PDA

Zobacz pełną wersję : 3D i tryby artystyczne na karcie M+

jopp
6.08.09, 00:09
Nie dawno przesiadłem się z karty M na M+ i o ile panorame rozgryzlem i jestem dosc zadowolony z efektow to nie wiem jak kozysta sie z funkcji 3d i art :/ Ustawia się coś w aparacie wcześniej (mam sp 560)? Czy wszystko siedzi gdzies w Olympus Master? Proszę o wskazówki bo nie moge na to wpaść. pozdrawiam

zbyma72age
6.08.09, 13:31
Funkcja 3-D i ART Sztuka w OLYMPUS Master 2
Jeśli zainstalowaliśmy program Olympus Master 2.0 oraz zakupiliśmy kartę pamięci Olympus xD-Picture Card Typ M lub Typ H to w pudełku znajdziemy okulary 3D oraz kartkę z numerem seryjnym (kodem), który wpiszemy przy instalacji xD-Picture Card Pack. Na dostarczonym dysku instalacyjnym OLYMPUS Master 2 nie znajdziemy xD-Picture Card Pack niezbędnego do wykorzystania w tym programie funkcji 3D.
Istnieje możliwość zainstalowania OLYMPUS muvee theaterPack w wersja trial do wypróbowania http://asia.olympus-global.com/olympus_master2/features/03.html
W celu skorzystania z funkcji 3D, musimy pobrać ze strony:
http://asia.olympus-global.com/imsg/software/olympus_master2/
i zainstalować dodatkowo OLYMPUS Master 2 xD-Picture Card Pack (najnowsza wersja 18 Mar.,2008 Windows 2000Pro/ XP/ Vista XDPACK_WIN_203.exe, ok. 25MB)
Sposób postępowania:
najpierw instalujemy i sprawdzamy OLYMPUS Master 2, ponieważ oprogramowanie xD-Picture Card Pack, będzie dodane do OLYMPUS Master 2.
Jak zainstalować
Pobierany instalator xD-Picture Card Pack zapisujemy na Pulpicie
Zamykamy wszystkie aplikacje, które są otwarte w komputerze
Klikamy dwukrotne na zapisany na Pulpicie plik instalatora XDPACK_WIN_203.exe
Dalej postępujemy zgodnie z instrukcjami instalatora
Wersja 2.06 10. listopada 2008
* Obsługa modelu „OLYMPUS Master 2.1”. przy instalacji starej wersji spowoduje ściągnięcie nowej z inter.

Program OLYMPUS xD-Picture Card Pack to dodatkowy moduł oprogramowania (add-on) wzbogacający program OLYMPUS Master 2 o funkcje „Natychmiastowa sztuka”, „Filtr artystyczny” i „Zdjęcie 3D”.
Funkcja „Natychmiastowa sztuka” zapewnia możliwość łatwego tworzenia zdjęć artystycznych przypominających filmy rysunkowe, akwarele lub obrazy olejne.
Opcja efektów artystycznych umożliwia tworzenie odpowiednich efektów dzięki funkcji edycji „Filtr artystyczny – Film rysunkowy, Akwarela, Malarstwo olejne”. Istnieje również możliwość podpisywania zdjęć.
Funkcja „3D” umożliwia tworzenie trójwymiarowych zdjęć, które można oglądać korzystając z okularów z kolorowym filtrem (stereoskopowych), podstawki dla fotografii 3D itp.
Po zainstalowaniu w opcji Narzędzia i na pasku narzędzi pojawią się: Natychmiastowa sztuka i 3D, Sztuka pojawi sie również w manu Edycja.
Funkcję 3D można stosować wyłącznie do zdjęć wykonanych aparatem cyfrowym firmy OLYMPUS w trybie panoramicznym. Efekty 3D można stosować wyłącznie do zdjęć o szerokości lub wysokości ponad 240 pikseli, a mniejszej niż 8 192 pikseli.
Jeśli szerokość lub wysokość zdjęcia przekroczy 3200 pikseli dla funkcji 3D i Sztuka, po zapisaniu zostanie ona odpowiednio zredukowana do 3200 pikseli.
Kiedyś już na ten temat odpowiadałem na forum
Pozdrawiam