Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tulejka do C4000

mario222
19.10.04, 16:30
Zastanawiam się nad tulejką i filtrem. Czytałem gdzieś w necie że im większa średnica wyjściowa tym mniejsze winietowanie. Problem w tym że tulejka o dużej średnicy wyjściowej zasłania lampę błyskową. Widziałem w tym aparacie oryginał CLA-5 i filtr 55mm wygląda to strasznie. Dodatkowo mocno przysłania lampę. Mam okazję odkupić CLA-5 bez redukcji na 55mm. Zastanawiam się czy średnica filtra 43mm nie będzie powodowała obcinania obrazu przy szerokim kącie.
Wielu z was używa zapewnie filtrów 52mm, jak taka średnica wpływa na zdjęcia z lampą i jak to jest przy 46mm lub 43mm.

ps. Wiem że pytań na temat tulejek i filtrów było wiele, użytkowników C4000 proszę jednak o wyrozumiałość i udział w dyskusji. Podajcie proszę na podstawie własnych obserwacji jak to jest w rzeczywistości bo wiadomo że każda sroczka swój ogonek chwali i co sklep to nowe filozofie.

marecki
19.10.04, 17:25
Witam.
Ja się na symbolach nie znam. Mam tulejkę kupioną w Foto-Tipie i przykręcony do niej filtr UV. Kończy się średnicą 46mm. Przy małych ogniskowych pojawia się cień w lewym dolnym rogu przy flashu oczywiscie. Innego winietowania nie zauwazyłem. Przy ustawieniu zooma na ok połowę cień ginie. Nie jest to az tak dokuczliwe jak myslalem. Unikam fotek z flashem, a jak już to robię z lekkim zoomem i jest OK. Zawsze można tulejkę odkręcić.
Co do średnic to kup tulejkę raczej taką co byś mógł coś do niej przykręcić. Ja mam 46 mm i żałuję że taką kupiłem bo w tym rozmiarze jest mało akcesoriów. Narazie spełnia tylko funkcję ochronną. Jak kupię redukcję np. 46 - 52mm to dopiero będę myslal o jakichs filtrach. Narazie brak kasy :(

qwerty
19.10.04, 18:02
mam tulejke 52mm i szczerze pisząc ;) chętnie poeksperymentowałbym z 46mm mając takową do dyspozycji... efekty mam podobne do markafe - roznica moze zatem wystepowac w ich intensywnosci... 46 mm wpuszcza mniej swiatła wiec teoretycznie powinno sie chyba brac na to większą poprawkę... z kolei 52 mm wymagają chyba większego zooma aby "zniknac" z pola lampy błyskowej... ale powtarzam, to tylko takie dywagacje...

marecki
19.10.04, 18:56
mam tulejke 52mm i szczerze pisząc ;) chętnie poeksperymentowałbym z 46mm mając takową do dyspozycji...

Co znaczy poeksperymentował?
A co do ilości wpuszczanego światła to skoro obiektyw dochodzi prawie do samego filtra to czy to ma jakies znaczenie?

mario222
19.10.04, 19:19
Właśnie tego się obawiam że jak kupię oryginał na 43mm to przy szerokim kącie będę miał wyraźną winietkę lub obcięte brzegi.
Za ten oryginał właściciel chce 60zł, czyli to jest tyle ile zamiennik z przesyłką. Filtr 43mm znalazłem u siebie, Hoya HMC cena akceptowalna. Problem mam z dekielkiem którego za żadne skarby nie mogę znaleźć.

Narazie na tym bym skończył, polara dokupię może w przyszłości ale chyba wcześniej zmienię aparat. Krajobrazy i przyrodę tak w wiekszości fotografuję aparatem tradycyjnym który daje lepszą jakość i do którego mam już wszystkie potrzebne akcesoria (niestety filtry są na 58mm :( a to do olka znacznie za wiele).

qwerty
19.10.04, 19:24
:D poeksperymentował znaczy... popstrykał fotki testowe :) w celu porownania z 52 mm :)
A co do ilosci swiatła, nie widziałem konstrukcji 46 mm ale skoro ma mniejsza srednice to chyba wpuszcza mniej swiatła... tak tylko teoretyzuję... cos musi byc w kazdym przypadku za i przeciw ;) bo dlaczego istniałyby rozne srednice?

mario222
19.10.04, 19:58
Różne średnice filtrów do różnych średnic obiektywów, większa średnica obiektywu = wiecej światła. Ale zakładając redukcję na np: 58mm czy wiecej i takie filtry w przypadku jednoobiektywowego aparatu (o małej średnicy optyki) jak w C4000 to na świetle raczej nie zyskamy.
Dlatego myślę że więcej niż 52mm dla filtra to chyba zbytek łaski (zaczyna przeszkadzać) chyba że posiadamy takie filtry i nie mamy zamiaru sie ich pozbyć.

Nadal zastanawiam się czy 43mm to nie za mało.

yacek
22.10.04, 06:54
kiedyś też nosiłem się z zamiarem kupna orginalnej tulejki 41/43 , jednak w www.foto-net.pl powiedziano mi że ta tulejka jest za krótka i obiektyw uderza w filtr :(

mario222
22.10.04, 08:18
Za krótka :roll: :shock: A to ci niespodzianka, czyżby tego nie przewidzieli?

marecki
22.10.04, 08:44
Faktycznie. też spotkałem się z taka dziwną opinią. Raczej polecam tulejki Kinga, dobre i tanie.

mario222
22.10.04, 08:52
Podobno taki problem zdarza się przy filtrach typu slim. Info uzyskane z Fotonet.
Czy ktoś posiada takie informacje z innego źródła?

yacek
25.10.04, 08:13
widzę że ostro nastawiasz się na tulejke 41/43 licząć że nie będzie ona przesłaniać lampy , wydaje mi się że jednak bedzie , mam tulejkę 41/46 i też przesłania ( przy szerokim ) i nie sądzę że przy 41/43 raptem nie było cienia w rogu przy foceniu z lampą :(

mario222
25.10.04, 15:08
Obecnie nastawiam się na 41>46, szukam tylko dobrego dekielka na 46mm bo filtr UV z bieda ale można kupć.