Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olympus E-500 - osprzęt do pejzaży/sportu/makro do 3000zł

cholek
4.08.09, 15:10
witam
jeatem nowym użytkownikiem waszego forum i potrzebuje pomocy
wczoraj od brata dostalem olympusa E-500 bardzo sie cieszylem ale tylko przez chwilę, dlaczego, ponieważ jest on calkiem goły
nie ma nic żadnego osprzętu,
wiem że czekają mnie teraz spore wydatki
dlatego zwracam sie z ogromną prośbą o rade kogos kto mial doczynienia z tym sprzętem, a najlepiej fachowca który mi powie jaki osprzęt powinienem kupić i gdzie żeby nie przeplacić
jaką karte?
jaką lampe?
jakie obiektywy?
nie wiem czy w ogóle warto inwestować w osprzet na tyle profesjonalny by sprostał moim wymaganiom
chociaż nie są aż tak duże , ale potezrbuje robić fotki pejzaży, sportowe-i tu by sie przydał w miare dobry obiektyw, no i jeszcze potrzebuje robić zdjęcia małych przedmiotów takich jak np :pierścionek
czy jest możliwość ujecia tych rzeczy w dwóch obiektywach ?
czy mam szanse zmieścić sie do 3 tys zł bo tyle mogę poświęcić na ten cel
oczywiscie wolał bym kupić takie obiektywy ktorych nie musiał bym zmieniać za rok czy dwa lata ponieważ zwiększy się moja wiedza i wzrośnie apetyt na lepsze foty.
bardzo mi zależy na w miarę szybkiej odpowiedzi ponieważ za 10 dni wyjeżdzam na wczasy i chciał bym skompletować wszystko na ten wyjazd
pozdrawiam

maj0nez
4.08.09, 15:20
Witam
Jak bym miał 3tys. zł to kupił bym 14-54, Fl-50, i kartę 4gb.
Na początek by wystarczyło.
Pozdrawiam.

dog_master
4.08.09, 15:46
Poprawiam orta, zmieniam nazwę tematu...

fotki pejzaży, sportowe-i tu by sie przydał w miare dobry obiektyw, no i jeszcze potrzebuje robić zdjęcia małych przedmiotów takich jak np :pierścionek
czy jest możliwość ujecia tych rzeczy w dwóch obiektywach ?

bardzo mi zależy na w miarę szybkiej odpowiedzi ponieważ za 10 dni wyjeżdzam na wczasy i chciał bym skompletować wszystko na ten wyjazd
pozdrawiam

Witam
Jak bym miał 3tys. zł to kupił bym 14-54, Fl-50, i kartę 4gb.
Na początek by wystarczyło.
Pozdrawiam.
Po co mu lampa?

14-54 = wyjazd, widoczki = 1,7k
70-300 = sport, makro = 1,3k
Tak mniej więcej się zmieścisz. Jak za drogo to oszczędniejsza wersja to
14-42 = wyjazd, widoczki
40-150 = sport
Raynox DCR-250 = makro z 40-150
Czyli double kit ;)

Eddie
4.08.09, 15:55
Jeśli chodzi o fotografowanie sportu to E-500 + 70-300 najlepiej sprawdzi się przy szachach i bierkach ;)
A tak poza tym to dobrze radzą.

dog_master
4.08.09, 16:17
Jeśli chodzi o fotografowanie sportu to E-500 + 70-300 najlepiej sprawdzi się przy szachach i bierkach ;)
Nie zgodzę się, fotki znajomej, zestaw E-500 + 70-300 właśnie:
http://fotografia.inwestnet.com/DCDCSopot08/
http://fotografia.inwestnet.com/forfrisbee/
http://fotografia.inwestnet.com/SemMagda/
Nie jest to topowy zestaw, ale da się.

jackowlew
4.08.09, 16:19

Robiłem tym zestawem np.Góraszke i radził sobie nieźle.

Eddie
4.08.09, 16:30
Dawaj zdjęcia.
Te z psiakami niezłe, trzeba przyznać.

Rafał Czarny
4.08.09, 16:40
A tak poza tym to dobrze radzą.

Znasz powiedzonko o kiepskiej baletnicy? :wink: Polski lotnik na drzwiach od stodoły poleci.

Mirek54
4.08.09, 18:19
Dwa kity i obskoczysz wszystko.
Do makro kup pozniej sigme 150.Lampa Ci niepotrzebna,dopalisz wbudowana na zewnatrz.

jackowlew
4.08.09, 18:39
Dawaj zdjęcia.

Są w galerii

Eddie
4.08.09, 20:11
Są w galerii

Popatrzę, bom ciekaw.

jackowlew
4.08.09, 20:17
Popatrzę, bom ciekaw.

