PDA

Zobacz pełną wersję : Zapraszam do oglądania i oceniania

spartyka
5.08.09, 10:48
Jak w temacie.
Nie dodaję zbyt wiele zdjęć na raz bo uważam, że lepiej się skupić na każdym z osobna. Będę wdzięczny za oceny. :roll: Walcie śmiało.

grizz
5.08.09, 10:51
ot pstryk. Nie ma na czym oka zawiesić.

kowalikster
5.08.09, 10:52
Witaj,
Tak jakoś żółto u Ciebie na tym zdjęciu. Ja taki efekt uzyskałem skanując papierową fotę na kiepskim skanerze. Choć chyba u mnie wyszło to o wiele gorzej.
Szkoda, że po prawej ten chodnik jest. Wg mnie lepiej by było bez.

spartyka
5.08.09, 10:54
Tak jakoś żółto u Ciebie na tym zdjęciu.

Miał byc efekt "retro". Starej widokówki.:roll:

Jounin
5.08.09, 11:05
Za Grizzem, od siebie dodam że leci w prawo(?) i horyzont na środku :> wrzucaj następne, niekoniecznie pojedynczo bo czasem przy jednym zdjęciu nie ma co komentować ;)

dobas
5.08.09, 11:07
ot retro pstryk na którym nie ma gdzie zawiesić oka :)

nic nihgdzie nie leci. ale zdjęcie jakieś takie nudnawe, brakuje czehgoś większego na tej widokówce. sztafażu.. czegoś

spartyka
5.08.09, 11:17
Dobra, wrzucam następne. :roll:

kowalikster
5.08.09, 11:27
Autoportret? :wink:

spartyka
5.08.09, 11:28
Autoportret? :wink:
nie :)

spartyka
5.08.09, 11:32
I jeszcze jedno (fotka z avatara)

Smerf Maruda
5.08.09, 11:36
Stary, w czym rzecz, o co chodzi, co to ma być? Jak mamy odbierać to zdjęcie? Co ono ma przedstawiać? Dlaczego ma zainteresować postronnego odbiorcę, zazwyczaj mającego gdzieś wszystko, co nie jego autorstwa?

Świat jest pełen niedobrych zdjęć, zrzutów z karty, co do których autorzy nie rezerwują sobie ni odrobimy samokrytycyzmu. Dlaczego nie wstrzymać się przed dokładaniem swoich trzech groszy do tego zalewu ogromnej ilości całej tej miernoty?

Mówię z doświadczenia. Nie żebym się wstydził swoich prób sprzed, nie pamiętam, czterech czy pięciu lat. Ale śmiać mi się z mojej gorliwości, z jaką wmawiałem postronnym obserwatorom, że "tak właśnie miało być" i "że to dobre zdjęcia". Więcej - wmawiałem tak sobie, choć porównując moje "prace" do osiągnięć innych łatwo było stwierdzić, że ani tak nie miało być, ani że to były dobre zdjęcia.

Oba zdjęcia dobre nie są. Nie są nawet średnie. Są - mówiąc oględnie - kiepskie. Mojego spojrzenia, jako osoby, która codziennie ma okazję obejrzeć z 500 nowych zdjęć przesyłanych przez flickrowe RSS-y, nie zatrzymują ani moment.

W sumie to nie wiem, co chciałem napisać w tym poście. Może to, że na świecie pełno jest bubli. My - jako ludzie inteligentni i bardziej wrażliwi od konsumentów, którzy biorą wszystko, co im się wciśnie, czy to chodzi o chińskie odkurzacze, czy braci Mroczków, czy nowy sezon Tańca z Gwiazdami - nie powinniśmy tych bubli tworzyć sami.

A może po prostu mam gorszy dzień...

EDIT: w międzyczasie doszło zdjęcie trzecie. Mojego zdania nie zmienia.

spartyka
5.08.09, 11:59
kolejne

spartyka
5.08.09, 12:07
i jeszcze jedno

kowalikster
5.08.09, 12:10
Nie dodaję zbyt wiele zdjęć na raz bo uważam, że lepiej się skupić na każdym z osobna.

Teraz chcesz nas wziąść na ilość chyba. Lepsza jakość, choć mówią, że z ilości i jakość można wychwycić.

spartyka
5.08.09, 12:16
Chcieliście więcej to wrzucam :)

Bzyku
5.08.09, 12:31
Samokrytyki trochę...
Zdjęcia do rodzinnego albumu, jako pamiątka czy na NK -mogą być.
Ale to jest portal foto. Licz się z krytyką i wyciągaj z niej wnioski. Zanim wrzucisz coś to porównaj do zdjęć z galerii, tych z najwyższymi ocenami, i przemyśl czy warto. Duuuża część userów to zawodowcy, artyści, ich krytyka może być bardzo bolesna.
Zadaj sam sobie pytanie: chcę się nauczyć czegoś (bo w końcu jestem początkujący) czy chcę się pochwalić, że robię zdjęcia? Jeżeli to drugie - to raczej wrzucaj na NK, czy inną fotkę.pl.
Pozdrawiam.

spartyka
5.08.09, 12:35
Samokrytyki trochę...
Zdjęcia do rodzinnego albumu, jako pamiątka czy na NK -mogą być.
Ale to jest portal foto. Licz się z krytyką i wyciągaj z niej wnioski. Zanim wrzucisz coś to porównaj do zdjęć z z galerii, tych z najwyższymi ocenami, i przemyśl czy warto. Duuuża część userów to zawodowcy, artyści, ich krytyka może być bardzo bolesna.
Zadaj sam sobie pytanie: chcę się nauczyć czegoś (bo w końcu jestem początkujący) czy chcę się pochwalić, że robię zdjęcia? Jeżeli to drugie - to raczej wrzucaj na NK, czy inną fotkę.pl.
Pozdrawiam.

