosto z aparatu, SHQ jpeg, byle był bez PSucia.

RadioErewan
9.08.09, 05:30
W poligrafii na banding gradientów o dużej szerokości i małej różnicy walorów stosuje się dodanie szumu. Tu też by pomogło.

Pozdrawiam

NUKEM
9.08.09, 08:43
PS'a użyłem tylko do zmniejszenia fotek by się szybciej wczytywały na forum.
Oczywiście te pasy na niebie wychodzą prosto z aparatu, nnie są tworzone przez PS.

OK, dziś popróbuję z SHQ i w rawach, wieczorem dam znać i wstawię fotki.

Dzięki wszystkim za pomoc :wink:

Punisher89
9.08.09, 09:56
U mnie podobny efekt robił się przy składaniu panoram w PS, działo się tak ponieważ zaczeło mu brakować pamięci podrecznej ( duża ilość zdjęć i pełnej rozdzieloczości).

PiterS
9.08.09, 10:14
Robię zdjęcia tylko w HQ i kompresji 1/4 ale takiego efektu nigdy nie miałem. Obiektyw kit 14-42 + polar Hoya. Nie bawię się w obróki z RAW bo po tygodniowym wyjeździe zwykle mam grubo ponad 1000 zdjęć. Wygląda to na zbyt małą paletę kolorów. Dla przykładu dwie fotki z z okolic Tatr z dużym udziałem nieba.

http://img37.imageshack.us/img37/1012/foto1hqd.jpg

http://img35.imageshack.us/img35/8070/foto2njq.jpg

skow
9.08.09, 11:00
Gdy robię fotkę z ładnym niebieskim niebem to na tym niebie zamiast jednolitej barwy robi się coś dziwnego..

Był już tutaj opisywany podobny problem.

Przeczytaj wątek:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16181

Te zdjęcia wyglądają jak GIFy z 256 kolorami.

irek50
9.08.09, 14:25
PS'a użyłem tylko do zmniejszenia fotek by się szybciej wczytywały na forum.
Oczywiście te pasy na niebie wychodzą prosto z aparatu, nnie są tworzone przez PS.

OK, dziś popróbuję z SHQ i w rawach, wieczorem dam znać i wstawię fotki.

Więc się bardzo pomyliłem w ocenie skoro nie ruszałeś poziomów w PS... Może to coś gorszego np. błąd przetwarzania w aparacie . Przed ewentualnym serwisem można jeszcze wyjąć akumulator na dłuższy czas --może coś się zresetuje...

NUKEM
9.08.09, 21:23
Ok zagatkę rozwiązałem :-P

Problem tkwił w kompresji , miałem ustawione 1/12 (czyli największą) która powodowała duużą stratę jakosci.

Na koniec dzisiejsza fotka , którą uważam za bardzo udaną :grin:

irek50
9.08.09, 22:26
No to wszystko jasne...Ustaw kontrast na mniejszą wartość przy JPG--pozdrawiam

kateb
10.08.09, 08:13
Ok zagatkę rozwiązałem :-P

Problem tkwił w kompresji , miałem ustawione 1/12 (czyli największą) która powodowała duużą stratę jakosci.

Na koniec dzisiejsza fotka , którą uważam za bardzo udaną :grin:
poczytaj jeszcze o światłach, przepałach i porady dotyczące ustawień kontrastu w e-510 (za irkiem)

Darekw1967
10.08.09, 12:15
Witam

Zalecam robic RAW + JPG dla... spokojnosci.

Nie zawsze soft aparatu dobrze wyciagnie niebo w JPG-ach.
Chodzi mi tutaj bardziej o przedwczesne wypalanie nieba w JPG-u ;) gdy
w RAW-ie niebo... jest ;)

Pozdrawiam