Nie chwaląc się popatrz tutaj a zwłaszcza exif pod fotką

http://jackowlew.digart.pl/digarty/

Moominek
5.08.09, 10:39
To ja może powiem tak:

1) Na pewno karta 4GB (lub co najmniej 8GB jeżeli bedziesz focił w RAW-ach), jeżeli strzelasz serie (sport się kłania) to o prędkości zapisu co najmniej 10MB/s (i to jak robisz w JPG), do tego karta xD (jakakolwiek Olympusa) tak na wszelki wypadek.

2) Pejzaż - rozumiem że coś bardziej spacerowego a nie ultra szeroko, no to krótki kit 14-42 lub 14-54 (ale tu już drożej)

3) Sport - długi kit lub 70-300 (w porywach 50-200 ale wydasz prawie wszystko i zostanie Ci tylko na krótkiego kita, chybaże dobrze trafisz :wink:)

4) Makro - od biedy obskoczysz każdym obiektywem z powyższych, ale lepiej byłoby dokupić np. Raynoxa DCR-250 lub ZD35 (rozumiem że obiekty są "nieżywe" - pierścionki)

Lampa byłaby Ci potrzebna właściwie tylko ewentualnie do makro - sport przeważnie za daleko żeby dopalać a pejzaż to już wogóle...

Brałbym na początek dwa kity plus DCR-250 lub ZD35 (na Allegro w sumie ok. 750-1000 jak dobrze poszukasz, góra 1300) lub doinwestował ok. 1000 (średnio) i zamienił krótki kit na 14-54 lub długi kit na 70-300 (zależy na czym Ci bardziej zależy :grin: - sport/tele czy pejzaż). Karty to wydatek ok. 100-300 złotych (zalezy od pojemności i szybkości).

cholek
6.08.09, 12:01
Dziękuje wam bardzo za pomoc
odpowiedzi jednoznacznie wskazuja na 14-54 i 70-300 i chyba dokupie Raynoxa dcr 250 powinno wystarczyć na początek, heh
serdecznie pozdrawiam

romek1967
6.08.09, 12:11
Przed pierwszym użyciem 70-300 przeczytaj test Ktotka https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18686, jest to MZ warunek konieczny i niezbędny.

Daniello
6.08.09, 12:34
Raynox tylko z 40-150.

Moominek
6.08.09, 14:01
Raynox tylko z 40-150.

Da się używać ze wszystkimi, tyle że sens poniżej jakichś 40mm (rzeczywiste, nie przeliczeniowe) żaden (winieta, skala odwzorowania). No może z długim kitem jest wygodniej (mniejszy, lżejszy) ale 70-300 też da radę. Co prawda na długim końcu powiększenie będzie masakryczne i GO jak bibułka :wink:

cholek
8.08.09, 16:54
jeszcze dwa pytanka
przed chwilką rozmawialem z koleżką i odradzał mi inwestowanie tych piniędzy w olympusa
powiedział mi żebym go sprzedał i za wszystko kupił sobie jakiegoś Canona z dobrym obiektywem
i jeszcze jedno czy można zastąpoć orginalną ładowarkę i aku na jakiś zamiennik bo różnica cenowa jest dosyć spora
pozdrawiam

grizz
8.08.09, 16:57
jeszcze dwa pytanka
przed chwilką rozmawialem z koleżką i odradzał mi inwestowanie tych piniędzy w olympusa
powiedział mi żebym go sprzedał i za wszystko kupił sobie jakiegoś Canona z dobrym obiektywem
i jeszcze jedno czy można zastąpoć orginalną ładowarkę i aku na jakiś zamiennik bo różnica cenowa jest dosyć spora
pozdrawiam

no ba kup canona i masz od razu 3x lepsze zdjecia ;) same się robią :P

Ale o dobrym obiektywie zawsze warto pomśleć.

Możesz kupic zamienniki, ale poczytaj najpierw wątek o nich, bo róznie z ich jakością.

dog_master
8.08.09, 20:46
pozdrawiam
Zastąpić oryginalne akcesoria czymś innym można, tylko czy ma to sens? Ładowarka to u nas jakieś 100zł, w zestawie jest. Aku tak, było o tym na forum dużo - generalnie bardzo się to opłaca.

marecki
8.08.09, 20:57
jeszcze dwa pytanka

Idź do MM potrzymaj sobie aparaty i kup który ci najlepiej leży. Zapewniam Cię że wybór będzie dobry. Dla początkującego amatora różnice jakości zdjęć są raczej mało zauważalne. System Olympusa 4/3 jest dość specyficzny w stosunku do innych marek (APS-C) i to dlatego słyszysz różne opinie często negatywne na jego temat. Najczęściej oceniają negatywnie Olki ludzie którzy ich nie używali.
Wszędzie o tym pełno, że 4/3 ma mniejszą głębię ostrości, większe szumy, słaby DR bla bla bla bla bla bla. Nigdzie zaś że supcio szkiełka, szybki AF, IS w body bla bla bla bla bla bla.
Najlepiej więc zrobić tak jak napisałem na początku i będzie git.