Absolutnie liczę się z krytyką. I spodziewałem się gromów z nieba.
Chętnie oprócz krytyki usłyszałbym również jakieś dobre rady od zawodowców.
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za opinie.

Smerf Maruda
5.08.09, 12:49
Chętnie oprócz krytyki usłyszałbym również jakieś dobre rady od zawodowców. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za opinie.

Zrób zdjęcie.

Nie podoba Ci się? Świetnie, sprawa załatwiona => nie wrzucaj go na forum.

Podoba Ci się? Świetnie, poczekaj dwa tygodnie. Podoba Ci się nadal? Świetnie, sprawa załatwiona => wrzucaj je na forum.

To raz.

Dwa: obróbka nie ratuje zdjęcia.

spartyka
5.08.09, 12:57
Dziekuję.
Teraz to juz się boję cokolwiek wrzucać :???:

Smerf Maruda
5.08.09, 13:03
Dziekuję.
Teraz to juz się boję cokolwiek wrzucać :???:

Spoko, czyli nie chciałeś komentarzy/krytyki, ani nie spodziewałeś się gromów z nieba. Oczekiwałeś pochwał, bo wydawało Ci się, że, raz, zdjęcia są fajne, dwa, poświęciłeś na ich obróbkę dużo czasu i byłeś zadowolony z efektu.

Miast ściemniać, wpisz wprost tytuł wątku "To moje zdjecia - chwalcie!" 8)

Pisząc poważniej: świetna decyzja - nie wrzucaj na razie nic. Popatrz na zdjęcia innych, pouczestnicz w dyskusjach, poczytaj, poucz się. Zrób zdjęcia i odczekaj dwa tygodnie - jeśli Ci się spodoba, zamieść je w swoim wątku.

kowalikster
5.08.09, 13:04
Nie bój się. Po prostu nie daj się prowokować tekstami wrzucaj więcej, wrzucaj następne - w taki sposób w jeden dzień wrzucisz 200 zdjęć, tylko co Ci to da.
Smerf sprzedał Ci idealny sposób na ostudzenie euforii dotyczącej świeżego zdjęcia, korzystaj z niego.

spartyka
5.08.09, 13:42
Nie no, słowa krytyki zawsze są w cenie.
Jak już ktoś wrzuca tu foty to myślę, że większość uważa, że można je pokazać światu bo są przynajmniej lepsze niż je robi przypadkowa osoba. Część z moich zdjęć odczekała już swoje 2 tygodnie ale widocznie za krótko. Dziekuję za pomoc. Wezmę to sobie do serca.:-P

Wrzucę jeszcze 5 ostatnich fotek. W zasadzie nie wiem o co prosić. Mnie chodzi o to, żeby postronne osoby spojrzały swoim okiem na te foty i napisały w trzech krótkich zdaniach swoją opinię. Dziękuję.:roll:

Reszta za 2 tygodnie - przynajmniej.

Smerf Maruda
5.08.09, 13:47
Figurka Matki Boskiej - ładnie pokazane, choć kadr prosty.

Reszta trzyma się przyjętej konwencji ("stare pocztówki"), ale nie do końca do mnie przemawiają. Rozumiem jednak, że mogą się podobać.

helmuth
5.08.09, 20:43
3a bez uwag :grin:
Zwróciłem uwagę na 8 i 9. Kolorystyka jak pisał Smerf, nie jestem za ani przeciw- Twój wybór :wink:, ale kadry bym zmienił. Na 8 na samym środku wieżyczka zasłaniająca żaglowiec. Na 9, diabelski młyn, zasłonięty przez maszt. Mnie się to nie podoba :-P

wanilia
5.08.09, 21:17
Myślę ,że chłopcy trochę pojechali, bo to przecież kącik początkujących jest!?
Uważam, że w dużej mierze twoje zdjęcia są lepsze niż zrobiłaby je przypadkowa osoba. Podoba mi się miasto w nocy i zimowy krajobraz.
oraz to ostatnie londyńskie?
Pierwsze zdjęcie niezbyt udane, zgadzam sie z kolegami.
Nie czekaj 2 tygodnie tylko dawaj po trochu. Zastanów się jednak nad każdym czy przekaz zdjęcia jest czytelny.
Witamy w gronie forumowiczów :grin:

diabolique
5.08.09, 21:45
Wiesz na czym polega problem? Robisz zdjęcia tak jak zrobiłoby je tysiące innych użytkowników aparatów - po najmniejszej linii oporu, gdzie stoję tam cyknę.
Nikt tutaj nie oczekuje fot, które zaraz rzucą na kolana, ale każdy oczekuje czegoś nowego, świeżego, pokazanego inaczej.
Jak zobaczysz coś, co chcesz sfotografować obejdź to najpierw dookoła, poszukaj kadru, światła, sztafażu. Przykucnij, wejdź na ławkę, znajdź perspektywę inną niż tysiące turystów.
To jest właśnie świadoma fotografia.

PS. Kilka fot nawet fajnych, kolorystyka mnie osobiście nie przeszkadza.

spartyka
6.08.09, 11:31
Dziękuję za rady. Niby oczywiste ale jakże pomocne. Tego właśnie od Was oczekiwałem. Jeszcze raz dziękuję.:cool:
Wanilia - dziękuję za powitanie. Bardzo mi miło Was wszystkich poznać. To "ostatnie londyńskie" to Szczecin :)

marecki
6.08.09, 12:26
Za przedmówcami ale jednak pomimo dość mało zaskakujących kadrów to fotka 4a kolorystycznie wybitnie ci wyszła jako zdjęcie sprzed lat. Dosłownie jakbym oglądał zdjęcia dziadków z ich lat młodości.