PDA

Zobacz pełną wersję : Dlaczego warto mieć czyszczenie matrycy w korpusie?

Pietrucha
5.08.09, 13:56
Przeglądałem sobie w dzisiejszyn portalu wyborczej, artykuł o świątyni Opatrzności Bożej, oczywiście zajrzałem do zdjęć. Coś mi nie pasowało. Zapewne profesjonalni fotoreporterzy Gazety mają też profesjonalne aparaty, ale ilość tzw. syfu na matrycy przeraża: http://wyborcza.pl/51,75248,6894979.html?i=1

kowalikster
5.08.09, 14:14
W pierwszej chwili zacząłem przecierać monitor moją magiczną szmatką...

mariush
5.08.09, 14:29
Na pierwszynm zdjeciu nie ma syfów! :mrgreen:

kowalikster
5.08.09, 14:39
Może wycisnął :wink:

romek1967
5.08.09, 14:42
A może to na szkle? Miałem paprocha w E-3 któremu żadne ultradźwieki nie dawały rady, dopiero gumiana gruszka pomogła ;) Paproch dawał inny efekt na zdjęciach, nie był tak wyraźny,

Gundi
5.08.09, 14:42
Niezły syf budują...
:roll:

sn00p
5.08.09, 15:20
W pierwszej chwili zacząłem przecierać monitor moją magiczną szmatką...
w0w, niezła jazda.
Też monitor wytarłem :shock:

Pietrucha
5.08.09, 15:37
Nawet jeśli nie są to syfy na matrycy, a na obiektywie, to nasuwa się pytanie drugie - jak coś takiego może pojawić się w gazecie?

Karol
5.08.09, 16:33
Nawet jeśli nie są to syfy na matrycy, a na obiektywie, to nasuwa się pytanie drugie - jak coś takiego może pojawić się w gazecie?
Tak, przeraża bylejakość. To nie są zdjęcia z komórek czy nadesłane przez czytelników w ramach alertów itp. ale fotografie ich fotografów, firmowane Agencją Gazety...

Adamss68
5.08.09, 17:18
Mnie przeraża ogrom świątyni!

diabolique
5.08.09, 17:23
Temat widać? Widać.
Liczy się szybkość publikacji materiału, nie jakość.

heyahero
5.08.09, 17:27
Kontynuując myśl Gundiego - może jakość publikacji ściśle odpowiada jakości fotografowanego "dzieła"? ;)

Eliot
5.08.09, 17:40
Kontynuując myśl Gundiego - może jakość publikacji ściśle odpowiada jakości fotografowanego "dzieła"? ;)
Tu nie chodzi o jakość, przeraża fura pieniędzy wydawana na takie coś, podczas gdy nie ma kasy na naprawdę bardzo potrzebne rzeczy.
I tak całość na to idzie z naszych kieszeni, takimi czy innymi drogami.

solista
5.08.09, 17:59
Ot co :/

epicure
5.08.09, 18:43
Ciekawe zdjęcia prasowe to są tylko na World Press Photo. A w gazetach jeszcze nie widziałem żadnego, które wyróżniałoby się czymś ciekawym (może oprócz części zdjęć sportowych). Generalnie same pstryki, byle tylko było widać gębę fotografowanej osoby czy jakiś obiekt, skomponowane byle jak. Tak sobie myślę, że większości takich fotoreporterów płaci się bardziej za bycie w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie, niż za umiejętności fotograficzne.

grizz
5.08.09, 18:46
Ciekawe zdjęcia prasowe to są tylko na World Press Photo. A w gazetach jeszcze nie widziałem żadnego, które wyróżniałoby się czymś ciekawym (może oprócz części zdjęć sportowych). Generalnie same pstryki, byle tylko było widać gębę fotografowanej osoby czy jakiś obiekt, skomponowane byle jak. Tak sobie myślę, że większości takich fotoreporterów płaci się bardziej za bycie w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie, niż za umiejętności fotograficzne.

zerknij na 3 i 4 stronę Agory ;)

k@czy
5.08.09, 19:10
czy przypadkiem nie planuje sie jakiegos swieta narowdowego, typu:" pietnastolecie rozpoczecia budowy swiatyni" albo cos takiego? ile to juz trwa? 10lat? jak jeszcze w polandii bylem, to juz to dlubali. moze na euro sie zmobilizuja? :)

epicure
5.08.09, 19:35
czy przypadkiem nie planuje sie jakiegos swieta narowdowego, typu:" pietnastolecie rozpoczecia budowy swiatyni" albo cos takiego? ile to juz trwa? 10lat? jak jeszcze w polandii bylem, to juz to dlubali. moze na euro sie zmobilizuja? :)

Opatrzność boża im nie sprzyja...

k@czy
5.08.09, 19:46
najwyraznej owieczki juz nie sypia tak siankiem... ;)

grizz
5.08.09, 20:03
najwyraznej owieczki juz nie sypia tak siankiem... ;)

sypią, sypią jak widzą potrzebę(vide Licheń). Ta świątynia nigdy nie cieszyła sie poparciem społecznym.

Piotr Grześ
5.08.09, 20:12
A może by tak do meritum, czyli syfkach na matrycy!

kateb
5.08.09, 23:27
Ja miałem podobny efekt jak mi osiadły morskie kropelki na obiektywie.
A drugi raz jak kilka biedronek przelatywało niedaleko (z tym, że wtedy były to kolorowe kropki).

Ale usunąłem stempelkiem w programie PICASA raz-dwa. A tu widać nie chodzi o jakość tylko o przedstawiony obiekt.

Mirek54
5.08.09, 23:54
to nie syfki,to janioly,abo ufo.

k@czy
6.08.09, 00:18
uwaga, jakis wrazliwy sie znalazl i minusami sypie :D
spokojnie panie dzieju, co ma wisiec, nie utonie ;) maja zbudowac, to zbuduja- widocznie to kara za sieganie nie po swoje. zawsze mowilem, ze mieszanie polityki i wiary dobrze sie nie skonczy. z msciwa satysfakcja odnotowuje, ze mialem racje.

paskud_nick
6.08.09, 00:49
Się dziwicie? Widać człek zapracowany jest, tyle się dzieje wokół, w tylu miejscach trza się znaleźć naraz i udokumentować zaszłości fotograficznie, że zwyczajnie czasu brak na pierdoły typu syfy na matrycy. Albo zwyczajnie bałaganiarz jakiś :D

diabolique
6.08.09, 06:19
Hmm, to nie ja daję minusy, ale zniesmaczony byłem, to fakt.

kowalikster
6.08.09, 07:52
Pytałem kolegę, który pracował m.in. w Gazecie o "jakość" tego zdjęcia. Stwierdził, że to nie wina fotografa że takie zdjęcie poszło do publikacji, ale przyznał też że sam by takiej foty wogóle nie puścił do grafików.
Co do budowli to słyszeliście, że w Licheniu odnaleźli XIXw polichromie, oczywiście w budowanym właśnie kościele. :wink:

leodan
6.08.09, 08:06
Ale przynajmniej monitory będziecie mieli czyste .