PDA

Zobacz pełną wersję : Miłe złego początki...

Vito
4.08.09, 10:25
Nadszedł chyba ten moment by wystawić się na krytykę :)
Na forum siedzę od prawie roku i czytam podglądam i kombinuje ale czas wystawić swoje wypociny do oceny bo człowiek uczy się na błędach. A łatwiej dostrzegają je inni niż my sami:)
No to startujemy:)

nataszach
4.08.09, 11:45
Witaj,
1- bardzo ciekawy pomysł na fotkę, ale nie dało się skadrować bez liści na górze? :-)
2- jak dla mni zbyt jasna, ta zieleń i żółć bardzo daje po oczach,
3- jedyne co mi się podoba to kolorystyka tego zdjecia- jest takie ciepłe, ale lepiej byłoby gdybyś ukucnął, generalnie zdjęcie takie sobie,
4- przykro mi, ale nie mam zdania,
5- ciasno i nóżka ucięta.
Czekam na kolejne :-)
Pozdrawiam

Tojfi
4.08.09, 14:18
Odnośnie fotki nr 1. Radze zapoznać się z wątkiem Mysikrólika O fotografii przyrodniczej słów kilka (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12945)

Szczególnie z fragmentem:

Chronione czy nie?

Większość gatunków zwierząt jest pod ochroną. Dotyczy to w szczególności ptaków. Naruszanie ich miejsc lęgowych jest niestety często praktykowane przez osoby, które nie mają na ten temat wystarczającej wiedzy. Tymczasem zaniepokojone ptaki mogą opuścić swoje potomstwo, gniazdo może zostać odkryte dla drapieżników itp. Dlatego też nie powinno się zakłócać tych miejsc. Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jak bardzo nasza ingerencja może wpłynąć na ptasi lęg, ale skoro duże ryzyko istnieje, to nie możemy go lekceważyć. Nie chodzi o to, aby udowadniać, że nasza fotografia nie miała złego wpływu, lecz o to, aby poprzez pokazywanie niektórych zdjęć nie promować fotografii piskląt, ptaków na i w pobliżu gniazd. Zasada ta powinna dotyczyć wszelkich miejsc w Internecie, gdzie chcemy promować rozsądne fotografowanie przyrody. Warto swoją wiedzę w tym zakresie przekazywać innym.

Kodeks etyczny ZPFP określa jasno:
"Jest rzeczą wielkiej wagi, by zdjęcia ptaków na gniazdach, zwłaszcza gatunków nie tolerujących bliskiej obecności człowieka, były wykonywane tylko przez tych, którzy mają dużą wiedzę o zachowaniach ptaków w okresie godowym i właściwe zezwolenia. Samo doświadczenie i wiedza fotograficzna nie uprawniają automatycznie do podejmowania takiej fotografii, zwłaszcza w przypadku gatunków chronionych."
Nie zawsze jednak ten argument wystarcza, bo zawsze odezwą się głosy, że przecież to moje zdjęcie, moja galeria, mój aparat i w ogóle nic wam do tego.

Vito
4.08.09, 17:46
Co do 1 fotki to jest to drzewko które rośnie tuż obok mojego balkonu i wystarczyło się dosłownie wychylić i machnąć ujęcie :) Ptaszki do dziś mają się dobrze i nic im nie jest :) A że widzę je codziennie z okna żal było nie uchwycić na fotografi...
ale ok następnym razem sobie odpuszczę

kasprzyk
4.08.09, 21:37
Co do 1 fotki to jest to drzewko które rośnie tuż obok mojego balkonu i wystarczyło się dosłownie wychylić i machnąć ujęcie :) Ptaszki do dziś mają się dobrze i nic im nie jest :) A że widzę je codziennie z okna żal było nie uchwycić na fotografi...
ale ok następnym razem sobie odpuszczę

jeśli tak, to ok, teraz już wiesz, że nie można ingerować w takie miejsca.

Łapiesz ostrość - to dobrze, teraz musisz popracować nad kompozycją, ciekawymi motywami, unikać ostrego światła a będą z Ciebie ludzie ;)
Powodzenia

Pzdr

nevra
4.08.09, 23:00
Możesz dawać lżejsze fotki? Do 300 KB? Bardzo długo się ładują.

gniazdko- jak to gniazdko, skoro można do niego zaglądać... byle bez lampy
2- bardzo jaskrawa
samochodowe- mało ciekawe
poi - za ciemne
5- robal po amputacji...

robertt
6.08.09, 12:09
Trójka by jeszcze była w miarę ciekawa, gdyby widać było cały samochód.

Vito
7.01.10, 12:53
No to podejście nr2:) Tym razem 2 portrety do oceny:roll:

jolly
7.01.10, 16:14
Bardzo przyjemne portrety. W 6 może poza trochę udziwniona, ale nr 7 naprawdę bardzo przyzwoity.

waruga
7.01.10, 19:44
Modelka fajnie sie prezentuje na fotkach w tym swietle.

Paawwko
7.01.10, 23:09
Cześć,
Miłe dla oka, ale celuj z ostrością na oczy, bo one sa zwierciadłem duszy.

A wracając do fotki z ptasim gniazdkiem, nie publikuj takich zdjęć bo zawsze znajdzie sie ktoś, kto zechce udowodnić, że jest w tym lepszy a stąd już tylko krok do ptasiej tragedii (porzucony lęg).

Pozdrawiam.

vitoos
7.01.10, 23:15
Fajne zdjęcia i twarzowa sukienka ;)

Dawid
7.01.10, 23:25
Paawwko dobrze radzi celuj w oczy :)

authalia
14.01.10, 15:29
Robaczki, uwielniam robaczki na zdjęciach :P
Podziwiam wszystkich, którzy potrafią się tak poświęcić i udokumentować świat naszych małych przyjaciół.

Fajnie, yeah :)