Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aparat dla mamy-amatora

nostar
8.08.09, 12:32
Witam.
Poszukuję aparatu dla amatora. Kiepsko orientuję się w kompaktach więc bardzo proszę o pomoc. Kwota do której mogę go kupić to jakieś 800zł.
Myślałem o czymś prostym w obsłudze z dużym wyświetlaczem, które bez zbędnego grzebania w opcjach będzie nadawać się do wakacyjnych zdjęć na niezłym poziomie.
Z góry dziękuję za rady.
Pozdrawiam

voovoo2
8.08.09, 16:44
Proponuję jakąś małpke Fuji.Moja żona fotografuję A850 z niecałe 300 PLN,zdjecia sa zadziwiająco dobrej jakości.Podejrzewam,że dysponując kwotą 800 PLN kupisz naprawdę dobre Fuji,takie ktre robi swietne zdjęcia i spełni oczekiwania Twojej mamy.

pawelkaw
8.08.09, 17:02
Kupiłem ostatnio córze canona A 590 is,bardzo fajna małpka, ale ma jedną wadę jest: BARDZO PRĄDOŻERNA.

ka_thy
11.08.09, 11:57
Kupiłem ostatnio córze canona A 590 is,bardzo fajna małpka, ale ma jedną wadę jest: BARDZO PRĄDOŻERNA.

Też ostatnio kupiłam A590 jako zapasowy aparat. Nie mogę się jednak zgodzić z tym, że jest to prądożerny aparat. Mam eneloopy i robię na nich zdjęcia i robię. :)

rewddd
27.08.09, 00:24
a moze ktorys z serii SP, bo mam sentyment co do mojej SP-320;)

wujek.samo.h
27.08.09, 00:32
Moja siostra ma Sony z serii W i jest zadowolona. Linia ta ma stosunkowo "szeroki" szeroki kont, najczęściej jest to ok 32 mm/ekw.35mm (choć należy pamiętać że standard 28mm ekw. małego jest żadkością), dosyć szybki AF i przyjemne wzornictwo (co dla pań ma niebagatelne znaczenie). Rawów natomiast nie uświadczysz.

Rafał Czarny
27.08.09, 08:07
Moja siostra ma Sony z serii W i jest zadowolona. Linia ta ma stosunkowo "szeroki" szeroki kont, najczęściej jest to ok 32 mm/ekw.35mm (choć należy pamiętać że standard 28mm ekw. małego jest żadkością), dosyć szybki AF i przyjemne wzornictwo (co dla pań ma niebagatelne znaczenie). Rawów natomiast nie uświadczysz.

Wujek, zlituj się. Żadkością i kont? :roll::roll::roll: Zainstaluj sobie FF, jest tam słownik podkreślający orty.

Moominek
27.08.09, 08:25
A może by tak Panasonic FX-150? Taki wszystkomający :wink:, tylko trochę z megapikselami przegięli. I obiektyw fajny (ekwiwalent 28-100). Cena w necie w okolicach 700,- PLN.

Ale może ktoś się wypowie jak to się sprawuje na automacie...

piotrek204
27.08.09, 08:38
Moze Ixus. Swietna jakosc obrazu w malym pudelku.

pat.p
31.08.09, 10:19
Też ostatnio kupiłam A590 jako zapasowy aparat. Nie mogę się jednak zgodzić z tym, że jest to prądożerny aparat. Mam eneloopy i robię na nich zdjęcia i robię. :)

Oddaję głos za Canonem 590 IS. Znakomity aparacik za małe pieniądze. Ma wizjer, jest na paluszki i mało szumi.

Polecam każdemu. Moja Żonka miała, ale rąbnęli jej na Bornholmie pod kościołem.

Pozdrawiam
Pat

absolon
7.09.09, 10:18
Oddaję głos za Canonem 590 IS. Znakomity aparacik za małe pieniądze. Ma wizjer, jest na paluszki i mało szumi.

Polecam każdemu. Moja Żonka miała, ale rąbnęli jej na Bornholmie pod kościołem.

Pozdrawiam
Pat

To na Bornholmie już kradną? Pewnie Polacy :/

pat.p
11.09.09, 20:12
To na Bornholmie już kradną? Pewnie Polacy :/

Właśnie, że niekoniecznie. Nie jestem najlepszego zdania o Rodakach za granicą (mówię o tzw. "jumaczach" i cwaniakach, których na pewno jest wielu), ale z Bornholmem sprawa ma się inaczej. Grasują tam gangi złodziei rowerów, zwijają jednoślady renomowanych marek i wyjeżdżają. A rekrutują się przede wszystkim... ze Skandynawii.
W chwili, kiedy dokonano kradzieży aparatu Żony, w pobliżu nie było żadnego Polaka. Łatwo to było stwierdzić, bo Osterlars nie jest specjalnie zatłoczonym miejscem, a cała sprawa działa się w przeciągu 10 minut.
Jedynymi Polakami byliśmy my. Za granicą też kradną, niestety...

Pozdrawiam
Pat