Bzyku
8.08.09, 20:59
Różnica cenowa wcale taka spora nie jest, jeżeli weźmiesz pod uwagę jakość i pojemność (faktyczną) zamiennika. lepiej dołożyć te 50-70zeta na oryginał 1500mAh niż kupować zamiennik o nieprawdziwej pojemności 2500 mAh, który odmówi posłuszeństwa w najmniej oczekiwanym momencie.

dog_master
8.08.09, 23:29
Różnica cenowa wcale taka spora nie jest, jeżeli weźmiesz pod uwagę jakość i pojemność (faktyczną) zamiennika. lepiej dołożyć te 50-70zeta na oryginał 1500mAh niż kupować zamiennik o nieprawdziwej pojemności 2500 mAh, który odmówi posłuszeństwa w najmniej oczekiwanym momencie.
Oryginał kosztuje ok. 180zł, dobry zamiennik ok. 100zł
http://fotozakupy.pl/akcesoria-foto/typ-akumulatora-olympus-blm-1,12k,445c,543c
Przykładowo. A dobry zamiennik trzyma tak dobrze jak oryginał :) Można mieć 2za1 ;p

hades
9.08.09, 02:42
jeszcze dwa pytanka

Uwielbiam takie stawianie sprawy. Kiedyś usłyszałem podobną poradę z argumentem, że "...canon 1D robi dobre zdjęcia, wiec polecany model 300d musi, siłą rzeczy, też robić dobre zdjęcia" :).

Fotografia to wiedza uniwersalna, niezależna od modelu aparatu. Przy obecnej technice, każda cyfrowa lustrzanka robi technicznie podobnej jakości zdjęcia. Jedynie bardzo specyficzne, niekorzystne warunki mogą ujawnić mankamenty konkretnego aparatu. By im zaradzić przeważnie, nie potrzeba zmieniać sprzętu, ale wymyślić sposób fotografowania w niekorzystnych warunkach. Nie widzę potrzeby szarpania się z wymianą czegoś co dobrze działa.

Moim zdaniem, masz jeszcze czas by przekonać się co będzie Tobie na prawdę potrzebne. Może kiedyś lustrzanka zacznie być za ciężka do noszenia i kupisz sobie najzwyklejszy aparat kompaktowy, albo zamienisz go na coś wówczas bardziej pożytecznego.

Twój kolega jedynie słusznie radzi byś rozejrzał się za dobrym obiektywem. Jeśli myślisz o zaangażowaniu w fotografie, dobrze jest sprawdź jaki zakres ogniskowych Cię interesuje, a także jaka jasność będzie dla Ciebie akceptowalna. Następnie poszukać obiektywu o takich parametrach lub zapytać forumowiczów o sugestie. Obiektyw to jedna z ważniejszych rzeczy w aparacie.

Ze szkiełek polecałbym zestaw ZD 14-54 i ZD 70-300. Zakres najbardziej uniwersalny z możliwych, do tego stosunkowo jasny w przedziale 14-54 mm. Także dalekosiężny przy maksymalnej ogniskowej 300 mm, o nie tak tragicznej jasności jakby mogło się wydawać.

Z akumulatorów, spróbowałem aku z pod szyldu Hama. Nie widzę znaczącej różnicy, a cena w granicach 100 zł (nie tak dawno w MM). Należy unikać, tak jak radzi Bzyku, akumulatorów o zawrotnych pojemnościach 2500 i więcej, a jednocześnie tanich jak barszcz.

Pozostaje tylko jeździć na plenery z klubowiczami i podpatrywać ich w akcji, przeglądać archiwa porad naszego forum, zamieszczać zdjecia i stosować się do sugestii oglądających. A jeśli chciałbyś podyskutować o swoich zdjęciach na żywo sugeruje zajrzeć któregoś wieczoru na nasz klubowy kanał IRC (tu instrukcja jak się do nas dostać: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12079&highlight=kana%B3).

cholek
13.08.09, 11:34
jeszcze raz Wam bardzo dziekuje za pomoc , miał bym spory problem gdyby nie to forum .wasze wypowiedzi umocniły mnie i
tak jak już wczesniej postanowiłem kupię dwa proponowane przez Was obiektywy ZD 14-54 I 70-300 + dobra karta i napewno zamiennik ładowarka z aku.
serdecznie pozdrawiam :wink: