Zobacz pełną wersję : Problem z niebem na zdjeciach
Witam
Mam pewien problem który zaczyna mnie wkurzać..
Gdy robię fotkę z ładnym niebieskim niebem to na tym niebie zamiast jednolitej barwy robi się coś dziwnego..
W załącznikach przykładowe fotki. Jest to bardzo denerwujące. Ale nie zawsze się tak dzieje. Co z tym zrobić ? Czy u was też coś takiego się robi ?
Aparat E-510 + kitowy 14-42 (na innych obiektywach też się tak dzieje).
na innej karcie tez tak sie robi?
Nie wiem, nie mam innej karty..
Czy to możliwe żeby działo się tak przez kartę pamięci ?
Czy to możliwe żeby działo się tak przez kartę pamięci ?
Nie wiem czy to mozliwe,ale droga eliminacji mozna zawezic krag podejrzanych.Obraz wyglada tak jak by karta graficzna w kompie miala kiepskie stery,ale to nie ma chyba nic wspolnego,bo piszesz,ze nie zawsze tak wychodzi.Moze zobacz czy jak bedziesz robic w max rozdzialce jpg to tez tak bedzie,lub zrob w rawach.
A zresetuj ustawienia w aparacie ;) Bo może masz ustawioną np. najsłabszą jakość obrazu?
Ustawienia mam HQ w najwyższej rozdzielczości.
Jutro popróbuję z SHQ.
No ale ciekawe że ten efekt na fotkach występuje tylko na niebie i tylko wtedy gdy jest ono niebieskie :???:
To wygląda bardziej na problem przy kompresji do formatu JPG.
Może dziać się tak w przypadku błędów w czasie pracy procesora lub problemu z transferem danych w pamięci.
Praca procesora może być zakłócona przez słabe zasilanie.
Radzę sprawdzić czy dzieje się takie coś, gdy akumulator słabnie lub na innym akumulatorze.
Ja bym jeszcze sprawdziła:
- pliki RAW
- JPGi wywołane z RAWów w aparacie
- JPGi wywołane z RAWów na komputerze
Czy te zdjęcia po drodze z aparatu na forum przeszły przez jakiś program? Może on jakoś domyślnie kompresuje...?
Czy te zdjęcia po drodze z aparatu na forum przeszły przez jakiś program? Może on jakoś domyślnie kompresuje...?
EXIF pokazuje że były PSute
Ja podejrzewam (a nawet jestem pewny) błędną obróbkę na poziomach (levels w PS) --dodatkowo z plików kompresowanych stratnie (jpg HQ).Dowodem na to są pasma wygięte w stronę jaśniejszych obszarów nieba. Radą jest obróbka rawa (orfa) w 16 bitach i dopiero potem takie manewry z levelsem. Na koniec zamiana na 8bit.--pozdrawiam
--------------------------------------------------------------------------------------
ps: Najlepsza rozdzielczość nie ma tu nic do rzeczy. Liczy się w tym wypadku bardzo stratna kompresja HQ, która psuje właśnie przejścia między tonami i kolory. Może trochę pomoże SHQ, ale najwłaściwsza metoda to rawy wywoływane w 16 bitach...
Miałem coś takiego po przepuszczeniu fotki (RAW wołany w PS2) przez Neat Image.
Daj coś prosto z aparatu, SHQ jpeg, byle był bez PSucia.
RadioErewan
9.08.09, 05:30
W poligrafii na banding gradientów o dużej szerokości i małej różnicy walorów stosuje się dodanie szumu. Tu też by pomogło.
Pozdrawiam
PS'a użyłem tylko do zmniejszenia fotek by się szybciej wczytywały na forum.
Oczywiście te pasy na niebie wychodzą prosto z aparatu, nnie są tworzone przez PS.
OK, dziś popróbuję z SHQ i w rawach, wieczorem dam znać i wstawię fotki.
Dzięki wszystkim za pomoc :wink:
U mnie podobny efekt robił się przy składaniu panoram w PS, działo się tak ponieważ zaczeło mu brakować pamięci podrecznej ( duża ilość zdjęć i pełnej rozdzieloczości).
Robię zdjęcia tylko w HQ i kompresji 1/4 ale takiego efektu nigdy nie miałem. Obiektyw kit 14-42 + polar Hoya. Nie bawię się w obróki z RAW bo po tygodniowym wyjeździe zwykle mam grubo ponad 1000 zdjęć. Wygląda to na zbyt małą paletę kolorów. Dla przykładu dwie fotki z z okolic Tatr z dużym udziałem nieba.
http://img37.imageshack.us/img37/1012/foto1hqd.jpg
http://img35.imageshack.us/img35/8070/foto2njq.jpg
Gdy robię fotkę z ładnym niebieskim niebem to na tym niebie zamiast jednolitej barwy robi się coś dziwnego..
Był już tutaj opisywany podobny problem.
Przeczytaj wątek:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16181
Te zdjęcia wyglądają jak GIFy z 256 kolorami.
PS'a użyłem tylko do zmniejszenia fotek by się szybciej wczytywały na forum.
Oczywiście te pasy na niebie wychodzą prosto z aparatu, nnie są tworzone przez PS.
OK, dziś popróbuję z SHQ i w rawach, wieczorem dam znać i wstawię fotki.
Więc się bardzo pomyliłem w ocenie skoro nie ruszałeś poziomów w PS... Może to coś gorszego np. błąd przetwarzania w aparacie . Przed ewentualnym serwisem można jeszcze wyjąć akumulator na dłuższy czas --może coś się zresetuje...
Ok zagatkę rozwiązałem :-P
Problem tkwił w kompresji , miałem ustawione 1/12 (czyli największą) która powodowała duużą stratę jakosci.
Na koniec dzisiejsza fotka , którą uważam za bardzo udaną :grin:
No to wszystko jasne...Ustaw kontrast na mniejszą wartość przy JPG--pozdrawiam
Ok zagatkę rozwiązałem :-P
Problem tkwił w kompresji , miałem ustawione 1/12 (czyli największą) która powodowała duużą stratę jakosci.
Na koniec dzisiejsza fotka , którą uważam za bardzo udaną :grin:
poczytaj jeszcze o światłach, przepałach i porady dotyczące ustawień kontrastu w e-510 (za irkiem)
Darekw1967
10.08.09, 12:15
Witam
Zalecam robic RAW + JPG dla... spokojnosci.
Nie zawsze soft aparatu dobrze wyciagnie niebo w JPG-ach.
Chodzi mi tutaj bardziej o przedwczesne wypalanie nieba w JPG-u ;) gdy
w RAW-ie niebo... jest ;)
Pozdrawiam